Za i przeciw pracy legalnie i na czarno

18 lutego 2014 10:56 / 3 osobom podoba się ten post
bieta

Moje działanie  na niekorzyść Państwa polega na tym, że na czas mojej niebytności w PL zatrudniam
 "na czarno" opiekunkę do mojej chorej Mamy i nie mam z tego powodu wyrzutów sumienia.

Co więcej, mam żal do Państwa, że nie dba o dobro narodu i kraju.   

kasia63 - dzięki za plusika.   

Ciebie chcę mieć za sąsiadkę, bo nie podkablujesz mnie do skarówki :):):)
18 lutego 2014 10:58 / 11 osobom podoba się ten post
Ejejej! Czy Ty się za bardzo nie rozkokosiłaś?......Pieniedzy Ci się zachciewa?....a za uczciwą ,bodaj na czarno robotę się weż !!......Już odemnie to jak bys miała tą dziesiątkę---uważaj! :))))))))))))......Szybko dałaś się złamać i zeszłaś na drogę uczciwości, myślałam, że jesteś bardziej " kwarda" no cóż , myliłam się :))).........A co do tej dychy---zapomnij !:)))))......Mogę Ci postawić wódkę,piwo ,kawę itp.......ale "pinindzy"-  Nie dam !!!!.......niech Ci Athenka daje !!!!:))))))))))))))
18 lutego 2014 11:06 / 6 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Ejejej! Czy Ty się za bardzo nie rozkokosiłaś?......Pieniedzy Ci się zachciewa?....a za uczciwą ,bodaj na czarno robotę się weż !!......Już odemnie to jak bys miała tą dziesiątkę---uważaj! :))))))))))))......Szybko dałaś się złamać i zeszłaś na drogę uczciwości, myślałam, że jesteś bardziej " kwarda" no cóż , myliłam się :))).........A co do tej dychy---zapomnij !:)))))......Mogę Ci postawić wódkę,piwo ,kawę itp.......ale "pinindzy"-  Nie dam !!!!.......niech Ci Athenka daje !!!!:))))))))))))))

18 lutego 2014 11:07 / 2 osobom podoba się ten post

Proszę nie robić bezpodstawnych insynuacji, które mogą sugerować, że osoba o której to napisałaś dopuściła się łamania prawa. To nie jest sposób prowadzenia dyskusji na publicznym forum. Moderator

18 lutego 2014 11:14 / 2 osobom podoba się ten post
Athenka ma poniekąd rację, trochę się żle zabrała, niepotrzebnie takie osobiste wycieczki uprawia. Ale czy nieuczciwośc nie jest naganna? Czy nie korzystają z tego niektóre firmy, ba nawet rodziny? Bo im sie opłaca w tym momencie? Tu zatają, tam podciagną , podkolorują, rodzina nie zapłaci? Ale im to się opłaca:)Dura lex sed lex:)
18 lutego 2014 11:14 / 5 osobom podoba się ten post
Sówka

No już ,już nie bucz nam tutaj ,moje serce zaczyna mięknąć....Ale dychy nie dam, najwyżej przytulę i "giluski" obetrę .....wiesz, że my Cie tu wszyscy (może prawie) kochamy :)))))......pomyśl tylko, że 10 euro to 1/3 dniówki jest !!!!!.....i co tak lekką ręką mamy oddawać " uczciwym"?......ni cholery !!!:))))))))))
18 lutego 2014 11:19 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko47

Jakie ryzyko? niech ktos napisze jakie konsekwencje poniosł? ze Szwajcarii grozi deportacja i ten niesczesny znany prawie wszystkim "miś" kare ponosi pracodawca.Co mają zrobic z taka osobą? nie musi miec nawet dokumentow przy sobie- to co zamkną w więzieniu? musiliby nowe budować.Ukarzą grzywną? przeciez nie ma kasy.Tylko deportują i to wszystko.

A tak sobie użyje starego przysłowia - kto nie ryzykuje nie pije szampana.

A nawięcej karami opiekunki to straszą pracownicy agencji! Z własnego doświadczenia wiem to! A tak naprawdę największe kosekwencje poniosłaby rodzina niemiecka a nie opiekunka.
18 lutego 2014 11:33
zosia_samosia

Athenka ,którgo panstwa? Panstwa polskiego , ze wyjechala do pracy (nie wiem jaki ma status w Polsce ? ) , czy niemieckiego , bo nie placi podatkow ?????

Panstwa Niemieckiego glownie
18 lutego 2014 11:37 / 3 osobom podoba się ten post
Athenka

Ten p-t ,ktory dałam Ci wczesniej przez pomyłke należy Ci sie za cytowany wpis. Bareja by lepiej nie wymyślił.
18 lutego 2014 11:38 / 1 osobie podoba się ten post
Mleczko, a ja uzyje innego przyslowia - KLAMSTWO MA KTORTKIE NOGI .

Kasia, nie ma roznicy czy zarabia 500€ wiecej ode mnie czy 500€ mniej - postepuje bezprawnie.
18 lutego 2014 11:40 / 11 osobom podoba się ten post
Athenka

Ja , jednak bede pisala z malej litery .Panstwo niemieckie wie o "szarej sferze" opiekunek z bloku wschodniego .Nic nie robi, bo tak mu wygodnie.Nasuwa sie pytanie , jaki masz interes " mącić " im w " garach " ??????? . Koniec.Amen.
18 lutego 2014 11:43 / 4 osobom podoba się ten post
a ciekawe czy ty athenko wiesz ze naprawde na legalu jestes.czy firma nie jest krzakiem.kiedys tak myslalam a rzeczywistosc byla calkiem innna
18 lutego 2014 11:44 / 3 osobom podoba się ten post
Athenka

Mleczko, a ja uzyje innego przyslowia - KLAMSTWO MA KTORTKIE NOGI .

Kasia, nie ma roznicy czy zarabia 500€ wiecej ode mnie czy 500€ mniej - postepuje bezprawnie.

No a jakie kłamstwo - przeciez napisalam prawdę.Cos mi sie wydaje,że sama sie zakręciłaś i nie potrafisz UCZCIWIE wybrnąć z tematu.

Dajmy spokoj i piszmy prawdę.Nie sztuka jest kogoś osądzić,ale sztuka jest być osądzonym i przyjąć to.
18 lutego 2014 11:48 / 4 osobom podoba się ten post
Matko!!!! Czytam, czytam i oczom nie wierze!! Jestem mloda i stwierdzam, ze chyba do tej pory mialam zle pojecie czym jest tolerancja i patriotyzm. No nic czlowiek uczy sie Cale zycie, jednak ja w dalszym ciage bede myslec jak do tych czas. Praca na czarno???? Gratuluje i trzymam kciuki za wszystkich, ktorzy w ten sposob pracuja i aby im sie pracowalo jak najlepiej i najdluzej (jedynie niech pamietaja o odkladaniu sobie prywatnie na emeryturke :)). Uczciwosc wobec Panstwa polskiego??hmmmm.... a czy to panstwo jest uczciwe wobec mnie???? nie bede przykladow podawac bo sie serwer zawiesi z nadmiaru informacji...Praca legalna?....nawet przez polska firme i tak jest to praca na krawedzi prawa, tak wiec moje zdanie takie, jestem patryjotka i wspieram swoich krajan, ktorzy pracuja bez papierka trzymajac kciuki i dopingujac aby szlo im jak najlepiej :))) pracuje z papierkiem i ku chwale polskiej wladzy daje im mozliwosc jezdzenia wypasionymi wozami, mieszkania w pieknych domach i zycia na fulll. Szara strefa???uuuu jak ciemna strona mocy :))) Ktos sie chyba gwiezdnych wojen naoogladal w zimowe wieczory :))) TAk czy siak, parujac na bialo czy na czarno i tak wspieramy nasze panstwo, zostawiajac nasze ciezko zarobione pieniazki na polskim rynku gospodarczym....i o co tu walczyc????
18 lutego 2014 11:50 / 1 osobie podoba się ten post
kurcze juz nic nie mowie bo dostalam po lapach od modusia.ale w sumie to nawet nie wiem za co??????????????