Wypieki

04 stycznia 2016 21:46 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Muszę koniecznie napisać fantastyczny przepis naszej Emi na babkę cytrynową. Jest tak pyszna,że dosłownie rozpływa się w ustach.
4 duże jaja
1 szkl. cukru
1 szkl.mąki
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej ( tu nie mogłam dostac więc wsypałam 3 budynie waniliowe)
20 dag roztopionego masła
starta skórka z 1 cytryny
sok z połowy cytryny ( ja dałam więcej tak jak Emi radziła)
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy

Całe jaja ubic z cukrem na gęstą puszystą pianę.Dodać mąki i proszek do pieczenia. Na koniec wlewać powoli letnie masło,startą skórkę i sok z cytryny,delikatnie wymieszac i wlac do wysmarowanej masłem foremki. Piec w tem 170 st około 45 minut.
Polać lukrem po upieczeniu.

Wykopałam ten przepis prawie w archiwach,wczoraj upiekłam.Jest rewelacyjna mało pracochłonna przy czym pyszna.Dziekuję i Pozdrawiam
05 stycznia 2016 09:57
liliana

Wykopałam ten przepis prawie w archiwach,wczoraj upiekłam.Jest rewelacyjna mało pracochłonna przy czym pyszna.Dziekuję i Pozdrawiam:brawo1:

Ja też upiekłam 2 dni temu i wszyscy zachwyceni. 
05 stycznia 2016 15:35
Witam ponownie, może któraś z koleżanek ma prosty przepis na ciasto z gruszkami.Moja PDP i jej mąż pochłaniają wszystko co zawiera cukier.Przedwczoraj upiekłam babkę cytrynową do jutra zostanie tylko wspomnienie.Nie mam jabłek ale gruszki co z tego można wyczarować .Może jeszcze dziśZnalazlam co nieco ale wszystkie przepisy są z jabłkami,nie wiem czy to będzie grało.Gruszki są raczej mdłe w smaku mało wyraziste.Proszę o przepis prosty nie jestem mistrzynią cukiernictwa.Z góry dziękuję.
05 stycznia 2016 15:59 / 1 osobie podoba się ten post
Wpisz w Google " ciasto salcesonik Ewa Wachowicz" W przepisie są jabłka i gruszki ale można zrobić z samych gruszek.Piekłam to ciasto,jest proste i smaczne
05 stycznia 2016 16:07 / 1 osobie podoba się ten post

175g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g b. miękkiego masła
175 g drobnego cukru
2 łyżeczki imbiru w proszku lub 3 łyżeczki świeżo startego
3 jajka, roztrzepane
400 g gruszek (3 sztuki) bez gniazd nasiennych, pokrojonych w cienkie plasterki
1 łyżka brązowego cukru

Przygotowanie

Formę na ciasto z odpinaną obręczą o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sodę, wymieszać. Dodać 175 g bardzo miękkiego masła rozdrobnionego na kawałeczki/cząstki, cukier, imbir oraz jajka. Zmiksować mikserem na jednolite ciasto, tylko do połączenia się składników.
Przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię. Ułożyć plasterki gruszek, posypać brązowym cukrem oraz wiórkami pozostałego masła. Piec na złoty kolor przez ok. 35 - 40 minut. Podawać ciepłe z lodami lub bitą śmietaną.Oczywiście brązowy cukir można zastąpić białym.

05 stycznia 2016 18:11
Alina65

175g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g b. miękkiego masła
175 g drobnego cukru
2 łyżeczki imbiru w proszku lub 3 łyżeczki świeżo startego
3 jajka, roztrzepane
400 g gruszek (3 sztuki) bez gniazd nasiennych, pokrojonych w cienkie plasterki
1 łyżka brązowego cukru

Przygotowanie

Formę na ciasto z odpinaną obręczą o średnicy 22 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sodę, wymieszać. Dodać 175 g bardzo miękkiego masła rozdrobnionego na kawałeczki/cząstki, cukier, imbir oraz jajka. Zmiksować mikserem na jednolite ciasto, tylko do połączenia się składników.
Przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię. Ułożyć plasterki gruszek, posypać brązowym cukrem oraz wiórkami pozostałego masła. Piec na złoty kolor przez ok. 35 - 40 minut. Podawać ciepłe z lodami lub bitą śmietaną.Oczywiście brązowy cukir można zastąpić białym.

Dzięki napewno zrobię jest prosty czyli coś dla mnie.Pozdrawiam
05 stycznia 2016 18:21
pawlos

A ja, jako że lubie piec wszelkiego rodzaju słodkości (nawet przez chwilę dorbiałem dekorowaniem tortów) dodam przepis który odkryłem w Anglii bardzo szybki i na niespodziewanych gości :)

MURZYNEK:
3 łyżki oleju;
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
3 łyżki cukru;
3 łyżki mąki;
3 łyżki mleka;
1 jajko;
3 łyżki kakao.
Wykonanie:
Jajko roztrzepać mixerem (można widelcem). Dodać olej i mleko, zmiksować. Następnie dodać suche składniki (cukier, mąka, proszek i kakao, można też zastąpić czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej w tej samej proporcji ciasto wychodzi bardziej mokre). Dobrze wymieszać. Włożyć do mikrofalówki, temperaturę ustawić na maksymalną. Gdy ciasto urośnie, potrzymać je jeszcze chwilę, wyjąć i podawać.

Podaj proszę jak długo i w jakiej temperaturze piec w piekarniku elektrycznym.
06 stycznia 2016 17:29
może któraś z Was zna przepis na ciasto migdałowe?Synowa mojej babci przyniosła,,wianuszek,,w środku miał mase marcepanową(chyba) i rodzynki,na wierzchu kruszonka i glazura.Pyszne to ciacho było...
06 stycznia 2016 17:56 / 2 osobom podoba się ten post
pestka

może któraś z Was zna przepis na ciasto migdałowe?Synowa mojej babci przyniosła,,wianuszek,,w środku miał mase marcepanową(chyba) i rodzynki,na wierzchu kruszonka i glazura.Pyszne to ciacho było...

Moja pdp będzie piekła migdałowe,to podpatrzę jak i podam przepis.W sobotę mają byc goście,więc chyba w piątek będzie piekła..
06 stycznia 2016 18:16
Marta

Moja pdp będzie piekła migdałowe,to podpatrzę jak i podam przepis.W sobotę mają byc goście,więc chyba w piątek będzie piekła..

To stań przy niej z kartką i ołówkiem. Ja też skorzystam na dzień wizytacji.
06 stycznia 2016 18:20 / 2 osobom podoba się ten post
Już od poczatku pobytu przy niej z kartką stoję jak gotuje...ciekawe dania robi,włoska kuchnia...a jak fajnie szaleje jak coś gotuje wszystkie talerze salaterki łyżeczki po kuchni latają ona z taką pasją to wszystko robi...I nic,że trochę sprzątania to ja mam potem...
07 stycznia 2016 00:25
Bardzo prosze o przepis na pyszne ciasto do kawy na pozegnalny moj wyjazd dla rodzinki ktora przyjedzie mnie zgnac. Cos prostego prosze bo raczej noga jestem w wypiekach ciast i tortow. Z gory dziekuje:)
07 stycznia 2016 06:48 / 4 osobom podoba się ten post
jowita.

Bardzo prosze o przepis na pyszne ciasto do kawy na pozegnalny moj wyjazd dla rodzinki ktora przyjedzie mnie zgnac. Cos prostego prosze bo raczej noga jestem w wypiekach ciast i tortow. Z gory dziekuje:)

Ciasto mocno czekoladowe z kremem mascarpone i konfiturą malinową

ciasto:
- 150 g masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu
- 180 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g kakao
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
- pół słoiczka konfitury malinowej

krem:
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru

polewa:
- 40 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki śmietany 18%

Mikserem utrzeć masło z miodem, dodawać cukier i miksować na gładką masę. Przesiać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą- dodawać stopniowo do masy na przemian z jajkami. Na koniec dodać jogurt i posiekaną czekoladę, wymieszać łyżką. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy 21x 21 cm lub tortownicy o średnicy 21 cm przełożyć ciasto. Piec w 170 C około 40 min.
Serek mascarpone wymieszać z sokiem i cukrem. Przestudzone ciasto przekroić na 2 części, posmarować połową konfitury malinowej, wyłożyć krem mascarpone i wyrównać po czym posmarować pozostałą częścią konfitury. Przykryć 2 plackiem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę i wymieszać, lekko ciepłą polewą posmarować wierzch ciasta, odczekać chwilę i wstawić gotowe ciasto do lodówki.
07 stycznia 2016 08:25 / 2 osobom podoba się ten post
Dla Jowity wrzucam.To takie naj najprostsze.Żadna rewelacja ,ale ja je czasem w D robię i dla nich to już jest super hiper tort:)
Potrójny ciemny blat tortowy,3 budynie śmietankowe,mandarynki w puszce albo brzoskwinie,jakieś inne dodatki ,rodzynki,wiórki kokosowe ,coś innego.Blaty nasączasz mocną gorzką kawą lub herbatą.Budynie wszystkie trzy ugotować w połowie ilości mleka-schłodzony zmixować z masłem/ok kostka/na krem.Krem na pierwszy blat,na to mandarynki dobrze odsączone,potem na drugi i tak samo,na ostatni i obsypac wiorkami lub innym dodatkiem/starta czekolada/i gotowe:)
07 stycznia 2016 09:38 / 1 osobie podoba się ten post
Jowita- podam Ci jeszcze jeden "przepis" na efektowne a mało pracochłonne ciasto.

Na biszkopt czekoladowy (jeśli nie chcesz piec, kup gotowy spód) wyłożyc wiśnie - mogą byc świeże (w sezonie), mogą byc z kompotu,z puszki co bądź ( ja kiedyś nawet użyłam dżemu wiśniowego z całymi owocami)
Na te wiśnie wyłożyc ubitą śmietanę kremówkę.
Całośc posypac wiórkami czekoladowymi.

Prosta, szybka i eektowna podróbka tortu szwarzwaldzkiego