Wypieki

02 grudnia 2015 22:33 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Przepis na ciasto:
Robisz dowolne ciasto kruche - i pieczesz 5 - 6 małych "placków" ( robiłam kółka małym talerzem). 
Krem: Gotujesz 2 budynie (pudding) , słodzisz (3 łyżki cukru to za mało !), wlewasz 2-3 łyżki bardzo mocnej kawy, wkładasz 200 gr masła i mieszasz, aż wszystko będzie jedwabiście gładkie.
Placki przekładasz cienko kremem, wierzch i boki też. Musi odstać, żeby to kruche ciasto zmiękkło. Najlepsze na 2, a nawet 3 dzień.
Smacznego.

Co za ciasto Kobietki takie zajefajne?
02 grudnia 2015 22:58 / 2 osobom podoba się ten post
michasia

Co za ciasto Kobietki takie zajefajne?

Pyszne ,chociaż wcale nie słodkie - smakuje tak chałwowato:)Ja bym dodała do tego budyniu zmielonego sezamu i całkiem chałwa by była.Benita zamiast transparetu powitalnego upiekła:)Mniam,mniam:)Ono jest na małą tortowniczkę,dlatego placki wielkości talerzyka deserowego -jest wysokie i ten patent z masłem do gorącego budyniu daje taki przepyszny efekt:)Rewelka:)
Tylko brakuje mi tu konkretnego przepisu na kruche ciasto - kolejno ile czego,co z czym:)Bo z kruchym to tak,że nie każdy przepis robi to samo ciasto:)
02 grudnia 2015 23:35 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Pyszne ,chociaż wcale nie słodkie - smakuje tak chałwowato:)Ja bym dodała do tego budyniu zmielonego sezamu i całkiem chałwa by była.Benita zamiast transparetu powitalnego upiekła:)Mniam,mniam:)Ono jest na małą tortowniczkę,dlatego placki wielkości talerzyka deserowego -jest wysokie i ten patent z masłem do gorącego budyniu daje taki przepyszny efekt:)Rewelka:)
Tylko brakuje mi tu konkretnego przepisu na kruche ciasto - kolejno ile czego,co z czym:)Bo z kruchym to tak,że nie każdy przepis robi to samo ciasto:)

Ten budyń jest podobny jak w przepisie do "niebiańska rozkosz : też 2 budynie toffi / lub kawa / i masło. Ja robię od lat kruche: 
- 2,5 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
 - 200gr. masła
piekę 45min. w 180st. 
Czy ten budyń to gorący wylewasz na placki i jak długo je pieczesz?
03 grudnia 2015 08:14 / 2 osobom podoba się ten post
michasia

Ten budyń jest podobny jak w przepisie do "niebiańska rozkosz : też 2 budynie toffi / lub kawa / i masło. Ja robię od lat kruche: 
- 2,5 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
 - 200gr. masła
piekę 45min. w 180st. 
Czy ten budyń to gorący wylewasz na placki i jak długo je pieczesz?

Do kruchego ciasta dodaję zawsze tylko żółtka.
dlatego zrobiłam beziki - och, dla mnie lepsze były, niż to ciasto.
03 grudnia 2015 08:25 / 2 osobom podoba się ten post
kasia63

Ten sezam to dobry pomysł, ale nie dla Pdp. Już te migdały na wierzchu były problematyczne, ale nie moglam się oprzeć.
Ciasto było z mąki orkiszowej - ale jak nie będzie "Wizytatora" - to może być normalna biała pszenna.
Moje kruche:
- 3 szklanki mąki orkiszowej,
- 250 gr masła zimnego,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 3 żółtka,
- szczypta soli,
- 5 łyżek bardzo zimnej wody, lub ze 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Często kruche ciasto robię bez proszku do pieczenia.
Acha, już na blasze, przed wstawieniem do piekarnika nakłówam ciasto widelcem - bo chcę płaską powierzchnię utrzymać.
Piekę tak długo, na ile piekarnik pozwala - na złoto (+/- 15 min.)
03 grudnia 2015 10:03 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Ten sezam to dobry pomysł, ale nie dla Pdp. Już te migdały na wierzchu były problematyczne, ale nie moglam się oprzeć.
Ciasto było z mąki orkiszowej - ale jak nie będzie "Wizytatora" - to może być normalna biała pszenna.
Moje kruche:
- 3 szklanki mąki orkiszowej,
- 250 gr masła zimnego,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 3 żółtka,
- szczypta soli,
- 5 łyżek bardzo zimnej wody, lub ze 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Często kruche ciasto robię bez proszku do pieczenia.
Acha, już na blasze, przed wstawieniem do piekarnika nakłówam ciasto widelcem - bo chcę płaską powierzchnię utrzymać.
Piekę tak długo, na ile piekarnik pozwala - na złoto (+/- 15 min.)

Kupiłam sobie mały notesik na Wasze przepisy. Będę spisywać wszystkie, którewydają mi się warte zrobienia. Ten zapisuję
03 grudnia 2015 15:10 / 5 osobom podoba się ten post
Dzis sernik gotowany z migdalami ktory przywiozla moja przyjaciolka. Chlebek ja upieklam,tym razem z polowy maki zytniej razowej i polowy pszennej.
04 grudnia 2015 14:22 / 9 osobom podoba się ten post
Trzasnelam muffiny czekoladowe na to masa z czekoladowo-wisniowym mascarpone.Czekolady gorzkiej nigdy dosc!
Natomiast "szwarcwalda"kupuje na porcje w cukierni-jak jestem w Niemcach.Pycha ale droga!
A co se mam zalowac/dupsko jak ta szafa 3-drzwiowa/.Pierdziu-najwyzej trumna bedzie w wersji XXL-I rym,cym,cym!
05 grudnia 2015 16:30 / 6 osobom podoba się ten post
Babka drozdzowa z rodzynkami:)
05 grudnia 2015 18:32 / 1 osobie podoba się ten post
Benita

Naprawdę Ci smakowało? przecież nie było słodkie !
U mnie w domowej kuchni właśnie piecze się chlebek gryczany z przepisu Mozap - bo ja kolekcjonuję - i nawet wypiekam. ciekawe, jak mi wyjdzie.

Benitko, jak tam Twój gryczany chlebek smakuje????
05 grudnia 2015 19:10
pytajka

Trzasnelam muffiny czekoladowe na to masa z czekoladowo-wisniowym mascarpone.Czekolady gorzkiej nigdy dosc!
Natomiast "szwarcwalda"kupuje na porcje w cukierni-jak jestem w Niemcach.Pycha ale droga!
A co se mam zalowac/dupsko jak ta szafa 3-drzwiowa/.Pierdziu-najwyzej trumna bedzie w wersji XXL-I rym,cym,cym!

Dobra jesteś, ale śię uśmiałam ha, haa
06 grudnia 2015 06:37
anerik

Benitko, jak tam Twój gryczany chlebek smakuje????

Chlebek zjedzony. Mąż nie był zachwycony. Wypiek trochę się kruszył.
Dla mnie, spragnionej chleba - rewelacja ! W większości zjadłam na sucho. Dla mnie był pyszny ! Na pewno powtórzę !
06 grudnia 2015 12:03 / 3 osobom podoba się ten post
Benita

Chlebek zjedzony. Mąż nie był zachwycony. Wypiek trochę się kruszył.
Dla mnie, spragnionej chleba - rewelacja ! W większości zjadłam na sucho. Dla mnie był pyszny ! Na pewno powtórzę !

Tak te chlebki bez glutenu się kruszą, możesz też mieszać mąki...mi najbardziej smakuje ryżowy ale też mieszany np z orkiszem.......można dować banana to troche mniej się kruszy..........jem chlebki z olejem kokosowym, albo z masłem........z niczym więcej........
Ukisiłam znowu kapustę pekińską, ale tym razem dodała jeszcze ananasa świeżego......i zrobiłam ostrzejszą..........robi się w trimiga......szybko kwaśnieje......
Najprostrza to kapusta , popryka kolorowa, papryczki chili..sół  dwa trzy ząbki czosku, kminek jak lubisz...wymieszać poczekać aż puści sok......potem dopełnić ciepłą wodą tak by przykryło kapustę....... nałożyc talerz przycisnąć i raz dziennie odkryć i przemieszać...gotowe przełożyć do słoików....
06 grudnia 2015 14:26 / 1 osobie podoba się ten post
anerik

Tak te chlebki bez glutenu się kruszą, możesz też mieszać mąki...mi najbardziej smakuje ryżowy ale też mieszany np z orkiszem.......można dować banana to troche mniej się kruszy..........jem chlebki z olejem kokosowym, albo z masłem........z niczym więcej........
Ukisiłam znowu kapustę pekińską, ale tym razem dodała jeszcze ananasa świeżego......i zrobiłam ostrzejszą..........robi się w trimiga......szybko kwaśnieje......
Najprostrza to kapusta , popryka kolorowa, papryczki chili..sół  dwa trzy ząbki czosku, kminek jak lubisz...wymieszać poczekać aż puści sok......potem dopełnić ciepłą wodą tak by przykryło kapustę....... nałożyc talerz przycisnąć i raz dziennie odkryć i przemieszać...gotowe przełożyć do słoików....

Ja próbowałam chlebki i ciasta bezglutenowe robić, ale to kruszenie mnie zniechęciło do dalszych wypieków.

Ps Przepraszam dopiero dzisiaj @ zobaczyłam 
08 grudnia 2015 10:25 / 5 osobom podoba się ten post
Dzisiaj ciasteczka maslane ktore troszke zmodyfikowalam i dodalam przyprawy korzennej:)