W domu #4

20 marca 2015 16:29 / 5 osobom podoba się ten post
agrafka

Co do swojego miejsca mam pewne obawy. Im bliżej wyjazdu, tym bardziej panikuję, że nie poradzę sobie z leżącą podopieczną. Już nie jestem tak pewna swego jak na początku. Boję się, że nie dam rady i po tygodniu zjadę do domu. Z tej desperacji wczoraj na swoim narzeczonym ćwiczyłam wszelkie przewroty na łóżku, bo wagę na podobną do babci, a 80 kg to nie jest mało. Na boki nie ma w ogóle problemu, ale gorzej by było z unoszeniem w górę. Dostałam informację, że babcia potrafi się zmobilizowac i sama podnieść, ułożyć, ale mnie to nie uspokoiło. W głowie snuje wizje kompletnie bezwładnej staruszki i siebie z walizką wracającą po paru dniach do domu. Chyba muszę zacząć więcej jeść:)

Jeśli potrzebujesz szczegółowych informacji na ten temat daj znać, mam spore doświadczenie z osobami leżącymi, dla uspokojenia powiem Ci, że są osoby np. ja :), które tylko i wyłącznie preferują pracę przy osobach leżących, więc nie obawiaj się, najważniejsze to się nie bać, nic złego nie moze się stać i nie możesz się bać jeśli twoja podopieczna/podopieczny będzie "jęczał, płakał, krzyczał" to w większości odruch obronny, niekiedy przyzwyczajenie tzw. reflex, nie ból spowodowany przez twoje czynności, oczywiście osoba leżąca jest obolała i nie jest nic przyjemnego w obracaniu jej z jednej strony na drugą, ale nie ma innej możliwości. Najważniejsze dla ciebie to nie dżwigać !  To nie małe dziecko, dlatego trzeba przesuwać, podciągać podkładami, przewracać. Jeśli będziesz potzrebowała pomocy daj znać, może przez telefon jak już będziesz na miejscu, albo na FB będę mogła ci pomóc :)
20 marca 2015 16:34 / 6 osobom podoba się ten post
kasiachodziez

Agrafko nie panikuj,przyjedziesz do babci zdasz nam relacje napewno coś pomożemy,doradzimy.
Jeśli babcia ma Pflegebett to sprawa będzie prostsza bo ustawisz sobie za każdym razem łóżko do swojej wysokości i łatwiej ci będzie babcie w łóżku obrócic,przebrać czy nawet posadzić na krawędzi.
Jam tam wole pacjentów leżących nie wiem może ja jakaś inna jestem :)))

Więcej nas tu jest, tych wolących leżących:) Wolę osobe obłożnie chorą, niż latający obiekt przed nosem, lub stojący za plecami:). Z innymi kombinacjami też się trzeba liczyć:)
20 marca 2015 16:39 / 2 osobom podoba się ten post
tina 100%

Więcej nas tu jest, tych wolących leżących:) Wolę osobe obłożnie chorą, niż latający obiekt przed nosem, lub stojący za plecami:). Z innymi kombinacjami też się trzeba liczyć:)

jeśli ma się porównanie to się wie o co chodzi :)
20 marca 2015 16:41 / 3 osobom podoba się ten post
Dagmara

jeśli ma się porównanie to się wie o co chodzi :)

Teraz mam panią po udarze lewostronnie sparalizowaną, nie powiem, żebym narzekała:)
20 marca 2015 16:43 / 1 osobie podoba się ten post
Dagmara dziękuję ci. Pomoc bardziej doświadczonej osoby na pewno mi się przyda.
21 marca 2015 20:01 / 1 osobie podoba się ten post
Witam Wszystkich , dawno mnie tu nie było i teskniło mi sie za Wami .
W domu sporo do zrobienia i awaria laptopa , dopiero naprawiłam cholerstwo , załapal mój lapek wiruska .
W piątek wracam do De . Pozdrawiam
21 marca 2015 20:09
alinka1339

W domu sporo do zrobienia i awaria laptopa , dopiero naprawiłam cholerstwo , załapal mój lapek wiruska .

Ty też byłaś tutaj wywoływana. Pozdrowienia z "drugiej strony".
21 marca 2015 20:14 / 1 osobie podoba się ten post
margaritka59

Ty też byłaś tutaj wywoływana. Pozdrowienia z "drugiej strony".

To miłlo , ze mnie wywowyławyście . Od soboty będę więcej czasu spędzała z Wami .Dzięki za pozdrowienia .
21 marca 2015 20:27
Ja nadal od grudnia w domku.Moj wyjazd sie przeciaga,bo moja pdp znow w szpitalu.Chyba wyjade  poczatek kwietnia,co mnie smuci,bo zalicze swieta.No,ale coz.Kiedys musi byc ten pierwszy raz.Tym czasem do uslyszenia.Pozdrawiam z PL?
21 marca 2015 21:40
alinka1339

Gdzie Ty sie podziewałaś, nie zwalaj na laptopa tylko chyba się chopem zajmowałaś :)))) i nie miałas czasu dla Nas. Wszystko ok ???? pozdrawiam.
21 marca 2015 22:28 / 2 osobom podoba się ten post

uczę się wklejać jak coś nie wyjdzie,wezmę korki.
21 marca 2015 22:51 / 2 osobom podoba się ten post
michasia

Gdzie Ty sie podziewałaś, nie zwalaj na laptopa tylko chyba się chopem zajmowałaś :)))) i nie miałas czasu dla Nas. Wszystko ok ???? pozdrawiam.

Kochana chłopa to musiałam stuningować ponownie haha .... trochę mi to zajeło czasu .
Wszystko jest ok i oby tak dalej było .
21 marca 2015 23:21 / 1 osobie podoba się ten post
alinka1339

Kochana chłopa to musiałam stuningować ponownie haha .... trochę mi to zajeło czasu .
Wszystko jest ok i oby tak dalej było .

Alinka jak stuningowałaś,  to Ci wyrwie do przodu.A nawigacje chociaż zainstalowałaś?:):):)D
22 marca 2015 14:29 / 7 osobom podoba się ten post
mleczko1

Alinka jak stuningowałaś,  to Ci wyrwie do przodu.A nawigacje chociaż zainstalowałaś?:):):)D

Zainstalowałam nawigacje , podsłuch i monitoring haha
22 marca 2015 17:59 / 6 osobom podoba się ten post
alinka1339

Zainstalowałam nawigacje , podsłuch i monitoring haha

Tak, strzeżonego Pan Bóg strzeże.