Wypieki

18 grudnia 2015 22:30 / 1 osobie podoba się ten post
andaluzja55

A trzeci w rezerwie na wypadek gdyby jeden z tych dwóch zaniemogl:tanczy:

To ten trzeci by musial byc stacjonarny,w De,haha,alesmy sie rozmarzyly:)kto by wszystkich obrobil?
18 grudnia 2015 22:41 / 2 osobom podoba się ten post
andaluzja55

Dzięki Basiu ja dużo przypraw wzięłam z pl a tu w D drożdży nie kupowałam dlatego pytam z tą ich żelatyna w listach nadal mam problem to przywiozła z pl:-)

w De sa drozdze suche i swieze,zelatyna w proszku tez jest .Ja przywoze tylko galaretki i kisle polskie.
18 grudnia 2015 23:36
Barbara48

w De sa drozdze suche i swieze,zelatyna w proszku tez jest .Ja przywoze tylko galaretki i kisle polskie.

Kisiele i i galaretki też są nasze .Ja robię zakupy w globusie i tam jest "Polski dział i nasze produkty. 
19 grudnia 2015 08:11
michasia

Kisiele i i galaretki też są nasze .Ja robię zakupy w globusie i tam jest "Polski dział i nasze produkty. 

u mnie globusa niema,czasem sa w kauflandzie i edece,ale rzadko.
19 grudnia 2015 18:25 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara48

u mnie globusa niema,czasem sa w kauflandzie i edece,ale rzadko.

w Rewe tez sa polskie artykuly
19 grudnia 2015 18:29 / 1 osobie podoba się ten post
andaluzja55

Dzięki Basiu ja dużo przypraw wzięłam z pl a tu w D drożdży nie kupowałam dlatego pytam z tą ich żelatyna w listach nadal mam problem to przywiozła z pl:-)

W De jest bardzo wygodna w użyciu żelatyna błyskawiczna (Sofort Gelatine). Rozejrzyj się uważnie lub zapytaj w sklepie :).
19 grudnia 2015 18:56 / 2 osobom podoba się ten post
Ostatnie ciasto przed urlopem z czeresniami:)
19 grudnia 2015 19:02
salazar

W De jest bardzo wygodna w użyciu żelatyna błyskawiczna (Sofort Gelatine). Rozejrzyj się uważnie lub zapytaj w sklepie :).

Kupiłam żelatynę z Agar Agar.....u nas tylko na wysyłkę.............z Polski przywoże tylko miód .....reszta do dostania w DE.
Koleżanka, swego czasu to ziemniaki woziła....może i nie było by nic dziwnego gdyby to był samochód albo BUS.......ale to był zwykły autobus.......raz to nawet jej pomagałam taszczyć do autobusu który jechał do Białego...i dalej na Eurobus........., woziła ogórki, pomidory , kiełbasy...przyprawy i co tam jeszcze, bo nasze lepsze bez chemii.......no tak jakoś tu ludzie z chemią dłużej żyją.....hi, hi......
Powrotna podróż to chemia.........dla całej rodziny.........a kręgosłup  chory, chory, ciągle na lekach.......
19 grudnia 2015 19:04 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara48

Ostatnie ciasto przed urlopem z czeresniami:)

No , nareszcie odetchnę z ulgą. Nie będziesz kusiła swoimi wypiekami. Szczęśliwie jedz do domu i ................ piecz ciasta Basiu , piecz . Nie zapomni przepisów i fotek wklejać . Serdecznych swiąt w domu Ci zyczę z rodziną i przyjaciółmi. /zdjecie z netu/
23 grudnia 2015 00:22 / 3 osobom podoba się ten post
CHLEB BEZ WYRABIANIA
1kg mąki650
5dkg drożdży
1litr ciepłej wody/nie gorącej!!!/
4łyzki kopiate cukru
2łyzki płaskie soli
2 łyzki octu
Po 6 łyżek otrąb,siemienia,słonecznika,sezamu/mozna dac mniej albo wcale albo tylko ulubione ziarno-ja dałam słonecznik/
Do miski wsypac ,makę,sól,cukier,do tego dolać wymieszane z woda drożdże,dodac ocet i ziarna-wszystko wymieszać drewniana łyzką i od razu wkąłdac do foremek,posmarowac wodą/zapomnialam i lekko popękał na wierzchu/.Piec w nagrzanym do 180stopni piekarniku ok godziny.Ja mam gazowy bez górnego grzania.Po 20 minutach zmiejszyłąm gaz.Na te proporcje trzeba 4 keksówki.

MIODOWNIK Z MASĄ Z KASZY MANNY

CIASTO:
2jaja całe
pół k.margaryny
3 łyzki miodu/sztuczny tez jest ok/
1szkl.cukru
3,5 szkl.mąki
Zagnieśc i upieć 3 cienkie placki w 180st/ok 15-20 min jeden sie piecze.
MASA
Zagotowac w pół litrze mleka 4 kopiate łyzki kaszy manny z pół szkl.cukru.Jaka ostygnie zmixowac z kostka masła lub lepszej margaryny i przekładac zimne placki.

SERNIK GOTOWANY ale NA ZIMNO:)
Herbatniki ew.inny spód gotowy czy upieczony-ja daję ciemne petit berki
20dkg margaryny
niecała szkl.cukru
1kg zmielonego sera-uprzedzam ,ze ten gotowy wiaderkowy nie nadaje się,bo sernik nie wiąże tylko sie rozlewa:(Musi byc prawdziwy twaróg-mielę raz tylko:)
2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej rozmieszane z 2-3 łyżkami zimnej wody
olejek do ciasta -wg gustu
2 całe jaja
1 cukier waniliowy
bakalie
Ser,margaryne,jaja,cukier do gara ,na mały ogień i mieszac drewniana łyzką-pilnować bo sie może niemieszane przypalic:(Jak sie połączy wsio garnek z ognia i dodać pozostałe składniki i znów na gaz.Połaczone wykładac na spód herbatnikowy.Mozna zrobić polewe czekoladową czy z masy kajmakowej/w tym roku tak mam/ albo oblac galaretką-tylko trzeba zrobic z połowy wody niz na opakowaniu i polewac prawie zimna bo przeleci na wylot:).Jak polewa to mozna posypac migdałami,orzechami czy kokosem.

CIASTECZKA MIGDAŁOWE lub ORZECHOWE,rodem z D:)
30dkg masła
10dkg cukru pudru
3 cukry waniliowe
1jajo całe
15dkg migdałów mielonych lub orzechów
40dkg mąki
1łyzeczka proszku do pieczenia
Wyrobic ciasto w misce,wałkowac po kawałku ,wykrawac ciasteczka i piec 10-15 min/180stopni/nagrzany piekarnik,na blaszcze przykrytej papierem-pilnowac bo sie błyskawicznie przypalają!

Pierwsza porcja spalila mi się na węgielek dziś:(Zagadałam się,ha ha-ale nie szkodzi bo pies zeżarł wsio:)

I ostatnie,którego juz nie pieke bo mi przeskały korzenne ciasta smakowac ,ale b proste i zawsze sie udaje:)Czyli:

PIERNIK WYLEWANY

3szkl.mąki
pół k.margaryny
słoik dowolnego dżemu/najlepszy z czarnej porzeczki albo śliwkowe powidła/
duże opakowanie przyprawy do pierników
3płaskie łyżeczki sody
2 kopiate łyżeczki kakao
1szkl.mleka

Margaryne ,cukier i jaja zmixowac w jednej mkisce.Suche składniki wymieszac w drugiej.Dodawac suche do zmixowanego dodając naprzemiennie dźem i mleko,Calośc dobrze zmixować i wylać na blaszkę.Do nagrzanego piekarnika 180st/ok godziny,Sprawdzac patyczkiem czy juz upieczone.Polewa dowolna na wirzch lub lukier.
23 grudnia 2015 10:02
POMOCY !!!!!! Na ktorej stronie jest przepis na Sernik Michasi?????? Zapomnialam zeszytu z przepisami a musze dzisiaj upiec
23 grudnia 2015 10:11 / 1 osobie podoba się ten post
kasia63

CHLEB BEZ WYRABIANIA
1kg mąki650
5dkg drożdży
1litr ciepłej wody/nie gorącej!!!/
4łyzki kopiate cukru
2łyzki płaskie soli
2 łyzki octu
Po 6 łyżek otrąb,siemienia,słonecznika,sezamu/mozna dac mniej albo wcale albo tylko ulubione ziarno-ja dałam słonecznik/
Do miski wsypac ,makę,sól,cukier,do tego dolać wymieszane z woda drożdże,dodac ocet i ziarna-wszystko wymieszać drewniana łyzką i od razu wkąłdac do foremek,posmarowac wodą/zapomnialam i lekko popękał na wierzchu/.Piec w nagrzanym do 180stopni piekarniku ok godziny.Ja mam gazowy bez górnego grzania.Po 20 minutach zmiejszyłąm gaz.Na te proporcje trzeba 4 keksówki.

MIODOWNIK Z MASĄ Z KASZY MANNY

CIASTO:
2jaja całe
pół k.margaryny
3 łyzki miodu/sztuczny tez jest ok/
1szkl.cukru
3,5 szkl.mąki
Zagnieśc i upieć 3 cienkie placki w 180st/ok 15-20 min jeden sie piecze.
MASA
Zagotowac w pół litrze mleka 4 kopiate łyzki kaszy manny z pół szkl.cukru.Jaka ostygnie zmixowac z kostka masła lub lepszej margaryny i przekładac zimne placki.

SERNIK GOTOWANY ale NA ZIMNO:)
Herbatniki ew.inny spód gotowy czy upieczony-ja daję ciemne petit berki
20dkg margaryny
niecała szkl.cukru
1kg zmielonego sera-uprzedzam ,ze ten gotowy wiaderkowy nie nadaje się,bo sernik nie wiąże tylko sie rozlewa:(Musi byc prawdziwy twaróg-mielę raz tylko:)
2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej rozmieszane z 2-3 łyżkami zimnej wody
olejek do ciasta -wg gustu
2 całe jaja
1 cukier waniliowy
bakalie
Ser,margaryne,jaja,cukier do gara ,na mały ogień i mieszac drewniana łyzką-pilnować bo sie może niemieszane przypalic:(Jak sie połączy wsio garnek z ognia i dodać pozostałe składniki i znów na gaz.Połaczone wykładac na spód herbatnikowy.Mozna zrobić polewe czekoladową czy z masy kajmakowej/w tym roku tak mam/ albo oblac galaretką-tylko trzeba zrobic z połowy wody niz na opakowaniu i polewac prawie zimna bo przeleci na wylot:).Jak polewa to mozna posypac migdałami,orzechami czy kokosem.

CIASTECZKA MIGDAŁOWE lub ORZECHOWE,rodem z D:)
30dkg masła
10dkg cukru pudru
3 cukry waniliowe
1jajo całe
15dkg migdałów mielonych lub orzechów
40dkg mąki
1łyzeczka proszku do pieczenia
Wyrobic ciasto w misce,wałkowac po kawałku ,wykrawac ciasteczka i piec 10-15 min/180stopni/nagrzany piekarnik,na blaszcze przykrytej papierem-pilnowac bo sie błyskawicznie przypalają!

Pierwsza porcja spalila mi się na węgielek dziś:(Zagadałam się,ha ha-ale nie szkodzi bo pies zeżarł wsio:)

I ostatnie,którego juz nie pieke bo mi przeskały korzenne ciasta smakowac ,ale b proste i zawsze sie udaje:)Czyli:

PIERNIK WYLEWANY

3szkl.mąki
pół k.margaryny
słoik dowolnego dżemu/najlepszy z czarnej porzeczki albo śliwkowe powidła/
duże opakowanie przyprawy do pierników
3płaskie łyżeczki sody
2 kopiate łyżeczki kakao
1szkl.mleka

Margaryne ,cukier i jaja zmixowac w jednej mkisce.Suche składniki wymieszac w drugiej.Dodawac suche do zmixowanego dodając naprzemiennie dźem i mleko,Calośc dobrze zmixować i wylać na blaszkę.Do nagrzanego piekarnika 180st/ok godziny,Sprawdzac patyczkiem czy juz upieczone.Polewa dowolna na wirzch lub lukier.

Ciasteczka migdałowe 
23 grudnia 2015 14:06
Barbara48

POMOCY !!!!!! Na ktorej stronie jest przepis na Sernik Michasi?????? Zapomnialam zeszytu z przepisami a musze dzisiaj upiec

Na str. 49 
23 grudnia 2015 14:11
Skopiowałam Ci abyś szybciej zabrała się za pieczenie i nie musiała szukać...pozdrawiam... "michasia said:
Sernik jest trochę kosztowny ale rozpływa się w ustach. Podbijam nim Wszystkich Pdp i zawsze sie udaje.

* 1250 g Quark jak namniej % tłuszczu
* 1.1/2 szkl. cukru
* 1 kostka masła
* 10 jaj
* 3 łyżki mąki ziemiaczanej
* 1 łyzeczka proszku do pieczenia
* 1 łyzka cytryny i cukier waniliowy

Masło ucieram z cukrem na puszysto masę, dodaje żółtka, twaróg, proszek, mąkę i na końcu ubite białka / ubijam z sokiem z cytryny/ i mieszam lekko drewnianą łyżką.Nagrzewam piekarnik do 170st.
Nigdy nie opadnie, jak będziemy obniżac temperaturę podczas pieczenia.i tak pierwsze 30min. - w 170 st. następne 20min.w 150st, następne 30min w 125st. i wyłaczam piekarnik , uchylam na 20 min.
smacznego"
23 grudnia 2015 14:17 / 3 osobom podoba się ten post
zlotarybka

Skopiowałam Ci abyś szybciej zabrała się za pieczenie i nie musiała szukać...pozdrawiam... "michasia said:
Sernik jest trochę kosztowny ale rozpływa się w ustach. Podbijam nim Wszystkich Pdp i zawsze sie udaje.

* 1250 g Quark jak namniej % tłuszczu
* 1.1/2 szkl. cukru
* 1 kostka masła
* 10 jaj
* 3 łyżki mąki ziemiaczanej
* 1 łyzeczka proszku do pieczenia
* 1 łyzka cytryny i cukier waniliowy

Masło ucieram z cukrem na puszysto masę, dodaje żółtka, twaróg, proszek, mąkę i na końcu ubite białka / ubijam z sokiem z cytryny/ i mieszam lekko drewnianą łyżką.Nagrzewam piekarnik do 170st.
Nigdy nie opadnie, jak będziemy obniżac temperaturę podczas pieczenia.i tak pierwsze 30min. - w 170 st. następne 20min.w 150st, następne 30min w 125st. i wyłaczam piekarnik , uchylam na 20 min.
smacznego"

Dziekuje kochana Zlota Rybko,wysililam mozgownice i sobie przypomnialam,juz upieczony:)