Na wyjeździe #23

21 kwietnia 2015 19:13 / 1 osobie podoba się ten post
IGGA

Cywilizowane społeczeństwo w cywilizowanym kraju nie może sobie pozwolić na nieumiejętność udzielenia pierwszej pomocy. Program szkół podstawowych już przewiduje naukę udzielenia pomocy.
Na tym forum nie powinno byc osób, które nie potrafią udzielić pomocy.

Dobry film instruktażowy. Polecam.

Tutaj Cie popieram bo zasade udzielenia pierwszej pomocy powinien każdy znać.
21 kwietnia 2015 19:15
prima_wera

Tutaj Cie popieram bo zasade udzielenia pierwszej pomocy powinien każdy znać.

Znać każdy powinien ale nie każdy potrafi jej potem udzielić. 
21 kwietnia 2015 19:30 / 1 osobie podoba się ten post
Annika

Uprzejmie donoszę, że moja strategia poskutkowała. Wizja prania ręczników z pobrudzonymi gatkami Dziadka poskutkowała. Córka właśnie jest w drodze do apteki po pieluchomajtki :-)

czyli normalnie ha ha koszula blizsza cialu ha ha
21 kwietnia 2015 19:33
Mycha

Znać każdy powinien ale nie każdy potrafi jej potem udzielić. 

Nie zgadzam sie.Kazdy powinien udzielac pomocy.Chyba nawet jest to ujete w jakis przepisach prawnych a na 100% w kodeksie drogowym
21 kwietnia 2015 19:36
ORIM

Nie zgadzam sie.Kazdy powinien udzielac pomocy.Chyba nawet jest to ujete w jakis przepisach prawnych a na 100% w kodeksie drogowym

Owszem, każdy powinien udzielić, ale na tyle na ile potrafi. Nie udzielenie pomocy jest karalne, ale to nie znaczy, żeby od razu zabierać się do czynności medycznych jak ktoś nie ma umiejętności. Wystarczy, że po karaetkę ktoś zadzwoni i już to jest traktowane jako udzielenie pomocy.
21 kwietnia 2015 19:36 / 2 osobom podoba się ten post
ORIM

O ile dobrze zrozumiałym Myche, chodziło jej o to,ze nie każdy potrafi w takim przypadku zachować zimną krew i prawidłowo tej pomocy udzielić.

Sama mam za sobą pomoc przy zawale, przy ataku padaczki. Były to osoby mi obce,podczas gdy pracowalam w sklepie.

Natomiast,gdy "mi" bliska kolezanka zemdlała w pracy,stałam jak sparaliżowana. A odpowiednią wiedzę posiadam.
21 kwietnia 2015 19:40
agrafka

Owszem, każdy powinien udzielić, ale na tyle na ile potrafi. Nie udzielenie pomocy jest karalne, ale to nie znaczy, żeby od razu zabierać się do czynności medycznych jak ktoś nie ma umiejętności. Wystarczy, że po karaetkę ktoś zadzwoni i już to jest traktowane jako udzielenie pomocy.

Juz pisalem wczesniej Mozna zabezpieczyc miejsce wypadku,wylaczyc silnik w aucie poszkodowanego,wlaczyc swiatla awaryjne itp To nie sa czynnosci medyczne a moga uchronic przed powiekszeniem szkod wypadku np przez najechanie poszkodowanego przez inny pojazd
21 kwietnia 2015 19:41
basiaim

O ile dobrze zrozumiałym Myche, chodziło jej o to,ze nie każdy potrafi w takim przypadku zachować zimną krew i prawidłowo tej pomocy udzielić.

Sama mam za sobą pomoc przy zawale, przy ataku padaczki. Były to osoby mi obce,podczas gdy pracowalam w sklepie.

Natomiast,gdy "mi" bliska kolezanka zemdlała w pracy,stałam jak sparaliżowana. A odpowiednią wiedzę posiadam.

wiem ze tak jest.Reakcje sa rozne ale w miare mozliwosci trzeba myslec i pomagac.
21 kwietnia 2015 19:42 / 2 osobom podoba się ten post
ORIM

Orim, kiedys wracałam z 3 tygodniowego kursu o podobnej tematyce. Prawie cała grupa wracała pociagiem, było gorąco i tłoczno. Przez tłum przeciskała się kobieta i nagle zemdlała. Jak myślisz ile osób rzuciło się ze świeżo posiadaną wiedzą aby pomóc kobiecie ???  Jedna !!!
Aby pomóc drugiej osobie trzeba trochę opanowania i zimnej krwi, zależy jeszcze na jaki przypadek się trafi. Jest cała masa ludzi, którzy nie posiadają takowej. Ale sa tacy, którzy właśnie w takich chwilach działają i to całkiem dobrze.
Nie można wymagać aby każdy był ( czytaj musiał ) być ratownikiem.  Pewnie że to jest jak najbardziej wskazane ale nie wszyscy potrafią. 
A co będzie jak jakaś nieudaczna ratowniczka wpadnie w panikę ???  Nie patrz tylko ze swojego punktu widzenia - bo TY to potrafisz i dla Ciebie to bułka z masłem. 
21 kwietnia 2015 19:47
Też mdleję na widok krwi, a krew połączona z widokiem strzykawki, to już bankowy odlot.
21 kwietnia 2015 19:49
Mycha

Orim, kiedys wracałam z 3 tygodniowego kursu o podobnej tematyce. Prawie cała grupa wracała pociagiem, było gorąco i tłoczno. Przez tłum przeciskała się kobieta i nagle zemdlała. Jak myślisz ile osób rzuciło się ze świeżo posiadaną wiedzą aby pomóc kobiecie ???  Jedna !!!
Aby pomóc drugiej osobie trzeba trochę opanowania i zimnej krwi, zależy jeszcze na jaki przypadek się trafi. Jest cała masa ludzi, którzy nie posiadają takowej. Ale sa tacy, którzy właśnie w takich chwilach działają i to całkiem dobrze.
Nie można wymagać aby każdy był ( czytaj musiał ) być ratownikiem.  Pewnie że to jest jak najbardziej wskazane ale nie wszyscy potrafią. 
A co będzie jak jakaś nieudaczna ratowniczka wpadnie w panikę ???  Nie patrz tylko ze swojego punktu widzenia - bo TY to potrafisz i dla Ciebie to bułka z masłem. 

nie patrze ze swojego poziomu i to nie do konca bulka z maslem.Trzeba sie jednak starac opanowac i jakos pomoc.Nie wiem jak to rozwiazac moze cwiczyc czasami "na sucho" Takie wyrobione odruchy pozniej skutkuja tym ze pewne rzeczy robi sie mechanicznie bez zastanawiania sie i bez myslenia o strachu.
Podjolem ten temat bo jakos kurde z zadnej strony nie pasuje mi ( jesli tak by sie stalo) lezenie na poboczu drogi bez zabezpieczonego miejsca wypadku twarza w blocie.
Wiem ciezki temat,emocje,strach itd
21 kwietnia 2015 19:49 / 1 osobie podoba się ten post
masz racje andrea, ja bylam 2 razy w takiej sytuacji i w momencie , kiedy bylam potrzebna, zrobilam wszystko jak nalezy. Niestety po ochlonieciu, ja potrzebowalam pomocy. Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono.
21 kwietnia 2015 19:51
no to chociaz zatrzymywac innych uzytkownikow drogi i dzwonic
21 kwietnia 2015 19:51
O matuchno !........
21 kwietnia 2015 19:52
dzisiaj tak sobie opaliłam nogi, że mnie pieką, twarz i ręce też...:((