09 stycznia 2015 13:25 / 6 osobom podoba się ten post
Przeczytałam wszystkie posty w tym topiku. Poruszyło mnie to wszystko do bólu. Nie mnie oceniać innych i każdy ma prawo do własnych poglądów, każdy radzi sobie jak może. Można nie interesowac się polityką i omijac ją szerokim łukiem, ale niestety to politycy i ich działania mają decydujący wpływ na okoliczności naszego życia (prawo i gospodarka). To nie OJCZYZNA nas zawiodła, nie ojczyzna nas okrada, wpędza w biedę i pozostawia bez środków do życia i możliwości zarobienia na chleb powszedni. To robią ludzie, którzy mają wpływ na prawo i gospodarkę.....
Ja kocham Polskę i boleję nam tym, co sie u nas dzieje. Nasza Ojczyzna jest pięknym krajem...... nie będę się już powtarzała, bo wyżej zostało wiele dobrego napisane. Też nie wiem jak bym postąpiła w ekstremalnych sytuacjach wymagających poświęcenia krwi i życia.
Na początku lat 90-siątych, gdy byłam jeszcze młoda wyjeżdżałam trochę do Niemiec (oczywiście z biedy). Być może, że gdybym została wtedy tam na stałe, to zatraciłabym te miłośc do Ojczyzny, którą dzisiaj odczuwam. A może to przychodzi z wiekiem, z dojrzałością ......... nie wiem. Wiem jedno, że POLSKA jest moją ukochaną Ojczyzną i jestem szczęśliwa, że tu się urodziłam. Nie chciałabym emigrować,utracic ojczyzny, ale nie wiadomo, co życie przyniesie.
Pozwolę sobie jeszcze wkleić patroityczny wiersz - piosenkę, która mnie zawsze porusza
Ojczyzno ma
Tyle razy we krwi skąpana
Ach jak wielka dziś twoja rana
Jakże długo cierpienie twe trwa
Tyle razy pragnęłaś wolności
Tyle razy tłumił ja katAle zawsze czynił to obcy
A dziś brata zabija brat
REF:Ojczyzno ma...
Biały orzeł znów skrępowanyKrwawy łańcuch zwisa u szpon
Lecz już wkrótce zostanie zerwany
Bo wolności uderzył dzwon
O Królowo Polskiej Korony