Na wyjeździe #20

11 lutego 2015 12:52 / 2 osobom podoba się ten post
wichurra

Właśnie czytam wątek polecony przez Andreę i dowiaduję się, że żeby wyjechać w oparciu o własną działalność, to trzeba 2 miesiące wcześniej ją prowadzić w Polsce. Chodzi o druk A1 i EKUZ.Ta forma więc już odpada, a szkoda, bo na to mogłabym się zdecydować. Niemieckiej Gewerby nie chcę zakładać, bo nie mam zamiaru z ich papierami się męczyć.

No ale na razie to dzielę skórę na niedźwiedziu - zobaczymy, co rodzina mi odpisze.

poza tym (niech mnie tylko nikt nie zeżre żywcem) ale posiadanie firmy czy w De czy w Pl, to nie taki haj lajf właśnie, opłaty zusy srusy... itepe itede.
poza tym żeby utrzymać swoją firmę trzeba by siedzieć cału boży rok w DE.  
takie moje zdanie.  
Oczywiście jednocześnie chylę czoła osobom, które się w to bawią i dobrze z tego żyją :)
11 lutego 2015 12:56 / 1 osobie podoba się ten post
mzap88

poza tym (niech mnie tylko nikt nie zeżre żywcem) ale posiadanie firmy czy w De czy w Pl, to nie taki haj lajf właśnie, opłaty zusy srusy... itepe itede.
takie moje zdanie.  
Oczywiście jednocześnie chylę czoła osobom, które się w to bawią i dobrze z tego żyją :)

Ten obniżony ZUS w Polsce przez pierwsze 2 lata prowadzenia działalności brzmi zachęcająco. Nie wiem, ile on wynosi, ale ormalny to jest prawie 1100zł, obnizony może połowę mniej? 600zł co miesiąc nie byłoby takim wielkim wydatkiem. A wołać od rodziny mozna by pewnie z 1700 euro na miesiąc. I tak byłoby to mniej niż biorą agencje. 
11 lutego 2015 12:58
wichurra

Ten obniżony ZUS w Polsce przez pierwsze 2 lata prowadzenia działalności brzmi zachęcająco. Nie wiem, ile on wynosi, ale ormalny to jest prawie 1100zł, obnizony może połowę mniej? 600zł co miesiąc nie byłoby takim wielkim wydatkiem. A wołać od rodziny mozna by pewnie z 1700 euro na miesiąc. I tak byłoby to mniej niż biorą agencje. 

no to próbuj, daj znać co CI odp. rodzinka niemiecka :)
11 lutego 2015 13:10 / 3 osobom podoba się ten post
Aniak

Wichurko , ja nie wiem czy ty chcesz pracować na długich kontraktach czy na krótkich , ale pamiętaj jedno , pomysł z poleceniem agencji i rodziny w zamian , że negocjujesz wysoką stawkę - to wybacz - chyba miałaś " pomroczność jasną " :))) jak to pisałaś . Nigdy , za nic tego nie rób . Natomiast jak zdecydujesz się na gewerbę , działalność w Polsce czy zatrudnienie bezpośrednio u rodziny ZAWSZE !!! staniesz przed problemem , ze potrzebna zmienniczka . Rodzina bedzie od ciebie oczekiwać , że to ty zapewnisz ciągłość opieki nad ich seniorką . W takim wypadku najbardziej odpowiednia będzie dla ciebie opcja bezpośredniego zatrudnienia u rodziny i szukania zmienniczki .

Aniu, sorki ale dlaczego "pomroczność jasna" :)))

Ja w ub. roku mocno się natrudziłam (wraz z rodziną niemiecką) aby dojść do konsensusu :)
Też zapaliłam się na bezpośrednie zatrudnienie.....ale, ale pomimo że rodzina miała nawet spory fundusz, ja miałabym niewiele przy pełnym oficjalnym zatrudnieniu (żadne tam MiniJoby - bo na to by nie przystali).

Ty, o ile pamiętam jesteś w jakiejś prawniczej famili ....może znają jakieś kruczki prawne :))

Ja w 1szej agencji zrobiłam podobnie jak Wichurra (podałam moj zarobek) - skalkulowali horrendalnie !!
Z 2gą rozmawiałam w inny sposób: prosiłam o skalkulowanie ich minimalnej prowizji za obsługę formalną (pzrychodzę z gotowym klientem i opiekunką, sama wszystko uregulowałam). Podali mi kwotowo (niestetety prowizji niemieckiej agencji nie udało się ominąć) - suma mnie satysfakcjonowała bo wyszłam na swoje - dopiero potem podałam namiary na rodzinę, a przede wszystkim rodzinie na niemiecką agencję (była już uprzedzona). 
I wszystko udało się w miarę sprawnie dopiąć :)

11 lutego 2015 13:34
Jeszcze nie wiem, ale zapytałam też o to. Jeżeli stan będzie jakiś nie do przyjęcia, to nie podejmę się. 
Jednak na razie cały czas mieszka sama, więc chyba tak najgorzej nie jest.   
Ostatnio jak zastanawiali się nad opiekunką, to babcia chodziła na spacery, tylko już miała ponad 90 lat, więc już coraz bardziej zniedołężniała była. 

I wymogi, wymogami, ale jak nie ma żadnych zleceń, to można je nieco obniżyć:)
11 lutego 2015 13:42 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

obnizony ZUS to nie tylko powod jesli chcesz zalozyc dzialalnosc i robisz to pierwszy raz.Jesli przed zalozeniem dzialalnosci zarejestrowana bedziesz w posredniaku to mozesz zlozyc wniosek o pozyczke na zalozenie dzialalnosci gospodarczej.Poparty oczywiscie planem biznesowym.Nikt ci nie odmowi jesli bedzie to opieka nad osobami starszymi i to jeszcze na terenie DE.Taka pozyczka jest na preferencyjnych warunkach i moze ulec czesciowemu umozeniu.Suma nie musi byc wcale mala.Mozesz podac ze chcesz zakupic auto na firme,telefony,komputer itp wiec troszke sie tego uzbiera
11 lutego 2015 13:47 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

Jeszcze nie wiem, ale zapytałam też o to. Jeżeli stan będzie jakiś nie do przyjęcia, to nie podejmę się. 
Ostatnio jak zastanawiali się nad opiekunką, to babcia chodziła na spacery, tylko już miała ponad 90 lat, więc już coraz bardziej zniedołężniała była. 

wymogi do kasy niech pozostana i sie zgadzaja a reszta sie jakos dotrze samo
11 lutego 2015 14:04 / 2 osobom podoba się ten post
wichurra

Wichurka, najlepsza byłaby forma bezpośredniego zatrudnienia u niemieckiej rodziny, jak na to pójdą to korzystaj:)
11 lutego 2015 14:07
tina 100%

Wichurka, najlepsza byłaby forma bezpośredniego zatrudnienia u niemieckiej rodziny, jak na to pójdą to korzystaj:)

Wiem - tak by najfajniej było. Zobaczymy, co odpiszą. 
11 lutego 2015 14:15
mzap88

takie moje zdanie.  

I tak lepiej niz na umowe zlecenie, moja kolezanka dost od rodziny 1850 , 300 euro na ZUS, podatek, ciagle ma jakies koszty, ost samochod kupika tez chyba na firme. Reszta czyli koszty podrozy , kieszonkowe:))) mniej oficjalnie:) ze zmiana nie ma prooblemow, pracuje pi 3 miesiace. Jeden dzien wolny qvtygodniu wokny wg umowy. Ja mam 2h :(((
11 lutego 2015 14:30
Tylko jest jeden minus tego wszystkiego, jest malo takich rodzin. Przez firme maja pewnisc ciaglosci opiekunek , i to do rodzin pdp przemawia.
11 lutego 2015 14:38
Witam moi Kochani,czy ktos moze sprawdzic czy moj profil jest juz dostepny......wiele osob mi wczoraj napislalo ze jest niedostepny-:)
11 lutego 2015 14:41 / 1 osobie podoba się ten post
reanata

Witam moi Kochani,czy ktos moze sprawdzic czy moj profil jest juz dostepny......wiele osob mi wczoraj napislalo ze jest niedostepny-:)

Widzę Cię!!!!   :))))))
11 lutego 2015 14:41
tina 100%

Rowniez jestem za forma bezposredniego zatrudnienia,
tym bardziej, ze mialaby wszystkie przywileje nalezace sie mamusi, gdyby zechciala nia zostac:)
blogo moglaby zyc przez nastepne trzy lata:)))

/dokladnie nie znam przepisow, jesli sa dziewczyny obcykane w temacie, to prosze o informacje/

11 lutego 2015 14:41 / 1 osobie podoba się ten post
reanata

Ja Ciebie widze Renatko ! :)