Na wyjeździe #11

12 lipca 2014 23:52 / 3 osobom podoba się ten post
AMOREK

nie wiem dlaczego.. ale praktycznie nie uzywam galki muszk.... moze tylko do flakow..
ktos ma jakies pomysly gdzie wsadzic galke....smieje sie... czysto po pol. to napisalam
chodzilo mi gdzie uzywacie galki muszk.

U mnie w domu szpinak schodzi w ilosciach hurtowych. Na zmianę doprawiam go czosnkiem, curry albo właśnie gałką muszkatołową. Trochę jej trzeba, musi być lekko wyczuwalna. Dla mnie super sprawa :)))
12 lipca 2014 23:54 / 1 osobie podoba się ten post
Daję czasami do szpinaku, kalafiora i brukselki. Poza tym do białego sosu (beszamel), ale nie bardzo go lubię, więc tu średnio. W pracy do sosu serowego, bo dość często robię, ale też go nie jadam ;).
Wiem, że ludzie dodają do domowych pasztetów, ale ja ich nie popełniam ;).

13 lipca 2014 00:01 / 2 osobom podoba się ten post
ja lece na plasko.. woda.sol.olej.jarzynki...odduczylam sie gotowania po pol. we wloszech, tam zupelnie inna kuchnia
cos typu niemieckiego bio... hahhaaaaa
dzieki za podpowiedz.. musze kupic galke, bo u mojej PDP tez jej nie uswiadczysz...
13 lipca 2014 00:11
AMOREK

ja lece na plasko.. woda.sol.olej.jarzynki...odduczylam sie gotowania po pol. we wloszech, tam zupelnie inna kuchnia
cos typu niemieckiego bio... hahhaaaaa
dzieki za podpowiedz.. musze kupic galke, bo u mojej PDP tez jej nie uswiadczysz...

Amorku, zamień olej na masło. Będzie tak samo kalorycznie, a wg mnie, smaczniej.

Może załóż nowy, "włoski" wątek i podziel się z nami ichniejszymi przepisami? Bardzo chętnie poczytam i poeksperymentuję :).
13 lipca 2014 00:19 / 1 osobie podoba się ten post
poowoli ucze sie jesc chleb z maslem.. co tam bylo nie do pomyslenia... 1 lyz. masla dodaje na sam koniec got.sosu bolonese... w tej chwili nie toleruje zadnego bigosu i wiele innych, jak ja to nazywam wynalazkow kuchni pol. hahaaa
przepisami, czy porada, jak gotuja wlosi, a wlasciwie napolitanczycy, bo ja bylam w Neapolu, chetnie sluze ==
13 lipca 2014 00:33 / 2 osobom podoba się ten post
AMOREK

poowoli ucze sie jesc chleb z maslem.. co tam bylo nie do pomyslenia... 1 lyz. masla dodaje na sam koniec got.sosu bolonese... w tej chwili nie toleruje zadnego bigosu i wiele innych, jak ja to nazywam wynalazkow kuchni pol. hahaaa
przepisami, czy porada, jak gotuja wlosi, a wlasciwie napolitanczycy, bo ja bylam w Neapolu, chetnie sluze ==

Amorku, każdemu sosowi dobrze robi łyżka masła na koniec, to akurat nic dziwnego. 
Traktowanie bigosu jako "wynalazku" pominę litościwym milczeniem ;).
Nie chodziło mi o porady, wystartuj z ambitnie z włoskim wątkiem. Pewnie są inne "Włoszki" na forum i one też się odezwą, a my ja na pewno) chętnie poczytamy :).
13 lipca 2014 08:23 / 1 osobie podoba się ten post
no, z tym bigosem .. jednak bede sie upierac..

Oficjalnie prosze MODI o otwarcie tematu = KUCHNIA WLOSKA =

.... z pozytkiem dla calego forum....
13 lipca 2014 08:31 / 4 osobom podoba się ten post
.. dzisiaj musze sie zajac moja kuchnia, mam odwiedziny rodzinki.. mojej.... b.sie ciesze...
oczywiscie bedzie miedzy inn. makaron-pasta, bolonese, szparagowka z olejem i cytr,

Mikej niedzieli i nie spalonych garnkow..
13 lipca 2014 09:11
kasia63

Moja sianowska Biedra jest super zaopatrzona i zazwyczaj tam zakupy robimy ,poza mięsem i wędlinami,a sosu do szparagów to nawet w EPI/taki drogi market wrocławski,kolonialny jak mówią,gdzie wsio niby jest/ ,nawet tam nie widziałam:( Jesli chodzi o Biedronke to jest dokąłdnie jak z muzyka disco polo -niby obciach a wszyscy znaja ,wszyscy kupuja .Noo,prawie wszyscy:)

No właśnie. Ten sos do szparagów...
Mam specjalne zamówienie z Polski żeb przywieźć soso do szparagów z Niemiec.
Dziwne że u nas przynajmniej holenderskiego nie ma (w torebce albo jak)...
13 lipca 2014 09:14 / 2 osobom podoba się ten post
lena7

Lenko a tu mam takie smakowicie wygladajace 2 przepisy do szparagów,moze sie nadadzą:)))

http://www.ofeminin.pl/przepisy/sos-do-szparagow-d38490.html

13 lipca 2014 09:18 / 1 osobie podoba się ten post
lena7

Ja kupuję sos w kartoniku firmy TOMMY.  Najbardziej on mi smakuje. Doprawiam go jeszcze po swojemu i jest super. :))
13 lipca 2014 09:18 / 1 osobie podoba się ten post
a gdzie dac opis do pieczonego indyka,zrobiłam scisle wg przepisu (solanka!!!!) i wyszedł genialnie?!:)
13 lipca 2014 09:20 / 1 osobie podoba się ten post
ziolkowa

a gdzie dac opis do pieczonego indyka,zrobiłam scisle wg przepisu (solanka!!!!) i wyszedł genialnie?!:)

Daj na niemieckiej kuchni,a ja lece po długopis i kartkę.:)
13 lipca 2014 09:33
ale proszę,juz wklejam:)
13 lipca 2014 10:03 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Daj na niemieckiej kuchni,a ja lece po długopis i kartkę.:)

Przyznaj się bez bicia, jesteś chętna do pieczenie czy do jedzenia tego indyka ???