Komputerowe SOS

24 kwietnia 2015 18:25 / 1 osobie podoba się ten post
Gabrysia, wszystko się zgadza, tylko admin to admin, a user to użytkownik. Gość - nie ma znaczenia, to jak komuś okazjonalnie lapka udostepniasz.
24 kwietnia 2015 18:39 / 1 osobie podoba się ten post
Gabrysia

Jak najbardziej Ci się należy (tytuł Superadmina) !!

A "goście" u  bratowej i w Windowsie .....to  coś innego :))))

Andrea, jest tak:
są 3 typy kont:
-administratora,
-zwykłego użytkownika,
-gościa.

Jak kupujesz nowego lapka, albo nowy system (do starego lapka) - to zawsze masz otwarte 1 konto: z uprawnieniami administratora 
Nazywa się admin lub user lub inaczej...to nie ma znaczenia, nazwę zawsze można zmienić , obrazek też.

Administrator ma w zasadzie nieograniczone możliwości odnośnie systemu, programów  - poza Microsoftem :))))-,  tworzenia nowych kont i przyznawania im uprawnień (nawet nietypowych) ....naprawy/zmiany w Windowsie itd.
-może tworzyć też grupy kont  itd…(ale to na razie ci niepotrzebne).

Chwała Volkerowi, że albo zlikwidował hasło  (tak myślę)….albo wcale go nie założył!
Andrea…..jak się sprzedaje/oddaje komputer to likwiduje się hasło, albo je się podaje!

-zwykły użytkownik:
http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows/why-standard-user-account#1TC=windows-7

jak widzisz ma sporo ograniczone uprawnienia ………..a już na pewno nie może robić żadnyzlikech zmian  w systemie, ani  instalować poważniejszych programów (mających wpływ na system)  - dlatego uważam, że działasz na koncie admina …..inaczej nie mogłabyś zainstalować/zrobić wielu rzeczy.

-gość:  może swobodnie korzystać z lapka/internetu ……ale ma najmniejsze uprawnienia :
http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows/turn-guest-account-on-off#1TC=windows-7
co do tworzenia haseł, to bym się spierała – u mnie gość może założyć hasło (tylko na swoje konto).

To, że system się pyta o hasło administratora – wcale nie znaczy, że nie działasz z konta administratora  …przy  niektórych operacjach zawsze się pyta również admina !!  (dodatkowa kontrola).

Nie odpowiedziałaś mi na Windows Update!!!

System należy aktualizować (jeszcze bardziej niż AVG) …..
Są aktualizacje bardziej i mniej potrzebne ……ale brak niektórych powoduje problemy !
Z opcjonalnych raczej nie korzystaj – chyba, że zależy Ci na jakiejś (np. zainstalowanie nowego języka…..itp.)

Nie wiedziałem, że korzystanie z komputera jest aż tak bardzo skomplikowane :))))
24 kwietnia 2015 18:43 / 2 osobom podoba się ten post
darekr

Nie wiedziałem, że korzystanie z komputera jest aż tak bardzo skomplikowane :))))

Ja też:)
Chyba sprzedam swój,żeby sobie zycia nie komplikować:)))

Niemniej jednak fajna sprawa poczytać mądre wpisy na ten temat:)))
24 kwietnia 2015 18:58 / 1 osobie podoba się ten post
ewelin1

Ja też:)
Chyba sprzedam swój,żeby sobie zycia nie komplikować:)))

Niemniej jednak fajna sprawa poczytać mądre wpisy na ten temat:)))

Też pomyślałem żeby życia nie komplikować (ale mojego to już nikt nie kupi)
Wywalić za okno?
A zostawie go jeszcze, żeby chociaż wasze posty poczytać :))))))))))
24 kwietnia 2015 19:00 / 1 osobie podoba się ten post
darekr

Też pomyślałem żeby życia nie komplikować (ale mojego to już nikt nie kupi)
Wywalić za okno?
A zostawie go jeszcze, żeby chociaż wasze posty poczytać :))))))))))

Zostaw zostaw,bo jak dzisiaj go nikt nie kupi to za kilka lat może cena wzrośnie.....wiesz antyki zawsze w cenie:P
24 kwietnia 2015 19:42
Wie ktoś może coś na temat kart tunelowych ISATAP i TEREDO?. Wygląda na to, że w moim stacjonarnym komputerze domowym to coś zakłóca połaczenie LAN.Może ma ktoś jakieś doświadczenia w usuwaniu tego czegoś,czy może wyłączyć protokół IpV6 na każdej z tych kart?
24 kwietnia 2015 19:45
tina 100%

Wie ktoś może coś na temat kart tunelowych ISATAP i TEREDO?. Wygląda na to, że w moim stacjonarnym komputerze domowym to coś zakłóca połaczenie LAN.Może ma ktoś jakieś doświadczenia w usuwaniu tego czegoś,czy może wyłączyć protokół IpV6 na każdej z tych kart?

Czy możesz o to zapytac za rok? bo własnie uczeszczam na kurs komputerowy.
24 kwietnia 2015 19:52 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko1

Czy możesz o to zapytac za rok? bo własnie uczeszczam na kurs komputerowy.

Jako,że w komputerach ciągle coś się psuje, to temat może być aktualny.
Kurcze , jest problem, bo starszy syn wyzdrowiał i go wywiało, a młodszy nigdy się aż tak w sprawy komputerowe nie zagłębiał, toteż do mnie dzwoni.
W menadzerze urządzeń te dwie karty wirtualne są zaznaczone wykrzyknikiem, więc wygląda na to,ze to one powodują zakłócenia.
W necie są opisane same pierepałki z tymi kartami, więc myśłałam,że może ktoś ma doświadczenie w pozbywaniu się tego problemu.
No nic, najwyżej się go razem z komputerem pozbędę:)
24 kwietnia 2015 20:02
Gabrysia

Czyli jednak....Twoim kontem jest "Administrator Volker " (inaczej byś się nie dostała na tą info z panelu sterowania).

Andrea;))) - gość to każdy inny użytkownik bez uprawnień administratora :)

Teraz musze do dziadków ....ale potem zapodam ci info na temat użytkowników, administratora itd.

Gabrysia cykni do mnie.
24 kwietnia 2015 20:27 / 1 osobie podoba się ten post
tina 100%

Jako,że w komputerach ciągle coś się psuje, to temat może być aktualny.
Kurcze , jest problem, bo starszy syn wyzdrowiał i go wywiało, a młodszy nigdy się aż tak w sprawy komputerowe nie zagłębiał, toteż do mnie dzwoni.
W menadzerze urządzeń te dwie karty wirtualne są zaznaczone wykrzyknikiem, więc wygląda na to,ze to one powodują zakłócenia.
W necie są opisane same pierepałki z tymi kartami, więc myśłałam,że może ktoś ma doświadczenie w pozbywaniu się tego problemu.
No nic, najwyżej się go razem z komputerem pozbędę:)

Nie pomoge, nie mialam na zywo z takim problemem praktyki. To peno juz znalazlas:

https://support.microsoft.com/pl-pl/kb/929852/pl

24 kwietnia 2015 20:34 / 1 osobie podoba się ten post
Moge Ci napisac, jak mam ustawione aktualizacje systemu (bo mam nadzieje, ze o to pytasz?). U mnie nakazalam systemowi infowac mnie o tym, ze sa aktualizacje i tylko te dotyczace bezpieczenstwa. Jak mam czas i ochote, to mu pozwalam. To trwa dlugo i jak juz zacznie sie pobieranie i instalowanie aktualizacji systemu, to raczej nie wolno tego przerywac. Jeszcze jak juz Ci zamelduje, ze pobrane i gotowe do instalacji - to tez bedzie dlugo trwalo, mozliwe, ze w miedzyczasie bedzie wymagany restart a na koniec, kiedy bedziesz wylaczac lapka - jeszcze beda instalacje i tego tez nie wolno przerwac. To jest ten moment, kiedy klikasz w Start -> zamknij system, na planszy bedzie latalo kolko i ostrzezenie, zeby nie wylaczas (bron panie!) z pradu.

Na dole, na pasku, po lewej stronie jest ikonka od aktualizacji, tam pod prawym klawiszem myszy powinno byc polecenie, ktore pozwala obejrzec pobrane i gotowe do onstalacji aktualizacje. 

24 kwietnia 2015 20:38 / 1 osobie podoba się ten post
emilia

Nie pomoge, nie mialam na zywo z takim problemem praktyki. To peno juz znalazlas:

https://support.microsoft.com/pl-pl/kb/929852/pl

Dzięki, juz syn wyłączał i włączał  ten protokół, ale ogólnie na połączeniu LAN, nic to nie dało, ale na tej stronce , ktorą podałaś, jest narzędzie wyłączenia ipv6 z interfejsu tunelu, to może pomóc, dziękuję.

24 kwietnia 2015 20:40
Ach Ty spryciulko !!!! 
Ale tak, w windowsie sa bardzo duze aktualizacje, dlatego omijam, pracuje na tym systemie tylko kiedy musze, na szczescie - niezbyt czesto. 
24 kwietnia 2015 21:38 / 2 osobom podoba się ten post
darekr

Skomplikowane? ....i to mówi mężczyzna?

Przecież to proste jak drut :)))   -było tylko o rodzaju kont na Windowsie :)
-trzeba wiedzieć na czym się siedzi..... tym bardziej jak się obsługuje lapka i chce się mieć dostęp do internetu :)))
24 kwietnia 2015 21:41
Gabrysia

Skomplikowane? ....i to mówi mężczyzna?

Przecież to proste jak drut :)))   -było tylko o rodzaju kont na Windowsie :)
-trzeba wiedzieć na czym się siedzi..... tym bardziej jak się obsługuje lapka i chce się mieć dostęp do internetu :)))

a siedzi sie tylko na pupie.No chyba,ze ktos zgłegił inne nauki:):)