Na wyjeździe #20

25 stycznia 2015 13:56 / 1 osobie podoba się ten post
mleczko47

Mam przygotowana fotke dla Ciebie zaraz wstawie na naszych zwierzakach. Jesteś?

Mleczko, jestem, dawaj fotki. :)
25 stycznia 2015 13:57
mleczko47

Tramal? a po tramalu to juz tylko można  się uzaleznić :(

Masz rację - w tej chwili najlepiej pomogłaby morfinka :(((
25 stycznia 2015 13:58 / 4 osobom podoba się ten post
Witajcie, u nas drugi dzień imprezowania,prawnuczka pdp skończyla 18 lat. Wczoraj w nocy była młodzież na imprezie,hałas był całą noc,a rano wnuczka babci musiała swoją córkę na pogotowie zawieżć bo bidulka struła się Malibu ,miała 1,3 promila we krwi. Podwórko ocalało przed wymiocinami,ale petów była cała góra.
Dziecko z okazji urodzin dostało od rodziców 6-letniego Smarta.
Teraz delektuję się samotnością w domu,bo to bardzo rzadka okazja.
25 stycznia 2015 13:59 / 2 osobom podoba się ten post
https://www.youtube.com/watch?v=iScs0uzQZFk
Tu jest pierwsza część, nastepne, jak będziesz chciala, to sama znajdziesz. :)
25 stycznia 2015 14:02 / 1 osobie podoba się ten post
Byłam na obiedzie,a potem poszłam na pauzę :) Ciekawe czy na ciasto mnie zaproszą...:)
25 stycznia 2015 14:05 / 2 osobom podoba się ten post
ivanilia40

Witajcie, u nas drugi dzień imprezowania,prawnuczka pdp skończyla 18 lat. Wczoraj w nocy była młodzież na imprezie,hałas był całą noc,a rano wnuczka babci musiała swoją córkę na pogotowie zawieżć bo bidulka struła się Malibu ,miała 1,3 promila we krwi. Podwórko ocalało przed wymiocinami,ale petów była cała góra.
Dziecko z okazji urodzin dostało od rodziców 6-letniego Smarta.
Teraz delektuję się samotnością w domu,bo to bardzo rzadka okazja.

Jakby mi rodzice sprezentowali Smarta to bym się wyprowadziła ^^. Ale nie w Smarcie. Miałabym kłopot się zmieścić :D
25 stycznia 2015 14:10
Gabrysia

Masz rację - w tej chwili najlepiej pomogłaby morfinka :(((

Gabrysia znam to nie z lektury.Moj teść przyjmował tramal w kropelkach. To był człowiek po wielkich wojennych przejściach,był w partyzantce poturbowany  mocno.Ciezko przeszlismy tą tramalowa przygodę.Ja bym nie polecała.
25 stycznia 2015 14:13 / 2 osobom podoba się ten post
Gabrysia

Tina, podpięłam się pod Twojego posta, żebyś zauważyła.

Mam prośbę, czy Ty albo Kasia63 czy inna pielęgniareczka możecie mi doradzić jakiś silniejszy środek przeciwbólowy na ranę operacyjną?
Coraz bardziej boli ...chwilami już nie daję rady, nie śpię :(
Operację miałam 14.01. -myślałam, że z każdym dniem będzie lepiej, ale bóle są coraz silniejsze.
Szew jest spory - ponad 30 cm, goi się nieźle - nie mam już na nim opatrunku (tylko niewielki na ranie po sączku, ale i ten mam jutro zdjąć).

Co oprócz/zamiast waleriany możesz polecić nasennego?
W szpitalu mnie faszerowali wszystkim co możliwe - a do domu przepisali ibuprom albo paracetamol - niestety oba nie działają :(

Mój syn, kiedy leżał w szpitalu już po operacji przepukliny pachwinowej, schodziła już do moszny, więc rana pooperacyjna była dość duża, dostał ketonal.Natomiast do domu chirurg pyralginę zalecił i działało.Pyralgina to silny środek przeciwbólowy,więc jeżeli możesz brać, to wypróbuj.Przy silnych bólach weż dwie tabletki. Jeżeli wolisz paracetamol, to są bez recepty kombinacje paracetamolu z kodeiną, jednym z preparatów jest Antidol 15.Kodeina to opioid, te dwa składniki skojarzone działają przeciwbólowo, a kodeina może trochę nasennie działać.

Jeżeli chodzi o ziołowe środki uspokajające, to waleriana jest najlepsza, jest też preparat z izowalerianem mentylu, mentowalem zwany.To coś jakby syntetyczna waleriana połączona z mentolem, działa silniej niż waleriana.

Jeżeli z powodu bólu spać nie możesz, to może lekarzowi powiedz, on dorażnie przepisze jakies środki nasenne.
25 stycznia 2015 14:14
Owszem, tramal jest pochodną opiatów i nie wolno go długo stosowac, ale....w sytuacjach, kiedy chce się wyć z bólu, doraźnie można.
Miałam złamanego małego palca u stopy, pełne złamanie z calkowitym przemieszczeniem - wynik bliskiego konaktu z szafką stojącą. Wyłam, dosłownie wyłam. Bez tramalu to bym sie chyba powiesiła.
Nie uzależniłam się. :)
25 stycznia 2015 14:18 / 1 osobie podoba się ten post
ivanilia40

Byłam na obiedzie,a potem poszłam na pauzę :) Ciekawe czy na ciasto mnie zaproszą...:)

Nie zapeszaj:)  jesli wczorajsze to uwazaj na salmonelle:(
25 stycznia 2015 14:18 / 2 osobom podoba się ten post
Lawenda

Owszem, tramal jest pochodną opiatów i nie wolno go długo stosowac, ale....w sytuacjach, kiedy chce się wyć z bólu, doraźnie można.
Miałam złamanego małego palca u stopy, pełne złamanie z calkowitym przemieszczeniem - wynik bliskiego konaktu z szafką stojącą. Wyłam, dosłownie wyłam. Bez tramalu to bym sie chyba powiesiła.
Nie uzależniłam się. :)

Na bóle rany pooperacyjnej jak najbardziej.
25 stycznia 2015 14:23
tina 100%

Mój syn, kiedy leżał w szpitalu już po operacji przepukliny pachwinowej, schodziła już do moszny, więc rana pooperacyjna była dość duża, dostał ketonal.Natomiast do domu chirurg pyralginę zalecił i działało.Pyralgina to silny środek przeciwbólowy,więc jeżeli możesz brać, to wypróbuj.Przy silnych bólach weż dwie tabletki. Jeżeli wolisz paracetamol, to są bez recepty kombinacje paracetamolu z kodeiną, jednym z preparatów jest Antidol 15.Kodeina to opioid, te dwa składniki skojarzone działają przeciwbólowo, a kodeina może trochę nasennie działać.

Jeżeli chodzi o ziołowe środki uspokajające, to waleriana jest najlepsza, jest też preparat z izowalerianem mentylu, mentowalem zwany.To coś jakby syntetyczna waleriana połączona z mentolem, działa silniej niż waleriana.

Jeżeli z powodu bólu spać nie możesz, to może lekarzowi powiedz, on dorażnie przepisze jakies środki nasenne.

Dzięki Tina - zapomniałam o pyralginie (w szpitalu oprócz innych dostawałam po 2 tabl.)
Chyba jednak muszę się wybrać do lekarza (jeśli dojdę), bo kontrola w szpitalu dopiero 3.02.
Tramalu niestety już nie mam.
Antidol 15 mam....ale w DE :((
25 stycznia 2015 14:30 / 1 osobie podoba się ten post
Zgadza się, Andrea. Ja świetnie toleruję tramal - a muszę, bo jestem uczulona na wszystkie inne leki przeciwbólowe, nie dla mnie ketonal, naproksen,ibuprofen itp. Paracetamol z kolei nie działa na mnie kompletnie.
Moj mąż miał po tramalu wizje, jak na haju. Ja nie, ale fakt,że tramal zobojętnia i wyluzowuje. :)
25 stycznia 2015 14:35
Ja 25 listopada miałam operację / ostry woreczek/ . Po operacji dostawałam całe butelki srodków przeciwbólowych w kroplówce, po 3 dobach wypisano mnie do domu, jak zapytałam lekarza co mam brac przeciwbólowego odpowiedział, ze taki ból mozna wytrzymac. Dziewczyny myslałam ze bede tynki ze sciany zgryzac tak mnie bolało. Dopiero jak wyjeli mi dren z rany , bół zelżał na tyle że nie brałam zadnych tabletek, brrrr jak sobie to przypomnę to az mi ciarki przechodzą.
25 stycznia 2015 15:25
na silne bóle to clonazepam moja siostra jednego razu dostała [ale to neuralgię nerwu trójdzielnego z sinym bólem miała], ale to ścina całkiem z nóg, bo działa usypiająco i jest na receptę, ja po operacji dostawałam ketonal,rana na jakieś dobre 15-20 cm, od piersi do pępka mam ranę, to dostałam po szpitalu receptę na ten ketonal, ale on niszczy żołądek i długo nie można go stosować, może wybierz się do lekarza i niech coś Ci coś mocnego zapisze?