Na wyjeździe #17

11 grudnia 2014 11:23 / 9 osobom podoba się ten post
Moi drodzy moj wyrok w sprawie podzialu spadku uprawomocnij sie,nastapil podzial pol /na pol z moja siostra-teraz moj pelnomocnik probuje skontaktowac sie z moja siostra-aby dojsc do poruzumienia w szybkiej spezedazy nieruchomosci-pozyjemy zobaczymy co z tego wynikinie,))))))))))))
11 grudnia 2014 11:28 / 1 osobie podoba się ten post
reanata

Moi drodzy moj wyrok w sprawie podzialu spadku uprawomocnij sie,nastapil podzial pol /na pol z moja siostra-teraz moj pelnomocnik probuje skontaktowac sie z moja siostra-aby dojsc do poruzumienia w szybkiej spezedazy nieruchomosci-pozyjemy zobaczymy co z tego wynikinie,))))))))))))

to moze w de nie bedziesz musiala pracowac?
11 grudnia 2014 11:53 / 1 osobie podoba się ten post
salazar

Agama, czemu nie spróbujesz sama dogadać się z rodziną, skoro i tak tam ciurkiem siedziałaś przez dwa lata? Może opłaci im się bardziej zatrudnić Ciebie, niż szukać kogoś nowego i współpracować z agencją?

Próbowałam  juz bedąc drugi raz.Nie ma opcji:(
Oni wola nie martwić sie szukaniem opiekunki,załatwianiem wszystkiego itp.
Poza tym synowie to straszliwi słuzbiści-nawet karty do internetu nie chcieli mi zarejestrować-i tak to zrobiłam:))
11 grudnia 2014 12:00 / 6 osobom podoba się ten post
ania52

to moze w de nie bedziesz musiala pracowac?

Aniu to nie jest znow taki majatek zebym pozwolila sobie na bezrobocie..........,marze zabezpieczyc troszke dzieci,a nie siebie,a z drugiej strony nie wyobrazam sobie nie pracowac,urlop jest  cudowny,,,ale  bezczynnosc mnie meczy))))))))))))
11 grudnia 2014 12:03 / 1 osobie podoba się ten post
reanata

Aniu to nie jest znow taki majatek zebym pozwolila sobie na bezrobocie..........,marze zabezpieczyc troszke dzieci,a nie siebie,a z drugiej strony nie wyobrazam sobie nie pracowac,urlop jest  cudowny,,,ale  bezczynnosc mnie meczy))))))))))))

a mnie by sie chcialo z lekka nie pracowac ale tylko troche....jakas rozhustana emojonalnie jestem przez ta robote,sama nie wiem gdzie chce byc....
11 grudnia 2014 12:07 / 1 osobie podoba się ten post
ania52

a mnie by sie chcialo z lekka nie pracowac ale tylko troche....jakas rozhustana emojonalnie jestem przez ta robote,sama nie wiem gdzie chce byc....

pewnie nastroj swiateczny ha,ha,ha -a moze to wiatrzysko jakas zaraze przytargalo............albo po rostu za dobrze ci kochana))))))))))))
11 grudnia 2014 12:08 / 5 osobom podoba się ten post
Lawenda

No to ja też będę za droga,a Wichurra to w ogóle nie będzie miała czego szukać w branży. Wniosek z tego,że o kant czterech liter potłuc znajomość języka, ba, wręcz język  jest przeszkodą. Chore.
No cóż, w tej sytuacji będę paliła przysłowiowego głupa i udawała,że niemieckiego ni du du, po to ,żeby mnie zatrudnili a u niemieckiej rodziny będe mówia łamanym "Kali być, Kali mieć". Już się cieszę, bo wreszcie nie bedę musiała wysłuchiwać niemieckich żali na cały świat, będę tylko z uroczym uśmiechem mówić " nicht verstehen" i niech sami ze sobą gadają, bo ja pohalsuję na ścierce zmywać podłogę z głupawym uśmiechem.
A na poważnie - skończy się to wszystko powrotem do szarej strefy, znowu opiekunki będa jeździły na czarno, i tak wiele jeździ, ale teraz to dopiero się zacznie. A Zoll czuwa. :)
Sami Niemcy sobie strzelają samobója.

To nie Niemcy strzelają sobie samobója, tylko nienażarte polskie firmy chcą zarobić jeszcze więcej na pracy opiekunek. Jesli składki odprowadzą od sredniej krajowej, to jest raptem kwota około 700-800 zł miesięcznie. Skąd więc podwyżki dla rodzin niemieckich 450-600 euro? No skąd?
Na czarno wcale nie trzeba pracować, mozna pracować na działalnosci gospodarczej, uczciwie i legalnie. To nic trudnego, a tym bardziej z dobrą znajomością języka niemieckiego.
11 grudnia 2014 12:11 / 1 osobie podoba się ten post
reanata

pewnie nastroj swiateczny ha,ha,ha -a moze to wiatrzysko jakas zaraze przytargalo............albo po rostu za dobrze ci kochana))))))))))))

swieta w de..jak zawsze...moze i za dobrze mi i dlatego sama nie wiem co chce.....
11 grudnia 2014 12:20
doda1961

To nie Niemcy strzelają sobie samobója, tylko nienażarte polskie firmy chcą zarobić jeszcze więcej na pracy opiekunek. Jesli składki odprowadzą od sredniej krajowej, to jest raptem kwota około 700-800 zł miesięcznie. Skąd więc podwyżki dla rodzin niemieckich 450-600 euro? No skąd?
Na czarno wcale nie trzeba pracować, mozna pracować na działalnosci gospodarczej, uczciwie i legalnie. To nic trudnego, a tym bardziej z dobrą znajomością języka niemieckiego.

Masz na myśli polską czy niemiecką dzialalność?
Ja jestem artystka ze spalonego teatru , niepraktyczna wbrew pozorom i przeraża mnie stos dokumentów, które będe musiała wypełniać. Nawet PITa za mnie mama wypełnia, bo ja doznaję dzwinych mdłości, kiedy widzę przed sobą tabelki, zestawienia, podliczenia.
Woęe, jak firma załatwia za mnie brudną robotę, no ale nie wykluczam, że może zmienię poglądy, jeśli nie bede miała wyboru.
11 grudnia 2014 12:24 / 3 osobom podoba się ten post
Ja wolę polską działalność. Nie znam niemieckich przepisów i uczyć się ich nie mam zamiaru. Jesli chodzi o prowadzenie działalnosci gospodarczej w Polsce, to moja rola zaczyna się i kończy wystawieniem rachunku za wykonywaną opiekę, przesłaniem do księgowej wraz z opłatą za usługę i to jest wszystko co mam do zrobienia. Reszte robi księgowa, włącznie z deklaracjami do ZUS i US. Prawda, że wiele?
11 grudnia 2014 12:29
doda1961

Ja wolę polską działalność. Nie znam niemieckich przepisów i uczyć się ich nie mam zamiaru. Jesli chodzi o prowadzenie działalnosci gospodarczej w Polsce, to moja rola zaczyna się i kończy wystawieniem rachunku za wykonywaną opiekę, przesłaniem do księgowej wraz z opłatą za usługę i to jest wszystko co mam do zrobienia. Reszte robi księgowa, włącznie z deklaracjami do ZUS i US. Prawda, że wiele?

No, niewiele.

11 grudnia 2014 12:35 / 1 osobie podoba się ten post
doda1961

Doda pracujesz przez agencje,czy sama znalazlas rodzine?
11 grudnia 2014 12:57 / 5 osobom podoba się ten post
reanata

Doda pracujesz przez agencje,czy sama znalazlas rodzine?

Nigdy, przenigdy żadna agencja nie zarobi już na mnie nawet 1 centa. Dość już zarobili, gdy pracowałam przez firmy. Rodzinę znalazłam sobie sama, a raczej dostałam propozycję pracy w tej rodzinie, ale są przecież portale ogłoszeniowe niemieckie, gdzie mozna dać swoj anons i nie sądzę zeby był jakiś problem ze znalezieniem pracy. Poza tym są tez inne koleżanki które pracują na DG i one tez przecież szukają zmienniczek z DG. Są tez firmy, niemieckie, które kojarz ą  osoby na działalnosci i niemieckie rodziny, pobierając prowizję 2,50 euro dziennie, co daje kwotę 75 euro miesięcznie, a nie 400 jak firmy zarabiają na jednej opiekunce. Wybór nalezy do nas!
11 grudnia 2014 13:02 / 2 osobom podoba się ten post
doda1961

Nigdy, przenigdy żadna agencja nie zarobi już na mnie nawet 1 centa. Dość już zarobili, gdy pracowałam przez firmy. Rodzinę znalazłam sobie sama, a raczej dostałam propozycję pracy w tej rodzinie, ale są przecież portale ogłoszeniowe niemieckie, gdzie mozna dać swoj anons i nie sądzę zeby był jakiś problem ze znalezieniem pracy. Poza tym są tez inne koleżanki które pracują na DG i one tez przecież szukają zmienniczek z DG. Są tez firmy, niemieckie, które kojarz ą  osoby na działalnosci i niemieckie rodziny, pobierając prowizję 2,50 euro dziennie, co daje kwotę 75 euro miesięcznie, a nie 400 jak firmy zarabiają na jednej opiekunce. Wybór nalezy do nas!

Dziekuje za odpowiedz,do tej pory nie wpadlam na to aby sie oglosic,niestety na mnie firma zarabia,wiec tym bardziej jestem ci wdzieczna za twoj post))))))))))))
11 grudnia 2014 13:34 / 4 osobom podoba się ten post
reanata

Dziekuje za odpowiedz,do tej pory nie wpadlam na to aby sie oglosic,niestety na mnie firma zarabia,wiec tym bardziej jestem ci wdzieczna za twoj post))))))))))))

Wiesz, firma zarobić musi, ale niekoniecznie 400-600 euro na jednej opiekunce, płacąc maleńkie składki na ZUS i dając 900 euro wynagrodzenia.  Dlatego ja juz 2 lata temu pokazałam im gest Kozakiewicza :)))))))))))))))