Na wyjeździe #6

17 marca 2014 14:27
emilia

Robert, trzymaj sie, pocieszenie - bez bolu ...

emilia mam do ciebie i dziewczyn pytanie moja pdp ma demencje i neurolog przepisał jej Risperidon  1raz dziennie wieczorem i na noc jeszcze TAVOR 2,5MG 1/2 tabletki podaje jej to i pdp robi się coraz bardziej bez kontaktu albo śpi wiem ze ty miałaś też do czynienia z tym lekiem powiedz czy to normalne.Mówiłam synowi on dzwonił do lekarza i ten powiedział żeby Risperidon zmniejszyć do 1/2 tab i tak nic to nie dało
17 marca 2014 14:51
robert72

Witam, rano jeszcze PDP napił sie herbaty,zjadł jogurt. O 11.25 już zasnął na zawsze.Kurcze ,taki wesoły był do ostatnich dni.A najwiekszym wyzwaniem było powiedziec żonie,która spała w drugim pokoju że Jej ukochany dziadzius umarł.Jestem twardy ale w takich sytuacjach słowa więzną w gardle.Teraz czekam na lekarza aby przyjechał i wypisał akt zgonu oraz rodzinę.Mimo wszystko życze udane dnia Wam i Waszym PDP.

Ku pokrzepieniu,
dobrze że nie był osamotniony, byliście blisko.
Robert, Trzymaj się .
17 marca 2014 14:57 / 1 osobie podoba się ten post
marttini

jolek,ja mam tak samo jesli chodzi o kapanie,na poczatku wogole nie chciala a synek jej przytakiwal i chyba 4-5 razy odkladalam kapanie,a jak marudzi mi goraca w tej lazience niemal sama zemdleje a jej zimno,woda za goraca,wiecznie wiec puszczam letnia a niech marznie tak mi sie trzesie ze szok ale przeciez zyczyla sobie takiej wody:)pozniej powiedzialam do synka ze jak on bedzie mowil ze ona nie musi dzisiaj,jutro,pojutrze to nigdy nie pojdzie bo on tak mowi.a czy z DIEKONIE czy inne pielegniarki w domu opieki pytaja o to??? NIE!!! i ja pozniej nie pytalam tyko od rana mowilam ze wieczorem idziemy sie kapac,pozniej stwierdzialm ze skoro w DIAKONIE jest kapanie pon-piatek to my mozemy tez tak zrobic i kapie ja rano,w srode tez co 5 dni:)

po co kąpać po 5 cm brud sam odpadnie a częste mycie skraca życie:)
17 marca 2014 15:06
mówiłam mu onsie rzekomo pytał i ten kazał risperidon o 1/2 zmnijszyć ale ona dalej jak w letargu
17 marca 2014 15:07 / 2 osobom podoba się ten post
Natychmiast proszę robić porządek z włosami ... Farba czeka ....)))))
17 marca 2014 15:11 / 1 osobie podoba się ten post
moze odjade do Ciebie i mi tez zrobisz jak taka zdolna dziewczynka jestes?
17 marca 2014 15:20 / 2 osobom podoba się ten post
no u Ciebie inaczej ja mam ciemne to jak cos zaraz widac,mam szmpon zeby poprawic troszke kolorek ale tez sie jeakos nie moge zabrac do tego ale sie zbiore a po powrocie do fryzjera
17 marca 2014 15:32 / 1 osobie podoba się ten post
jowitaliber

emilia mam do ciebie i dziewczyn pytanie moja pdp ma demencje i neurolog przepisał jej Risperidon  1raz dziennie wieczorem i na noc jeszcze TAVOR 2,5MG 1/2 tabletki podaje jej to i pdp robi się coraz bardziej bez kontaktu albo śpi wiem ze ty miałaś też do czynienia z tym lekiem powiedz czy to normalne.Mówiłam synowi on dzwonił do lekarza i ten powiedział żeby Risperidon zmniejszyć do 1/2 tab i tak nic to nie dało

Risperidon - jest w sytuacjach, kiedy PDP jest agresywna, ma halucynacje. Nie wiem, jak dlugo bierze Risperidon, w przypadku mojej PDP byl start od 1/2 tabletki raz, pozniej dwa razy dziennie.
Natomiast TAVOR jest bardzo silnym lekiem przeciwlekowym, tez nie wiem, jak dlugo bierze ten lek. Ogolnie - konsultacja z lekarzem, obydwa leki uzalezniaja. Nie wiem, dlaczego obydwa bierze wieczorem, one wtedy sie kumuluja, ale to juz zadanie dla syna i konsultacja z lekarzem.
TAVOR to inaczej Lorazepam, O jego dzialaniu pisza osoby z wlasnego doswiadczenia, a sa one nieciekawe:

http://www.nerwica.com/lorazepam-lorafen-tavor-t179.html

17 marca 2014 15:39
emilia

Risperidon - jest w sytuacjach, kiedy PDP jest agresywna, ma halucynacje. Nie wiem, jak dlugo bierze Risperidon, w przypadku mojej PDP byl start od 1/2 tabletki raz, pozniej dwa razy dziennie.
Natomiast TAVOR jest bardzo silnym lekiem przeciwlekowym, tez nie wiem, jak dlugo bierze ten lek. Ogolnie - konsultacja z lekarzem, obydwa leki uzalezniaja. Nie wiem, dlaczego obydwa bierze wieczorem, one wtedy sie kumuluja, ale to juz zadanie dla syna i konsultacja z lekarzem.
TAVOR to inaczej Lorazepam, O jego dzialaniu pisza osoby z wlasnego doswiadczenia, a sa one nieciekawe:

http://www.nerwica.com/lorazepam-lorafen-tavor-t179.html

wiem emilio i z tego mi moja poprzedniczka mówila to ona dostala te leki bo w dzień krzyczala po swojemu a w nocy nie spala tylko krzyczała ona dawała to od stycznia ja sie z nią zmieniłam 2 marca i pdp.Ona agresywna nie jest tyko wydaje takie dzwięki jakby chciała coś mówiś i nie może bo od pewnego czasu już nie mówi na początku miała 1tabletkę risperidonu rano i 1 o porze kolacji i lorazepan na noc 1/2 to ponad mg strasznie ja to przytłumia prawda że w nocy śpi ale w dzień tez odlatuje
17 marca 2014 15:52
jowitaliber

wiem emilio i z tego mi moja poprzedniczka mówila to ona dostala te leki bo w dzień krzyczala po swojemu a w nocy nie spala tylko krzyczała ona dawała to od stycznia ja sie z nią zmieniłam 2 marca i pdp.Ona agresywna nie jest tyko wydaje takie dzwięki jakby chciała coś mówiś i nie może bo od pewnego czasu już nie mówi na początku miała 1tabletkę risperidonu rano i 1 o porze kolacji i lorazepan na noc 1/2 to ponad mg strasznie ja to przytłumia prawda że w nocy śpi ale w dzień tez odlatuje

Bardzo wysoka dawka, ale Ty nie mozesz sama decydowac. Moze masz kontakt bezposredni z lekarzem? Albo wierc dziure w brzuchu synowi, ze jest zle. Nie wiem, na wlasna reke moze po rozmowie z synem zmniejszylabym Risperidon do 1/2 tabletki, jesli w dzien jest w miare spokojna, albo, testowo - w dzien 1/2 Risperidonu - jesli jest niespokojna, a to drugie tylko na noc? Ale to musisz uzgodnic.
17 marca 2014 16:00
emilia

Bardzo wysoka dawka, ale Ty nie mozesz sama decydowac. Moze masz kontakt bezposredni z lekarzem? Albo wierc dziure w brzuchu synowi, ze jest zle. Nie wiem, na wlasna reke moze po rozmowie z synem zmniejszylabym Risperidon do 1/2 tabletki, jesli w dzien jest w miare spokojna, albo, testowo - w dzien 1/2 Risperidonu - jesli jest niespokojna, a to drugie tylko na noc? Ale to musisz uzgodnic.

też mi się wydawało i dlatego mu mówię ale on tez widzi ze coś nie tak bo teraz to pdp jak naćpana siedzi mruczy jak w letargu szkoda mi jej bo nie mówi i nie wiem jak jej pomóc
17 marca 2014 16:39 / 4 osobom podoba się ten post
17 marca 2014 16:43
jowitaliber

też mi się wydawało i dlatego mu mówię ale on tez widzi ze coś nie tak bo teraz to pdp jak naćpana siedzi mruczy jak w letargu szkoda mi jej bo nie mówi i nie wiem jak jej pomóc

Mojej pdp tez lekarz przepisal Risperidon, 1/2 tabletki 2 razy dziennie, no ale ona byla agresywna no i troche sie uspokoila. agrsji nie ma za to teraz szaleje szaleje szaleje.... Biega krzyczy, ale ie juz do tego przyzwyczailam ma takki sposob zycia. Niestety choroba ta jest wstretna, wiec mysle ze u Ciebie tez pomoze :)
17 marca 2014 17:01
Jestem w domu ale wpadam zeby nadrobić zaległości w czytaniu "wspomnień z wygnania" Już 3 dziewczyny piszą i bardzo mi się to podoba. Zachęcam jeszcze do pisania Andrejke bo też miała ciekawe początki z siostrami więc można wyciągnąć dużo nauk, no i styl też fajny więc ja bym chętnie poczytała...Andrea dasz się namówić?
17 marca 2014 17:07
Sówka

Jestem w domu ale wpadam zeby nadrobić zaległości w czytaniu "wspomnień z wygnania" Już 3 dziewczyny piszą i bardzo mi się to podoba. Zachęcam jeszcze do pisania Andrejke bo też miała ciekawe początki z siostrami więc można wyciągnąć dużo nauk, no i styl też fajny więc ja bym chętnie poczytała...Andrea dasz się namówić?

Andrejka może dojdzie do tego. Poczekamy ;-)))  Ale ciekawa jestem wspominek Margolci ;-)))