Na wyjeździe #17

28 listopada 2014 12:37 / 1 osobie podoba się ten post
Dostałam informacje o zapowiadających sie  Transgranicznych  Dniach Informacyjno - Rekrutacyjnch EUREST-T Odra-Oder będa pracodawcy z Niemiec - w wykazie poszukiwanych zawodow jest też wymienione opiekuństwo osob starszych.Nie podam bliższych danych z wiadomych powodów, ale ciekawie to wygląda.
28 listopada 2014 14:40 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko47

Nie przesadzaj Orim,wymiana worka nie jest zadnym zagrozeniem dla pdp.A podrapac po pleckach mozna jak pdp prosi?:):)

Podchodz do tego jak chcesz.Wymieniaj lub nie Tylko dlaczego niemiecka siostra srodowiskowa z Czerwonego Krzyza tego nie zrobi ? Bo jej nie wolno !!!
28 listopada 2014 14:43
ORIM

Podchodz do tego jak chcesz.Wymieniaj lub nie Tylko dlaczego niemiecka siostra srodowiskowa z Czerwonego Krzyza tego nie zrobi ? Bo jej nie wolno !!!

Orim trudno wykonywalam nieswiadomie ta czynnosc,gdzie moge znalezc jakies przepisy dotyczace ze to zakazane-jesli masz jakis taki wykaz to prosze podaj;-;-;-;-;-;-;-;-
28 listopada 2014 14:45 / 1 osobie podoba się ten post
ORIM

Nie podchodze,tylko zmierzam wręcz bezposrednio:)Są takie sytuacje,że powinnam to zrobić (nie muszę) i wtedy robię.
28 listopada 2014 14:53 / 1 osobie podoba się ten post
reanata

Orim trudno wykonywalam nieswiadomie ta czynnosc,gdzie moge znalezc jakies przepisy dotyczace ze to zakazane-jesli masz jakis taki wykaz to prosze podaj;-;-;-;-;-;-;-;-

http://www.arbeitlandia.eu/praca-w-opiece/41,opiekunka-w-niemczech-co-wolno-a-czego-nie-wolno-wykonywac-w-opiece.html   Jest tu wyraznie napisane ze opiekunka nie moze wykonywac czynnosci lekarza lub pielegniarki.Poza tym jesli ma wykonywac jakies czynnosci pielegniarskie powinna zostac przeszkolona przez lekarza domowego i otrzymac instrukcje postepowania na pismie.W innym przypadku wykonywanie takich czynnosci jest KARALNE

http://www.arbeitlandia.eu/praca-w-opiece/27,co-wolno-a-czego-nie-wolno-opiekunkom/?site=1
28 listopada 2014 14:59
mleczko47

Nie podchodze,tylko zmierzam wręcz bezposrednio:)Są takie sytuacje,że powinnam to zrobić (nie muszę) i wtedy robię.

wiec bezposrednio ci mowie nie wolno ci tego bez przeszkolenia i instrukcji na pismie takie jest prawo.Robisz to robisz OK
28 listopada 2014 15:06
ORIM

wiec bezposrednio ci mowie nie wolno ci tego bez przeszkolenia i instrukcji na pismie takie jest prawo.Robisz to robisz OK

ok. Wiem co robię.
28 listopada 2014 15:17
mleczko47

ok. Wiem co robię.

to i wiesz jaka jest kara za przekroczenie uprawnien.Podasz nam ja ???
28 listopada 2014 15:23
ORIM

http://www.arbeitlandia.eu/praca-w-opiece/41,opiekunka-w-niemczech-co-wolno-a-czego-nie-wolno-wykonywac-w-opiece.html   Jest tu wyraznie napisane ze opiekunka nie moze wykonywac czynnosci lekarza lub pielegniarki.Poza tym jesli ma wykonywac jakies czynnosci pielegniarskie powinna zostac przeszkolona przez lekarza domowego i otrzymac instrukcje postepowania na pismie.W innym przypadku wykonywanie takich czynnosci jest KARALNE

http://www.arbeitlandia.eu/praca-w-opiece/27,co-wolno-a-czego-nie-wolno-opiekunkom/?site=1

Orim- przeczytałam i ni czorta nie widzę tam nic o workach do zbiórki moczu....
28 listopada 2014 15:25
Jakie(i czy w ogóle)daje się u Was podarki lub napiwki gwiazdkowe/noworoczne dla Müllmänner,Postfrau?Powiem Wam,tych Müllmannów to mi szkoda;/
28 listopada 2014 15:29 / 5 osobom podoba się ten post
Zgodnie z obietnicą piszę co u mnie.
Jestem od połowy pażdziernika pod holenderską granicą. Do opieki pan trochę młodszy ode mnie. sparaliżowany od urodzenia. Czucie ma, ale poruszać może tylko prawą dłonia. Dom przystosowany do jego potrzeb. Wszelkie udogodnienia, wózek elektryczny. 2 x dziennie jest Caritas , myje, ubiera, sadza na wóżek, wieczorem na odwrót. Ja im przy tym musze trochę pomóc. Ja jemu musze praktycznie we wszystkim pomagac, a włąsciwie moje ręce zastępują jego.
Do tego w domu mieszka jego matka. Też jeżdzi na wózku, bo się strasznie roztyłą i nogi już jej nie noszą. Jej do pomocy przychodzi inna kobieta. Ja jej tylko ok 22 pomagam połozyc się do łóżka.
Wstaję o 5.45, szybki prysznic itp. ok 6.15 ide do kuchni , robię kawę dla wszystkich, jem sama sniadanie,dalej wszystko szczegółowo wg harmonogramu z zegarkiem w ręku. Po zjedzeniu obiadu (pdp karmie) i posprzątaniu po obiedzie mam równe 2 godziny przerwy. Potem troszkę swobodniej, ale za duzo czasu na siedzenie bezczynnie raczej nie mam. I tak do ok. 20.30, jak z pomocą Caritasu PDP jest połozony do łóżka. Wtedy ide do swojego pokoju. Ok. 22 mamusia dzoni po mnie, zeby pomóc jej położyć się. Wtedy jeszcze krotko do PDP, zobaczyć w czym pomóc. Wtedy wreszcie mogę isc spać. I faktycznie czym prędzej ląduję w łóżku, bo ok.godz. 3. dzwonek, PDP potrzebuje mojej pomocy.po ok. 20 minutach jestem z powrotem w łóżku.
Tak wygląda mniej więcej mój dzień.
Brakuje mi trochę snu.
Ale najgorsze jest to , ze mamuśka sie do wszystkiego czepia.
Ale na dzis wystarczy.
Miłego dnia
28 listopada 2014 15:31
ORIM

to i wiesz jaka jest kara za przekroczenie uprawnien.Podasz nam ja ???

Dla wyjasnienia pisze o pojemniku na urynę.Jak dostanę karę za przekroczenie uprawnień to wyslę Ci kwit.Kazda robi to co potrafi i na co ma uprawnienia.Nie ma co prowadzic jałowej dyskusji na forum w sprawie worka.Nie trzeba będzie na forum robić ściepki dam radę.

A linkow nie otwieram, bo nie wiem czy mi wolno.Bo dwie kary to o jedna za dużo:):)
28 listopada 2014 15:33 / 1 osobie podoba się ten post
@Wisienka,dzieki za relację,taka sobie ta twoja nowa sztella jak na mój gust;( Jak grubaśna jest ta mamuśka?150kg?Trzymaj się!
28 listopada 2014 15:37
tyciek

Orim- przeczytałam i ni czorta nie widzę tam nic o workach do zbiórki moczu....

to jest czynnosc pielegniarska wiec nie masza opiekunow.Przeciez nie beda ci pisac o poszczegolnych przypadkach.Ujete jest to ogolnie ze jesli nie jestes przeszkolona do wykonywania danej czynnosci,nie masz instrukcji na pismie to ci nie wolno.
To nie jest jakas moja krucjata.Podaje tylko to o czym mowi prawo w niemczech.Zycie pisze zawsze inne scenariusze i tworzy inne potrzeby.Jednak jak by doszlo do jakis sporow prawnych,do jakiegos posadzenia o przekroczenie kompetecji to wykonujac te czynnosci bez przeszkolenia i podkreslam instrukcji na pismie podanej przez lekarza domowego stoimy na przegranej pozycji robiac takie rzeczy
28 listopada 2014 15:39 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko47

Dla wyjasnienia pisze o pojemniku na urynę.Jak dostanę karę za przekroczenie uprawnień to wyslę Ci kwit.Kazda robi to co potrafi i na co ma uprawnienia.Nie ma co prowadzic jałowej dyskusji na forum w sprawie worka.Nie trzeba będzie na forum robić ściepki dam radę.

A linkow nie otwieram, bo nie wiem czy mi wolno.Bo dwie kary to o jedna za dużo:):)

ha ha ha mondrala hihi