Ratujmy się same - domowe sposoby na zdrowie

08 czerwca 2016 09:17 / 1 osobie podoba się ten post
teresadd

Czym przetrzeć kafelki na podłodze,źeby chodnik mi się nie ślizgał.Pizgłam jak długa i zła jestem.Pod chodnikiem jest mata antypoślizgowa,ale sama czymś sprytnym powycierałam i mam ślizgawkę.Ocet nie pomaga.

Pokrop trochę woda ]od spodu] i na jakiś czas przestanie się ślizgac.
08 czerwca 2016 09:44 / 1 osobie podoba się ten post
Od dwóch dni męczy mnie katar , ból gardła i chyba gorączka - głowa boli , ale temperatury sobie nie mierzyłam . Wczoraj było fatalnie , ale dzisiaj jest zdecydowanie lepiej - wczorajsza mocna kuracja miodem chyba zaczyna działać .
08 czerwca 2016 11:11
BaskaS

Od dwóch dni męczy mnie katar , ból gardła i chyba gorączka - głowa boli , ale temperatury sobie nie mierzyłam . Wczoraj było fatalnie , ale dzisiaj jest zdecydowanie lepiej - wczorajsza mocna kuracja miodem chyba zaczyna działać .

Jaki miód stosujesz?
09 czerwca 2016 09:32 / 1 osobie podoba się ten post
Mirka Dz

Jaki miód stosujesz?

Spadziowy .
09 czerwca 2016 15:24
Nie o ratunek mi chodzi a o wiadomości - takie skrótowe-skąd wiadomo,że człowiek ma problemy z tarczycą?i bez znaczenia-nadczynność czy niedoczynność?Objawia się toto jakoś?
Od razu wytłumaczę,że jako okaz zdrowia niczego nie odczuwam i nie zauważam-poza tzw. czarnymi łokciami.Internet powiedział do mnie,że to oznaka problemów z tarczycą.Lekarka moja zaś powiedziała,że to od siedzenia i podpierania się łokciami.No i nie wiem-lekarki nie zmienię,bom za leniwa a ona mi i tak do niczego niepotrzebna.Zaś łokciami podpieram się bardzo długo,bo taka ta moja praca jest.I w co wierzyć?a właściwie jak problemu się pzbyć?Bom bardziej skłonna uwierzyć,że to starość i podpieranie się łokciami niż tarczyca mjakaś,bo niczego nie obserwuję innego u siebie.
09 czerwca 2016 15:27
Z tego co wiem chora tarczyca daje bardziej uciążliwe objawy niż ciemne łokcie;-)
Najprościej zbadać krew na hormony tarczycowe,i będzie wszystko jasne
09 czerwca 2016 17:16 / 3 osobom podoba się ten post
Impala

Nie o ratunek mi chodzi a o wiadomości - takie skrótowe-skąd wiadomo,że człowiek ma problemy z tarczycą?i bez znaczenia-nadczynność czy niedoczynność?Objawia się toto jakoś?
Od razu wytłumaczę,że jako okaz zdrowia niczego nie odczuwam i nie zauważam-poza tzw. czarnymi łokciami.Internet powiedział do mnie,że to oznaka problemów z tarczycą.Lekarka moja zaś powiedziała,że to od siedzenia i podpierania się łokciami.No i nie wiem-lekarki nie zmienię,bom za leniwa a ona mi i tak do niczego niepotrzebna.Zaś łokciami podpieram się bardzo długo,bo taka ta moja praca jest.I w co wierzyć?a właściwie jak problemu się pzbyć?Bom bardziej skłonna uwierzyć,że to starość i podpieranie się łokciami niż tarczyca mjakaś,bo niczego nie obserwuję innego u siebie.

Wszyscy się jakoś ciągle na tarczycę upierają, niedługo będzie również odpowiedzialna za powódź w Bangladeszu i głód w Ghanie. :))))
Impala - hiperpigmentacja skory nie musi miec przyczyny w tarczycy, jest prostsze wyjaśnienie - poważne niedobory cynku, co akurat jest dość powszeche.
Rozważ suplementację cynku w wysokich dawkach i unikaj produktów zawierających miedź, bo miedź jest antagonistą cynku i wypiera go z organizmu.
Pa, pa, lecę.......lece  bo chcę, nanananana, lecę, bo życie jest złe, nanananana.......
Niedługo do domciu, nananana......
27 czerwca 2016 18:21 / 1 osobie podoba się ten post
Może ktoś coś mi poradzi,doradzi.Mojej Pdp moknie noga.Rozumiem pot,jak jest gorąco,ale temp.normalna ,cienká kołdra,a pod nogą mokro ,że wykręcać można.I to tylko jedna ta która jest sparaliżowana.Zmieniłam prześcieradło,przykryłam ją samym prześcieradłem.W ciągu godziny powtórka.
Dodatkowo podłożyłam podkład jednorazowy i płócienny mniejszy.I znowu mokre jakby ze dwa litry wody wylał.
Czy ktoś kiedyś miał taki przypadek?To jest od południa.
27 czerwca 2016 18:30
teresadd

Może ktoś coś mi poradzi,doradzi.Mojej Pdp moknie noga.Rozumiem pot,jak jest gorąco,ale temp.normalna ,cienká kołdra,a pod nogą mokro ,że wykręcać można.I to tylko jedna ta która jest sparaliżowana.Zmieniłam prześcieradło,przykryłam ją samym prześcieradłem.W ciągu godziny powtórka.
Dodatkowo podłożyłam podkład jednorazowy i płócienny mniejszy.I znowu mokre jakby ze dwa litry wody wylał.
Czy ktoś kiedyś miał taki przypadek?To jest od południa.

Twoja pdp po udarze jest?
27 czerwca 2016 18:42
tina 100%

Twoja pdp po udarze jest?

Tak po udarze.No i podejrzewa lekarka ,że może być następny.
27 czerwca 2016 19:10 / 1 osobie podoba się ten post
teresadd

Tak po udarze.No i podejrzewa lekarka ,że może być następny.

Obrzęki sparaliżowanej kończyny spowodowane zastojem chłonki, są obserwowane często u osób po udarach, nieprawidłowa potliwość rzadziej, ale też się spotyka. Nic z tym szczególnego zrobić nie można, ale pogadaj z lekarką. Wydaje mi się, że się obawiasz, że to co nastąpiło u twojej pdp, może zwiastować rychły udar. Niekoniecznie. Lekarka badając pdp robi taki mały teścik neurologiczny i na tej podstawie ocenia, czy coś się może dziać, czy nie, ale 100% pewności też mieć nie może. Bada odruchy, pole widzenia i porównuje to z historią choroby. Tak to wygląda w skrócie. W ogóle to u osób z przebytym udarem zawsze trzeba się liczyć z następnym i to może się b.szybko "zadziać. Po prostu jak zauważysz coś podejrzanego, np. że coś się dzieje z mimiką innego niż do tej pory, że szybko pogarsza się widzenie,występują drgawki,  to dzwoń po pogotowie.
27 czerwca 2016 19:21 / 2 osobom podoba się ten post
Już jestem na "tą" ewentualność przygotowana.
Pdp jest na kroplach przeciwbólowych,i melperonie na noc.Ma guza w głowie stąd bóle.

Tina dzięki.Sami wiemy jak ci lekarze rodzinni badajá pacjentów.Dwa lata po udarze i żadnego mierzenia ciśnienia,badania krwi i żadnych leków kierunkowych.W końcu lekarz do nie przychodzi a nie szewc .Widać tak ma być.
27 czerwca 2016 19:23 / 1 osobie podoba się ten post
Acha...Ten guz to zmienia postać rzeczy, muszę napisać. Wiesz w którym miejscu w mózgu ten guz się umiejscowił?  W każdym razie, jeżeli ta nagła potliwość nogi, to nowy objaw, to zgłoś to lekarce.
27 czerwca 2016 19:38 / 1 osobie podoba się ten post
Guz jest już z dziesięć lat,a gdzie dokładnie to rodzina sama nie wie.W każdym bądź razie Pdp trzyma się często powyżej skroni z lewej strony,szczególnie gdy coś je i pije.A paraliż ma prawostronny.Jutro ma lekarka przyjść.
27 czerwca 2016 19:45 / 2 osobom podoba się ten post
teresadd

Guz jest już z dziesięć lat,a gdzie dokładnie to rodzina sama nie wie.W każdym bądź razie Pdp trzyma się często powyżej skroni z lewej strony,szczególnie gdy coś je i pije.A paraliż ma prawostronny.Jutro ma lekarka przyjść.

Gdyby nie ten udar, który też się może po lewej stronie dokonał, to można by teoretycznie stwierdzić, że guz jest przyczyną paraliżu, o ile uciska na odpowiednie struktury i o ile faktycznie się w mózgu znajduje, a nie np na kości czaszki. Bo z mózgiem tak jest, że jak ognisko udarowe, czy np. guz znajduje się po prawej, to paraliż będzie po lewej :)Nie będę robiła wykładu na temat anatomii i fizjologii OUN, bo to się na pewno Tobie do niczego nie przyda.Zgłoś o tej potliwości, tym bardziej, że nie wiesz co to za guz i gdzie dokładnie się znajduje.