Robert, trzymaj sie, pocieszenie - bez bolu ...
Robert, trzymaj sie, pocieszenie - bez bolu ...
Witam, rano jeszcze PDP napił sie herbaty,zjadł jogurt. O 11.25 już zasnął na zawsze.Kurcze ,taki wesoły był do ostatnich dni.A najwiekszym wyzwaniem było powiedziec żonie,która spała w drugim pokoju że Jej ukochany dziadzius umarł.Jestem twardy ale w takich sytuacjach słowa więzną w gardle.Teraz czekam na lekarza aby przyjechał i wypisał akt zgonu oraz rodzinę.Mimo wszystko życze udane dnia Wam i Waszym PDP.
jolek,ja mam tak samo jesli chodzi o kapanie,na poczatku wogole nie chciala a synek jej przytakiwal i chyba 4-5 razy odkladalam kapanie,a jak marudzi mi goraca w tej lazience niemal sama zemdleje a jej zimno,woda za goraca,wiecznie wiec puszczam letnia a niech marznie tak mi sie trzesie ze szok ale przeciez zyczyla sobie takiej wody:)pozniej powiedzialam do synka ze jak on bedzie mowil ze ona nie musi dzisiaj,jutro,pojutrze to nigdy nie pojdzie bo on tak mowi.a czy z DIEKONIE czy inne pielegniarki w domu opieki pytaja o to??? NIE!!! i ja pozniej nie pytalam tyko od rana mowilam ze wieczorem idziemy sie kapac,pozniej stwierdzialm ze skoro w DIAKONIE jest kapanie pon-piatek to my mozemy tez tak zrobic i kapie ja rano,w srode tez co 5 dni:)
emilia mam do ciebie i dziewczyn pytanie moja pdp ma demencje i neurolog przepisał jej Risperidon 1raz dziennie wieczorem i na noc jeszcze TAVOR 2,5MG 1/2 tabletki podaje jej to i pdp robi się coraz bardziej bez kontaktu albo śpi wiem ze ty miałaś też do czynienia z tym lekiem powiedz czy to normalne.Mówiłam synowi on dzwonił do lekarza i ten powiedział żeby Risperidon zmniejszyć do 1/2 tab i tak nic to nie dało
Risperidon - jest w sytuacjach, kiedy PDP jest agresywna, ma halucynacje. Nie wiem, jak dlugo bierze Risperidon, w przypadku mojej PDP byl start od 1/2 tabletki raz, pozniej dwa razy dziennie.
Natomiast TAVOR jest bardzo silnym lekiem przeciwlekowym, tez nie wiem, jak dlugo bierze ten lek. Ogolnie - konsultacja z lekarzem, obydwa leki uzalezniaja. Nie wiem, dlaczego obydwa bierze wieczorem, one wtedy sie kumuluja, ale to juz zadanie dla syna i konsultacja z lekarzem.
TAVOR to inaczej Lorazepam, O jego dzialaniu pisza osoby z wlasnego doswiadczenia, a sa one nieciekawe:
http://www.nerwica.com/lorazepam-lorafen-tavor-t179.html
wiem emilio i z tego mi moja poprzedniczka mówila to ona dostala te leki bo w dzień krzyczala po swojemu a w nocy nie spala tylko krzyczała ona dawała to od stycznia ja sie z nią zmieniłam 2 marca i pdp.Ona agresywna nie jest tyko wydaje takie dzwięki jakby chciała coś mówiś i nie może bo od pewnego czasu już nie mówi na początku miała 1tabletkę risperidonu rano i 1 o porze kolacji i lorazepan na noc 1/2 to ponad mg strasznie ja to przytłumia prawda że w nocy śpi ale w dzień tez odlatuje
Bardzo wysoka dawka, ale Ty nie mozesz sama decydowac. Moze masz kontakt bezposredni z lekarzem? Albo wierc dziure w brzuchu synowi, ze jest zle. Nie wiem, na wlasna reke moze po rozmowie z synem zmniejszylabym Risperidon do 1/2 tabletki, jesli w dzien jest w miare spokojna, albo, testowo - w dzien 1/2 Risperidonu - jesli jest niespokojna, a to drugie tylko na noc? Ale to musisz uzgodnic.
też mi się wydawało i dlatego mu mówię ale on tez widzi ze coś nie tak bo teraz to pdp jak naćpana siedzi mruczy jak w letargu szkoda mi jej bo nie mówi i nie wiem jak jej pomóc
Jestem w domu ale wpadam zeby nadrobić zaległości w czytaniu "wspomnień z wygnania" Już 3 dziewczyny piszą i bardzo mi się to podoba. Zachęcam jeszcze do pisania Andrejke bo też miała ciekawe początki z siostrami więc można wyciągnąć dużo nauk, no i styl też fajny więc ja bym chętnie poczytała...Andrea dasz się namówić?