19 września 2014 08:06 / 4 osobom podoba się ten post
Kasiu spokojnie, my bezkonkurencyjne (do młodych - tylko bez obrazy). Ja też stawiam na młodzież i uważam, że muszą gdzieś zdobyć doświadczenie. Właśnie przyczyniłam się do tego, aby na moją zmienniczkę pojechała młoda dziewczyna. Jak zapadała decyzja, to zadzwoniłyśmy razem z córką PDP do niej. Trochę córka porozmawiała, trochę ja. Dziewczyna była bardzo miła i wywarła na nas pozytywne wrażenie. Tylko coś z niemieckim było ciężko, ale zwaliłyśmy to na stres i telefon. Przyjechała i niestety jest jej bardzo ciężko zdobyć to doświadczenie. Przeczytajcie urywek maila, który mi napisała córka:
............. Gestern kam XXX. Sie ist eine sehr nette und freundliche Person, aber hat leider überhaupt keine Ahnung von Pflege oder Haushalt.Leider kann sie auch nicht kochen, sie kann nur Fertiggerichte oder Päckchen Suppe.
Sie hat in Deutsch Note 1 plus, versteht aber fast nichts und kann nicht gut oder fast nichts sprechen.( Du hättest dann Note 1 ++++)
Sie will lernen und versucht ihr Bestes.Ich hoffe wir können sie einarbeiten..
Meine Mutter sagt jeden Tag, dass ja bald die Sofia wiederkommt, solange wird sie es aushalten.
Du hast jetzt andere Sachen im Kopf.Ich hoffe du bist bald Oma und alles geht gut.
Ich habe mir schon gedacht, dass dein Mann dich behalten will….., aber du musst bitte wiederkommen!!! ..............
Dla tych, co nie rozumieją:
Wczoraj przyjechała XXX. Ona jest miłą i sympatyczną osobą, ale niestety nie ma absolutnie żadnego pojęcia o opiece czy prowadzeniu domu. Niestety nie umie też gotować, umie tylko zrobić jedzenie z gotowych potraw i zupy z opakowań.
Jej niemiecki jest oceniony na stopień 1+ (czyli bardzo dobry), ale prawie nic nie rozumie i nie umie dobrze mówić, a właściwie prawie nic nie mówi (tobie dałabym stopień 1++++).
Ona chce się uczyć i stara się dać z siebie to co najlepsze. Mam nadzieję, że uda się nam ją wdrożyć.
Moja mama mówi każdego dnia, że wkrótce wróci Zofia, do tego czasu wytrzyma.
Ty teraz masz inne sprawy na głowie. Mam nadzieję, ze będziesz wkrótce babcią i wszystko będzie dobrze.
Myślałam już o tym, że twój mąż będzie chciał cię zatrzymać (w domu) ........, ale proszę, ty musisz do nas wrócić!!!
Jak więc widać na moim przykładzie, nie tylko z powodu dużej rzeszy staruszków w Niemczech, ale i z powodu doświadczenia życiowego wybierają nas - osoby dojrzałe - do tej pracy, poniekąd bardzo ciężkiej i odpowiedzialnej.
Miłego dnia wszystkim na wyjeździe i w domu.