Na wyjeździe #6

21 marca 2014 17:44 / 1 osobie podoba się ten post
Witam i Pozdrawiam.   Drogie Kolezanki.... prawdopodobnie tz.prawie napewno bede potrzebowala kobitki do ............w Berlinie. Info piszcie na meila.                                                                     PozdrawiamHe,he zapomnialam dodac,ze w ten sposob bede Miala kamratke do kaffki i pogadoch bo do tej pory lipaaaaaaaa.
21 marca 2014 19:37 / 3 osobom podoba się ten post
Annika

I zostałam sama. Zmienniczka pojechała. Babci język się rozwiązał i zaczęła nadawać na swoją synową, poniekąd bardzo fajną osobę. Ale jak stwierdziła - synowa- zawsze pozostanie tą złą, bo jest tylko synową. Jak powiedziałam, że to działa w obydwie strony, to umilkła, ale znów zaczęła temat po chwili. Robiłam swoje, czyli siedziałam w kuchni. Po czym nagle czuję jakiś ucisk na plecach, a wcześniej widziałam Babcię z nożem :-). Mordują mnie? - Nie, Babcia objęła mnie z tyłu i przytuliła, jestem w szoku, co nie zmienia faktu, że dość sceptycznie podchodzę do tego zlecenia. Przytulenie wzięło się stąd, ze wspomniałam, że nie za chętnie jem wędliny i Babcia skomentowała to, że pójdzie mniej pieniędzy :-)

Dołóż niekorzystanie z łazienki i oddychanie tylko na dworze, by nie zwiększać w chałupie szkodliwej emisji tlenku węgla. Bądźmy ludzcy dla ubogich Niemców, którzy niestety nie są w Europie prymusami w zamożności - wyprzedza ich na pewno Luksemburg oraz Szwajcaria. To musi być szok dla tak dzielnego narodu!. Dobrze przynajmniej, że mają w pobliżu fatalnych sąsiadów sikających po krzakach i nie tynkujacych namiętnie swoich domów,
Tak, to dzięki nam mogą poprawić sobie nadwyrężone boleśnie samopoczucie!
21 marca 2014 19:57
romana

Dołóż niekorzystanie z łazienki i oddychanie tylko na dworze, by nie zwiększać w chałupie szkodliwej emisji tlenku węgla. Bądźmy ludzcy dla ubogich Niemców, którzy niestety nie są w Europie prymusami w zamożności - wyprzedza ich na pewno Luksemburg oraz Szwajcaria. To musi być szok dla tak dzielnego narodu!. Dobrze przynajmniej, że mają w pobliżu fatalnych sąsiadów sikających po krzakach i nie tynkujacych namiętnie swoich domów,
Tak, to dzięki nam mogą poprawić sobie nadwyrężone boleśnie samopoczucie!

Romana w jakiej części DE będziesz ??
21 marca 2014 20:06 / 2 osobom podoba się ten post
Witam, rano otrzymałem telefon od znajomej ze szwajcarii,któa wyjechała legalnie do pracy z jedna z polskich firm.W dniu wczorajszym w domu pojawiła sie policja z urzednikami d/s imigracji, pracy i zoll.Okazało sie ,ze kobieta pracuje nielegalnie.Przedstawiła umowe zlecenie jaką otrzymała z polskiej firmy.W odpowiedzi usłyszła, ze
-nie dokonano zameldowania w miejscu gdzie opiekunka pracuje.Obowiazku nie dopełniła firma,która na 8 dni przed jej przyjazdem winna taki meldunek zrobic osobiscie lub internetowo przedstawiając zawarta umowe z rodziną
-opiekunka przebywa 24 godz w domu gdzie wykonuje faktycznie opiekę a nie jak napisano we wniosku -umowie,pomoc domowa
-firma otrzymała zgode z kantonu na delegowanie osób z polski ale tylko i wyłacznie w obrebie granic administracyjnych kantonu a opiekunka pracuje w zupełnie innym regionie i firma powinna miec pozwolenie z kantonu w którym sie obecnie znajduje.
Opiekunka pozostała na miejscu, firma ma 7 dni na zapłacenie kary .

21 marca 2014 20:21
Ale,jak taka opiekunka ma to wiedzieć - że Firma nie załatwiła formalności!
21 marca 2014 20:34
robert72

Witam, rano otrzymałem telefon od znajomej ze szwajcarii,któa wyjechała legalnie do pracy z jedna z polskich firm.W dniu wczorajszym w domu pojawiła sie policja z urzednikami d/s imigracji, pracy i zoll.Okazało sie ,ze kobieta pracuje nielegalnie.Przedstawiła umowe zlecenie jaką otrzymała z polskiej firmy.W odpowiedzi usłyszła, ze
-nie dokonano zameldowania w miejscu gdzie opiekunka pracuje.Obowiazku nie dopełniła firma,która na 8 dni przed jej przyjazdem winna taki meldunek zrobic osobiscie lub internetowo przedstawiając zawarta umowe z rodziną
-opiekunka przebywa 24 godz w domu gdzie wykonuje faktycznie opiekę a nie jak napisano we wniosku -umowie,pomoc domowa
-firma otrzymała zgode z kantonu na delegowanie osób z polski ale tylko i wyłacznie w obrebie granic administracyjnych kantonu a opiekunka pracuje w zupełnie innym regionie i firma powinna miec pozwolenie z kantonu w którym sie obecnie znajduje.

Robert, jako ze jestem zywotnie zainteresowana, podaj mi prosze nazwe firmy jakiej to dotyczy, jak nie tu, to na mojego maila w profilu. I jaki to kanton.
21 marca 2014 20:38 / 2 osobom podoba się ten post
robert72

Pieknie!! Kolejny przyklad jak to czlowiek sobie polepsza dziallajac zgodnie z prawem. Podjela prace przez firme, ktora dzieki niej sie wzbogaca. Chciala pracowac legalnie i zgodnie z prawem. Pieknie ja firma zalatwila. Opiekunka jak widac musi pracowac dla firmy, jak rowniez sama wszystkich formalnosci dogladac, no bo przeciez dostala prace!!!Masakra jakas! Szkoda dziewczyny, bo pewnie jest klebkiem nerwow. Mam nadzieje, ze szybko wszystko zostanie zalatwione i opiekunka odetchnie, no ale zszarpanych nerwow juz nikt nie odda. Kolejny przyklad do dyskusji "na czarno czy przez firme" ach...szkoda slow
21 marca 2014 20:40
Czy to wina opiekunki ,że agencja nie dopełniła formalności? Szwajcarzy są bardzo skrupulatni jeśli chodzi o wszystko ( oststnia moja wizyta na poczcie mnie utwierdziła w tym przekonaniu).bardzo dobrze że kontrolują.
Myślę,że chodzi o moją agencję...
21 marca 2014 20:50
esmeralda

Pieknie!! Kolejny przyklad jak to czlowiek sobie polepsza dziallajac zgodnie z prawem. Podjela prace przez firme, ktora dzieki niej sie wzbogaca. Chciala pracowac legalnie i zgodnie z prawem. Pieknie ja firma zalatwila. Opiekunka jak widac musi pracowac dla firmy, jak rowniez sama wszystkich formalnosci dogladac, no bo przeciez dostala prace!!!Masakra jakas! Szkoda dziewczyny, bo pewnie jest klebkiem nerwow. Mam nadzieje, ze szybko wszystko zostanie zalatwione i opiekunka odetchnie, no ale zszarpanych nerwow juz nikt nie odda. Kolejny przyklad do dyskusji "na czarno czy przez firme" ach...szkoda slow

Z tego co napisal Robert to dziewczyna zostala,firma musi dopelnic formalnosci i zaplacic kare.Wiec warto jednak zgodnie z prawem i uczciwie.Co by bylo jak by pojechala na czarno i miala taka wizyte ? Zaplacila by kare rodzina tez i dostala by 24 godz na opuszczenie kraju lub odwiezli by ja do granicy za dodatkowo wysoka oplata
21 marca 2014 21:06
Kumpela jest w kantonie Argowia.Firma z Torunia ,ktos niedopatrzył,zawalił lub...świadomie a nuz sie uda.Niestety-nie udało sie.Ivanilia, czy Ty jestes zameldowana u swojej rodziny? Przestrzegaja czasu pracy? Otrzymałas najniższa stawke jaka jest regulowana przez ustawe?
21 marca 2014 21:14 / 2 osobom podoba się ten post
robert72

Kumpela jest w kantonie Argowia.Firma z Torunia ,ktos niedopatrzył,zawalił lub...świadomie a nuz sie uda.Niestety-nie udało sie.Ivanilia, czy Ty jestes zameldowana u swojej rodziny? Przestrzegaja czasu pracy? Otrzymałas najniższa stawke jaka jest regulowana przez ustawe?

To jednak miałam rację,że chodzi o moja agencję.
Powiem Ci,że nie wiem czy mnie zameldowali i nie bardzo mnie to obchodzi.Czasu pracy przestrzegają,ale wyłącznie dlatego ,ze o to wciaż zabiegam osobiście,agencja ma to w d.... Jeśli chodzi o stawkę...bardzo chciałabym miec taką kontrol,bo moja agencja by się nie wypłacila...
21 marca 2014 21:14 / 1 osobie podoba się ten post
witam,Za tydzien pakowanie mnie czeka i witam w BOHMENKIRCH czas pokaze co mnie tam czeka))))Teraz trzeba miec oczy otwarte wszedzie czy firma czy czarno ryzyko jest ale trzeba byc dobrej mysli ze kazda firma uczciwa i lepiej wtedy szuka sie pracy
21 marca 2014 21:19

Ivanilia, dla Ciebie i pozostałych małe info: W przypadku delegownia pracowników na czas od 8 do 90 dni w ciągu roku kalendarzowego nie ma wymogu posiadania pozwolenia na pobyt i pracę. Jednakże, niezależnie od branży, istnieje obowiązek rejestracji działań wykonywanych przez pracowników delegowanych, najpóźniej na 8 dni przed rozpoczęciem ich wykonywania, w odpowiednim urzędzie kantonalnym ds. migracji i rynku pracy. Należy pamiętać iż pracownicy delegowani muszą to być pracownicy stali i bezpośrednio zatrudnieni przez firmę delegującą. Nie mogą to być pracownicy tymczasowi lub zatrudnieni przez agencję pracy. . Po przyjeździe masz 14 dni na potwierdzenie prawa pobytu w lokalnym urzędzie (Einwohnerkontrolle, Residents’ Registration Office) – dzięki temu możesz przebywać w Szwajcarii przez 90 dni.

21 marca 2014 21:25
Dzięki za info,ale to nie moje zmartwienie.:)
21 marca 2014 21:26 / 3 osobom podoba się ten post
Wygląda mi na to,że gdyby Niemcy byli tak samo skrupulatni jak Szwajcarzy,to okazałoby się,że więcej niż połowa tych ,którzy są przez firmy pracuje nielegalnie....