jowita.Bardzo prosze o przepis na pyszne ciasto do kawy na pozegnalny moj wyjazd dla rodzinki ktora przyjedzie mnie zgnac. Cos prostego prosze bo raczej noga jestem w wypiekach ciast i tortow. Z gory dziekuje:)
Ciasto mocno czekoladowe z kremem mascarpone i konfiturą malinową
ciasto:
- 150 g masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu
- 180 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g kakao
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
- pół słoiczka konfitury malinowej
krem:
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
polewa:
- 40 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki śmietany 18%
Mikserem utrzeć masło z miodem, dodawać cukier i miksować na gładką masę. Przesiać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą- dodawać stopniowo do masy na przemian z jajkami. Na koniec dodać jogurt i posiekaną czekoladę, wymieszać łyżką. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy 21x 21 cm lub tortownicy o średnicy 21 cm przełożyć ciasto. Piec w 170 C około 40 min.
Serek mascarpone wymieszać z sokiem i cukrem. Przestudzone ciasto przekroić na 2 części, posmarować połową konfitury malinowej, wyłożyć krem mascarpone i wyrównać po czym posmarować pozostałą częścią konfitury. Przykryć 2 plackiem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę i wymieszać, lekko ciepłą polewą posmarować wierzch ciasta, odczekać chwilę i wstawić gotowe ciasto do lodówki.
