Na wyjeździe #2

28 sierpnia 2013 21:24
Hogatka dziękuję ;)
28 sierpnia 2013 21:26 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Romeczko kochanie,jesteś bardzo urocza jak tak roztkliwiasz się nad świnkami i osiołkami,bardzo to lubię :).
Niemniej jednak to bieda tych ludzi zmusza przecież do koszenia kosą,czy własnoręcznego wyrabiania serków czy chlebka.
Pomyśl tylko,gdyby taki chłop miał do wyboru sianokosiarkę czy kosić to kosą ,a potem przewrócić żeby wyschło,a potem zeby nie padało bo zgnije ,to nie wolałby sianokosiarki,a w tym czasie sobie poleżec w cieniu?
Oczywiście,że wolałby,ale nie ma kasy na wynajęcie czy kupienie takich maszyn,więc uroczo sobie kosi kosą ze trzy dni jedno poletko :)
To samo wyrabianie chleba,pamiętam jak moja babcia cieszyła się,że otworzyli we wsi spółdzielnię ( tak się mówiło na spożywczak) i nie musi już piec tego chleba.Serki to co innego,trzeba było robić, bo mleka zbyt wiele i by się zmarnowało.

Ha!
To wcale nie musi być tak.
Ja byłem niedawno na lubelszczyźnie i tam widziałem, jak koszono zboże ręcznie - kosą i ustawiano w snopki. Ale wcale nie z biedy.
Po prostu jest teraz moda na domy kryte strzechą. Żadna maszyna nie zostawi słomy w takim stanie.
A zarobek jest niewspółmierny do ceny zwykłej słomy pozostawionej przez kombajn.
28 sierpnia 2013 21:36 / 2 osobom podoba się ten post
Buahahahahaha-jakbys siedziala 24h z taka babuszka jak ja,to jarac nie trzeba hahahahahaha:D:D:D:DD:D:D:D Kto przy kim staje,takim sie staje,a ze moja babuszka czesto w innym swiecie,to mi sie chyba idzielilo:D:D:D:D:D
28 sierpnia 2013 21:57
Jak ktoś ma program ZDFhistoria to leci tam właśnie dokument na temat oburzenia w Polsce, jakie wywołał film "Nasze matki, nasi ojcowie"...
a na 3sat jest dokument o armii krajowej  w Polsce...
28 sierpnia 2013 22:26
Ja już mówię dobranoc ;)
To była duża przyjemność obejrzeć grę młodziutkiej Amerykanki Victorii Duval z Samantha Stosur.
Jestem pełna podziwu dla Victorii i oby dalej tak wspaniale grała.
28 sierpnia 2013 22:27 / 1 osobie podoba się ten post
anetta

Wracasz tam jeszcze czy to już takie pożegnanie na zawsze? Super że trafiłas na rodzinę która nie tylko pieniędzmi dziękuje, taki pezent zostanie tobie na zawsze.

NIe wiem czy wrócę, dlatego nie chcę nic rodzinie obiecywać, aby nie było rozczarowań.... W domku będzie czekała na mnie nowa umowa z firmą, muszę się z nią zapoznać , wtedy zadecyduję. Przy takiej rodzinie jak ja teraz miałam, ciężko do tego podchodzić jak do normalnej pracy. Tutaj był śmiech, była radość,był płacz z bólu i ze strachu przed przyszłością, przed tym co przyniesie ta choroba.  Chciałabym tutaj wrócić, ale muszę tak robić, abym to ja nie miała za kilka lat strachu przed swoją przyszłością, kiedy to nie będzie mnie stać na wykupienie recepty.
28 sierpnia 2013 23:06 / 1 osobie podoba się ten post
Wszystkim opiekunkom tym pracujacym i tym w oczekiwaniu na prace zycze dobrej spokojnej nocy.Dobranoc
28 sierpnia 2013 23:06
misiekFfm

Ha!
To wcale nie musi być tak.
Ja byłem niedawno na lubelszczyźnie i tam widziałem, jak koszono zboże ręcznie - kosą i ustawiano w snopki. Ale wcale nie z biedy.
Po prostu jest teraz moda na domy kryte strzechą. Żadna maszyna nie zostawi słomy w takim stanie.
A zarobek jest niewspółmierny do ceny zwykłej słomy pozostawionej przez kombajn.

ale tam koszą siano ,a nie zboże kosą,to wielka róznica.
28 sierpnia 2013 23:43
Pograłam sobie z wnusia wirtualnie, w gierki i tak zleciało ze trzeba isc lulac do jutra kochane opiekunkowo:))))))))))))))))))))))))) Dobranoc
29 sierpnia 2013 07:08 / 1 osobie podoba się ten post
Dzien doberk kochane opiekunkowo,wstaje skrzat i do mrowki  powiada tak ojej co dzis bedziemy robili?mgła za oknem sie pojawiła czy to jakas nowina ,mgła wiele oznacza moze przyniesc deszczyk, ale tez pogode, wiec bierzmy sie do roboty, i jak kochani nocka spokojnie mineła wszystkie buzie usmiechniete wstały,energia tryskaja,dalej nie ociagac sie poranna gimnastyka 1,2,3, skłon ,przysad,krecimy bioderkami ,brzuszki ,pomki,ufffffffffff i juz przyjemnie po kosciach sie robi,wszystkim co obchodza imieniny,urodziny wszyskiego najlepszego pogody ducha,wyjezdzajacym szerokosci ,maruderom wytrwałosci ciepliwosci,atym co z usmiechem wstaja tak trzymac smiech tak bardzo potrzebny nam do szczescie dusza sie raduje i praca idzie miło wszystko cieszy i mowimy , juto bedzie jeszcze lepszy dzien wiec usmiechnij sie miłego spokojnego dnia,usmiechnietego pozdrawim:)))))))))))))))))))
29 sierpnia 2013 07:55
Uwaga, euro idzie w górę. na interii podają cenę 4,2801 . Oby się utrzymało do mojej wypłaty...
29 sierpnia 2013 08:03
Dzień dobry wszystkim!

Wisienka - pamiętaj, że zawsze podają kurs średni.
Dzisiaj w ik - 4,2682-4,2982.
29 sierpnia 2013 08:08
misiekFfm

Dzień dobry wszystkim!

Wisienka - pamiętaj, że zawsze podają kurs średni.
Dzisiaj w ik - 4,2682-4,2982.

Wiem, ale zawsze obserwuje kurs średni, a ten widzę, ze idzie w górę.
29 sierpnia 2013 08:27 / 3 osobom podoba się ten post
Dzień dobry:)))) Jak się spało ? Chcę Wam pokazać czym się zajmuję w wolnym czasie, na zdjęciu początek obrusa, niewiele jeszcze widać i do końca daleko. Sama jestem ciekawa jaki będzie efekt końcowy.

29 sierpnia 2013 08:30 / 1 osobie podoba się ten post
Ale cudny. Pokazuj często, jak postępują prace.