I pomyśleć ze moja Mama miała lodówkę Polar prawie 30 lat i to wymieniła ją nie że się zepsuła, ale chciała mieć większą.
Kiedyś to robili rzeczy niezniszczalne.
Uświadomiłam sobie własnie, ze my też jesteśmy z tamtych roczników.....
I pomyśleć ze moja Mama miała lodówkę Polar prawie 30 lat i to wymieniła ją nie że się zepsuła, ale chciała mieć większą.
Kiedyś to robili rzeczy niezniszczalne.
Uświadomiłam sobie własnie, ze my też jesteśmy z tamtych roczników.....
Kuzia jasna:)kobieto,nie moja to sprawa ale cos wytrzymac nie moge,zeby nie skomentowac,nie mozna tak dac soba pomiatac,trzeba szanowac siebie i nie pozwalac na takie traktowanie,podziwiam Twoja cierpliwosc,ja osobiscie z takim facetem ktory mi gdera:)bym nie byla nawet pol dnia.
Koti - pora i kalafior bym odrzuciła -są wzdymające i mogą powodować gromadzenie się dużej ilości gazów w jelitach.Mleko 0,5% i niewiele,starsi ludzie mają obnizony próg trawienia laktozy.
Koti - jogurt może byc i zwykły tylko bez żadnych ziaren i innych dodatków ale to tylko wtedy kiedy nie ma uporczywych biegunek,może być i kefir - oba nie w hurtowych ilosciach,małe porcje.I ciemne pieczywo tez ograniczone/gazy/,już lepiej bułeczka zwykła albo tost zwykły.Generalnie w normalnym żywieniu starszych ludzi,jeśli nie jest zalecana żadna specjalna dieta powinno sie unikac wszekich potraw wzdymających,dużej ilosci przypraw-to jest tak samo jak u malutkich dzieci-tyle ,że im sie organizm jeszcze "nie rozpędził" a u starych ludzi juz "zwalnia"
kazali podawać mi białe pieczywo , smaruje dzemikiem, pasztecikiem lub twarożkiem , kroje w kostkę , przemycam mu rybe ,gotuje w wodzie i miksuje z gotowanymi warzywami bo ryby nie lubi ale wtedy z warzywami zje , Biegunki nie ma , moze stworzysz listę jakie można warzywa dla seniora podać ? PLISSSSSSS