DROŻDŻOWE:
10dkg drożdży (wyjętych z lodówki dzień przed)
1 szklanka cukru
1 cuk.waniliowy
5 jaj(wyjątych z lodówki dzień przed)
1 szklanka oleju
3/4 szklanki zimnego mleka
4 szklanki mąki
szczypta soli
WYKONANIE:
Wszystkie składniki wrzucamy do jakiejś np.miseczki,dokładnie w takiej kolejności jak są podane składniki,przykrywamy i zostawiamy dosłownie na kilka godzin (4,5,6 godz.)
Następnie miksujemy przez dłuższą chwilę,by składniki dokładnie połaczyć.
Wylewamy ciasto na blachę wyścielona papierem (blaszka duża,bo fajnie urośnie)
Na ciasto układamy gęsto owoce (obojetnie jakie) i na to kruszonke zrobioną najlepiej dzień przed pieczenie.
KRUSZONKA:
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
Masło z mąką posiekać,dodać cukier i szybko wyrobić,że tłuszcz nie roztopił się za bardzo (musi być sypkie),wstawić do lodówki i na drugi dzień zużyć.
Napewno się uda,zawsze takie robię,jest fajne,bo wilgotne i nie zapycha buzi:yo:
