Wypieki

28 listopada 2015 14:42 / 2 osobom podoba się ten post
anerik

Ja też tak bym chciała...........mam nadzieję , dziś dobrze się czujesz...i PDP też..????

Oczywiście, wszystko pod kontrolą, wczoraj moja Pdp doglądała córka,bo wiedziała że mam gości (już kiedyś pisałam ze pracuje w super rodzince, jak nie Niemcy) i podjadala chleb że smalcem:)
28 listopada 2015 15:44
Barbara48

Dzis dodatkowo jeszcze szarlotka,bo bede goscic rodzine Pdp.

Basiu, a na tą szarlotkę, jest gdzies przepis?
28 listopada 2015 16:12
Barbara48

150 g gorzkiej czekolady
– 150 g masła
– 150 g cukru
– 6 jajek
– 150 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszk do pieczenia
– szczypta soli
Składniki na krem:
– 500 g śmietanki 30 %
– 500 g serka mascarpone
– 6 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
– słoik fruzeliny wiśniowej
– słoik wiśni w alkoholu
– 100 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej (w jednym garnku gotować wodę, drugi garnek zawiesić nad pierwszym i rozpuszczać w nim czekoladę. Trzeba uważać, by woda nie dotykała garnka z czekoladą). Zmiksować rozpuszczoną czekoladę z masłem. Dodawać naprzemiennie żółtka i cukier, cały czas miksując. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać ubite jajka do masy czekoladowej. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na nią ciasto, wyrównać i piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka (ok. 25 – 35 minut). Ciasto ochłodzić, najlepiej zostawić je na cały dzień bez przykrycia, by trochę przyschło (po ochłodzeniu, wyciągnąć z formy, ściągnąć z ciasta papier do pieczenia i wyłożyć je na talerz).
Ciasto pokroić na trzy blaty (mnie wyszły blaty grubości ok. 1 cm). Z wiśni w alkoholu wybrać kilka najładniejszych owoców i odłożyć do dekoracji. Zlać alkohol do szklanki, a pozostałe pijane wiśnie wymieszać z frużeliną wiśniową. Ubić śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem.
Położyć pierwszy blat na docelowej paterze. Nawilżyć blat ciasta jedną trzecią wiśniowego alkoholu. Na to wyłożyć połowę frużeliny wiśniowej wymieszanej z alkoholizowanymi wisienkami. Na wiśnie delikatnie rozprowadzić 0,25 kremu śmietanowego. Trzeba mieć sporo cierpliwości na tym etapie, najlepiej śmietanę rozprowadzać łyżeczką do herbaty. Nałożyć drugi blat, docisnąć go od środka ku brzegom, by wyrównać warstwę śmietany i wiśni. Powtórzyć ponczowanie, nałożyć resztę frużeliny, kolejną porcję śmietany, nałożyć trzeci blat, docisnąć, wyrównać. Trzeci blat naponczować resztą alkoholu, dekorować śmietaną z wierzchu i po bokach. Pozostawić trochę śmietany na ostateczne dekoracje. 75 g czekolady pokroić na drobniutkie wiórki, którymi należy udekorować boki tortu (ja nie odkryłam jeszcze dobrego sposobu na takie dekorowanie, więc po prostu rzucałam w tort czekoladą (Milka była zachwycona i szybko zlizywała te kawałki, które opadły na podłogę :)). Resztę czekolady pokroić w dłuższe wiórki i udekorować nimi środkowy wierzch toru. Pozostałą śmietanę nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w gwiazdkę, udekorować wierzch toru śmietaną oraz tradycyjnymi wisienkami na torcie 

    
Post navigation
PREVIOUS POST: 
Waniliowa Panna Cotta NEXT POST: 
Podwójnie czosnkowe paluchy
Zycze udanych wypiekow:)

Basieńko, pieknie dziekuje:) Widze,że to wyższa szkoła jazdy:) Nie wiem, czy sobie poradze:( A , gdzie mozna w Pl kupic frużeline wiśniową i wiśnie w alkoholu?
28 listopada 2015 16:21
ryba

Basieńko, pieknie dziekuje:) Widze,że to wyższa szkoła jazdy:) Nie wiem, czy sobie poradze:( A , gdzie mozna w Pl kupic frużeline wiśniową i wiśnie w alkoholu?

Frużeline, można w domu zrobic, gotując owoce i dodając na koniec żelatyny
28 listopada 2015 17:52 / 1 osobie podoba się ten post
Ona_Lisa

Frużeline, można w domu zrobic, gotując owoce i dodając na koniec żelatyny

Pewnie,że tak, ale teraz?:)
28 listopada 2015 17:59 / 1 osobie podoba się ten post
ryba

Basieńko, pieknie dziekuje:) Widze,że to wyższa szkoła jazdy:) Nie wiem, czy sobie poradze:( A , gdzie mozna w Pl kupic frużeline wiśniową i wiśnie w alkoholu?

Krysiu to tylko wyglada skomplikowanie,ja ten tort tez robilam 1 raz,akurat tu w de. W Polsce kup kompot wisniowy czy wisnie mrozone bez pestek,zalej na 2 dni wisniowka owoce, a fruzeline zastap konfitura wisniowa bo jest rzadsza od dzemu. tort zrob dzien wczesniej to fajnie przejdzie smakami:)
28 listopada 2015 18:06 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara48

Krysiu to tylko wyglada skomplikowanie,ja ten tort tez robilam 1 raz,akurat tu w de. W Polsce kup kompot wisniowy czy wisnie mrozone bez pestek,zalej na 2 dni wisniowka owoce, a fruzeline zastap konfitura wisniowa bo jest rzadsza od dzemu. tort zrob dzien wczesniej to fajnie przejdzie smakami:)

zalewasz wisnie wisniowka na dwa dni i co pozniej dajesz do tego tortu jak juz po jednym dniu po wisniach i wisniowce zostalo tylko wspomnienie
28 listopada 2015 18:12
ORIM

zalewasz wisnie wisniowka na dwa dni i co pozniej dajesz do tego tortu jak juz po jednym dniu po wisniach i wisniowce zostalo tylko wspomnienie :lol3:

Orimku trzeba zrobic podwojna porcje:)
28 listopada 2015 18:26
Barbara48

Orimku trzeba zrobic podwojna porcje:)

chcesz mnie zapic na smierc
28 listopada 2015 18:34 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara48

Krysiu to tylko wyglada skomplikowanie,ja ten tort tez robilam 1 raz,akurat tu w de. W Polsce kup kompot wisniowy czy wisnie mrozone bez pestek,zalej na 2 dni wisniowka owoce, a fruzeline zastap konfitura wisniowa bo jest rzadsza od dzemu. tort zrob dzien wczesniej to fajnie przejdzie smakami:)

Dziekuje:) Własciwie mgłabym zrobic jakiś inny, łatwiejsz tort, ale "szwardzwaldzki" chodzi za mną od ponad roku- widziałam w niemieckiej TV -festiwal/konkurs "wiśniowych tortów":)Coś wspaniałego:)
28 listopada 2015 21:43 / 1 osobie podoba się ten post
ORIM

chcesz mnie zapic na smierc :-)

jedna porcja do tortu!!!!!!!!!!!!!
01 grudnia 2015 19:32 / 3 osobom podoba się ten post
Niebiańska rozkosz zrobiona i powiem Wam że jest pyszne
02 grudnia 2015 17:51 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Jaki to chlebek? Przepis jest już gdzieś? Namiętnie kolekcjonuje.

Chelebek chlebkiem ,a ja tu czekam na przepis na to zaje....ciasto co zrobiłaś ostatnio:)
02 grudnia 2015 18:48 / 2 osobom podoba się ten post
Naprawdę Ci smakowało? przecież nie było słodkie !
U mnie w domowej kuchni właśnie piecze się chlebek gryczany z przepisu Mozap - bo ja kolekcjonuję - i nawet wypiekam. ciekawe, jak mi wyjdzie.
02 grudnia 2015 18:54 / 3 osobom podoba się ten post
kasia63

Chelebek chlebkiem ,a ja tu czekam na przepis na to zaje....ciasto co zrobiłaś ostatnio:)

Przepis na ciasto:
Robisz dowolne ciasto kruche - i pieczesz 5 - 6 małych "placków" ( robiłam kółka małym talerzem). 
Krem: Gotujesz 2 budynie (pudding) , słodzisz (3 łyżki cukru to za mało !), wlewasz 2-3 łyżki bardzo mocnej kawy, wkładasz 200 gr masła i mieszasz, aż wszystko będzie jedwabiście gładkie.
Placki przekładasz cienko kremem, wierzch i boki też. Musi odstać, żeby to kruche ciasto zmiękkło. Najlepsze na 2, a nawet 3 dzień.
Smacznego.