Na wyjeździe #19

04 stycznia 2015 10:08
basiaim

Tez mnie rażą takie okreslenia,mimo ze prywatnie zdarza mi się szpetnie zakląć.

Zawsze (nie tylko tu i teraz) staram się postrzegać sytuację z perspektywy obu stron.

Powtorze się...

Postawcie się w sytuacji PDP. Jesteście stare,ograniczone ruchowo. Jakaś obca młodszą siksa kręci się po Waszym wypielegnowanym domu....rządzi się w nim,czasem cos przestawia po swojemu....
Widzi Was w sytuacjach nie komfortowych - nagie,z pampersem,bez zębów.
Każe vWam robić cos,na co nie macie ochoty...każe iść spac,kiedy jeszcze nie chcecie......

Nie bylybyscie złośliwe? Bo ja tak!

Ja to nie raz prosze moja pdp, zeby jeszcze posiedzila, a ona ni chu chu i spitala do lozka :)) Jak jej nie poloze najpozniej o 18:45, jest foch jak stad do Pekinu,.
04 stycznia 2015 10:09 / 1 osobie podoba się ten post
nesca_nebesca

No pewnie, nie puszczę pary z ust :))) wiesz ja też znam kilka brzydkich słów, ale nie przyznaję się, tylko tak Tobie w tajemnicy powiedziałam , wiesz ....tajemnica za tajemnicę:)))

No ! sztama i szluss !...... Jako osoba o wysokiej ( ???? ) kulturze osobistej staram się na zacytowane moje posty odpowiedzieć jak najszybciej ........ Nesca , cytaj nie cytuj ! bo zaraz będę śmierdzieć na bank a jak znam swoje " zezowate szczęście " to mnie zaraz zwizytują i poczują i ? powiedzą , żem fleja !!! -:))))))))
04 stycznia 2015 10:11 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

No ! sztama i szluss !...... Jako osoba o wysokiej ( ???? ) kulturze osobistej staram się na zacytowane moje posty odpowiedzieć jak najszybciej ........ Nesca , cytaj nie cytuj ! bo zaraz będę śmierdzieć na bank a jak znam swoje " zezowate szczęście " to mnie zaraz zwizytują i poczują i ? powiedzą , żem fleja !!! -:))))))))

Idz sie umyj Ciotecko, najwyzsza pora Solingen od Lipska daleko, a juz mi cos zalatuje, Chyba ze to ja ??? A nie nie to nie moge byc ja ja juz w makijazu ubrazna tralala, pdp tez umylam z rana.
Idz Basienko lepiej idz :)))))))))
hahahahah.
04 stycznia 2015 10:17 / 1 osobie podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Ciiiiii , nikomu nie mów , ale jakie ja brzydkie słowa czasem pod nosem puszczam , ale do Pusi idę uśmiechnięta , troskliwa - uspokoję  , pogłaszczę , przytulę i jest ok......ale w myślach albo po cichu to takie wiązanki letąąąąą ! że jak bym tu na forum napisała to Modi natychmiast by mi " dyscyplinarkę " wręczył .....czyt. wy.......rzucil mnie z forum -:)))))))))

Nooooo!Jeszcze by tego brakowało ,żeby Ciebie zabrakło!!!!!Nie pisz:)

04 stycznia 2015 10:20
Barbara niepowtarzalna

Ciiiiii , nikomu nie mów , ale jakie ja brzydkie słowa czasem pod nosem puszczam , ale do Pusi idę uśmiechnięta , troskliwa - uspokoję  , pogłaszczę , przytulę i jest ok......ale w myślach albo po cichu to takie wiązanki letąąąąą ! że jak bym tu na forum napisała to Modi natychmiast by mi " dyscyplinarkę " wręczył .....czyt. wy.......rzucil mnie z forum -:)))))))))

Albo polubi i zobaczy w tobie bratnia duszyczke ))))))
04 stycznia 2015 10:22
basiaim

Zawsze (nie tylko tu i teraz) staram się postrzegać sytuację z perspektywy obu stron.

Powtorze się...

Postawcie się w sytuacji PDP. Jesteście stare,ograniczone ruchowo. Jakaś obca młodszą siksa kręci się po Waszym wypielegnowanym domu....rządzi się w nim,czasem cos przestawia po swojemu....
Każe vWam robić cos,na co nie macie ochoty...każe iść spac,kiedy jeszcze nie chcecie......

hehe, to sie nazywa Demencjon Agresiw :-DDDDD
04 stycznia 2015 10:26 / 6 osobom podoba się ten post
Barbara niepowtarzalna

Żeby za słodko nie było , że niby taka bez grzechu jestem , bo nas od tych wzorowych opiekunek może zaraz zemdlić ........: Moja Pusia , zakała jedna , zarazieńka skubana obudziła mnie wołaniem " Barrbarraaa , ich muss " około 5, 30 i tak co 5 minut wołała , ale powiedziałam , że niedziela , że śpimy przynajmniej do 7 godz. ! ..... ja już nie  dałam rady spać , włączyłam lapka , zaparzyłam kawę , najpierw w ogródku wypaliłam " prawdziwego " , teraz pykam niczym fajeczkę " E - papierosa " a Pusia ? a Puśka jeszcze śpi do tej pory i bezczelnie podchrapuje !!!!...... zakała jedna , cholernica !!!!...... O ! i już nie jestem bez winy - zwyzywałam ? zwyzywałam ! -:)))))))))))))))

Widzisz Abrabasiu i to jest ta różnica,piszesz "cholernica,zakała",ale nie ma to nic wspólnego ze złoscią na PDP itp.Nie razi:)Bo wyłazi z tych "wyzywających" słów ,że lubisz tę swoja Pusiencję:)Inaczej czyta się jak ktos codziennie pisze "star mnie dzis wku...."Od razu wiadomo o co kaman....
Żeby nie było ,absolutnie nie uwazam się za wzorowa opiekunkę ,sa po prostu takie rzeczy,ktorych nie robie,nie umiem,nie chce ,inaczej jestem nauczona.Może  to zawodowe zboczenie i stara ,dobra szkoła jaka przeszłam w zawodzie,może zasady jakimi kieruję sie w życiu,nie wiem ,jedno jest pewne -do wzoru mi daleko:):):) 
04 stycznia 2015 10:39 / 5 osobom podoba się ten post
kasia63

Widzisz Abrabasiu i to jest ta różnica,piszesz "cholernica,zakała",ale nie ma to nic wspólnego ze złoscią na PDP itp.Nie razi:)Bo wyłazi z tych "wyzywających" słów ,że lubisz tę swoja Pusiencję:)Inaczej czyta się jak ktos codziennie pisze "star mnie dzis wku...."Od razu wiadomo o co kaman....
Żeby nie było ,absolutnie nie uwazam się za wzorowa opiekunkę ,sa po prostu takie rzeczy,ktorych nie robie,nie umiem,nie chce ,inaczej jestem nauczona.Może  to zawodowe zboczenie i stara ,dobra szkoła jaka przeszłam w zawodzie,może zasady jakimi kieruję sie w życiu,nie wiem ,jedno jest pewne -do wzoru mi daleko:):):) 

Czy w busie , czy na forum codziennie mamy do '' obejrzenia '' dramaty , farsy , i baśnie z tysiąca i jednej nocy .Są osoby szczere, prawdomówne , bezpośrednie , bezsilne i to właśnie takie nie dają sobie przeważnie rady , czasami może warto pomyśleć zanim się klepnie w klawiaturę i poszukać innej roboty. Szacunek i '' wycięty układ nerwowy'' w tej robocie to podstawa.
04 stycznia 2015 11:01 / 5 osobom podoba się ten post
basiaim

Powtorze się...

W  wielu przypadkach to nawet nie można mówić o złośliwości.Osoba dementywna z zaburzeniami pamięci chociażby,może sobie sprawy nie zdawać,że ma opiekunkę obok siebie.Jej zachowania mogą być powodowane lękiem,dlatego, że nie potrafi własciwie przetworzyć bodźców z zewnątrz i za każdym razem jak widzi kogoś koło siebie,może się zastanawiać kto to jest i co tu robi.Może taka osoba nie mieć świadomości gdzie się znajduje.Takie objawy nie muszą występować cały dzień, ale np.mogą nasilać się wieczorem,co ma często miejsce.A i przy zachowanej świadomości u osób starszych występują lęki i w związku z tym zachowania dla nas nieprzyjemne,ale może być tak,że ta osoba po prostu z tym sobie nie radzi.

Natomiast jesli się trafi na ludzi umysłowo sprawnych,którzy z pełną świadomością chcą zatrudnić opiekunkę,aby ją sprowadzić do roli posługaczki, to z takiego miejsca trzeba po prostu zrezygnować.Szkoda czasu i nerwów.
04 stycznia 2015 11:01 / 3 osobom podoba się ten post
Evvex

Czy w busie , czy na forum codziennie mamy do '' obejrzenia '' dramaty , farsy , i baśnie z tysiąca i jednej nocy .Są osoby szczere, prawdomówne , bezpośrednie , bezsilne i to właśnie takie nie dają sobie przeważnie rady , czasami może warto pomyśleć zanim się klepnie w klawiaturę i poszukać innej roboty. Szacunek i '' wycięty układ nerwowy'' w tej robocie to podstawa.

Bym dyskutowała z ostatnim zdaniem.
Szacunku jak nie ma -to w dwie strony,bo jak mnie nie szanują-to i ja też nie.Ale tzw.kulturę osobistą posiadam i nadal grzecznie bedę sie zachowywać.Neandertalczyk nie jestem.
Wyciety układ nerwowy podoba mi sie,ale jakby mało realne i może niezbyt zdrowe,bo nawet jak zacichniesz na szteli,skumkasz w sobie złe emocje-to one i tak wyjdą ci czkawką za jakiś czas.Albo nawet na zdrowotności odbiją się.
:)))))))

04 stycznia 2015 11:04 / 4 osobom podoba się ten post
Evvex

Amen.
04 stycznia 2015 11:06 / 5 osobom podoba się ten post
kasia63

Zgadzam się z Tobą w 100% !..... Kiedyś , jeszcze jak była z nami , jedna ze zmienniczek nazwała na forum Puskę wielorybem . Wiem , że miała nerwa , że w sumie jej się tak wyrwało . Za dwa , trzy dni któryś z chlopaków coś na ten temat napisał i też określił Pusię jako wieloryba . Ożeszty ! jak się z pazurami rzuciłam ta aż pózniej żałowałam i głupio mi było , ale se pomyślałam ;" twój wieloryb ? nie , mój ci on , mój "..... Wiem , że czasem nerwy ponoszą , ale też nie za bardzo mi się podoba pogardliwie wyrażać się na starych ludzi , ale ja już też mloda nie jestem i każdego będę lała w ryj jak się pogardliwie do mnie odniesie !,,,,,,,, przykład : wracam do Pl , w busiku prawie sama młodzież , przede mną siedzi młoda rozkoszna para - dzwoni mój Hubertus i pyta : babciu , będziesz niedługo ? odpowiadam : tak , kochanie za kilka godzin będziesz miał już babcię w domu "...... dziewczyna z " mlodej pary " podłapała i zaczyna się do mnie zwracać " babcia " ........ojejej ! nikt nie chciał być w jej skórze wtedy - po tym co ode mnie wysłuchała !...... już do końca podróży dziewczę było cichutkie , słodkie a ja dla niej byłam " PANI " .....-:))))))
04 stycznia 2015 11:11 / 2 osobom podoba się ten post
Arabrab,aż strach się ciebie bać:))))))
Dobrze,że ja w innym busie zawsze jestem.:)))))
A ty też będziesz u Ani52??Bo muszę sobie zapamiętać,że "lejesz" i dalej se siądę.:)))))))
04 stycznia 2015 11:13 / 6 osobom podoba się ten post
Impala

Bym dyskutowała z ostatnim zdaniem.
Szacunku jak nie ma -to w dwie strony,bo jak mnie nie szanują-to i ja też nie.Ale tzw.kulturę osobistą posiadam i nadal grzecznie bedę sie zachowywać.Neandertalczyk nie jestem.
Wyciety układ nerwowy podoba mi sie,ale jakby mało realne i może niezbyt zdrowe,bo nawet jak zacichniesz na szteli,skumkasz w sobie złe emocje-to one i tak wyjdą ci czkawką za jakiś czas.Albo nawet na zdrowotności odbiją się.
:)))))))

Ja też ze starej szkoły , tak jak Kasia. Może dlatego mam takie podejście , nie mówię o tłumieniu w sobie , ale o agresji i obrażaniu , zawsze można porozmawiać z rodziną  jeżeli Pdp nie kumaty , nie da rady , to zmieniam miejsce , nie mogę wytrzymać w takiej pracy , zmieniam pracę. Kiedyś pisałam , po 20paru latach pracy w szpitalu z dziećmi już nie wyrabiałam , więc zajęłam się opieką , jeżeli tu się wypalę , będę jeżdzić na zbiory, albo sprzątać, po prostu, pewne zachowania nie są godne i nie przystoją opiekunce.
04 stycznia 2015 11:14 / 2 osobom podoba się ten post
Ooooo,z tym to wojuje bo mnie wkurza jak np. do mojej teściowej wszyscy babciu mówia i zawsze mówie do mojego męża ,ze to nie jest jego babcia,a biedna Irenka mówi do mnie -wiesz ,ja to czasem nie pamietam jak mam na imię:)Wiec czasem do niej/za pozwoleniem rzecz jasna /mówię Irenka-niech się cieszy:)
Jakby mnie taka siksa obca od babciów wyzywała ....oj,lepiej żeby nie:)