Za i przeciw pracy legalnie i na czarno

18 lutego 2014 11:51 / 2 osobom podoba się ten post
mleczko47

Ten p-t ,ktory dałam Ci wczesniej przez pomyłke należy Ci sie za cytowany wpis. Bareja by lepiej nie wymyślił.

Podpięłam się pod ten Twój post--bo był bliżej.....Z mojej strony to może nie brak odwagi (jak to miło zrzucić na "wiek")...to raczej wygodnictwo, bo lubię jak mi ktoś wszystko załatwi a ja tylko robię za tzw. murzyna....to nie żart ,ja taka jestem. Nie cierpię załatwiania spraw a pracować lubię.....noooo! .......Teraz do Athenki ....:Kochana ja to już oczami wyobrażni widzę Cie z aureolą nad głową...:)))))))))
18 lutego 2014 11:54 / 9 osobom podoba się ten post
Athenka

Mleczko, a ja uzyje innego przyslowia - KLAMSTWO MA KTORTKIE NOGI .

Kasia, nie ma roznicy czy zarabia 500€ wiecej ode mnie czy 500€ mniej - postepuje bezprawnie.

Czyli jednak-zakablujesz.....

Wiesz co ,życzę Ci dobrego ,uczciwego życia-jesteś jeszcze bardzo młoda,obys nie musiała nigdy stawac przed wyborem przed jakim staje wiele pan jadacych na czarno - kiedy nie ma pracy,pieniedzym,chore dzieci jeśc wołaja,a nasze państwo ma to gdzieś.Chyba nie miałaś jeszcze tak ,żeby wybierać pomiędzy zapłaceniem za prąd a kupieniem jedzenia.Mówisz,że jestes tolerancyjna-nie znasz chyba znaczenia tego słowa.....Czasem nawet najbardziej uczciwa osoba musi wybierać nędza i MOPS,czy ryzyko i przyzwoite ,w miarę godne życie i choć ja nie z tych kościelnych to mysle ,że nawet ksiądz dałby rozgrzeszenie w takim przypadku.I myśle tez ,ze za 20-30 lat bedziesz myslała nieco inaczej.Wiekszośc z nas w wieku 28 lat miała szczytne ideały a codziennosć je szybciutko zweryfikowała......
18 lutego 2014 11:54 / 6 osobom podoba się ten post
Ja podkreślę jedno.Ważne jest rozeznanie własnej sytuacji.A to wiele aspektów .
Np ubezpieczenie w PL . Kto ma ubezpieczenie zdrowotne w PL - robota na czarno mu nie przeszkadza... ale musi pomyśleć , co będzie gdy zachoruje w De podczas pracy . Czy turystyczny EQUZ załatwi wszystko (nie wolno sie przyznać , ze sie pracowało) , moze trzeba coś dokupić prywatnie. Pracuje przez firmę - musi wiedzieć , co wówczas firma oferuje.To też moze być niewiele.
Emerytura - kto już ja ma , moze jechać na czarno , kto nie ma - musi rozeznać sprawę - czy np. praca przez firmę będzie sie liczyć do emerytury , czy nie .
Są jeszcze inne aspekty - kazdy je zna. Sa predyspozycje psychiczne - łatwiej znaleźć pracę przez firme , więcej ofert - a z kolei inni nie boją sie szukać , negocjować samemu stawki.
Zadna z form pracy nie jest lepsza od drugiej - ale moze być korzystniejsza dla konkretnej osoby i bardziej do niej pasująca.Z praca legalną wiąże się ujawnienie dochodów w PL - ale jeśli juz tak pracujemy , ukrywanie czegokolwiek i kombinowanie to bezsens .Kary są naprawdę wysokie i w US i w ZUS - jeśli w jakis sposób podlegamy.Więc kierujmy sie tym , co konkretnie dla nas jest dobre - bo to samo dla drugiej osoby wcale dobre być nie musi.
18 lutego 2014 11:56
Mleczko, Klamstwo w odnosnie do calego tematu .

Esmeralda , Tolerancji we mnie duzo . Partiotka nie jestem absoltunie. Chodzi wiecej o uczciwosc do Panstwa Niemieckiego, ktore otworzylo rynek, a co niektore nieuczciwe Polki nadal nie korzystaja z mozliwosci pracy na legalu. A ty jeszcze bijesz brawa pracujacym na czarno - wstyd !

Moderator, dzieki za obrone :* Miejmy nadzieje ze ta uwaga doprowadzi Haneczke do porzadku .
18 lutego 2014 12:05 / 1 osobie podoba się ten post
Athenka

Esmeralda , Tolerancji we mnie duzo . Partiotka nie jestem absoltunie. Chodzi wiecej o uczciwosc do Panstwa Niemieckiego, ktore otworzylo rynek, a co niektore nieuczciwe Polki nadal nie korzystaja z mozliwosci pracy na legalu. A ty jeszcze bijesz brawa pracujacym na czarno - wstyd !

Moderator, dzieki za obrone :* Miejmy nadzieje ze ta uwaga doprowadzi Haneczke do porzadku .

Prawda jest taka, ze nie bylo by problemu gdyby niemieckie rodziny zatrudnialy legalnie, a nie tylko obwiniane sa opiekunki. Niemieckie wladze rowniez maja wiedze na ten temat i nic nie robia, gdyz jest im tak wygodniej i OSZCZEDNIEJ!!!! wiec chyba nie jest tak do konca jak to widzisz. Niektore kobiety wyjezdzaja na czarno i takie wyjazdy ratuja czasem byt calej rodzinie, doszkalaja sie, ucza jezyka i wtedy podejmuja prace przez gewerbe badz firme, ale maja jz z czym startowac i maja szanse dostac przyzwoita stawke. Zaczynajac od zera????hmmm prosty przyklad w zeszlym miesiacu znajoma przeszla test jezykowy i na najnizszym poziomie fuksem sie zlapala :))) teraz siedzi na walizka lada dzien jedzie do pracy, widzialam jej kontrakt - 16euro za dobe - nie ma wyjscia. Podszlifuje jezyk i poszuk czegos innego, ale moje pytanie brzmi czy to ze nie zna dobrze jezyka oznacza ze gorzej bedzie wypelniac obowiazki??w dodatku jedzie do lezacej babci....i to jest uczciwe?
18 lutego 2014 12:07 / 12 osobom podoba się ten post
Athenka

Ty chyba wogóle nie rozumiesz dyskusji ,która sama rozpętałaś......
Nikt nikomu braw za pracę na czarno nie bije.Realia w kraju i w D sa takie a nie inne i takie a nie inne zachowania wymuszają.jak tego nie rozumiesz to trudno.Grunt ,że Ty jestes uczciwa ,ale miec Cię za kolezanke strach,bo nawet jak w niemieckim państwie papierek po cukierku rzucę na ulicę,to popędzisz donieśc gdzie trzeba.Zajmij sie na początek nieuczciwymi agencjami i niemieckimi i polskimi.....jesteś pewna ,że Twoja Cię nie oszukuje?
18 lutego 2014 12:09 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

Ty chyba wogóle nie rozumiesz dyskusji ,która sama rozpętałaś......
Nikt nikomu braw za pracę na czarno nie bije.Realia w kraju i w D sa takie a nie inne i takie a nie inne zachowania wymuszają.jak tego nie rozumiesz to trudno.Grunt ,że Ty jestes uczciwa ,ale miec Cię za kolezanke strach,bo nawet jak w niemieckim państwie papierek po cukierku rzucę na ulicę,to popędzisz donieśc gdzie trzeba.Zajmij sie na początek nieuczciwymi agencjami i niemieckimi i polskimi.....jesteś pewna ,że Twoja Cię nie oszukuje?

oooo tu to ja wielkie BRAWA bije!!!!!!taka kolezanke bym chciala i razem papierki rzucala:)))
18 lutego 2014 12:11 / 2 osobom podoba się ten post
Haneczka47

kurcze juz nic nie mowie bo dostalam po lapach od modusia.ale w sumie to nawet nie wiem za co??????????????

Oj tam,oj tam ...Zaraz po łapkach . No bo "my" Pingwinki to takie delikatne ptaszyny jesteśmy,że żdziebeńko czerwonego koloru to już przeżywamy :)))))).....Też to kiedyś przechodziłam ,więc Cię rozumię ,za dużo i niezbyt kulturalnie kłapnęłam dzióbkiem......i......czerwony kolorek !!!!!........Długo po tym cierpiałam ...:)))))))
18 lutego 2014 13:05
Haneczka47

a ciekawe czy ty athenko wiesz ze naprawde na legalu jestes.czy firma nie jest krzakiem.kiedys tak myslalam a rzeczywistosc byla calkiem innna

No własnie.A jeżeli tak jest to w takiej sytuacji poczęłaby Athenka?
18 lutego 2014 13:09 / 5 osobom podoba się ten post
Athenka

Panstwa Niemieckiego glownie

A moze ty athenka , pomylilas pojecia  uczciwosc z nadgoliwoscia?????. Nadgorliwość - przesada ,brak umiaru ,przesadnie pilna, wysuwająca się przed innych itp i itd.(moja interpretacja) .
18 lutego 2014 13:10 / 4 osobom podoba się ten post
Na pewno doniosłaby na siebie :))
18 lutego 2014 13:12 / 4 osobom podoba się ten post
wiewiorka

Na pewno doniosłaby na siebie :))

Poszla by na kolanach na policje biczujac sie po plecach miedzyczasie
18 lutego 2014 13:14 / 2 osobom podoba się ten post
I poprosiła o jak najwyższy wymiar kary:)
18 lutego 2014 13:21

Po co te insynuacje? Chcesz kogoś zdeprecjonować pisząc, że ta osoba jest kimś innym? Moderator

18 lutego 2014 13:33 / 1 osobie podoba się ten post
Avatar czarna kotka,te same poglądy,ale pewna nie jestem,bo kotka nie była taka zajadła.