A trzeci w rezerwie na wypadek gdyby jeden z tych dwóch zaniemogl:tanczy:
A trzeci w rezerwie na wypadek gdyby jeden z tych dwóch zaniemogl:tanczy:
Dzięki Basiu ja dużo przypraw wzięłam z pl a tu w D drożdży nie kupowałam dlatego pytam z tą ich żelatyna w listach nadal mam problem to przywiozła z pl:-)
w De sa drozdze suche i swieze,zelatyna w proszku tez jest .Ja przywoze tylko galaretki i kisle polskie.
Kisiele i i galaretki też są nasze .Ja robię zakupy w globusie i tam jest "Polski dział i nasze produkty.
u mnie globusa niema,czasem sa w kauflandzie i edece,ale rzadko.
Dzięki Basiu ja dużo przypraw wzięłam z pl a tu w D drożdży nie kupowałam dlatego pytam z tą ich żelatyna w listach nadal mam problem to przywiozła z pl:-)
W De jest bardzo wygodna w użyciu żelatyna błyskawiczna (Sofort Gelatine). Rozejrzyj się uważnie lub zapytaj w sklepie :).
CHLEB BEZ WYRABIANIA
1kg mąki650
5dkg drożdży
1litr ciepłej wody/nie gorącej!!!/
4łyzki kopiate cukru
2łyzki płaskie soli
2 łyzki octu
Po 6 łyżek otrąb,siemienia,słonecznika,sezamu/mozna dac mniej albo wcale albo tylko ulubione ziarno-ja dałam słonecznik/
Do miski wsypac ,makę,sól,cukier,do tego dolać wymieszane z woda drożdże,dodac ocet i ziarna-wszystko wymieszać drewniana łyzką i od razu wkąłdac do foremek,posmarowac wodą/zapomnialam i lekko popękał na wierzchu/.Piec w nagrzanym do 180stopni piekarniku ok godziny.Ja mam gazowy bez górnego grzania.Po 20 minutach zmiejszyłąm gaz.Na te proporcje trzeba 4 keksówki.
MIODOWNIK Z MASĄ Z KASZY MANNY
CIASTO:
2jaja całe
pół k.margaryny
3 łyzki miodu/sztuczny tez jest ok/
1szkl.cukru
3,5 szkl.mąki
Zagnieśc i upieć 3 cienkie placki w 180st/ok 15-20 min jeden sie piecze.
MASA
Zagotowac w pół litrze mleka 4 kopiate łyzki kaszy manny z pół szkl.cukru.Jaka ostygnie zmixowac z kostka masła lub lepszej margaryny i przekładac zimne placki.
SERNIK GOTOWANY ale NA ZIMNO:)
Herbatniki ew.inny spód gotowy czy upieczony-ja daję ciemne petit berki
20dkg margaryny
niecała szkl.cukru
1kg zmielonego sera-uprzedzam ,ze ten gotowy wiaderkowy nie nadaje się,bo sernik nie wiąże tylko sie rozlewa:(Musi byc prawdziwy twaróg-mielę raz tylko:)
2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej rozmieszane z 2-3 łyżkami zimnej wody
olejek do ciasta -wg gustu
2 całe jaja
1 cukier waniliowy
bakalie
Ser,margaryne,jaja,cukier do gara ,na mały ogień i mieszac drewniana łyzką-pilnować bo sie może niemieszane przypalic:(Jak sie połączy wsio garnek z ognia i dodać pozostałe składniki i znów na gaz.Połaczone wykładac na spód herbatnikowy.Mozna zrobić polewe czekoladową czy z masy kajmakowej/w tym roku tak mam/ albo oblac galaretką-tylko trzeba zrobic z połowy wody niz na opakowaniu i polewac prawie zimna bo przeleci na wylot:).Jak polewa to mozna posypac migdałami,orzechami czy kokosem.
CIASTECZKA MIGDAŁOWE lub ORZECHOWE,rodem z D:)
30dkg masła
10dkg cukru pudru
3 cukry waniliowe
1jajo całe
15dkg migdałów mielonych lub orzechów
40dkg mąki
1łyzeczka proszku do pieczenia
Wyrobic ciasto w misce,wałkowac po kawałku ,wykrawac ciasteczka i piec 10-15 min/180stopni/nagrzany piekarnik,na blaszcze przykrytej papierem-pilnowac bo sie błyskawicznie przypalają!
Pierwsza porcja spalila mi się na węgielek dziś:(Zagadałam się,ha ha-ale nie szkodzi bo pies zeżarł wsio:)
I ostatnie,którego juz nie pieke bo mi przeskały korzenne ciasta smakowac ,ale b proste i zawsze sie udaje:)Czyli:
PIERNIK WYLEWANY
3szkl.mąki
pół k.margaryny
słoik dowolnego dżemu/najlepszy z czarnej porzeczki albo śliwkowe powidła/
duże opakowanie przyprawy do pierników
3płaskie łyżeczki sody
2 kopiate łyżeczki kakao
1szkl.mleka
Margaryne ,cukier i jaja zmixowac w jednej mkisce.Suche składniki wymieszac w drugiej.Dodawac suche do zmixowanego dodając naprzemiennie dźem i mleko,Calośc dobrze zmixować i wylać na blaszkę.Do nagrzanego piekarnika 180st/ok godziny,Sprawdzac patyczkiem czy juz upieczone.Polewa dowolna na wirzch lub lukier.
POMOCY !!!!!! Na ktorej stronie jest przepis na Sernik Michasi?????? Zapomnialam zeszytu z przepisami a musze dzisiaj upiec
Skopiowałam Ci abyś szybciej zabrała się za pieczenie i nie musiała szukać...pozdrawiam... "michasia said:
Sernik jest trochę kosztowny ale rozpływa się w ustach. Podbijam nim Wszystkich Pdp i zawsze sie udaje.
* 1250 g Quark jak namniej % tłuszczu
* 1.1/2 szkl. cukru
* 1 kostka masła
* 10 jaj
* 3 łyżki mąki ziemiaczanej
* 1 łyzeczka proszku do pieczenia
* 1 łyzka cytryny i cukier waniliowy
Masło ucieram z cukrem na puszysto masę, dodaje żółtka, twaróg, proszek, mąkę i na końcu ubite białka / ubijam z sokiem z cytryny/ i mieszam lekko drewnianą łyżką.Nagrzewam piekarnik do 170st.
Nigdy nie opadnie, jak będziemy obniżac temperaturę podczas pieczenia.i tak pierwsze 30min. - w 170 st. następne 20min.w 150st, następne 30min w 125st. i wyłaczam piekarnik , uchylam na 20 min.
smacznego"