Na wyjeździe

11 maja 2013 21:01
alexia

Chce zwrócić na siebie uwagę może???
Moja leży cichutko.

Nie, właściwie nie wiem czy ona leży czy siedzi?
Śpi w pozycji leżąco-siedzącej albo siedząco -leżącej.
Nie wiem jak to nazwać.
Czy ktoś spotkał się z czymś takim?

Sluchaj, jaka jest diagnoza Twojej podopiecznej? Tak bywa przy demencji polaczonej z depresja ... Trudno cos napisac - jaka diagnoza, jakie leki dostaje, moze ma zbyt duzo na wyciszenie, moze antydepresant potrzebny, a moze trzeba ja rozruszac, o ile sie da?
11 maja 2013 21:02
koti

raczej leży wyciągam go na balkon poprowadzam po pokoju ale mieszkamy na pietrze i bez pomocy drugiej osoby nie ryzykuje go sprowadzić , wręcz mam zabronione wiec staram sie jak moge go rozruszać ale jest po wylewie wiec nie moge przesadzać bo długo tak nie pochodzi .

Zmiana diety? Moze dostaje zbyt duzo gazotworczych produktow?
11 maja 2013 21:17
emilia

tak juz mnie uświadomili że kalafiorek , tak to dostaje rybke gotowaną ziemniaczki , marchew miksuje to wszystko na papkę  , lub pierś z kurczaka też zmiksowana z warzywami ,  dostaje bobofruta różne owocowe miksy ,  musi jeśc miksowane obiady.
jogurt , twarożki i dzemik i pasztecik , białe pieczywo .

11 maja 2013 21:17
emilia

Sluchaj, jaka jest diagnoza Twojej podopiecznej? Tak bywa przy demencji polaczonej z depresja ... Trudno cos napisac - jaka diagnoza, jakie leki dostaje, moze ma zbyt duzo na wyciszenie, moze antydepresant potrzebny, a moze trzeba ja rozruszac, o ile sie da?

Tak to się zgadza, ma te choroby i antydepresant także. Wszystko jest ok. Tylko nie spotałam się z taką techniką spania. Acha tzn. że przy tej chorobie taką metode się stosuje? Nie wiedziałam. Rodzina mówi że dama tak lubi spać... 
Dzięki Emilio.
11 maja 2013 21:22
W monachium jest impreza....takim to dobrze :(
11 maja 2013 21:27
85marzena

W monachium jest impreza....takim to dobrze :(

To idziemy?  :))
11 maja 2013 21:30
alexia

To idziemy?  :))

z mila checiam, tylko mam jakies 100 km....... na piechote to troche zajmie, wiec zostane w fotelu przed tv cholera......
11 maja 2013 21:34
Tak, żartowałam. Bezpieczniej we ,,własnym'' fotelu. :))
11 maja 2013 21:36
alexia

Tak to się zgadza, ma te choroby i antydepresant także. Wszystko jest ok. Tylko nie spotałam się z taką techniką spania. Acha tzn. że przy tej chorobie taką metode się stosuje? Nie wiedziałam. Rodzina mówi że dama tak lubi spać... 
Dzięki Emilio.

Kochana, moja pierwsza dama spala z przerwami w pozycji siedzacej przez pol dnia, a mowila, ze czyta gazete ... caly czas ta sama strone, czasami do gory nogami ! Ludzie z demencja i depresja sa bardzo trudni do opieki, nic ich nie interesuje, czasami gapia sie w tv, czasami udaja, ze czytaja, a najlepiej, o ile nie ma sie samozaparcia i zwyczajnie sie nie da - zostawic w spokoju. Czasami pomaga pobyt w Tagespflege - tam troche potrafia takie osoby "ozywic".
11 maja 2013 21:55
emilia

Kochana, moja pierwsza dama spala z przerwami w pozycji siedzacej przez pol dnia, a mowila, ze czyta gazete ... caly czas ta sama strone, czasami do gory nogami ! Ludzie z demencja i depresja sa bardzo trudni do opieki, nic ich nie interesuje, czasami gapia sie w tv, czasami udaja, ze czytaja, a najlepiej, o ile nie ma sie samozaparcia i zwyczajnie sie nie da - zostawic w spokoju. Czasami pomaga pobyt w Tagespflege - tam troche potrafia takie osoby "ozywic".

Dama jest w początkowej fazie, w listopadzie była w szpitalu. Wszystko ustawili dobrali leki i teraz jest na chodzie. Jest normalną mobilną wesołą miłą babcią. Nie widać u niej teraz narazie choroby.Córka opowiadała o  jej stanie  przed szpitalem. Była nawet bardzo agresywna wtedy.
11 maja 2013 21:58
No to wszystko w porzadku i wszystko przed Toba, nie martw sie, bedzie dobrze - hmm, do czasu, az leki przestana dzialac, ale na szczescie - masz rodzine, ktora dobrze wspolpracuje.
11 maja 2013 22:02
alexia

Chce zwrócić na siebie uwagę może???
Moja leży cichutko.

Nie, właściwie nie wiem czy ona leży czy siedzi?
Śpi w pozycji leżąco-siedzącej albo siedząco -leżącej.
Nie wiem jak to nazwać.
Czy ktoś spotkał się z czymś takim?

Tak teraz obecna moja babcia tak spi ze mam wrazenie ze siedzi ale to jakis uraz kregoslupa mi mowili ze ma
11 maja 2013 22:05 / 1 osobie podoba się ten post
emilia

Dziadek ma zamało ruchu ,dieta nic nie, da moja babcia też  ,mało się rusza ulubione zajęcie siedzenie i jedzenie,po każdym wyprostowaniu i wstawaniu strasznie :)))
11 maja 2013 22:07
serce78

Tak teraz obecna moja babcia tak spi ze mam wrazenie ze siedzi ale to jakis uraz kregoslupa mi mowili ze ma

Właśnie mi Emilia wytłumaczyła o co chodzi.Może Twoja też ma coś takiego. A może faktycznie uraz kręgosłupa może być.

11 maja 2013 22:09
hogata76

Czesc serce78.Ja zapytalam pielegniarki jak mam podnosic,to znaczy podciagac babcie .Jest lezaca.Serducho,zebys nie zalatwila sie jak Magdalena_m,kregoslupa na smietniku nie znalazlas,a co do zakupow,2 km,ok spacer tak ,ale nie zakupy,jeszcze torby targac.Gadaj zeby Ci rower sprawili,fajnie ze sie odezwalas i raport nam tu codziennie skladac,ok? Pisz jak Ci tam?:)

Babcia pomyka niby sama ale zrobi pare kroczkow i bardzo zmeczona jest podnosze ja tylko do posilkow i jak chce wyjsc na taras posiedziec ale i tak ciezko podniesc 90 kilo wagi hehee mowilam o rowerze obiecali ze pomysla nad rowerem babka niby kumata ale wrazliwa na bol z tymi ponczochami tez mordega bo nogi nie podniesie lezy jak kloda zobaczymy co dalej teraz juz w lozku mysle ze noc przespi bo wczorajsza 4 razy pobudka  byla niestetety,a za oknem mam pociagi co jezdza tez wesolo mam hihi jak nie zwierzeta to pociagi buzka