29 sierpnia 2013 14:02 / 1 osobie podoba się ten post
misiekFfmHa!
To wcale nie musi być tak.
Ja byłem niedawno na lubelszczyźnie i tam widziałem, jak koszono zboże ręcznie - kosą i ustawiano w snopki. Ale wcale nie z biedy.
Po prostu jest teraz moda na domy kryte strzechą. Żadna maszyna nie zostawi słomy w takim stanie.
A zarobek jest niewspółmierny do ceny zwykłej słomy pozostawionej przez kombajn.

Nowowybudowany dom jednorodzinny kryty strzechą widziałam na obrzeżach Hamburga. Pewnie ma to też wymiar ekonomiczny, bo pod względem urody jest takie sobie według mnie. Ale tam było trochę domów tego typu jeszcze z XVIII w. i pewnie chciano się wbić w ten styl także z szacunku dla przeszłości.
Co do pieczenia chleba, bo moi znajomi z dużego miasta pieką sami, bo mają gwarancję, że nie będzie chemii w takim pieczywie, a na tym im zależy. Kupili specjalną maszynę do pieczenia chleba i są cali happy. Próbowali mnie namówic, ale się nie dałam, bo z robót ręcznych lubię tylko stukanie w klawiaturę komputera.
Dziś jest wielki dzień, gdyż ku memu radosnemu zdumieniu okazało się, że można dostać zwrot kaucji za butelki w gotówce, a nie tylko kupować za otrzymany kupon jakiś towar. Chyba zacznę zbierać puszki po piwie, by dorobić do pensji, he, he...Tylko tutaj rzadko rzucają je bezpańsko, Niemcaszki też chciwe na te 25 centów za sztukę!