Na wyjeździe #5

04 lutego 2014 22:36
emilia

Sluchajcie, z innej beczki. Potrzebuje pomocy i informacji na temat odmrozen. Moj slubny, okazal sie byc, trudno, napisze, jelopem do kwadratu. Byl pare dni temu mroz i strasznie zimny wiatr, wylazl z domu bez czapki, po wegiel do stodoly, u nas to jest ok. 150 metrow. No i najpierw byl bol ucha, temperatura. Nabyl antybiotyk do ucha, przeszlo, ale dzis widze, ze cala prawie ta strona, ktora byla wystawiona na mroz i wiatr jest w czerwone plamy, do tego ma swedzenie, pieczenie, te miejsca sa lekko opuchniete. Wpadlam w net, ale nic madrego nie znalazlam. Moze ktos z Was ma na ten temat wiadomosci? Od razu mowie, ze do lekarza - to musialabym zjechac i wolami zaciagnac ... Ten typ tak ma !!! Ale moze jakas masc ? Nie wiem nic ! Temperatura prawie juz normalna (byla ponad 38), teraz w dzien prawie normalna, wieczorem lekko ponad 37.

Według mnie swędzenie,czerwone plamy i pieczenie to raczej nie jest odmrożenie. Uważam,że lekarz powinien to jak najszybciej zobaczyć ,bo może po przeziębieniu tego miejsca tworzy się jakaś zmiana podskórna,np owrzodzenie? Może antybiotyk był za słaby albo Twój mąż nie wybrał go do końca,...trudno powiedzieć co to może być,ale najgorsze,że jest to w okolicy ucha,blisko mózgu.
04 lutego 2014 22:37
misiekFfm

Jak znam życie, to dostaniesz tu dziesiątki porad.
Ale jedyną rozsądną jest natychmiastowe wyekspediowanie delikwenta do lekarza!!! Nie ma domowego sposobu na wyleczenie odmrożenia.
A to, o którym piszesz nie wygląda najlepiej - jesli to jest odmrożenie.
Gdzie ci się to chłopisko wypuściło?:-). 
W tej chwili, to powinien tylko smarować te miejsca kremami natłuszczającymi, czy wazeliną. W żadnym wypadku nie stosować nawilżających.
I do lekarza!!!
Cokolwiek to jest.

Misiek ma rację, do lekarza i już.
04 lutego 2014 22:41
lwica

Może to nie odmrozenie tylko  reakcja na antybiotyk? Sądzę, że przy takiej odległości nie mógł sobie nic odmrozic (150m) to musiałby trochę iść. 

Do lekarza ,nadal jest przeciez stan podgorączkowy...
04 lutego 2014 22:41 / 2 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Oj tam zaraz materialistka , teraz to się nazywa odstresowywanie :):):)

No zgadzam się, lubię przymierzalnie ;) to daje fajnego kopa, ale staram się nie przesadzać z odstresowywaniem :) Wszystkiego co bym mogła kupić i tak do walizki nie spakuję. A wygląda na to, że jeszcze parę lat będę zależna od walizki ;)
   Wiesz, że chciałam Ci przypomnieć o przyjemnościach nie mających związku z portfelem. Dziewczyna taka jak Ty, mająca tyle atutów, możesz sięgnąć po więcej...... ( nie tylko kasy :)))  ).
04 lutego 2014 22:42
barbarella

Misiek ma rację, do lekarza i już.

Lekarz - nie ma takiej opcji, chyba, ze zrobi sie jeszcze gorzej! Moj slubny jest, jaki jest, znam ten przypadek "doglebnie". On nie mial antybiotyka w tabletkach, tylko taki do smarowania - kurcze, zapomnialam nazwe, to jest cos "trzy w jednym", w malych saszetkach, wiem, ze nazwa na "Tri" sie zaczyna.

To uzywa do wewnatrz ucha, a ze odmrozenie dopuszczam, tak, to bylo wiecej, niz - 20 plus naprawde silny wiatr, lodowaty i wlasnie ta strona, ktora musial na wiatr wystawic - tak wyglada.

Dzieki Misiek za natluszczanie, mamy w domu zawsze czysta, nie kosmetyczna wazeline, mam nadzieje, ze moze byc?
04 lutego 2014 22:46 / 1 osobie podoba się ten post
emilia

Sluchajcie, z innej beczki. Potrzebuje pomocy i informacji na temat odmrozen. Moj slubny, okazal sie byc, trudno, napisze, jelopem do kwadratu. Byl pare dni temu mroz i strasznie zimny wiatr, wylazl z domu bez czapki, po wegiel do stodoly, u nas to jest ok. 150 metrow. No i najpierw byl bol ucha, temperatura. Nabyl antybiotyk do ucha, przeszlo, ale dzis widze, ze cala prawie ta strona, ktora byla wystawiona na mroz i wiatr jest w czerwone plamy, do tego ma swedzenie, pieczenie, te miejsca sa lekko opuchniete. Wpadlam w net, ale nic madrego nie znalazlam. Moze ktos z Was ma na ten temat wiadomosci? Od razu mowie, ze do lekarza - to musialabym zjechac i wolami zaciagnac ... Ten typ tak ma !!! Ale moze jakas masc ? Nie wiem nic ! Temperatura prawie juz normalna (byla ponad 38), teraz w dzien prawie normalna, wieczorem lekko ponad 37.

Cały policzek czy tylko ucho samo-tylko czerwone czy z pecherzami?Skóra popekana czy tylko mocno czerwona?Najbezpieczniej i najproscie to maść z witamina A albo jakis krem tłusty. Byle nie mocno zapachowy.Dr jednak zobaczyc powinien jak zmaina rozległa i skóra popękana.
04 lutego 2014 22:46
Tribiotyk
04 lutego 2014 22:46
emilia

Lekarz - nie ma takiej opcji, chyba, ze zrobi sie jeszcze gorzej! Moj slubny jest, jaki jest, znam ten przypadek "doglebnie". On nie mial antybiotyka w tabletkach, tylko taki do smarowania - kurcze, zapomnialam nazwe, to jest cos "trzy w jednym", w malych saszetkach, wiem, ze nazwa na "Tri" sie zaczyna.

To uzywa do wewnatrz ucha, a ze odmrozenie dopuszczam, tak, to bylo wiecej, niz - 20 plus naprawde silny wiatr, lodowaty i wlasnie ta strona, ktora musial na wiatr wystawic - tak wyglada.

Dzieki Misiek za natluszczanie, mamy w domu zawsze czysta, nie kosmetyczna wazeline, mam nadzieje, ze moze byc?

Ten specyfik,to Tribiotic-ale ja go stosuje na trudno gojace się rany.A do środka ucha,to chyba nie bardzo? Ale nie wiem dokładnie.
04 lutego 2014 22:47
emilia

Czy może to był Triderm?
Jeśli tak, to nie jest chyba dobrze. Skąd on go miał???
Triderm jest wycofany z obrotu.
A jest to lek steroidowy i może być po jego użyciu odczyn alergiczny.
DO LEKARZA!!! 
04 lutego 2014 22:47
emilia

Emilia, musisz znaleźć sposób i do lekarza muss iść, temperatura ciała Twojego slubnego pokazuje , że coś się dzieje.
Innej rady niestety nie ma
04 lutego 2014 22:50
A jak to TRIBIOTIC, to wyczytałem teraz, że nie należy go stosować na błony śluzowe itp.
Do ucha chyba też???
04 lutego 2014 22:50 / 1 osobie podoba się ten post
emilia

Tribiotic, maść, to wiesz, dziala miejscowo, no jakoś nie przemawia do mnie to leczenie, ale ja jestem położną, to na inych częściach ciala się znam:)
04 lutego 2014 22:52
hagia

No zgadzam się, lubię przymierzalnie ;) to daje fajnego kopa, ale staram się nie przesadzać z odstresowywaniem :) Wszystkiego co bym mogła kupić i tak do walizki nie spakuję. A wygląda na to, że jeszcze parę lat będę zależna od walizki ;)
   Wiesz, że chciałam Ci przypomnieć o przyjemnościach nie mających związku z portfelem. Dziewczyna taka jak Ty, mająca tyle atutów, możesz sięgnąć po więcej...... ( nie tylko kasy :)))  ).

A wiesz,znalazłam sposób na przepełnienie w szafach.Często robię remanent i znowu jest miejsce na terapię :):) A tak poważnie to mam inny sposób na ostresowywanie,całkowicie darmowy: to kontakt z naturą,lubię przytulać drzewa,a szczególnie brzozy :):):)
04 lutego 2014 22:53 / 2 osobom podoba się ten post
Maść z witaminą A- Laboratorium Galenowe Olsztyn- naprawdę jest dobra. Jakaś aspiryna, wit. C. Powinno pomóc, miałam podobnie, po naszych mroźnych wichurach:)
04 lutego 2014 22:56
Ja jestem za wizytą u lekarza.Nie ma co w takich przypadkach eksperymentowac.