Wypieki

13 grudnia 2015 15:03 / 2 osobom podoba się ten post
moncherie

D...pa blada. W wyposazeniu mieszkania kuchnia z piekarnikiem byla. Bardzo ograniczonym. Termoobieg i grzalka u gory. I zadnej opcji do wyboru.

zrób z mniejszej porcji na próbę i skróć czas pieczenia-   "wyczujesz " piekarnik . Dostałam ten przepis już dawno , i tam był zakaz używania termoobiegu i tak piekę - a może w sumie nie ma to większego  znaczenia ? Kto nie ryzykuje .... :)
13 grudnia 2015 15:08
Ann1967

Czy ktoś ma dobry i sprawdzony przepisna miodownik lub stefanek? chcę zrobic na święta!

Stefanek, Stefanek, a Marianek może byc ? 
13 grudnia 2015 15:09 / 1 osobie podoba się ten post
To przepis naszego kolegi. PiekGeronimo

Opiekun

Lubianych postów: 6051
Przyjaciół: 91

08 maja 2014 22:11 / 6 osobom podoba się ten post
Szybki biszkopt

4 całe jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy Burbon
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki 405
1 proszek do pieczenia

Jajka miksujemy z cukrem  do momentu aż będą koloru jasnego w jednej masie
dodajemy resztę w dowolnej klejności jednocześnie miksując

Miksturę wlewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika 
Pieczemy w 180 stopniach około 35-40 minut

Nie ma mozliwości aby biszkopt się nie udał

łam - biszkopt wyszedł fajny
13 grudnia 2015 15:12 / 1 osobie podoba się ten post
Ona_Lisa

Stefanek, Stefanek, a Marianek może byc ? :-)

Ja uwielbiam tylko Stefanków:))
13 grudnia 2015 15:21 / 1 osobie podoba się ten post
Ann1967

Ja uwielbiam tylko Stefanków:))

Był to ulubiony placek mojej mamy i często się pojawiał,to może dlatego za nim nie przepadam .
Stefan jako imię może być.
13 grudnia 2015 15:25 / 1 osobie podoba się ten post
Ona_Lisa

Stefanek, Stefanek, a Marianek może byc ? :-)

Jeśli to ten miodownik z 3 placków z masa z kaszy manny to przypomnij się 22ego ,bo mam w domu przepis i tez na święta piekę:)Pamietam średnio z głowy to teraz nie napiszę.Ale sprawdzony i pyszotka:)
13 grudnia 2015 15:32 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

Jeśli to ten miodownik z 3 placków z masa z kaszy manny to przypomnij się 22ego ,bo mam w domu przepis i tez na święta piekę:)Pamietam średnio z głowy to teraz nie napiszę.Ale sprawdzony i pyszotka:)

znalazłam fajny przepis :
http://kuchniawzieleni.blogspot.de/2014/03/miodownik-z-kremem-z-kaszy-manny.html
13 grudnia 2015 15:57 / 4 osobom podoba się ten post
Ja też piekę taki miodownik mój syn go uwielbia oto przepis;ciasto pół kilograma mąki,2 jajka,1szkl.cukru,2 łyżki miodu,pół kostki margaryny,1łyżeczka sody Ze wszystkich składników zagnieśc ciasto i podzielić na 3 części rozwałkować i upiec 3 placki. krem;1l.mleka,8 czubatych łyżek kaszy manny,1 margaryna,1 szkl.cukru. Z Mleka i manny ugotować kaszę manne i ostudzić,margaryne utrzeć z cukrem i dodac kaszę manne,upieczone placki nasączyć woda z cukrem i sokiem z cytryny,przełożyć kremem,wierzch polać polewą czekoladową.
15 grudnia 2015 21:41
Może któraś ma wyprobowany przepis na pierniki proszę o przepis
16 grudnia 2015 10:23
Krzysztofa_1970

Może któraś ma wyprobowany przepis na pierniki proszę o przepis

Szybkie i łatwe pierniczki - 1/4 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru i 80 gram masła rozpuścić , przestudzić,  dodać 2 i 1/4 szklanki mąki , 1 łyżeczkę sody , przyprawę do piernika i 1 jajko - zagnieść ( trochę ciężko się gniecie - jak to na piernik ) rozwałkować (3-5 mm -chudsze są twardsze ) piec w 180 stopni przez ok 10 minut , po ostygnięciu dekorować lukrem i czym kto chce :) podsyłam jeszcze niedekorowane -( te w dużej misce - jako ,że po dekoracji zawisną na choince , niektóre mają dziurki - dziurki robiłam przed pieczeniem , słomką do napojów)
16 grudnia 2015 11:19 / 3 osobom podoba się ten post
Paszteciki z pieczarkami i z cebula-pyszne:)
16 grudnia 2015 11:41 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara48

Paszteciki z pieczarkami i z cebula-pyszne:)

Eh, znowu pyszności, poprosze przepis:) Basiu, a masz przepis na dobry keks? Chce upiec na świeta:)
16 grudnia 2015 14:19
ryba

Eh, znowu pyszności, poprosze przepis:) Basiu, a masz przepis na dobry keks? Chce upiec na świeta:)

niestety keksa nigdy nie pieklam.
16 grudnia 2015 14:25 / 1 osobie podoba się ten post
ryba

przepis napisze pozniej bo nie moge wkleic,pokazuje tylko czesc
16 grudnia 2015 14:33
Barbara48

niestety keksa nigdy nie pieklam.

Nic to, trudno:( Dzieki