Jak najbardziej Ci się należy (tytuł Superadmina) !!
A "goście" u bratowej i w Windowsie .....to coś innego :))))
Andrea, jest tak:
są 3 typy kont:
-administratora,
-zwykłego użytkownika,
-gościa.
Jak kupujesz nowego lapka, albo nowy system (do starego lapka) - to zawsze masz otwarte 1 konto: z uprawnieniami administratora
Nazywa się admin lub user lub inaczej...to nie ma znaczenia, nazwę zawsze można zmienić , obrazek też.
Administrator ma w zasadzie nieograniczone możliwości odnośnie systemu, programów - poza Microsoftem :))))-, tworzenia nowych kont i przyznawania im uprawnień (nawet nietypowych) ....naprawy/zmiany w Windowsie itd.
-może tworzyć też grupy kont itd…(ale to na razie ci niepotrzebne).
Chwała Volkerowi, że albo zlikwidował hasło (tak myślę)….albo wcale go nie założył!
Andrea…..jak się sprzedaje/oddaje komputer to likwiduje się hasło, albo je się podaje!
-zwykły użytkownik:
http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows/why-standard-user-account#1TC=windows-7
jak widzisz ma sporo ograniczone uprawnienia ………..a już na pewno nie może robić żadnyzlikech zmian w systemie, ani instalować poważniejszych programów (mających wpływ na system) - dlatego uważam, że działasz na koncie admina …..inaczej nie mogłabyś zainstalować/zrobić wielu rzeczy.
-gość: może swobodnie korzystać z lapka/internetu ……ale ma najmniejsze uprawnienia :
http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows/turn-guest-account-on-off#1TC=windows-7
co do tworzenia haseł, to bym się spierała – u mnie gość może założyć hasło (tylko na swoje konto).
To, że system się pyta o hasło administratora – wcale nie znaczy, że nie działasz z konta administratora …przy niektórych operacjach zawsze się pyta również admina !! (dodatkowa kontrola).
Nie odpowiedziałaś mi na Windows Update!!!
System należy aktualizować (jeszcze bardziej niż AVG) …..
Są aktualizacje bardziej i mniej potrzebne ……ale brak niektórych powoduje problemy !
Z opcjonalnych raczej nie korzystaj – chyba, że zależy Ci na jakiejś (np. zainstalowanie nowego języka…..itp.)