Na wyjeździe #5

15 lutego 2014 15:08
ania37

Witam,po 24 godz nieobecnosci,ale byly nr z Pania,co zostala zorganizowana aby wykapac PDP...za dlugi opis wiec w dwoch slowach-dziadek stracil przytomnosc i jest w szpitalu...wiecej w polowie nastepnego tygodnia...

no to nieciekawie,jak edziesz miala chwile napisz wiecej pozdrawiam 
15 lutego 2014 15:08
ivanilia40

Nawet w dwóch słowach brzmi nieciekawie...chyba masz niewesoło...

..nie,super rodzina....
kazali wypoczywac i zwiedzac miasto,a dzis wieje,ze glowe mozna stracic...
15 lutego 2014 15:10
ivanilia40

Ja się nad jednym zastanawiam,jeśli jestem ubezpieczona w Polsce i mogę korzystać z tego ubezpieczenia poza krajem,to dlaczego nie mogłabym korzystać z ubezpieczenia szwajcarskiego w Polsce? Czy to nie działa w obie strony?

Tu jest toche na ten temat, UWAGA: Szwajcaria jest totalnie biurokratyczna !

http://www.polacy.ch/forum/viewtopic.php?f=4&t=21240

Ogolnie - przypuszczam, ze szwajcarskie ubezpieczenie dziala w PL tak, jak nasze za granica, czyli przypadki "dorazne".
Aniu ! na skeypie podałam Ci nr. tel. do moich koleżanek w Wesel .Pozdrwaiam
ania37

..nie,super rodzina....
kazali wypoczywac i zwiedzac miasto,a dzis wieje,ze glowe mozna stracic...

Ale chodziło mi o pdp,chyba zdarzył się jakiś wypadek. Oby było wszystko dobrze. A jeśli rodzina super to dobrze.
15 lutego 2014 15:11
tina 100%

Tak mi dano do zrozumienia,ale zagłębię się w przepisy,żeby później żadnych niespodzianek nie było.Kiedyś gdzieś czytałam,że podwójne ubezpieczenie nie powinno mieć miejsca.

W razie "W" Szwajcaria czasami sprawdza, czy aby nie ma sie ubezpieczenia gdzies tam, gdzie sie jest na stale. Ale to tylko w przypadkach stalych umow o prace. 
15 lutego 2014 15:14
Damessa

Aniu ! na skeypie podałam Ci nr. tel. do moich koleżanek w Wesel .Pozdrwaiam

nie mam nic na skype
15 lutego 2014 15:16
emilia

Tu jest toche na ten temat, UWAGA: Szwajcaria jest totalnie biurokratyczna !

http://www.polacy.ch/forum/viewtopic.php?f=4&t=21240

Ogolnie - przypuszczam, ze szwajcarskie ubezpieczenie dziala w PL tak, jak nasze za granica, czyli przypadki "dorazne".

No wałsnie o dorażną pomoc chodzi,czyli jednak taka karta EKUZ honorowana jest także w Polsce,ale doczytałam,ze mozna za niewielkie pieniądze wykupić szwajcarskie ubezpieczenie.Myslę ,że jakbym miała możliwość pracy więcej niż pół roku to skorzystałabym.Jednak jak narazie "nie grozi mi to",a szkoda...:)

15 lutego 2014 15:16
ivanilia40

Ale chodziło mi o pdp,chyba zdarzył się jakiś wypadek. Oby było wszystko dobrze. A jeśli rodzina super to dobrze.

PDP sytuacja stabilna,ale jak zaczeli robic rozne wyniki i tomografie,to jest podejrzenie raka,ale na razie podejrzenie...
15 lutego 2014 15:20 / 1 osobie podoba się ten post
emilia

W razie "W" Szwajcaria czasami sprawdza, czy aby nie ma sie ubezpieczenia gdzies tam, gdzie sie jest na stale. Ale to tylko w przypadkach stalych umow o prace. 

Własnie o tym słyszałam,to też wiem że ze szwajcarskiego ubezpieczenia można korzystać w Polsce,jednak zakres usług jest ograniczony.I teraz nęka mnie pytanie,co zrobić ,aby wilk był syty i owca cała.Dzięki Ci Emilia za info,bo ja to wiem,że gdzieś dzwonią,ale nie wiem w którym kościele,a ta cała biurokracja przyprawia mnie o "globusa".Jednak trzeba się będzie za to wziąć.
15 lutego 2014 15:20
ivanilia40

No wałsnie o dorażną pomoc chodzi,czyli jednak taka karta EKUZ honorowana jest także w Polsce,ale doczytałam,ze mozna za niewielkie pieniądze wykupić szwajcarskie ubezpieczenie.Myslę ,że jakbym miała możliwość pracy więcej niż pół roku to skorzystałabym.Jednak jak narazie "nie grozi mi to",a szkoda...:)

Ivanilka - tylko podstawowe pytanie:
Bedziesz miała szwajcarską kartę EKUZ (ubezpieczenie szwajcarskie), czy polskie ubezpieczenie na Szwajcarię?
Bo z tego co czytałam pracujesz przez polską agencję.
15 lutego 2014 15:23 / 1 osobie podoba się ten post
Gabrysia

Ivanilka - tylko podstawowe pytanie:
Bedziesz miała szwajcarską kartę EKUZ (ubezpieczenie szwajcarskie), czy polskie ubezpieczenie na Szwajcarię?
Bo z tego co czytałam pracujesz przez polską agencję.

Mam polską umowę na 3 miesiące,ale mam możliwość przedłużenia pobytu do pół roku,wtedy dostanę szwajcarską umowę. Agencja jest polsko-szwajcarska ,więc z umową nie będzie problemu. Ja narazie teoretyzuję,bo nie wiem czy dam radę być tu pół roku. Narazie jednak wszyystko wskazuje na to,że wytrzymam,ale nie chwalmy dnia przed zachodem słońca.:)
15 lutego 2014 15:32
emilia

Kiedys bylo "cus" takiego, jak wolne soboty. I byla taka pioseneczka, juz nie pamietam, kto ja spiewal:
"Dzisiaj wolna sobota,
Imieniny kota,
Trzeba zdobyc kawal gnota ..."
Dalej nie pamietam, ale to z czasow, kiedy dwie, trzy soboty byly wolne i kartki panowaly w sklepach ... 

Kartki pamietam,ale piosenki nie.....Byłam jeszcze mała:)
15 lutego 2014 15:37 / 5 osobom podoba się ten post
Wiecie co???????????????Na rower się nie wybrałam ,ale za to:):):):) Hipis zawiózł mnie do miasta,taką drogą żebym się nie zgubiła(moja orientacja to katastrofa).Połaziłam po sklepach,popatrzyłam na ludzi...Piękne to Koblenz,a jutro wybieram sie nad Mozele:D;D;D;D;D;D;D;D;D;D; Kurde,ubrałam sie inaczej nizż zwykle chodzę w domu,no wiecie,szłam do ludzi,meka-up,włoski,ciuszek ,buciki...Hipis do mnie"jakos inaczej wyglądasz" ,a ja na to"bo ja do ludzi idę ,a co nie podoba się?...Hahahahahahahaha,trochę się zmięszał,buahhaahahahahah:D;D;D;D;D;D

Ale mi to dobrze zrobiło:D;D;D;D;D;DD;D;D;D;D;D w kOLONII tak nie miałam i niestety usychałam:(Ale już jest ok,wróciłam do żywych:D;D;D;D;D;D
15 lutego 2014 15:39
ivanilia40

Kochanie, jesli zdecydujesz sie na stala prace w CH to bedziesz podlegac pod obowiazkowe ubezpieczenie, skladki i wszystko inne. Nie bede na ten temat sie wypowiadac, bo nie sprawdzalam dokladnie. Tam, na forum, o ile sie nie myle, chodzilo o wykupienie dodatkowego ubezpieczenia.