Mam przygotowana fotke dla Ciebie zaraz wstawie na naszych zwierzakach. Jesteś?
Mam przygotowana fotke dla Ciebie zaraz wstawie na naszych zwierzakach. Jesteś?
Tramal? a po tramalu to juz tylko można się uzaleznić :(
Witajcie, u nas drugi dzień imprezowania,prawnuczka pdp skończyla 18 lat. Wczoraj w nocy była młodzież na imprezie,hałas był całą noc,a rano wnuczka babci musiała swoją córkę na pogotowie zawieżć bo bidulka struła się Malibu ,miała 1,3 promila we krwi. Podwórko ocalało przed wymiocinami,ale petów była cała góra.
Dziecko z okazji urodzin dostało od rodziców 6-letniego Smarta.
Teraz delektuję się samotnością w domu,bo to bardzo rzadka okazja.
Masz rację - w tej chwili najlepiej pomogłaby morfinka :(((
Tina, podpięłam się pod Twojego posta, żebyś zauważyła.
Mam prośbę, czy Ty albo Kasia63 czy inna pielęgniareczka możecie mi doradzić jakiś silniejszy środek przeciwbólowy na ranę operacyjną?
Coraz bardziej boli ...chwilami już nie daję rady, nie śpię :(
Operację miałam 14.01. -myślałam, że z każdym dniem będzie lepiej, ale bóle są coraz silniejsze.
Szew jest spory - ponad 30 cm, goi się nieźle - nie mam już na nim opatrunku (tylko niewielki na ranie po sączku, ale i ten mam jutro zdjąć).
Co oprócz/zamiast waleriany możesz polecić nasennego?
W szpitalu mnie faszerowali wszystkim co możliwe - a do domu przepisali ibuprom albo paracetamol - niestety oba nie działają :(
Byłam na obiedzie,a potem poszłam na pauzę :) Ciekawe czy na ciasto mnie zaproszą...:)
Owszem, tramal jest pochodną opiatów i nie wolno go długo stosowac, ale....w sytuacjach, kiedy chce się wyć z bólu, doraźnie można.
Miałam złamanego małego palca u stopy, pełne złamanie z calkowitym przemieszczeniem - wynik bliskiego konaktu z szafką stojącą. Wyłam, dosłownie wyłam. Bez tramalu to bym sie chyba powiesiła.
Nie uzależniłam się. :)
Mój syn, kiedy leżał w szpitalu już po operacji przepukliny pachwinowej, schodziła już do moszny, więc rana pooperacyjna była dość duża, dostał ketonal.Natomiast do domu chirurg pyralginę zalecił i działało.Pyralgina to silny środek przeciwbólowy,więc jeżeli możesz brać, to wypróbuj.Przy silnych bólach weż dwie tabletki. Jeżeli wolisz paracetamol, to są bez recepty kombinacje paracetamolu z kodeiną, jednym z preparatów jest Antidol 15.Kodeina to opioid, te dwa składniki skojarzone działają przeciwbólowo, a kodeina może trochę nasennie działać.
Jeżeli chodzi o ziołowe środki uspokajające, to waleriana jest najlepsza, jest też preparat z izowalerianem mentylu, mentowalem zwany.To coś jakby syntetyczna waleriana połączona z mentolem, działa silniej niż waleriana.
Jeżeli z powodu bólu spać nie możesz, to może lekarzowi powiedz, on dorażnie przepisze jakies środki nasenne.