Na wyjeździe #5

04 lutego 2014 23:04
kasia63

Cały policzek czy tylko ucho samo-tylko czerwone czy z pecherzami?Skóra popekana czy tylko mocno czerwona?Najbezpieczniej i najproscie to maść z witamina A albo jakis krem tłusty. Byle nie mocno zapachowy.Dr jednak zobaczyc powinien jak zmaina rozległa i skóra popękana.

Kasiu, pecherzy nie ma. Skora czerwona, nie popekana, nie caly policzek, raczej powyzej ucha, moj slubny prawie lysy, wiec tak powyzej, gdzie normalnie sa wlosy i na kosci policzkowej. Kurde, psia krew, nie powiem co jeszcze, ale wiem, ze do lekarza nie pojdzie, jakis uraz, glupota, nie wiem, jak to nazwac ! A ja teraz sie bede zamartwiac ... Na teraz kazalam mlodszej dopilnowac, zeby wazelina chociaz, a jutro musza do apteki ... Przekaze o tlustej masci. Dzieki !
04 lutego 2014 23:05
misiekFfm

Czy może to był Triderm?
Jeśli tak, to nie jest chyba dobrze. Skąd on go miał???
Triderm jest wycofany z obrotu.
A jest to lek steroidowy i może być po jego użyciu odczyn alergiczny.
DO LEKARZA!!! 

To nie to, bo tego by w aptece nie dostal. Mamy dosc rozsadna aptekarke, sterydow ona nie lubi ... NIE POJDZIE, a ja mam nerwy!!!
04 lutego 2014 23:07 / 1 osobie podoba się ten post
Zawsze mozna zawezwac lekarza do domu ,tylko przypilnowac slubnego zeby sie gdzies nie schowal...
04 lutego 2014 23:07 / 1 osobie podoba się ten post
Położyłam właśnie do łóżka PDP, nie mógł się zdecydować co wygodniejsze, sofa w salonie,czy łóżko w sypialni :)
04 lutego 2014 23:07
ryba

Maść z witaminą A- Laboratorium Galenowe Olsztyn- naprawdę jest dobra. Jakaś aspiryna, wit. C. Powinno pomóc, miałam podobnie, po naszych mroźnych wichurach:)

Bierze panadol-extra. Masc - dzieki, jutro z mlodsza jada do miasta, to dopilnuje, zeby "stary osiol", bo inaczej tego nazwac nie idzie, nabyl. Teraz jest prawie plusowa temperatura, to w czapce chodzi ...
04 lutego 2014 23:09 / 1 osobie podoba się ten post
emilia

Kasiu, pecherzy nie ma. Skora czerwona, nie popekana, nie caly policzek, raczej powyzej ucha, moj slubny prawie lysy, wiec tak powyzej, gdzie normalnie sa wlosy i na kosci policzkowej. Kurde, psia krew, nie powiem co jeszcze, ale wiem, ze do lekarza nie pojdzie, jakis uraz, glupota, nie wiem, jak to nazwac ! A ja teraz sie bede zamartwiac ... Na teraz kazalam mlodszej dopilnowac, zeby wazelina chociaz, a jutro musza do apteki ... Przekaze o tlustej masci. Dzieki !

No tak jak Ciebie na miejscu nie ma to ślubny, nie pójdzie, masz rację. Trzeba by córce podeslac pomysł, by trochę zasymulowala i ojca poprosiła by poszedł z nią. Córce nie pomoże? Na bank pójdzie! Podstępem go, podstępem, powodzenia! !!♡
04 lutego 2014 23:10 / 1 osobie podoba się ten post
emilia

Podaj też wapno,zwykłe Calcium Polfa ,musujace ,nie zaszkodzi na pewno a moze troszke zmiejszyc zaczerwienienie bo byc może nałożyło sie uczulenie na odmrożenie.Jesli jest tak jak opisujesz, to prawdopodobnie jest to odmr.I stopnia.Jednak jesli temp, sie będzie utrzymywała to najpóźniej w piątek do lekarza ,bo potem wekend i znikad pomocy w razie W.A Twój slubny nie "dwudziestak" przecież.Do smarowania może byc też parafina,olejek bo tłusty i obojetny,bez zadnych dodatków.
04 lutego 2014 23:10 / 1 osobie podoba się ten post
emilia

Lekarz - nie ma takiej opcji, chyba, ze zrobi sie jeszcze gorzej! Moj slubny jest, jaki jest, znam ten przypadek "doglebnie". On nie mial antybiotyka w tabletkach, tylko taki do smarowania - kurcze, zapomnialam nazwe, to jest cos "trzy w jednym", w malych saszetkach, wiem, ze nazwa na "Tri" sie zaczyna.

To uzywa do wewnatrz ucha, a ze odmrozenie dopuszczam, tak, to bylo wiecej, niz - 20 plus naprawde silny wiatr, lodowaty i wlasnie ta strona, ktora musial na wiatr wystawic - tak wyglada.

Dzieki Misiek za natluszczanie, mamy w domu zawsze czysta, nie kosmetyczna wazeline, mam nadzieje, ze moze byc?

Emilko, nie wiem co za antybiotyk, a to sama wiesz - ma znaczenie. Sterydy - niewskazane, jak pisał Misiek. Jeśli maść to owszem, powinna być natłuszczająca, żadna nawilżająca, bo pogarsza sprawę. Dalej - jeśli to naprawdę odmrożenie (w co raczej bym powątpiewała) to absolutnie zabronione jest szybkie i gwałtowne ogrzewanie danego miejsca czymkolwiek ciepłym, należy rozcierać pod zimną wodą, stopniowo o 1 stopień co jakiś czas ją ogrzewając. Jeśli przyszło mu do głowy ogrzać szybko to mogą to być reakcje organizmu na powyższe działanie, co moze doprowadzić do przykrych konsekwencji martwicy tkanki. Może to być reakcja alergiczna na jakiś skłądnik maści, w końcu nie każdy wie, co może go uczulać. Może to być zapalenie węzła chłonnego usznego o wyjątkowo ostrym przebiegu. Stosowanie na to leków samemu nie wróży dobrze. Jaki by tam Twój mąż był czy nie - masz na niego jakiś wpływ i użyj całego sprytu, by namówić go na wizytę u lekarza, bo z takich rzeczy mogą się wywiązać brzydkie konsekwencje. Do tego czasu powinien (moim zdaniem) mieć ucho zakryte, albo jakaś chusta, albo szal, ale nie przegrzewać za bardzo, ale też nie narażać na nadmierne wychłodzenie tego  miejsca. Mam nadzieję że będzie dobrze i informuj nas, trzymam kciuki za Twojego męża  - że będzie dobrze...!
04 lutego 2014 23:11 / 1 osobie podoba się ten post
misiekFfm

A jak to TRIBIOTIC, to wyczytałem teraz, że nie należy go stosować na błony śluzowe itp.
Do ucha chyba też???

Nie wiem !!! Orzekl, ze po tej masci juz ucho nie boli ... A wiedzial o niej, bo leczylismy psie uszy tym ... Wcale zreszta sie nie przyznal, tylko dzisiaj na skypie zobaczylam i wypytalam, co sie stalo !!! Rany, Misiek, dlaczego mezczyzni tak malo "wpolpracuja" z lekarzami ?
04 lutego 2014 23:12 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

A wiesz,znalazłam sposób na przepełnienie w szafach.Często robię remanent i znowu jest miejsce na terapię :):) A tak poważnie to mam inny sposób na ostresowywanie,całkowicie darmowy: to kontakt z naturą,lubię przytulać drzewa,a szczególnie brzozy :):):)

A wiesz, że ja też lubię brzozy? Tu w De mam po drugiej stronie ulicy 3 duże brzozy, może to był jeden z powodów, że od początku dobrze się tu czuję ?

04 lutego 2014 23:13
lwica

No tak jak Ciebie na miejscu nie ma to ślubny, nie pójdzie, masz rację. Trzeba by córce podeslac pomysł, by trochę zasymulowala i ojca poprosiła by poszedł z nią. Córce nie pomoże? Na bank pójdzie! Podstępem go, podstępem, powodzenia! !!♡

Corka ma 17 lat i sama juz do konowala chodzi, nie da sie nabrac ...
04 lutego 2014 23:15 / 2 osobom podoba się ten post
emilia

Nie wiem !!! Orzekl, ze po tej masci juz ucho nie boli ... A wiedzial o niej, bo leczylismy psie uszy tym ... Wcale zreszta sie nie przyznal, tylko dzisiaj na skypie zobaczylam i wypytalam, co sie stalo !!! Rany, Misiek, dlaczego mezczyzni tak malo "wpolpracuja" z lekarzami ?

Bo Emilio ,oni to taki gatunek anty lekarski ,że żeby jeden z drugim poszli do dr to zazwyczaj nic tylko zwiazać i zaturlać delikwenta prosto pod gabinet:):):)
Na 100 ,dobrowolnie do lekarza chodzi 2.....statystycznie:)
04 lutego 2014 23:18
Lili

Emilko, nie wiem co za antybiotyk, a to sama wiesz - ma znaczenie. Sterydy - niewskazane, jak pisał Misiek. Jeśli maść to owszem, powinna być natłuszczająca, żadna nawilżająca, bo pogarsza sprawę. Dalej - jeśli to naprawdę odmrożenie (w co raczej bym powątpiewała) to absolutnie zabronione jest szybkie i gwałtowne ogrzewanie danego miejsca czymkolwiek ciepłym, należy rozcierać pod zimną wodą, stopniowo o 1 stopień co jakiś czas ją ogrzewając. Jeśli przyszło mu do głowy ogrzać szybko to mogą to być reakcje organizmu na powyższe działanie, co moze doprowadzić do przykrych konsekwencji martwicy tkanki. Może to być reakcja alergiczna na jakiś skłądnik maści, w końcu nie każdy wie, co może go uczulać. Może to być zapalenie węzła chłonnego usznego o wyjątkowo ostrym przebiegu. Stosowanie na to leków samemu nie wróży dobrze. Jaki by tam Twój mąż był czy nie - masz na niego jakiś wpływ i użyj całego sprytu, by namówić go na wizytę u lekarza, bo z takich rzeczy mogą się wywiązać brzydkie konsekwencje. Do tego czasu powinien (moim zdaniem) mieć ucho zakryte, albo jakaś chusta, albo szal, ale nie przegrzewać za bardzo, ale też nie narażać na nadmierne wychłodzenie tego  miejsca. Mam nadzieję że będzie dobrze i informuj nas, trzymam kciuki za Twojego męża  - że będzie dobrze...!

Przepytalam o wezel - twierdzi, ze nic nie boli, zreszta obejrzalam w kamerce, opuchlizny w tym miejscu nie ma. Steryd - wykluczam. A ocieplenie - pewno tak bylo, ze wszedl pozniej do domu i obmyl twarz ciepla woda ... Bede pisac, co z tego wyniklo, dzieki !
04 lutego 2014 23:20 / 1 osobie podoba się ten post
barbarella

Tribiotic, maść, to wiesz, dziala miejscowo, no jakoś nie przemawia do mnie to leczenie, ale ja jestem położną, to na inych częściach ciala się znam:)

A to polozna to nie jest od uszu?---bo niektore kobitki mowia,ze ida do laryngologa na przeglad gardla i,ze pracuje z nim polozna.....:):).....to mowisz,ze nie od ucha,to juz nic nie rozumiem:):):):)
04 lutego 2014 23:22 / 1 osobie podoba się ten post
emilia

Przepytalam o wezel - twierdzi, ze nic nie boli, zreszta obejrzalam w kamerce, opuchlizny w tym miejscu nie ma. Steryd - wykluczam. A ocieplenie - pewno tak bylo, ze wszedl pozniej do domu i obmyl twarz ciepla woda ... Bede pisac, co z tego wyniklo, dzieki !

Naprawdę trzymam kciuki i wysyłam do Ciebie (a Ty do męża) wirtualne uzdrawiające pozdrowienia razem z ciepłymi myślami!!! :)