Na wyjeździe #5

08 lutego 2014 23:14 / 1 osobie podoba się ten post
hagia

Schoene Auge machen = kokietować po polsku :))))
Albo duże, błękitne oczy......

Jakbys nie miala tego "cos" to i kokietowanie by Ci nie pomoglo,uroda ,inteligencja.....Ludzie !!!!!! gdzie tu najblizszy i niedrogi psycholog,ona mnie wykonczy, PDP nie dala rady to Hagia dokonczy dziela !!!!-:)))))))......Hilfeeeeee!!!!
09 lutego 2014 08:38 / 2 osobom podoba się ten post
Oj,kobieto...nie wiesz co mowisz !!!!.....tlumaczenie Hagii co to jest to "cos".....to bulka z maslem-:).....Mojemu chlopu cokolwiek wytlumaczyc, to juz nie psychoterapeuta......to Psychiatra przez duze "p " moze byc mi potrzebny:(........no,chyba ,ze mialas inne leczenie na mysli?.....Nooo,wiesz jesli pomyslalas o tym co ja....no to jestes dopiero zbereznica..a fuj,-:))))))
09 lutego 2014 08:53 / 1 osobie podoba się ten post
hagia

No muszę, bo nie znajdę spokoju. Wygadałam sobie nowy, lepszejszy rower :)))))))))
Już stoi w garażu :))))))))))

Przynajmniej jakiś konkret. Gadanie nie poszlo w parę. Musisz być w fajnym domu.

Ja też dzieńń od konkretu zacznę: dziś w Onecie jest "ogłoszona" lista 100 ksiżek, które trzeba przeczytać przed śmiercią. Listę sporządził Amazon. Jest wprawdzie po angielsku, ale nazwiska są niezmienne, a z tytułem postaram sobie poradzić. Może jakiś poliglota na forum potlumaczy np. po 10 dziennie?
Dla zainteresowanych mój plan na ten rok:

http://ksiazki.onet.pl/wiadomosci/100-ksiazek-ktore-trzeba-przeczytac-przed-smiercia/93zdk
09 lutego 2014 09:01 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Przynajmniej jakiś konkret. Gadanie nie poszlo w parę. Musisz być w fajnym domu.

Ja też dzieńń od konkretu zacznę: dziś w Onecie jest "ogłoszona" lista 100 ksiżek, które trzeba przeczytać przed śmiercią. Listę sporządził Amazon. Jest wprawdzie po angielsku, ale nazwiska są niezmienne, a z tytułem postaram sobie poradzić. Może jakiś poliglota na forum potlumaczy np. po 10 dziennie?

http://ksiazki.onet.pl/wiadomosci/100-ksiazek-ktore-trzeba-przeczytac-przed-smiercia/93zdk

No to mam jeszcze kaaaaaaaaaaaawał życia przed sobą.
09 lutego 2014 09:03 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko47

No to mam jeszcze kaaaaaaaaaaaawał życia przed sobą.

Mnie to starczy na rok, ale jakże interesujący ! A potem ludzie wymyślą inną równie interesującą listę.
09 lutego 2014 09:08 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

To kanon literatury amerykańskiej i angielskiej.Nasza ,polska lista 100 książek  wyglądałaby całkiem inaczej:):):) Z  powyższej listy czytałam 32 książki:):):)Znaczy się jeszcze muszę trochę pożyć:):):) Można się pokusić w wątku o literaturze i stworzyć naszą listę książek,wyłącznie polskich pisarzy,takich które wg nas każdy powinien przeczytać:)Lub lista autorów ,których powinno się znać-polskich oczywiście:)
09 lutego 2014 09:15 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Mnie to starczy na rok, ale jakże interesujący ! A potem ludzie wymyślą inną równie interesującą listę.

No wiesz, ale Ty jestes "młódka" a u mnie juz wzrok nie taki ostry.
09 lutego 2014 09:18
Tak, Kasiu, taką listę już ktoś stworzyl, ale był to zespół badaczy literatury, bo poza klasykę nie wyszli. mnie by interesowała lista stworzona przez forumowiczów, czyli co jest na tyle interesujące, aby to przeczytać.
Jam czytoholik i pochłonę wszystko, co pisane. Już zdaża mi się, że w połowie książki odkładam jako nie strawną dla mnie, ale to od niedawna. Całe życie łapałam wszystko.
09 lutego 2014 09:37 / 1 osobie podoba się ten post
No to jest program na wyjazdy, bo ja z tych 100 przeczytałam zaledwie kilka :) Zacznę od początku :) Dzięki Benitka :):):)
09 lutego 2014 09:44 / 1 osobie podoba się ten post
Andrea,
po pierwsze dzieki za troske :)

po drugie bedziesz sie uczyc na busuu ? :) Fajnie ? Jakiego jezyka ? Na pewno nie niemiecki, bo ten masz juz w malym paluszku :)
09 lutego 2014 10:17
Andrejka, ja tylko wydałam polecenie Synowi, bo on ma konto w Pay Pal i wykupił mi natychmiast. Jak to się robi - nie wiem. Było to wieki temu. Napisz do mnie na maila, to Ci dam dostęp Premium do 15 marca.
09 lutego 2014 10:33 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Benitka, jestem pewna, ze z tej listy juz masz mase ksiazek zaliczonych. Np, Alicja w krainie czarow, "Alice in Wonderland" Levisa Carrolla, albo The Great Gatsby- Wielki Gatsby Scotta Fitzgeralda i wiele innych .Ja kilkanascie tytulow zaliczylam, no moze wiecej jak kilkanascie, ale tez widze, ze nie wszystkie z tych podanych pozycji przetlumaczono juz na jezyk Polski.
09 lutego 2014 11:36
Mój mail jest ogólnie dostępny. Od dziś - specjalnie dla Ciebie. W profilu.
Skayp: benita773
09 lutego 2014 11:38 / 1 osobie podoba się ten post
margolcia

Benitka, jestem pewna, ze z tej listy juz masz mase ksiazek zaliczonych. Np, Alicja w krainie czarow, "Alice in Wonderland" Levisa Carrolla, albo The Great Gatsby- Wielki Gatsby Scotta Fitzgeralda i wiele innych .Ja kilkanascie tytulow zaliczylam, no moze wiecej jak kilkanascie, ale tez widze, ze nie wszystkie z tych podanych pozycji przetlumaczono juz na jezyk Polski.

Wiele autorów jest mi znanych i wiele książek już czytałam, ale nie wszystkie - i to mnie cieszy, że jest przede mną jeszcze nieodkryta rozkosz czytania.
09 lutego 2014 12:10 / 2 osobom podoba się ten post
A ja chce sie z Wami podzielic, przez przypadek znalazlam to w internecie i sie zakochalam!!! I teraz mam dylemat czy sobie zrobic bo chcialam inny (tez sowe) w innym miejscu ale ten mi sie tez podoba a przeciez nie moge miec wszedzie sowy