Arbeit macht frei?Tego sformułowania w Polsce się nie używa......jest b.źle postrzegane......Ale to tylko taka moja luźna uwaga.......
Arbeit macht frei?Tego sformułowania w Polsce się nie używa......jest b.źle postrzegane......Ale to tylko taka moja luźna uwaga.......
Nie mam wlasnie
Powiem Wam , ze najwiekszy problem dla mnie przy mojej PDP z parkinsonem jest kwestia mycia wlosow. Moja PDP juz prawie caly czas lezy w lozku, raz na pare dni jest sadzana na wozek, ale jest to osoba ktora juz nie panuje nad swoim cialem, nie wezmie nic do reki, jest praktycznie bezwladna. Myta jest od pasa w dol w lozku a od pasa w gore przy malej umywalce. Jeszcze do pewnego czasu mycie wlosow wygladalo w ten sposob, ze nachylala sie do produ nad zlewem i bylo mycie wlosow, teraz juz jest to raczej niewykonalne, mycie wlosow w lozku tez nie jest dla mnie do zrobienia bo PDP jest po prostu sztywna i nie mozna jej nijak ulozyc zeby mozna bylo te wlosy umyc. Jakies rady?
To pokaż rodzinie ten obrazek i mają to zamówić (Haarwaschbecken). Oni mają wszystkie wyposażenia za grosze dosłownie. Ja miałam to już u 2 chorych leżących w Niemczech. A jak tego nie masz to identycznie na łożku kładziesz pdp. i pod plecy kładziesz wielką poduchę a pod głowę płaską miskę. No i jakiś dzbanek na wode. Najlepiej myć głowe przed zmianą pościeli wtedy nawet jak coś pomoczysz to pójdzie do prania. No i ile możesz to osłoń jakimiś ceratami czy podkładami.
Jest jeszcze inny sposób zobacz filmik:
To pokaż rodzinie ten obrazek i mają to zamówić (Haarwaschbecken). Oni mają wszystkie wyposażenia za grosze dosłownie. Ja miałam to już u 2 chorych leżących w Niemczech. A jak tego nie masz to identycznie na łożku kładziesz pdp. i pod plecy kładziesz wielką poduchę a pod głowę płaską miskę. No i jakiś dzbanek na wode. Najlepiej myć głowe przed zmianą pościeli wtedy nawet jak coś pomoczysz to pójdzie do prania. No i ile możesz to osłoń jakimiś ceratami czy podkładami.
Jest jeszcze inny sposób zobacz filmik:
Moje kochane i mądrzejsze ode mnie opiekunki ;-))) Jaki związek może mieć ból brzucha w chorobie parkinsona ??
Moje kochane i mądrzejsze ode mnie opiekunki ;-))) Jaki związek może mieć ból brzucha w chorobie parkinsona ??
A ma? Moja juz od ponad 30 lat choruje ma Parkinsona, jestem u niej dobrze ponad rok, ale na bole brzucha nigdy sie nie skarzyla.
No ma !! Prawie codziennie. Nie chce pić, chociaż to "światły" człowiek. Zaskakuje mnie tym, wcześniej tego nie było. Zaparcia też ma od czasu do czasu. Martwi mnie ten ból brzucha.
A jak u niego z poziomem płynów? Dużo pije wody? Czasami u starszych ludzi taki objaw to lekkie odwodnienie. Specjalnie mało piją, bo mają problemy z oddawaniem moczu i chcą sobie tych problemów oszczędzić, a potem są zaparcia i bóle brzucha.