Na wyjeździe

12 października 2012 19:40
Anula, klucze w rękach Herra to kłopoty na własne życzenie! Ale zaradna jesteś, podziwiam! Ja bym w tej piwnicy chyba się darła, aż Herr by skapował, że jakaś dziwna mysz tam wlazła i chciał ją zobaczyć. Giunta, fajna przygoda z tym kibelkiem!
Co do robót dla babć to obieranie ziemniaków trwa krótko, ja myślałam o wykorzystaniu emerytów na ...skalę przemysłową jak to się mówi. Czyli pracują na rzecz czegoś tam codziennie i w miarę długo, choć z przerwami. Dywany tkają, czy tp. Moja babcia lubi spacerować, więc robimy spore rundki. Jednak trudno to nazwać pracą.

Udało mi się moją Maryśkę położyć do łóżka bez przygód i awantury, że przecież nie może nie spać w spodniach. Dobrze, że przynajmniej buty ściąga!
12 października 2012 20:25 / 1 osobie podoba się ten post
Biszkopt: 6 jajek + szklanka cukru. Jak dobrze zmiksujesz, tak dobre ciasto Ci wyjdzie. Dosypywać powoli 2 szklanki mąki z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. I już. Biszkopt nie lubi czekać, więc przed zrobieniem ciasta wyłóż tortownicę papierem, obierz i pokrój w plasterki 6 jabłek. Do tortownicy: pół ciasta. jabłka, reszta ciasta. 180 stopni, 50 -60 min. Smacznego
12 października 2012 20:34
Benita dzieki za przepis. Jutro wyprobuje. dam znac jak mi sie udalo
12 października 2012 22:01
ja też spróbuje bo przywieźli nam cały wielki kosz jabłek i coś muszę z nimi zrobić, dziś na obiad racuchy z jabłkami, zrobiłam trochę kompotów ale jeszcze dużo zostało , może macie jakieś pomysły
12 października 2012 23:24
Kompocik i do słoików :)

12 października 2012 23:29
ja robie przeciery jabłkowe z cukrem i tarte jablka do ciasta bez cukru.

najszybsze ciasto z jablkami-przepis na mala tortownice - 1szkl cukru,4 cale jaja zmixowac.dodac 1,5 szkl maki ,6lyzek oleju,1 lyzeczke proszku do pieczenia,jakis zapach/ja daje arakowy / ciasto na blache na to gesto poukladac pokrojone w plasrty jablak.na gazowce 30 min na elektrycznej kych/tzn piekarniku oczywiscie ok 1 godz ,trzeba patrzec czy sie nie pali bo te ichnie elektryczne kuchenki rozniscie pieka.Posypac c pudrem i juz.Ale najlepsze to jest to ciasto z wisniami ze sloika odsaczonymi ,takie mokrawe.Smacznego.
13 października 2012 08:16
Kasia, dziękuję, to ciasto będzie następne. Owoce jesieni - korzystajmy póki co.
13 października 2012 08:52
Dzień dobry:)

pozdrawiam wszystkich na wyjeździe.

Długo sie nie odzywalam, ale czytam wszystkie wpisy. Od pół roku siedzę w domu z przyczyn rodzinnych i trochę się rozleniwiłam. Niestety wszystko co dobre szybko się kończy i jak niemiecka rodzina mnie zaakceptuje, to w środę pojadę do Bad Homburg.

Wypadłam z tzw rytmu wyjazdów i mam ściśnięty żołądek, oj gdzies zgubilam swój optymizm:)
13 października 2012 09:18
Barbarella - mały stresik nie jest zły, każda z nas go ma przed wyjazdem w nowe miejsce. Nowy wyjazd, nowa przygoda, nowe miejsca do zobaczenia. Większość z nas jest zadowolona ze swojego miejsca pobytu - trochę wiary i optymizmu - u Ciebie też tak będzie. I nie opuszczaj forum. Kontakt z innymi na wyjeździe - bezcenny. Śmiem twierdzić, że bez tego bym nie przeżyła.
13 października 2012 09:18
Cześć, Barbarella, fajną masz ksywkę, od razu widzę blondynę z filmu, którą grała bodajże Jane Fonda. Wyjazdu się boisz, ale będzie dobrze, ja też miałam pietra, po pół roku jechałam w inne miejsce, ale jest ok. Babcia czasem robi figle typowe dla jej choroby, dziś o wpół do drugiej w nocy chciała napalić w kuchennym piecu, a łomot zamykanych i otwieranych przez nią metalowych drzwiczek obudziłby umarłego. Szczęśliwie zapałki są schowane w miejscu niedostępnym dla dzieci i osób z demencją.

Sylwuniu, Ty jutro jedziesz nach Polen! Udanego pobytu życzę! A dnia z fajnymi wypiekami i innymi dobrymi rzeczami wszystkim!
13 października 2012 09:20
Romanka, Sylwunia nach Nicea !!!! I dobrze jej tak. Też się cieszę.
13 października 2012 12:35
Kasiu w ilu stopniach pieczesz to ciasto???

Poza tym dziękuje wszystkim za podpowiedzi, jestem tu od niedawna ale codziennie zaglądam na forum i cieszę się że znalazłam tu fajne dziewczyny, pozdrawiam wszystkich
13 października 2012 16:09
witam wszystkich Hej! miłego wekendu.
13 października 2012 17:46
Ja też dostałam dużo jabłek. Zrobiłam troche przecierow i upieklam takie mega szybkie ciasto z olejem, a jutro chyba zrobie ten placek z budyniem http://religia.tv/index.php?typ=onettv&id=94304

Znajoma mi zapodala linka wyglada bardzo apetycznie i kusząco :)
13 października 2012 17:57
Dzień dobry Moi Kochani :) Jutro jadę do domku, pakowanie prawie zakończone, jutro, żeby dosunąć walizkę będę ją kolanami upychać hehe :) Pani na zmianę przyjechała... robi sobie drzemkę teraz... kurczę, ale się cieszę, ten czas mi szybko zleciał... Wam wszystkim tego życzę... Gwoli wyjaśnienia najpierw jadę do PL a 27.10 wylatuję do Nicei. Dostałam dziś zdjęcie od mojego ukochanego do akceptacji z propozycją pierścionka :)))

Dziękuję za życzenia podróżne...:)