Komputerowe SOS

21 kwietnia 2015 12:14
doda

A jak czyścisz ? Czytałam gdzieś,że jak masz suszarkę do włosów z zimnym nawiewem to można wyczyścić u mnie to nie zdało egzaminu

suszarka do wlosow ma za maly "powiew" ha ha
Najlepiej zdjac wentylator ( 3-4 srubki) oczyscic go i mozna dac kropelke smaru.Taki smar od elektrycznych maszynek do golenia swietnie sie nadaje.Nie stosowac zadnego dezodorantu.
Jak masz zdjety wentylator to masz swietny dostep do radiatora.Taki maly miedziany kaloryferek.Trzeba go oczyscic.Mozna wyjac recznie jakies wieksze kawalki i dobrze przedmuchac.Mozna mocno dmuchnac ustami.
Skrecic wszystko do kupy i po robocie
doda

A jak czyścisz ? Czytałam gdzieś,że jak masz suszarkę do włosów z zimnym nawiewem to można wyczyścić u mnie to nie zdało egzaminu

Najlepiej zdjac wentylator ( 3-4 srubki) oczyscic go i mozna dac kropelke smaru.Taki smar od elektrycznych maszynek do golenia swietnie sie nadaje.Nie stosowac zadnego dezodorantu.
Jak masz zdjety wentylator to masz swietny dostep do radiatora.Taki maly miedziany kaloryferek.Trzeba go oczyscic.Mozna wyjac recznie jakies wieksze kawalki i dobrze przedmuchac.Mozna mocno dmuchnac ustami.
doda

21 kwietnia 2015 20:39 / 1 osobie podoba się ten post
Andrea, jest jeszcze jedna mozliwosc - sa lapki, ktore tak jak ORIM wspominal, nie maja wewnetrznej, malutkiej bateryjki. Byc moze Twoj do nich nalezy. Jesli masz ze soba baterie - przetestuj. Wsadz baterie na miejsce i pare razy wlacz i wylacz lapka - ale ZAWSZE najpierw zamykaj system. Jesli to nie pomoze, bede szukac dalej. Na razie pisze z doskoku - na skypie mam konferencje rodzinna dzis (Starsza konczy 33 lata), na ekranie niemiecki prospekt. Jak kota nie dostane, to bedzie dobrze ...
22 kwietnia 2015 14:26 / 1 osobie podoba się ten post
Sorki, wczoraj byłam na 200% zajęta (dziadki, zakupy, wizyta znajomych, potem wyjazd do sklepu ogrodniczego, kuzyni  + normalne obowiązki), a jak późnym wieczorem napisałam długiego i mądrego :)))))) posta – to forum szalało …..post wylądował w kosmosie :(

Andrea, to że masz 2 przyciski wcale nie oznacza że zamykasz system (możesz ich mieć 5 i 10….).

Prawidłowo zamyka się system przez  menu  „Start”………a najlepiej wcześniej po kolei pozamykać wszelkie otwarte programy:
-przeglądarki typu Chrome, Firefox …,
-programy pocztowe : Thunderbird itd.
 ( „X” w prawym górnym rogu)
 -Skypa inaczej się zamyka – o tym potem :)

Komputer to nie żelazko ani  nawet TV – gdzie wystarczy wyciągnąć wtyczkę, albo wcisnąć guzik (odciąć dopływ prądu itp.), - otwarte  programy należy zamknąć, aby programy (i system) prawidłowo działał ………i nie dostał szoku ……..często sam się próbuje nareperować, ale nie zawsze to możliwe.

Być może masz wiele programów  w autostarcie (tzn. uruchamiają się samoczynnie bez Twojej wiedzy) – jakbyś to mogła podać bardzo by pomogło.

Co możesz teraz zrobić?

- przede wszystkim zamykać system z menu ‘Start” (a najlepiej wcześniej pozamykać programy, potem Windows ze ‘Start”),
- to nieraz trochę trwa (zależy od wielu czynników, nawet jak wszystko jest OK,  programy wolniej się zamyka jak są długo otwarte i nieużywane.
- przeczekaj (koniecznie) kilka razy to zamykanie  i otwieranie    – jeśli nadal będzie  źle – napisz…..

A jak wygląda u Ciebie aktualizacja Windowsa (Windows Update)?
Niektóre aktualizacje wymagają restartu (zamknięcia i ponownego otwarcia systemu)!
Jeśli Windows nie był prawidłowo zamknięty  -przez menu Start…..a nie prztyczkiem  J))-  i kilka takich aktualizacji zaczęło się instalować …….to się zrobił solidny kipisz!

Pisałaś, że robiłaś czyszczenie CCleanerem  - rozumiem, że to podstawowe (pierwszy przycisk z miotełką), a przeczyściłaś też rejestr? (2gi przycisk z krateczkami) …...może tam się napchało niepotrzebnych rzeczy?

Teraz najlepsze lekarstwo to cierpliwość  ….dać lapkowi czas na to co chce zrobić (zainstalować czy sprawdzić /skorygować błędy na dysku) …..jak już się upora to zamknąć system KONIECZNIE PRZEZ MENU START.
……I tak kilka razy

Na koniec  przeczyść  REJESTR CCleanerem.

Jakiego masz laptopa -  tzn. firma/model/typ?

22 kwietnia 2015 14:49 / 1 osobie podoba się ten post
Asusów to jest od liku :)))) - musisz podać dokładniej.

Usunąć niepotrzebne programy możesz przez panel sterowania, albo (chyba prościej) przez CCleanera. 
Tak samo najprościej sprawdzić co jest w Autostarcie i niepotrzebne wyłączyć ....też przez CCleanera :))))
zaraz napiszę jak się to robi.
22 kwietnia 2015 15:16
No, dziadki obsłuzone, więc mogę trochę popisać:

Autostart (sprawdzanie i wyłączanie):
W Cleanerze klikasz na Narzędzia (pod rejestrem)
2ga pozycja to Autostart --> klik

Otworzy ci się okno ze wszystkimi programami które są lub były w Autostarcie.
Te wyszczególnione ciemną czcionką - są aktywne (tzn. otwierają się wraz z systemem).
Każdorazowo kliknij na niepotrzebny (podświetli się na niebiesko) i wtedy na niebieski guziczek z prawej strony: Wyłącz

Tylko Andrejka dokładnie przeanalizuj co ci jest potrzebne ....żebyś przypadkiem głośników albo kamerki nie wyłączyła.
Ja wyłączyłam prawie wszystko z Autostartu (poza antywirem) .....Skypa też :))) - system się o wiele szybciej otwiera, a Skypa i inne programy otwieram sobie wtedy kiedy chcę i potrzebuję :))
22 kwietnia 2015 16:51 / 1 osobie podoba się ten post
Teraz odnośnie Malwarebytes:
Jest to świetny program do wykrywania i usuwania  różnego rodzaju złośliwego oprogramowania (robaków wszelkich programików reklamowych, czy  szpiegujących).
Warto go mieć......ale pod warunkiem, że jest to wersja bezpłatna albo profesjonalna wykupiona!

Ty na bank masz triala (wersja profesjonalna za darmo – ale tylko na okres próbny, przeważnie 30 dni).
I niestety tak to jest z trialami, ze jak się nie wykupi w okresie ich ważności (albo odinstaluje, lub przejdzie się na wersję bezpłatną) …..to potem są kłopoty z pozbyciem się programu.

Na 1000% jest nieaktualny, bo Malwarebytes ma baaardzo częste aktualizacje (prawie codziennie, nieraz 2 na dzień). W okresie ważności sam ci się aktualizował – teraz jest to zablokowane i nie da się wymusić!
Myślę, że w tym może być przyczyna tego ostrzegającego trójkącika na antywirze AVG (przedtem współpracowały ze sobą…..AVG zauważył blokadę).
W tej chwili ten program (Malwarebytes) jest bezużyteczny  ….a być może nawet przeszkadza.
Andrea popróbuj różnymi sposobami go usunąć (przez panel sterowania, CCleanera ….nie wiem co tam masz jeszcze z oprogramowania).

Gdyby nie wyszło – daj znać …..coś pomyślimy ;))
Mam świetny programik do usuwania  nie dających się odinstalować programów bądź ich szczątków…..problem w tym, że czyściutki instaler na CD w domciu….a nie chce ci dawać namiary z neta – bo z nim instaluje się cały kombajn  (wymusza instalacje).

22 kwietnia 2015 20:33 / 1 osobie podoba się ten post
Uzyj funkcji zniszcz trwale w AVG
Jak sie cos posypie chociaz nie powinno to przywroc system do punktu przywracania systemu gdy dzialal poprawnie.Tak wytrzymasz do momentu az wrocisz do Polski
22 kwietnia 2015 20:40 / 2 osobom podoba się ten post
Andrea, dzieki Tobie i Twojemu "staruszkowi" lapkowi ten temat bedzie zawsze miał "branie", hahahaha.
22 kwietnia 2015 20:43 / 1 osobie podoba się ten post
Andrea, tego Mal... mozesz usunac przy pomocy AVG. Co do przywracania systemu, nie, to nie w CCleanerze, ale najpierw musze sie wylaczyc i wejsc na windowsa, zeby dokladnie napisac... Jakies 15 minut.
22 kwietnia 2015 21:11 / 1 osobie podoba się ten post
Ok, wiec tak:
1/ Na dole, tam gdzie Start kliknij i po prawej stronie kliknij w "Panel sterowania".
2/ Otworzy sie glowne okno
3/ W tym oknie, na samej gorze jest czesc pod tytulem "System i zabezpieczenia", pod tytulem jest "Zapoznaj sie ze stanem komputera"
4/ Kliknij w to "Zapozznaj sie ..."
5/ Otworzy sie okno i po prawej stronie tego okna, nizej, jest "Odzyskiwanie" - taka ikonka komputera z zegarem
6/ Kliknij w "Odzyskiwanie"
7/ Otworzy sie okno "Przywroc ten komputer ....
8/ Po prawej stronie tego okna jest "Otworz przywracanie systemu" - kliknij w to
9/ Otworzy sie male okienko ze trzeba poczekac, a nastepnie okno "Przywracanie systemu"
10/ Kliknij "Dalej"
11/ Otworzy sie okno wyboru daty i godziny, z ktorej chcesz system przywrocic
12/ Wybierz punkt taki, zeby data byla mniej wiecej sprzed problemow.

Dalej ja juz nie klikam, bo nie chce swojego systemu przywracac. Napisz pozniej co i jak.

A, cos mi sie nie zgadzalo i poszukalam: nie ma laptopow, notebookow BEZ bateryjki wewnetrznej (tak zwana bateria BIOS, inna nazwa - bateria CMOS), tak wiec upada teoria o tym, ze Twoj lapek pracuje zle przez wyjecie tej Twojej baterii. Przypuszczam, ze system sie lekko zdenerwoweal tym wylaczaniem z pradu (bez zamykania systemu). Windows jest na tym punkcie baaardzo wrazliwy !
22 kwietnia 2015 21:59 / 2 osobom podoba się ten post
To wlasnie moze byc to ze wylaczalas go z pradu.Na dysku C pliki poukladaly sie nie tak jak trzeba.Rozpierducha na nim jest
Moze to byc rowniez uszkodzenie dysku C lub system ci sie posypal
Mozesz sprobowac naprawiac to przy pomocy specjalnych programow np Doktor disc czy jakos tak Nie pamietam dokladnie nazwy.
Czasami trwa to bardzo dlugo ( taka naprawa) i czasami nie przynosi oczekiwanego skutku.
Bywa i tak ze system bedzie chcial ponownej instalacji.Wiec jak dziala i jako tako sie wlacza to juz go zostaw i dociagnij z tym problemem do powrotu
22 kwietnia 2015 22:07
Jesli to:

http://www.tweaks.pl/usuwanie-bledow-na-dysku-chkdsk/

nie pomoze, to nie widze lekarstwa ... Znaczy sie, inaczej, jest, ale to po prostu reinstalacja systemu z plyty instalacyjnej (popularnie: format).Tak, jak pisze ORIM, dalsze naprawianie moze calkiem system rozwalic ... Moze wiec polub te komunikaty i juz. Jakos dociagniesz do urlopu?

22 kwietnia 2015 22:26
zgadza sie Tylko ze te operacje moga sie zakonczyc komunikatem ze system nie moze naprawic dysku i prosze uzyc dysku ( plyty) z systemem w celu naprawy bledow