Na wyjeździe #2

13 sierpnia 2013 11:18
Moja babcia gdzie byłam na poprzedniej szteli spała zimą w sypialni nie ogrzewanej i mówiła że córka też bo to zdrowo ,pyta się mnie czy ja właczam ogrzewanie u siebie mówię że nie , bo była bardzo chytra ,jak bym jej powiedziała że ja mam na 4 -ce to by chyba zawału dostała a córka to zimą w mróz po kafelkach przez podwórko do babci potrafiła przychodzić jak to zobaczyłam to oniemiałam.
13 sierpnia 2013 11:20 / 2 osobom podoba się ten post
doris

Hogata to jesień Cie przygnębia pewnie ? , to tak jak mnie :-)

Dokladnie Doris,tak to u mnie dziala.Dlatego pisalam pare dni temu(jak byly upaly),ze mi upaly nie przeszkadzaja.Czuje sie wtedy swietnie,jestem nakrecona i pozytywnie do wszystkiego nastawiona.Klimat mamy jaki mamy ,lata i ciepla,slonca u nas nie ma dlugo.Dluzej jesz zimno i ponuro:(Szkoda:(
13 sierpnia 2013 12:29 / 1 osobie podoba się ten post
hogata76

Dokladnie Doris,tak to u mnie dziala.Dlatego pisalam pare dni temu(jak byly upaly),ze mi upaly nie przeszkadzaja.Czuje sie wtedy swietnie,jestem nakrecona i pozytywnie do wszystkiego nastawiona.Klimat mamy jaki mamy ,lata i ciepla,slonca u nas nie ma dlugo.Dluzej jesz zimno i ponuro:(Szkoda:(

Hogata, ja mam podobnie. Dziś już mam małęgo dołka, bo jest często pochmurnie i chłodno. No i coraz krótsze dni też juz zauważam. Przykre

13 sierpnia 2013 13:08
Dzień doberek :)
U mnie w nocy popadało i się dziś ochłodziło, choć słoneczko zza chmurek zaczyna wyglądać :) Dziś zapadła decyzja o późniejszym obiedzie...:) Kochane jakże było miło Was usłyszeć, od razu lepiej mi się spało. Miłego dzionka :*
13 sierpnia 2013 13:11
wisienka

Hogata, ja mam podobnie. Dziś już mam małęgo dołka, bo jest często pochmurnie i chłodno. No i coraz krótsze dni też juz zauważam. Przykre

Ja też,ale humorek poprawię sobie bieganiem po sklepach...Jadę do wiochuchny obok,gdzie znalazlam całą promedadę ze sklepami ;)
13 sierpnia 2013 13:57
Nutka witaj.

Jak miło Cię znowu mieć na forum,
Boże jak Ty wytrzymałaś tyle bez neta????

Zagladaj teraz często,
a jak Twoja psinka w domu, mocno tęskni?
13 sierpnia 2013 14:25
Drogie Panie mam pytanie do tych z Was, które znają Salzburg.
Rodzina podopiecznej zaproponowała mi, żebym w czwartek wybrała się tam na wycieczkę pociągiem. Powiedziecie mi proszę czy jest sens jechać do wspaniałego miasta Mozarta mając tylko kilka euro w kieszeni? Nie mam w tej chwili dużo w portfelu a za wszystko będę musiała zapłacić sama. wszystko kosztuje.... Choć tak bardzo kusi....
13 sierpnia 2013 15:47
Ja bym pojechała, nastawiając się na to, że jest to wyjazd pierwszy, lecz nie ostatni. Może wstęp do muzeów jest tańszy późnym popołudniem? W Sttutgarcie tak jest. Za drugim razem, z większą ilością pieniędzy już bym trochę poszalała.
13 sierpnia 2013 15:54
Roma pociąg to już 35 euro, wejścia do fajnych miejsc od 10 euro w górę, czas mojego pobytu tak to ewentualnie od 11 rano do 16. .... Niby nie dużo, ale dużo jak się nie ma za wiele :(((
13 sierpnia 2013 16:12 / 2 osobom podoba się ten post
Wiesiula

Drogie Panie mam pytanie do tych z Was, które znają Salzburg.
Rodzina podopiecznej zaproponowała mi, żebym w czwartek wybrała się tam na wycieczkę pociągiem. Powiedziecie mi proszę czy jest sens jechać do wspaniałego miasta Mozarta mając tylko kilka euro w kieszeni? Nie mam w tej chwili dużo w portfelu a za wszystko będę musiała zapłacić sama. wszystko kosztuje.... Choć tak bardzo kusi....

Powiem tak,jak masz 50 euro to możesz jechać,jest autobus,który jeżdzi po calym Salzburgu tzn w turystyczne miejsca,jak lubisz chodzić,to wydrukuj sobie mapkę z internetu,przejżyj strony...Pierwszy raz nie musisz chodzić do muzeum...Dom Motzarta stoi przy drodze,więc masz fasadę na widoku,Katedra też warta obejżenia,ogrody itd.Ciekawym rozwiązaniem jest Salzburg Card - przy krótkim, intensywnym pobycie bardzo się opłaca. Zapewnia wolny wstęp do wszystkich muzeów w mieście, bezpłatne przejazdy kolejkami linowymi do twierdzy oraz na górę Untersberg, rejs turystyczny po rzece Salzach oraz przejazdy środkami komunikacji miejskiej. Posiadacze karty mogą skorzystać także z licznych zniżek. Karta, ważna przez 72 godziny, w zależności od terminu i przysługującej ulgi, kosztuje od 17,5 do 40 euro. Wypożyczenie roweru to koszt 14 euro na dobę

13 sierpnia 2013 16:33
judora

Dzień dobry :) Miłego dnia wszystkim. Moje walizki prawie spakowane, mieszkanie prawie sprzątnięte. Jutro jadę do domu. Dzisiaj mnie czeka pożegnalna impreza z rodziną podopiecznego. Pogrzeb był wczoraj, piękna ceremonia. Wnuki grały w kościele zamiast pieśni religijnych ulubione piosenki Herra, ksiądz się zgodził mimo, że kościół katolicki. I byłam zdziwiona, bo przy komunii pomagały dwie panie 60+ ubrane po cywilnemu i ksiądz dawał im wino do picia. Obiad jedliśmy w ulubionej restauracji Gintera a w mowie na temat Gintka ( w kościele) córka podziękowała mi za wszystko a po mszy znajomi podchodzili też do mnie z kondolencjami i dziękowali za opiekę nad przyjacielem.

To Cię rodzina dowartościowała, miłe bardzo choć w tak smutnej chwili. Te panie z komunią to diakonise, w Polsce tylko świeccy mężczyźni mogą rozdawać komunię, tu poszli dalej, bo jest też dużo dziewczynek ministrantek.W kraju u nas trzeba mieć przygotowanie teologiczne i trwa to trochę czasu, nie wiem jak jest w D. Mój znajomy, ojciec 5 dzieci rozdaje  komunię, jest po studiach teologicznych. . W D  spowiedź jest ogólna, nie indywidualna, na co patrzą krzywo nasi księża.  Jeden nawet mi powiedział, że taka spowiedź jest nieważna, lecz obawiam się że przesadził. Trzeba by zajrzeć do prawa kanonicznego.
To tak w ramach ciekawostek.
13 sierpnia 2013 16:33
A ja po dzisiejszej przygodzie z PM24 już prawie mam gotowe wypowiedzenie. W piątek zięć Herra powiedział, że 14 o 17.55 mam Sindbada do Polski. W poniedziałek był pogrzeb więc dziś o 11 napisałam sms do opiekunki kontraktu z prośbą o numer biletu. Do 15 nie dostałam odpowiedzi więc zadzwoniłam do firmy a pani mówi, że może pojadę busikiem. Idę na górę i pytam zięcia czy dostał nowego maila a on, że nie. Po pół godzinie zadzwoniłam do firmy i odebrała ta sama pani i ja mówię co jest a ona, że już mi podaje numer na Sindbada. Nie wiem co jest z nimi.

Romanko poza żoną podopiecznego wszyscy docenili to co robiłam. Ona mnie goni codziennie do porządków mimo, że muszę to "swoje" mieszkanko też do porządku doprowadzić a córki zapewniają mi rozrywki. Jestem tak zmęczona od zeszłej soboty, że nie śpię dobrze itp. Na szczęście jutro do domu
13 sierpnia 2013 16:49
hello :)
Byłam na spacerku , zaraz jadę na donera z dziaduniem. Sam wyskoczył z propozycją takowej kolacji .

13 sierpnia 2013 17:11
Judora, nie bierz już małzeństwa, bo często są problemy z Frau, co pokazuje nasze forum. Udanego pobytu w domku!
13 sierpnia 2013 17:12
romana

To Cię rodzina dowartościowała, miłe bardzo choć w tak smutnej chwili. Te panie z komunią to diakonise, w Polsce tylko świeccy mężczyźni mogą rozdawać komunię, tu poszli dalej, bo jest też dużo dziewczynek ministrantek.W kraju u nas trzeba mieć przygotowanie teologiczne i trwa to trochę czasu, nie wiem jak jest w D. Mój znajomy, ojciec 5 dzieci rozdaje  komunię, jest po studiach teologicznych. . W D  spowiedź jest ogólna, nie indywidualna, na co patrzą krzywo nasi księża.  Jeden nawet mi powiedział, że taka spowiedź jest nieważna, lecz obawiam się że przesadził. Trzeba by zajrzeć do prawa kanonicznego.
To tak w ramach ciekawostek.

Zeby zostac szafarzem nadzwyczajnym (to taki tytul mają) to nie trzeba konczyc teologii, ale jest specjalny kurs dla szafarzy. Po jego zakonczeniu odbywa sie wyświecenie. Co do kobiet to jak pisalam wczesniej tylko siostry zakonne. Co do spowiedzi ogólnej to nie wiem jak to jest w prawie kanonicznym ważna czy nie wazna. Chyba tak skoro jest w niemieckich kościolach. Ostatecznie chyba Ale dla mnie osobiscie to mija sie z celem.