Co nie znaczy ,ze i w Niemczech może te czynnosci wykonywać...
Co nie znaczy ,ze i w Niemczech może te czynnosci wykonywać...
Prawdopodobnie chodzi o to, ze Opiekun medyczny, jak sama nazwa wskazuje, w Polsce moze niektore czynnosci medyczne wykonywac, z mojej strony to jest wylacznie gdybanie. Sama wiesz najlepiej czego Cie uczono:)
Czym wytlumaczyc Zofijko np. zakladanie ponczoch uciskowych wylacznie przez sluzby medyczne?
po otrzymaniu świadectwa dostałam zakres usług medycznych jakie może wykonywać opiekun medyczny wykonując swój zawód a szkołe kończyłam w 2011 roku wiem że teraz absolwenci OPM przygotowywani są bardziej do pracy jako pomocnicy pacjenta o tym świadczą testy które można na google znależć nas uczono może nie więcej ale innych przedmiotów ,obecnie jest nauka języka obcego,migowego itp a ja miałam więcej z przedmiotów medycznych i przygotowywali nas do pracy jako pomoc pielęgniarką może ORIM coś więcej napisze
po otrzymaniu świadectwa dostałam zakres usług medycznych jakie może wykonywać opiekun medyczny wykonując swój zawód a szkołe kończyłam w 2011 roku wiem że teraz absolwenci OPM przygotowywani są bardziej do pracy jako pomocnicy pacjenta o tym świadczą testy które można na google znależć nas uczono może nie więcej ale innych przedmiotów ,obecnie jest nauka języka obcego,migowego itp a ja miałam więcej z przedmiotów medycznych i przygotowywali nas do pracy jako pomoc pielęgniarką może ORIM coś więcej napisze
Na pewno lepiej jest umiec wiecej niz mniej,ale konczenie szkoly 'opiekun medyczny' tylko z mysla o pracy w D jako opiekunka,moim zdaniem mija sie z celem.Nikt tego tu nie wymaga ani nie potrzebuje.Umiejetnosci przychodza wraz/z doswiadczeniem,wiadomo ze nic tak nie uczy jak praktyka przy pdp.
Ano... ja zaczęłam naukę na OM w trakcie odbywania stazu w DPS i po prostu żal mi teraz go nie zakonczyć... egzamin teoria 16 czerwca, praktyczne niestety nam przesunęli na lipca.
Nauki nigdy za wiele:-) zresztą,nie wiadomo co przyniesie przyszlosc,moze ponura rzeczywistosc/rosnaca liczba pdp/zmusi Niemcy do uznawania naszych dyplomow OM...A moze w Polsce stanie sie cud i zawod ten zacznie sie doceniac i dobrze go wynagradzac
Ano... ja zaczęłam naukę na OM w trakcie odbywania stazu w DPS i po prostu żal mi teraz go nie zakonczyć... egzamin teoria 16 czerwca, praktyczne niestety nam przesunęli na lipca.
Lepiej zeby zamiast chwalenia dorzucili co nieco Eu mając tak wykwalifikowaną siłe opiekunkową w domu