Na wyjeździe #5

13 lutego 2014 22:08
ivanilia40

No to dobrze,że masz spokój i nie żałujesz starego miejsca.
Wprawdzie dopiero tu przyjechałam,ale przyznam Ci szczerze,że nie wiem dlaczego każdy chce pracować w Szwajcarii? Dla mnie to jak narazie to samo co południe Niemiec.Krajobraz tylko bardziej górzysty,ludzie tak samo mili,zarobki niewiele wyższe,naprawdę nic specjalnego ta Szwajcaria.No może tylko ceny jak z sufitu...

Gdzie dokladnie jestes?
13 lutego 2014 22:09
emilia

Gdzie dokladnie jestes?

Bardzo blisko Bodeńskiego w Altstatten. Dla mnie to całkiem Niemcy:)
13 lutego 2014 22:10
ivanilia40

Wczoraj tuż za granicą z Niemcami zatrzymali nas celnicy niemieccy. Przetrzepali bagaże i wyprowadzili jednego chłopaka.Nikomu jednak nie zabrali fajek.Podobno jak są kupione ze znakami akcyzy to się nie czepiają.
Natomiast na granicy szwajcarskiej celnik nawet nie zajrzał do autokaru,więc chyba to nie jest regułą ,ze spisują osoby wjeżdzające ,tylko zależy na kogo się trafi.
Napisałam to jako ciekawostkę,bo niektórzy się obawiali większej ilości fajek przewozić:)

Apropo's Twojej długaśnej podróży-nie było opcji,żeby samolotem polecieć?Byłoby chyba nieco szybciej?:)
13 lutego 2014 22:11 / 1 osobie podoba się ten post
Andrea, prosze, tylko nie stawiaj mnie na oltarze, plissss !!!! Teraz juz jestes madrzejsza i duuuzo sie "naumialas", tylko prosze, jak cos Ci nowego sie dzieje, najpierw, na razie, pytaj, zanim cos usuniesz, albo sciagniesz, dobrze????
Zartuje, a znalazlas umowe ?
13 lutego 2014 22:12
kasia63

Apropo's Twojej długaśnej podróży-nie było opcji,żeby samolotem polecieć?Byłoby chyba nieco szybciej?:)

Rozważałam samolot,ale po pierwsze za blisko był wyjazd i bilety prawie po 700 zł,po drugie limit bagażu.Musiałabym dopłacać.No i po trzecie musiałby mnie ktos odebrac 50 km od miasteczka do którego miałam dojechać.
13 lutego 2014 22:13 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

No to dobrze,że masz spokój i nie żałujesz starego miejsca.
Wprawdzie dopiero tu przyjechałam,ale przyznam Ci szczerze,że nie wiem dlaczego każdy chce pracować w Szwajcarii? Dla mnie to jak narazie to samo co południe Niemiec.Krajobraz tylko bardziej górzysty,ludzie tak samo mili,zarobki niewiele wyższe,naprawdę nic specjalnego ta Szwajcaria.No może tylko ceny jak z sufitu...

Hahahahaha ostatnie zdanie mnie bardzo rozbawiło:D;D;D;D;DD Ale przecież Ty mieszkasz w samym centrum,na starówce,no to nie dziwota że ceny jak z sufiyu:D;D;D;D;D;D
13 lutego 2014 22:13 / 1 osobie podoba się ten post
efka66

A powiecie mi jedną rzecz? Kiedy Pdp źle się czuje, np ma gorączkę czy jakieś bóle, a lekarz w tych godzinach nie przyjmuje, albo jest to niedziela,to gdzie najlepiej się udać, zadzwonić? Na 112 to w nagłych wypadkach. Zawsze wiedziałam, ze lekarz domowy, jakby coś się nagłego stało to 112 ale w takim wypadku co robicie?

Rodzina powinna udostępnić odpowiednie telefony w razie takiej sytuacji.U mnie jest tak,że co by się nie działo na teczce Pflegedienst na wierzchu, jest nr telefonu i to jest 1szy telefon jaki mam w razie W wykonać.
13 lutego 2014 22:14
ivanilia40

Bardzo blisko Bodeńskiego w Altstatten. Dla mnie to całkiem Niemcy:)

Fantastyczne miejsce ! Bylam tam na wycieczce. Jak ustawisz sobie wolne, to masz blisko do St. Gallen i blisko do Appenzell, do Appenzell to pewnie taka fajna kolejka jezdzi. Bilety nie sa drogie, St. Gallen jest objete patronatem UNESCO, naprawde warto zobaczyc.
13 lutego 2014 22:15 / 1 osobie podoba się ten post
Wiesz co,to tak jak z bateriami do e-fajki. Ostatnio miałam 4 sztuki,z czego 3 sztuki spaliły się jednego dnia...a czwartą reaktywowałam. Nie da się chyba niczego kupic na zapas...
13 lutego 2014 22:17 / 1 osobie podoba się ten post
hogata76

Hahahahaha ostatnie zdanie mnie bardzo rozbawiło:D;D;D;D;DD Ale przecież Ty mieszkasz w samym centrum,na starówce,no to nie dziwota że ceny jak z sufiyu:D;D;D;D;D;D

Hogatko kochana, tu wszedzie ceny sa kosmiczne, obojetnie czy sie mieszka na starowce (bajkowo !), czy gdzies obok. Takie miejscowosci jak Altstätten sa nastawione na turystow, zima ich tez nie brakuje. Ale sa takie piekne ...
13 lutego 2014 22:20 / 3 osobom podoba się ten post
emilia

Fantastyczne miejsce ! Bylam tam na wycieczce. Jak ustawisz sobie wolne, to masz blisko do St. Gallen i blisko do Appenzell, do Appenzell to pewnie taka fajna kolejka jezdzi. Bilety nie sa drogie, St. Gallen jest objete patronatem UNESCO, naprawde warto zobaczyc.

I tu Cię zaskoczę:) Wysiadłam z Sindbada w St. Gallen w samym centrum miasta,zgadzam się,że śliczne. Mało tego,kolejką też już jechałam :):). Córka pdp powiedziala,że jest zawsze problem z zaparkowaniem więc samochód zostawiła przy dworcu a przywiozła poprzednią opiekunkę kolejką ,a mnie zabrała też kolejką hi,hi.
Dojechałysmy w 40 minut.:)
Wolne też juz załatwiłam,będę zwiedzać wszystko gdzie tylko dam radę dojść lub dojechać.
Wykorzystam dobroć corki pdp :)
13 lutego 2014 22:20
emilia

Hogatko kochana, tu wszedzie ceny sa kosmiczne, obojetnie czy sie mieszka na starowce (bajkowo !), czy gdzies obok. Takie miejscowosci jak Altstätten sa nastawione na turystow, zima ich tez nie brakuje. Ale sa takie piekne ...

Aaaaaa,no to juz inna bajka,tak czy inaczej,jest tam ładnie:)

Podobno zarobki nie są aż tak mocno wyższe od tych w DE,prawda?
13 lutego 2014 22:22 / 1 osobie podoba się ten post
hogata76

Aaaaaa,no to juz inna bajka,tak czy inaczej,jest tam ładnie:)

Podobno zarobki nie są aż tak mocno wyższe od tych w DE,prawda?

Trochę wyższe jak się jedzie  z agencji...
13 lutego 2014 22:23 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

I tu Cię zaskoczę:) Wysiadłam z Sindbada w St. Gallen w samym centrum miasta,zgadzam się,że śliczne. Mało tego,kolejką też już jechałam :):). Córka pdp powiedziala,że jest zawsze problem z zaparkowaniem więc samochód zostawiła przy dworcu a przywiozła poprzednią opiekunkę kolejką ,a mnie zabrała też kolejką hi,hi.
Dojechałysmy w 40 minut.:)
Wolne też juz załatwiłam,będę zwiedzać wszystko gdzie tylko dam radę dojść lub dojechać.
Wykorzystam dobroć corki pdp :)

Tak, to jest to, co ja baaardzo doceniam, co zobacze, zwiedze - to MOJE.
13 lutego 2014 22:23
Teraz pomyslalam i...Andrea pani Skarb mi sie podoba :) chociaz charakterek ma...oj ma trudny :) Nie podoba mi sie jej stan zdrowia...