03 grudnia 2015 08:25 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63Pyszne ,chociaż wcale nie słodkie - smakuje tak chałwowato:)Ja bym dodała do tego budyniu zmielonego sezamu i całkiem chałwa by była.Benita zamiast transparetu powitalnego upiekła:)Mniam,mniam:)Ono jest na małą tortowniczkę,dlatego placki wielkości talerzyka deserowego -jest wysokie i ten patent z masłem do gorącego budyniu daje taki przepyszny efekt:)Rewelka:)
Tylko brakuje mi tu konkretnego przepisu na kruche ciasto - kolejno ile czego,co z czym:)Bo z kruchym to tak,że nie każdy przepis robi to samo ciasto:)
Ten sezam to dobry pomysł, ale nie dla Pdp. Już te migdały na wierzchu były problematyczne, ale nie moglam się oprzeć.
Ciasto było z mąki orkiszowej - ale jak nie będzie "Wizytatora" - to może być normalna biała pszenna.
Moje kruche:
- 3 szklanki mąki orkiszowej,
- 250 gr masła zimnego,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 3 żółtka,
- szczypta soli,
- 5 łyżek bardzo zimnej wody, lub ze 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Często kruche ciasto robię bez proszku do pieczenia.
Acha, już na blasze, przed wstawieniem do piekarnika nakłówam ciasto widelcem - bo chcę płaską powierzchnię utrzymać.
Piekę tak długo, na ile piekarnik pozwala - na złoto (+/- 15 min.)