W domu :) #3

06 grudnia 2014 19:05 / 1 osobie podoba się ten post
Andrejka zmiary dobrze robią, spróbuj. A kasę i tak znajdziesz skoro jej szukasz.

07 grudnia 2014 20:49 / 1 osobie podoba się ten post
Jakieś grypsko się przyczepić chce ;-///
07 grudnia 2014 20:58 / 1 osobie podoba się ten post
Mycha

Nie daj się grypie Mysiu,cytrynka,miodek,imbirek na rozgrzewkę,okład z młodych jajek,byle nie choróbsko :)
07 grudnia 2014 21:33 / 3 osobom podoba się ten post
Witam się z Wami tak z doskoku, nasza 'forumowa rodzinko' jak piszę Andrea i donoszę , że moja Mama po 2 operacji biodra, teraz 5 tygodni lezenia z próbamy siadania. Jutro jadę do szpitala porozmawiac z lekarzem bo końca leczenia nie ma a mój urlop dobiega końca.Nie wiem jak dlugo w szpitalu potrzymają, w domu to juz bedzie zdana na siostrę no i mnie . Mój wyjazd planowany jest na 02. stycznia, ale leczeniu nie widac końca i nie chciałabym tak siostry zostawic samej. Wczoraj rozmawiałam ze swoja zmienniczką , która zjezdza na świeta i kobietka powiedziała,że może przyjechałaby za mnie na 3 tyg. stycznia, tylko zalęzy od rodziny jak oni zadecyduja. Jutro będę cos wiedziała. Mam nadzieje na dobre wieś ci w nowym tygodniu , czego i Wam życzę. Pa, pa i pozdrawiam.
07 grudnia 2014 21:41 / 1 osobie podoba się ten post
Mycha

Rozpuść w szklance aspirynę i wapno.Mnie to często pomaga jak zaczyna mnie telepać.
07 grudnia 2014 22:01 / 1 osobie podoba się ten post
Mycha

Walcz-taka pora z tymi wirusami ja dopiero co wylazlam z grypska-tfu,tfu,katar jeszcze splywa-ale obylo sie bez antybiotykow-tylko domowe sposoby;-;-;-;-;-;-;-;-
07 grudnia 2014 22:07 / 1 osobie podoba się ten post
Mycha

Wirus szaleje po całej Europie.

Tu,polowa forum chorowala,z kraju tez takie wieści dochodziły. :/
08 grudnia 2014 07:25 / 1 osobie podoba się ten post
Andrejko , rodzina moze rozwiazac z firma umowe ,ma do tego prawo. A w umowach sa kary i dla Ciebie jako pracownika i dla rodziny (w ich umowie)tez .U mnie rodzina ma zapis o karze 5000 e i boja sie placic . Dlatego to zalezy od podejscia corki Twojej pdp.
A wynagrodzenie ? Pomysl ,abys Ty byla zadowolona i corka pdp.
08 grudnia 2014 07:45
To zalez od Twojej i corki pdp determinacji, i odwagi. Pewnie, corka moze wypowiedziec umowe i z Toba zawrzec kontrakti Twoja zmienniczka. Nie wiem jak firmy czy kontroluja potem rodziny i swoich bylych pracownikow .Moze ktos spotkal sie z tym ,ja nie .
08 grudnia 2014 08:02
słuchajcie to co to za rodziny, że podpisały umowy i z taką karą w razie czego? Eeeeee coś nie chce mi się wierzyć, w mojej firmie jest tak, że jak rodzina zrezygnuje z biura/firmy w okresie pół roku od podpisania umowy to ma karę 70e, ale 5000e i tak się wpuścić w maliny, przecież kurczę w życiu różnie bywa, a może taka córka czy syn nagle sami będą chcieli zająć się pdp i co? Muszą do końca życia pdp mieć opiekunkę?
08 grudnia 2014 08:41
Andreyka , nie pamiętam dokładnie ( glowa nie ta ) , ale coś " moi dawni " mówili , że gdyby zerwali kontrakt i weszli w spółę z opiekunką to czymś tam ich straszyli , no i to , że musieli by płacić do końca m-ca i jeszcze następny , gdyby dany kontrakt był zerwany np. do połowy m-ca ....-:)))))
08 grudnia 2014 08:42 / 1 osobie podoba się ten post
Tak, zgadzam sie w zupelnosci, firmy wraz z rodzinami podpisuje jakies tam umowy, ale zawsze jest jakis okres wypowiedzenia, nikt nikogo nie moze zmusic do dozywotniej opieki ) Rodzina maze zrezygnowac z opieki, z jakis tam powodow, ale firma moga np. sie rozpasc i ci wowczas? Umowa i okres wypowiedzenia (dotyczy obu stron), to jest dla nich wazne.
08 grudnia 2014 08:49 / 1 osobie podoba się ten post
Pyza

Tak, zgadzam sie w zupelnosci, firmy wraz z rodzinami podpisuje jakies tam umowy, ale zawsze jest jakis okres wypowiedzenia, nikt nikogo nie moze zmusic do dozywotniej opieki :-)) Rodzina maze zrezygnowac z opieki, z jakis tam powodow, ale firma moga np. sie rozpasc i ci wowczas? Umowa i okres wypowiedzenia (dotyczy obu stron), to jest dla nich wazne.

no dokładnie, jest na pewno okres wypowiedzenia i jakaś tam zapłata, może nie tysiące euro, ale kilka setek, a co to cyrograf jest?

08 grudnia 2014 09:26 / 2 osobom podoba się ten post
Rodziny mają w swoich umowach najczęściej zapis, że nie wolno im zatrudnić opiekunki poza firmą przez okres 5 lat, bo za karę będą musieli zapłacić 5 tysięcy euro. Opiekunka pewnie ma zapis w swojej umowie o zakazie konkurencji. Na Twoim miejscu Andrea, nie brałabym sobie tego wcale do serca. Jesli w perspektywie masz mieć 2000 euro na rękę miesięcznie to wcale się nie zastanawiaj. Znam kilka opiekunek, które rozstały się z firmami , zostały u swoich podopiecznych juz na innych warunkach i włos z głowy im nie spadł.
08 grudnia 2014 09:35
Co do kar to rownież nic nie wiem,jednak oprocz kar istnieje tez inny powod ,dla ktorego rodzina moze byc niechetna waszej propozycji- mianowicie obawiaja sie z ty /lub zmienniczka/pewnego razu nie przyjedziecie,np.zdarzenie losowe,i co wtedy? Pdp zostanie bez opiekunki? Firma musi zapewnic zastępstwo,oni maja to zagwarantowane w umowie.A czy ty im zagwarantujesz,ze w razie czego zorganizujesz za siebie zastepstwo na dany okres czasu? Wg.mnie obawy sa wiec uzasadnione