Na wyjeździe #8

21 maja 2014 18:14
MeryKy

Poradzcie jak z Polski przesłać leki? Przedłużyłam wyjazd a muszę zażywać stale, wiec rodzinka mi podeśle. Tylko czy pocztą dotrą? Może DHL em lepiej?

Merry K pocztą bez problemu Ci przyjdzie mi nieraz mąż przesyłał a to torbe ,a to jakiś upominek polski dla podopiecznej i nigdy nie było problemu a i opłata nie była droga :) Najdłużej na paczke czekałam 4 dni :) 
21 maja 2014 18:16
MeryKy

Poradzcie jak z Polski przesłać leki? Przedłużyłam wyjazd a muszę zażywać stale, wiec rodzinka mi podeśle. Tylko czy pocztą dotrą? Może DHL em lepiej?

Większe zaufanie miałabym jednak do DHL.
21 maja 2014 18:17
MeryKy

Nie ma sensu płacić za DHL, ja ostatnio dostałam od kolezanki antybiotyk i probiotyk, cena przesyłki 6,50 plus koperta bąbelkowa. Za dwa dni miałam w skrzynce na listy. Wczesniej też dostawałam lek , który musze zazywać codziennie i bez problemu doszedł. Jeśli chcesz priorytetem to koszt 10 zł zdaje się.
21 maja 2014 18:21
doda1961

Nie ma sensu płacić za DHL, ja ostatnio dostałam od kolezanki antybiotyk i probiotyk, cena przesyłki 6,50 plus koperta bąbelkowa. Za dwa dni miałam w skrzynce na listy. Wczesniej też dostawałam lek , który musze zazywać codziennie i bez problemu doszedł. Jeśli chcesz priorytetem to koszt 10 zł zdaje się.

Też zawsze mi dosyłano leki w kopercie bąbelkowej normalną pocztą. I zawsze dochodziły.
21 maja 2014 18:21
MeryKy

Mi przyjaciółka kilka razy wysyłała tabletki pocztą listem poleconym w zwykłej kopercie bąbelkowej. Jeden warunek, zgodnie z przepisami musi być oryginalne opakowanie od leków bo można zapłacić kare jeżeli nie będzie wiadomo co to za leki. Podpowiem Ci, że żeby wszystko zajeło mniej miejsca to trzeba wyjąć leki z opakowania, zapakować do koperty, opakowanie od leków spłaszczyć i włożyć do koperty obok leków. Czeka się do 4 dni roboczych. Koszt ok 10 zł
21 maja 2014 18:26 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko47

Robie sobie porzadki w szafie po dzisiejszym porannym prasowaniu,zastanawiam sie kto mi tyle rzeczy do szafy podrzucił.Zawsze obiecuje sobie zwłaszcza jak jade na wies ograniczenie do minimum, ale gdzie tam,ciagne do pracy a potem z pracy rzeczy,ktorych nie noszę.Ale to juz ostatni raz.

Jakbym siebie słyszała...
21 maja 2014 18:39
Diewczyny, prosze jesli ktos wie, jesli chca mnie do AOK zglosic to nie moge jednoczesnie byc ubezpieczona w Polsce, nie wiem jak to dziala.Tutaj bede miala meldunek, dzieki
21 maja 2014 18:43
iza38bp

Diewczyny, prosze jesli ktos wie, jesli chca mnie do AOK zglosic to nie moge jednoczesnie byc ubezpieczona w Polsce, nie wiem jak to dziala.Tutaj bede miala meldunek, dzieki

Moja kumpela ma niemiecka gewerbę,zameldowanie i ub.w AOK ,w PL jest "podpięta" pod męża i też chodzi do lekarza normalnie.Zapytałam ja na skypie i tak mi odpowiedziała.
21 maja 2014 18:46
Kasia ale ja mam szanse na normalna prace na godziny, jescze nie wiem cz to bedzie Alterheim czy cos innego, w kazdym razie nie wiem ,mysle,ze w Polsce musze zrezygnowac, Dzieki za odzew
21 maja 2014 19:06
Iza-dowiedz sie u źródła,jest tez infolinia po polsku.I w NFZ też zapytaj.

https://www.aok.pl/
21 maja 2014 19:29 / 2 osobom podoba się ten post
Uff pomimo porannych zqawirowań dotyczących mycia,dzień zaliczam do udanych.
21 maja 2014 19:34 / 1 osobie podoba się ten post
iza38bp

Osoba przestaje podlegać ustawodawstwu polskiemu, jako właściwemu, m.in. w następujących przypadkach:

jeżeli podejmie pracę w państwie UE/EFTA innym niż Polska, będącym jej państwem zamieszkania
jeżeli pobierając polską emeryturę albo rentę uzyska prawo do emerytury albo renty w państwie UE/EFTA innym niż Polska, będącym jej państwem zamieszkania
jeżeli jej tytuł do ubezpieczenia zdrowotnego w NFZ wygaśnie (szerzej informacja poniżej)

Poczytaj więcej: https://www.ekuz.nfz.gov.pl/zmiana_zamieszkania/twoje-prawa-i-ich-utrata
21 maja 2014 19:34
kasia63

Moja kumpela ma niemiecka gewerbę,zameldowanie i ub.w AOK ,w PL jest "podpięta" pod męża i też chodzi do lekarza normalnie.Zapytałam ja na skypie i tak mi odpowiedziała.

Kasiu, wiele osób tak robi, ale jest to niezgodne z przepisami.
21 maja 2014 19:43 / 6 osobom podoba się ten post
I ja rowniez zaliczam dzisiejszy dzien do udanych - tak jak Ivanilka.
najlepszy relaks smiechem mialam po poludniu z ogrodnikiem. babcia siedziala w cieniu na tarasie, ogronik dlubal przy czyms tam a ja podlewalam flance i zielsko. i jak tu nagle ogronik nie wyskoczy na mnie z drugim szlauchem z drugiej strony domu! byla wojna wodna. babcia smiala sie szczerze 1wszy raz od kiedy tu jestem, ja smialam sie do bolu brzucha. mokra cala, babci tez sie troche dostalo. oj fajnie bylo!
21 maja 2014 20:02
Sówka

I tak właśnie wygląda sakrament spowiedzi. Siedzi sobie gruby, najedzony ksiądz (oczywiście dzięki gosposi), słucha grzechów i decyduje o tym kogo rozgrzeszyć a kogo nie. To jest jakieś nieporozumienie, na szczęście coraz więcej ludzi odchodzi od tej instytucji.

Miałam z Tobą już nie polemizować, jednak moja droga,tak dużo bólu z Twojego posta się wylewa, że tylko napiszę krótki cytat z Dzienniczka Siostry Faustyny o spowiedzi:
"Kiedy zbliżasz się do spowiedzi wiedz o tym, że ja sam w konfesjonale czekam na ciebie, zasłaniam się tylko kapłanem, lecz sam działam w duszy. Tu nędza duszy spotyka się z Bogiem miłosierdzia" - werset1602.
Polecam Cię Bogu, bo wszyscy jesteśmy Jego dziećmi.