A ja jem właśnie z sałatką ziemniaczaną. A wiesz Hogata jak to po polsku się nazywa? Czy to jakoś można przetłumaczyć? I czy to w Polsce może jednak jest, tylko ja mało obeznana?
Ja juz sie dowiadywalam,ale niestety tam gdzie ja mieszkam nie ma i nikt o tym nie slyszal.Mi to troche przypomina ,gruby plaster dobrej mortadeli ,odsmazanej na patelni.Tak robila moja babcia.Pamietam z dziecinstwa,byla w niemczech do 16 roku zycia,moze to byl odpowiednik dla Niej tej calej Leberkese?
Przetlumaczyc? Nie mam pojecia .Leber ,to watroba? Tak? Kase,to ser,tak? Ser watrobowy? Bauahahahahaha,naprawde nie mam pojecia.
Jak Mi pierwszy raz powiedzieli,ze mam zrobic Leberkese.To mysle sobie zolty ser smazony chca na obiad czy co,ha,ha
To byl moj chyba drugi wyjazd wiec bylam jeszcze swierzakiem.Ale lubie,tak mocno podsmazony z ziemniaczkami polanymi tluszczykiem,leka:)
mozah aM (Usunięty)
29 maja 2013 19:52
Ja kupuję zwykle Rosa Beeren - to taki różowy pieprz (nie czerwony)- rewelacja do dań kuchni wloskiej . W Toskanii malutki słoiczek kosztuje 20 euro , w DE można 2 razy tyle kupić za 5.
A moze Leber kase dlatego,ze ksztaltem przypomina plaster sera i czasami ma dziury?Dlatego moze sie tak nazywa ? Nie wiem,ale jest to bardzo smaczne.
Jak to sie kurcze nazywa,zapomnialam-taki syrop slodki buraczany,jest w takich zotych pojemnikach.Ja tez to kupuje do polski.Tosty z tym syropem na sniadanie i kawa z mlekiem,hmmmmmmmmmmmmm:)
wichurra (Usunięty)
29 maja 2013 20:03
a Leber bo jest a wątróbki?????? oby nie, bo wątróbki nie trawię
ktoś wie, z czego w ogóle ten Leberkase jest?
Pasztety tez sa na bazie watrobek i sa pyszne,zwlaszcza te pieczone:)Nie wydaje mim sie,zeby Leberkase,byla na watrobkach,ale.....Hmmmmmmmmm,parowki ,tez sa z roznych scinkow mies,mowie tu o dobrych parowkach:)Leberkase jest mielone ,pewnie tez ma gelatyne,bo jest niezle sciete.Ach nie bede dumac,bo i tak nic tu nie wymysle:)
wichurra (Usunięty)
29 maja 2013 20:09
Bo złe parówki są z wymion krowich.... tak mnie przynajmniej ktoś taką opowiastką uraczył....
misiekFfm (Usunięty)
29 maja 2013 20:09
Leberkaese, wbrew swojej nazwie nie zawiera ani wątroby, ani sera. To rodzaj pasztetu, a może bardziej pieczeni z drobno mielonego mięsa / jak na naszą mortadelę/ wieprzowego i wołowego, boczku i cebuli. Jest to danie pochodzenia bawarskiego, ale popularne też w Szwabii i innych landach oraz w Austrii i Szwajcarii. Zależnie od regionu może być inaczej doprawiane i jedzone z różnymi dodatkami / kapusta zasmażana, kapusta kiszona, jajko sadzone, ziemniaki podsmażane albo pieczone itd./. Podaje się też w kanapkach albo smażoną, panierowaną w jaku i bułce tartej. Smacznego.
wichurra (Usunięty)
29 maja 2013 20:11
No - mój dziadek (też Heinz, jak i Twój) zawsze z jajkiem sadzonym na wierzchu to je. I dzięki za rozwianie wątpliwości, co do wątróbki:)
Ha dobrze pisalam ,ze mi to przypomina dobra mortadele.Ha:)
misiekFfm (Usunięty)
29 maja 2013 20:17
Nazwa Leberkaese pochodzi od czegoś zupełnie innego niż wątroba i ser, ale to już zadanie dla językoznawców.
A mnie z typowo niemieckich dań miesnych smakuje bardzo Sauerbraten. Rozpisywałem się już kiedyś na forum na ten temat i podawałem nawet przepis. Do tej pory samodzielnie zrobiłem tylko raz, ale Niemcy stwierdzili, że była udana.
Ja juz sie dowiadywalam,ale niestety tam gdzie ja mieszkam nie ma i nikt o tym nie slyszal.Mi to troche przypomina ,gruby plaster dobrej mortadeli ,odsmazanej na patelni.Tak robila moja babcia.Pamietam z dziecinstwa,byla w niemczech do 16 roku zycia,moze to byl odpowiednik dla Niej tej calej Leberkese?
Przetlumaczyc? Nie mam pojecia .Leber ,to watroba? Tak? Kase,to ser,tak? Ser watrobowy? Bauahahahahaha,naprawde nie mam pojecia.
Jadałam to regularnie raz w tygodniu na szteli w Dusseldorfie i też mi się kojarzy najbardziej z naszą mortadelą. Chociaż mięso w środku jest bardziej zwarte. Nazwa chyba niczego nie wyjaśnia, długo sądziłam, że to coś z wątroby .
wichurra (Usunięty)
29 maja 2013 20:23
Ha - a jednak ma coś wspólnego z wątróbką - bo na początku był głównie produkowany właśnie z wątróbki, a ser, bo jak Hogata wywnioskowała, podobną ma do sera teksturę. To znaczy nie, doczytałam dalej i na początku (200 lat temu) był z mięsa wieprzowego i wołowego, dopiero później z wątroby.
Tutaj wycinek artykułu
Bei einem Stadtrundgang in Augsburg konnten wir Germanistikstudentinnen nicht übersetzen, worum es sich bei der Speise Leberkäse handelt. Eine Erklärung der Bezeichnung fiel dabei auch schwer. Können Sie uns helfen? [!]
Leberkäse ist ein besonders in Süddeutschland und Österreich beliebtes Fleischgericht, das früher mit Kalbs- und Schweinsleber gebacken wurde, heute jedoch meist mit sehr fein gehacktem Kalb- und Schweinefleisch, Gewürzen, Speck und Eiern (vgl. Duden, Deutsches Universalwörterbuch, Mannheim 2006; Wahrig, Deutsches Wörterbuch, Gütersloh/München 2006). Serviert wird dieser gebacken oder auch angebraten und in Scheiben geschnitten und wird gern warm in einem Brötchen, als Leberkässemmel, verzehrt. Seinen Namen erhielt der Leberkäse aufgrund der Beimengung von Leber, was jedoch heute zumeist nicht mehr erfolgt, so dass nun häufig der synonyme Begriff Fleischkäse verwendet wird, bei dem es sich um ein ursprünglich schweizerisches Wort handelt (vgl. Kluge, Etymologisches Wörterbuch der deutschen Sprache, Berlin/New York 2002). Der zweite Teil des Kompositums, Käse, gehört ebenfalls nicht auf die Liste der Zutaten, sondern nimmt Bezug auf die charakteristische Laibform, welche der mancher Käsesorten ähnelt ( Wikipedia, Zugriff: 25.03.2011).
Ja kupuję zwykle Rosa Beeren - to taki różowy pieprz (nie czerwony)- rewelacja do dań kuchni wloskiej . W Toskanii malutki słoiczek kosztuje 20 euro , w DE można 2 razy tyle kupić za 5.
Kupiłabym córci, bo lubi nowości i gotuje rewelacyjnie. Jaki to ma smak i do czego dodajesz? Pizza, spaghetti, czy coś bardziej ambitnego?
Wiecie, szukam przed chwilą informacji o tym Rosa Beeren i na 3 miejscu pokazuje się Twój post, Wichurra. Nasze forum jest bardzo dobrze wypozycjonowane, zauważam to nie po raz pierwszy. Informatycy zasługują na pochwałę!
Korzystamy z plików cookies w celu sprawnego działania witryny (cookies niezbędne) oraz tworzenia usług i ofert dostosowanych do Twoich potrzeb (cookies opcjonalne – możesz na nie wyrazić zgodę). Klikając w ustawienia dowiesz się więcej lub zmienisz preferencje urządzenia, z którego korzystasz. Szczegółowe informacje znajdziesz również w naszej polityce prywatności.
Pliki cookies w Opiekunki24.pl
Dostosuj zachowanie naszej strony do własnych preferencji
Wymagane
Te pliki cookie są niezbędne dla funkcjonowania strony internetowej i nie mogą być wyłączone w naszych systemach. Są one zazwyczaj ustawiane tylko w odpowiedzi na działania podejmowane przez użytkownika, które sprowadzają się do zapytania o usługi, takie jak ustawienie preferencji prywatności, logowanie lub wypełnianie formularzy. Można ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała lub ostrzegała o tych plikach cookie, ale niektóre części witryny nie będą wtedy działały. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych osobowych. Zablokowanie tych plików cookie w przeglądarce może skutkować nieprawidłowym działaniem serwisu.
Reklama
Te pliki cookie mogą być ustawiane przez naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony internetowej. Mogą one być wykorzystywane przez te firmy do budowania profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania odpowiednich reklam na innych stronach. Nie przechowują one bezpośrednio danych osobowych, lecz opierają się na jednoznacznej identyfikacji przeglądarki i sprzętu internetowego. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, doświadcza mniej ukierunkowanych reklam.
Personalizacja
Te pliki cookie umożliwiają stronie internetowej zapewnienie większej funkcjonalności i personalizacji. Mogą być one ustawione przez nas lub przez zewnętrznych dostawców, których usługi zostały dodane do naszych stron internetowych. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, niektóre lub wszystkie te usługi mogą nie działać prawidłowo.
Analityka
Te pliki cookie umożliwiają nam zliczanie wizyt i źródeł ruchu, dzięki czemu możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej witryny. Pomagają one ustalić, które strony są najbardziej i najmniej popularne i zobaczyć, jak odwiedzający poruszają się po stronie. Wszystkie informacje zbierane przez te pliki cookie są agregowane i tym samym anonimowe. Jeśli użytkownik nie zezwoli na stosowanie tych plików cookie, nie będziemy wiedzieć, kiedy odwiedził naszą stronę internetową.