Rozwiązanie Umowy o pracę bez okresu wypowiedzenia

31 marca 2015 21:55
"Pracownik zostaje zatrudniony na stanowisku pomoc domowa z funkcją opiekuńczą."
"Podstawowym zadaniem pracownika jest skuteczne i sprawne i troskliwe sprawowanie opeki polegające m.in. na czynnościach z zakresu higieny i pielęgnacji, aktywizacji fizycznej i umysłowej,
(...) pielęgnacja ciała
pomoc w hig.osobistej
pomoc przy odżywianiu
ogólne prace domowe
aktywizacja.
Pracodawca może powieżyć Pracownikowi również inne czynności, odpowiednio do swoich potrzeb oraz wiadomości i zdolności Pracownika. Inne polecenia, o których mowa w zdaniu poprzedzającym mogą być przekazywane drogą mailową lub ustnie."

31 marca 2015 22:19 / 1 osobie podoba się ten post
nianta

"Pracownik zostaje zatrudniony na stanowisku pomoc domowa z funkcją opiekuńczą."
"Podstawowym zadaniem pracownika jest skuteczne i sprawne i troskliwe sprawowanie opeki polegające m.in. na czynnościach z zakresu higieny i pielęgnacji, aktywizacji fizycznej i umysłowej,
(...) pielęgnacja ciała
pomoc w hig.osobistej
pomoc przy odżywianiu
ogólne prace domowe
aktywizacja.
Pracodawca może powieżyć Pracownikowi również inne czynności, odpowiednio do swoich potrzeb oraz wiadomości i zdolności Pracownika. Inne polecenia, o których mowa w zdaniu poprzedzającym mogą być przekazywane drogą mailową lub ustnie."

Nie ma tam ani jednego słowa o pracach pielęgniarskich, ani o podawaniu insuliny. Na  maila pewnie też tego nie masz? A zawsze możesz powiedzieć, że nie masz zdolności do strzykawki, jaka by nie była?
31 marca 2015 22:26 / 1 osobie podoba się ten post
U mnie leki rozkłada pielęgniarka która przychodzi 2 razy w tygodniu .Poniedziałek i czwartek .Ja tylko wyjmuje z przegródek i podaje według godzin .
31 marca 2015 22:33 / 2 osobom podoba się ten post
lena46

U mnie leki rozkłada pielęgniarka która przychodzi 2 razy w tygodniu .Poniedziałek i czwartek .Ja tylko wyjmuje z przegródek i podaje według godzin .

U mnie pielęgniarka przychodzi 3xdziennie. Dwa razy mierzy poziom cukru, 3 razy wstrzykuje insulinę, rano zakłada podkolanówki uciskowe, raz w tygodniu kąpie PDP i raz w tygodniu rozkłada leki do pudełka.
31 marca 2015 22:47 / 5 osobom podoba się ten post
nianta

(...) pielęgnacja ciała
pomoc w hig.osobistej
pomoc przy odżywianiu
ogólne prace domowe
aktywizacja.

cyt : " m.in. na czynnościach z zakresu higieny i pielęgnacji, aktywizacji fizycznej i umysłowej, (...) pielęgnacja ciała pomoc w hig.osobistej pomoc przy odżywianiu ogólne prace domowe aktywizacja.... wykonywanie zastrzyków z insuliny / dojdzie ci także heparyna / jest czynnościa z zakresu działań medycznych zatem nie wchodzi w zakres okreslony w umowie . Jeżeli otrzymałaś polecenie ale na piśmie , że masz to wykonywać i powołano się przy tym na zapis   ... Pracownikowi również inne czynności, odpowiednio do swoich potrzeb oraz wiadomości i zdolności Pracownika. Inne polecenia, o których mowa w zdaniu poprzedzającym mogą być przekazywane drogą mailową lub ustnie." odmów tez na pismie  = jak ustnie - poproś o polecenie na pismie . odpowiedasz tez na piśmie czyli mailem , że wykonywanie zastrzyków z insuliny nie jest czynnością którą możesz wykonywać , bo nie posiadasz do niej uprawnień . i czekaj na ruch ze strony agencji . Absolutnie nie bierz od synowej jakiegoś pisma , że ona bierze na siebie odpowiedzialnośc , za to ze ty wykonujesz te zastrzyki . Zawsze poźniej ona może powiedzieć , że ona tez nie była świadoma , że nie wolno osobie bez kwalifikacji i jakby co ty bedziesz odpowiedać . wezwanie pogotowia jak przychodzi czas podania insuliny - jest dobrym pomysłem - wykonujesz w tym momencie swoją powinnośc : funkcje opiekuńczą - bo oceniałaś , że nie podanie insuliny stanowi zagrożenia zdrowia twojej PDP .
31 marca 2015 22:53

Nianta , nie dam rady już edytować , bo ciocia a to co? jak zwykle trzy grosze powielając cudze wypowiedzi :( - nie ważne , loto mi to : moja rada : nie zrywaj umowy bez wypowiedzenia , czekaj na ruch agencji ale systematycznie wzywaj pogotowie do podawania insuliny - oczywiście nie podawaj , że maja przyjechać podać insulinę tylko opisz , ze senna , po prostu objawy zaznaczając , ze PDP jest diabetykiem

31 marca 2015 23:03
terapeuta mnie dzisiaj rozwalił, o to pierwsza osoba z personelu medycznego jaką tu zobaczyłam... mówię mu czego ode mnie wymagają, że nie mam kwalifikacji itd. a ten do mnie z tekstem,że to żaden problem przecież...
31 marca 2015 23:15 / 1 osobie podoba się ten post
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))   
31 marca 2015 23:22 / 3 osobom podoba się ten post

Zbliżają się święta...

31 marca 2015 23:23 / 3 osobom podoba się ten post
Prima aprilis też :)))))
31 marca 2015 23:26 / 3 osobom podoba się ten post
Kochane opiekunki moim skromnym zdaniem zrobienie zastrzyku z insuliną to jak przyklejenie plastra na zranioną dłoń. Umycie okien w domu, plewienie ogródka. To żadna filozofia a i każdy potrzebujący robi sobie sam. Problem w tym że dziewczynie nie podoba się zlecenie ( ja tak uważam i mam prawo mieć swoje zdanie) i prosta sprawa, nie roztrząsam sprawy na forum tylko działam. Rozmawiam z Firmą co mnie gryzie ,rzucam robotę w cholerę albo zaciskam zęby i po zakończeniu kontraktu nie wracam.
31 marca 2015 23:31 / 1 osobie podoba się ten post
IWA

Kochane opiekunki moim skromnym zdaniem zrobienie zastrzyku z insuliną to jak przyklejenie plastra na zranioną dłoń. Umycie okien w domu, plewienie ogródka. To żadna filozofia a i każdy potrzebujący robi sobie sam. Problem w tym że dziewczynie nie podoba się zlecenie ( ja tak uważam i mam prawo mieć swoje zdanie) i prosta sprawa, nie roztrząsam sprawy na forum tylko działam. Rozmawiam z Firmą co mnie gryzie ,rzucam robotę w cholerę albo zaciskam zęby i po zakończeniu kontraktu nie wracam.

Kazdy potrzebujacy sobie tak, rodzina tak, ale juz nie osoby trzecie czyli Nianta w tym przypadku, nam nie wolno w De. Cukru zmierzyc, skarpet uciskowych zalozyc, nie wdp o podaniy induliny, najczeesciej Penem, co jest smiesznie latwe,le przepisy..
31 marca 2015 23:41 / 14 osobom podoba się ten post
IWA

Skąd przyszło Ci do głowy ,że nie podoba mi się zlecenie? a może poprostu nie podoba mi się odpowiedzialność, którą zostałam obciążona. I może nie podoba mi się oszustwo, którego się dopuszczono informując o miejscu pracy, zasłaniając się, że się nie wiedziało, mimo, że firma ma tą stelle od dwóch lat. Gdyby chodziło o moją rodzinę, nie ma problemu mogę to robić, a tutaj mogę zostać obciążona sankcjami jeśli coś się stanie. Jak mam się nie bać jeśli podopieczna nie je, a jest insulinozależna?cukier skacze jak szalony... Do tego agresywna, więc każda próba podania czegokolwiek kończy się uderzeniem, bądź gryzieniem, czy jak dzisiaj kopnięciem w twarz podczas smarowania jej rany na stopie maścią. To nie jest tak. Miał być spokój, a np.mąż pdp wlazł do mojego pokoju i rzucił aparatem fotograficznym, gdyby był zdrowy-jak zapewniała firma ; taka sytuacja nie miałaby miejsca, prawda? Więc proszę Cię, zastanów się.
31 marca 2015 23:42 / 4 osobom podoba się ten post
nianta

terapeuta mnie dzisiaj rozwalił, o to pierwsza osoba z personelu medycznego jaką tu zobaczyłam... mówię mu czego ode mnie wymagają, że nie mam kwalifikacji itd. a ten do mnie z tekstem,że to żaden problem przecież...

To go poproś, niech przychodzi to robić.
31 marca 2015 23:46 / 17 osobom podoba się ten post
IWA

A pewnie,że żadna filozofia.Tylko nie wtedy kiedy wymaga się tego od pomocy domowej  bez stosownych ,uznawanych za zgodne z niemieckim prawem uprawnień!!!!Jak taka pomoc domowa z racji tego,że kompletnie się na tym nie zna przedawkuje insuline to jak myslisz kto poniesie odpowiedzialnośc -rodzina ?agencja?Czy zlecenie sie podoba czy nie to inna sprawa -w ogóle niezgodne jest z tym co zostało zaproponowane  a czy firma zechce sie dogadac to jeszcze inna sprawa.W kazdym razie nikt ,ani rodzina PDP ani agencja nie ma od nas prawa zadać wykonywania zadnych czynnosci medycznych tu,bo nie jesteśmy do tego w żaden sposób uprawnione!!!!Nawet mając dyplom pielegniarski-bo i on musi byc uznany przez tutejsze prawo.