Na wyjeździe #2

25 lipca 2013 12:03
cześć dziewczyny czy wiecie czy aby dostać sie do pracy do domu starców w Niemczech trzeba legalizować ( nostryfikować ) dokumenty np moje opiekuna medycznego , chciałabym pracować w domu starców , opieki lub innej instytucji . Prawdę mówiąc trochę mam dosyć tej pracy na 24 i chciałam sie zorientować czy jest szansa wystartować z stąd a nie przez firmę pośredniczącą
25 lipca 2013 12:16
koti

cześć dziewczyny czy wiecie czy aby dostać sie do pracy do domu starców w Niemczech trzeba legalizować ( nostryfikować ) dokumenty np moje opiekuna medycznego , chciałabym pracować w domu starców , opieki lub innej instytucji . Prawdę mówiąc trochę mam dosyć tej pracy na 24 i chciałam sie zorientować czy jest szansa wystartować z stąd a nie przez firmę pośredniczącą

Wejdz na forum Prawda i mity o opiekunkach... tam na ostatnich stronach Izka opisuje co i jak.... powodzenia!!!
25 lipca 2013 13:04
szukam to forum i nie mogę znaleźć czas na wybranie się chyba do okulisty hi hi
25 lipca 2013 13:20
Koti, raczej nie uda Ci się nostryfikować dyplomu, bo niemiecki system kształcenia jest inny niż nasz. Na pewno dotyczy to wykształcenia policealnego, wiem, bo pytałam.
25 lipca 2013 13:26
acha a bez nostryfikacji można podjąć pracę z tymi papierami ??
25 lipca 2013 13:27
koti może ten link coś Ci pomoże

http://www.dw.de/uznawanie-zagranicznych-dyplom%C3%B3w/a-16213683  

i jeszcze to  

http://pracaw-niemczech.pl/uznawanie-dyplomow-i-kwalifikacji-zawodowych-w-niemczech
25 lipca 2013 13:49
sas-anka

koti może ten link coś Ci pomoże

http://www.dw.de/uznawanie-zagranicznych-dyplom%C3%B3w/a-16213683  

i jeszcze to  

http://pracaw-niemczech.pl/uznawanie-dyplomow-i-kwalifikacji-zawodowych-w-niemczech

Dziękuję przeczytałam , ostatnio rozmawiałam z firmą i pewien pan mi powiedział że od tego roku firma zatrudniająca wychodzi o uznajie dyplomu i nie trzeba latać p o urzędach i stresować sie rozmową w j niemieckim . Nie wiem czy to prawda do konca.
25 lipca 2013 14:03
Dobrze wiedzieć, sama będę zainteresowana tematem za rok, jeśli uda mi się zdać egzamin. Napisz proszę na forum, jak już uporasz się z problemem, jak to załatwiłaś i czy taki dyplom ma jakąkolwiek wartość dla firm rekrutujących i dla pracodawców w Niemczech. Z tego co wyczytałam na forum to nie ma.
25 lipca 2013 14:34
ogólnie to mało informacji jest na ten temat , ja jak wysyłałam dokumenty do firm to żądali skany dyplomu opiekuna i twierdzili że nie trzeba i nie spotkali się z nostryfikacja dyplomu tak że opinie są różne i nie jednoznaczne .
Myślałam że ktoś tu na forum mi podpowie jak jest i kto pracuje w domu starców w Niemczech co tam potrzeba , jakie dokumenty .Jedna koleżanka pracowała tam po zwykłym kursie opiekunki.
25 lipca 2013 15:24
Pochmurnie dziś nad morzem, ale i tak miło :)
25 lipca 2013 15:29
giunta

Pochmurnie dziś nad morzem, ale i tak miło :)

Giunta bo w Polsce jest tak: trzeba wstac rano żeby nie przegapić słońca.Jak tylko wzejdzie na odpowiednią wysokość trzeba biegiem na plażę,bo zaraz chmury wyjdą albo zacznie padać.No i nie wolno opuszczać ani jednego słonecznego dnia bo jutro i przez następne dni możesz już tego słonca nie zobaczyć.
Ale my Polacy kochamy naszą aurę :)
25 lipca 2013 15:38 / 1 osobie podoba się ten post
25 lipca 2013 16:45 / 1 osobie podoba się ten post
Dzień dobry kochane Panie :)
Melduję się posłusznie ....

Joasi i Wam wszystkim serdecznie dziękuję za życzenia urodzinowe :)))))
Na weselu wytańcowaliśmy się i "pokazaliśmy" się odpowiednio - hihihihi
Urlop w górach ze Skrzatami i Orzełkiem oraz naszymi przyjaciółmi był wspaniały, zapierający dech i zdecydowanie za krótki. Czas w domu jest nie zastąpiony i cudny.
Jednakże czas szybko ucieka i zbliża się moment powrotu do pracy, w tej chwili czekam na akceptację rodziny - jeżeli się zdecydują to wyjazd w poniedziałek wieczorem .
Mam nadzieję, że szybciutko nadrobię zaległości w czytaniu forum.
Kurczę stęskniłam się za Wami i pogaduchami - pozdrawiam serdecznie !!!!!!!!!!!!
25 lipca 2013 17:22 / 2 osobom podoba się ten post
Chcialam napisac,ale sprawdzilam kto jest na online i zaprzestalam,wiec napisze grzecznie,ze dzisiaj ostatni wieczor jest cieply, bo od Anki sa zimne wieczory i ranki.Nazrywalam dzisiaj duzo kwiatow ulozylam przepiekny bukiet i z mysla o wszystkich Aniach,Aneczkach,Anulkach wkladam go do wazonu i czekam do jutra.
25 lipca 2013 18:49 / 1 osobie podoba się ten post
Zalogowanych 5 osób ,tego jesczze nie było.Chyba serwerek padł?