Na wyjeździe #25

05 czerwca 2015 20:57 / 7 osobom podoba się ten post
slonecznie

Z tą wizytą lekarza to racja, bo faktycznie nie jest co dzień. Chodziło mi o tę sytuację w kotekście całokształtu, który opisałam- nagle wszystko co robię jest źle, bo pierwszy raz nie zgodziłam się  w czymś z pdp od kąd tu jestem. Poza tym widzę, że mam za dużo pracy. W umowie ile jest każdy wie, a z wyjątkiem tej przerwy nie mam chwili na oddech w ciągu dnia. Zobaczę jak to się dalej rozwinie. Na wizytę lekarza oczywiście przyszłam, jak pisałam. Lekarz rodzinny zadecydował, że Pdp będzie miał wizytę u specjalisty, bo wczoraj zaalamowałam rodzinę, że są problemy z dobudzeniem pdp- jakby był w śpiączce.

Słonecznie! Dla mnie tak jak i dla Ciebie pauza jest bardzo ważna. Też z moją babcią wojowałam ale postawiłam na swoim. Nie martw  się tym co dziadek powie agencji, rób swoje. Z jednym się zgadzam, gdy przychodzi lekarz należy być na miejscu dla własnego spokoju. Niestety, czasem zamiast na miłego dziadziusia trafia się na tyrana, który uważa opiekunkę za swoją własność. Nie wiem jakich użyłaś argumentów aby przekonać dziadka, że pauza Ci się należy. Ja powiedziałam swojej babci, że to są moje prawa pracownicze tak jak osiem godzin snu. Strasznie początkowo o to wojnę toczyłyśmy ale w końcu postawiłam na swoim i żyjemy w miarę zgodnie. Moja pdp nie byłaby sobą gdyby od czasu do czasu nie wszczęła jakiejś małej wojenki ale w zależności od powodu albo puszczam wszystko mimo uszu albo idę na starcie czołowe. Ostatnio mnie wkurzyła maksymalnie bo zostałam podejrzana o kradzież znaczków pocztowych, które kupiła jej córka. Znaczki oczywiście się znalazły, po prostu spadły na ziemię a babcia nie zauważyła. Babcia przeklinała, ja jej groziłam palcem, że nie życzę sobie  takich słów w stosunku do siebie. W końcu z daleka krzyczała przepraszam i to nawet dwukrotnie o co nawet jej nie podejrzewałam tzn, że potrafi użyć takiego słowa  w przypadku gdy nie ma racji. Tak czasem też bywa. Mimo tego jej nieznośnego, czasem zlośliwego i  czupurnego charakteru   lubię ją. Za co ? Jeden Pan Bóg wie. Wiem, że ona też mnie lubi ale od czasu do czasu załącza jej się szefowa i chciałaby mnie sobie absolutnie podporządkować na co ja staję okoniem. O dziwo ! Nawet jak bardzo się ścierałyśmy ani razu się na mnie nie poskarżyła. Dziwne to ponieważ jak pisałam wcześniej z wywalaniem opiekunek nie ma absolutnie problemu.
05 czerwca 2015 21:24 / 2 osobom podoba się ten post
Alina-dzięki za twój punkt widzenia :). Ja jestem za krótko, żeby coś więcej napisać. Jedno czego się boję po ostatnim wyjeździe to to, że pdp albo rodzina będzie na mnie nieprawdę do agencji mówić. A to, że pdp potrafi nieprawdę mówić przekonałam się już dziś, kiedy usłyszałam, że chcę iść na przerwę a nic nie zrobiłam- zatkało mnie, bo od 7:45 do 13 non-stop zasuwałam.
05 czerwca 2015 21:31 / 1 osobie podoba się ten post
slonecznie

Alina-dzięki za twój punkt widzenia :). Ja jestem za krótko, żeby coś więcej napisać. Jedno czego się boję po ostatnim wyjeździe to to, że pdp albo rodzina będzie na mnie nieprawdę do agencji mówić. A to, że pdp potrafi nieprawdę mówić przekonałam się już dziś, kiedy usłyszałam, że chcę iść na przerwę a nic nie zrobiłam- zatkało mnie, bo od 7:45 do 13 non-stop zasuwałam.

Niech sobie mówi, nie przejmuj się tym. Robi to celowo aby Cię sprowokować. Rób swoje, nie denerwuj się, zachowaj spokój i idź na przerwę jeśli wszystko według Ciebie jest ok. Na to czy będzie mówił prawdę czy też kłamać nie masz wpływu więc po co się denerwować ? Jak zauważy u Ciebie strach to będzie go wykorzystywać przeciwko Tobie. Nie ma sensu bronić się mówiąc, że to nieprawda, że nic nie robiłas bo zrobiłaś to, to i tamto. On to doskonale wie, chce żeby Ci było przykro albo chce Cię sprowokować abyś się zdenerwowała i powiedziała coś co wykorzysta przeciwko Tobie. Wielu dziennikarzy stosuje taką metodę w rozmowach np. Monika Olejnik nie tylko Twój dziadek.
05 czerwca 2015 21:46 / 3 osobom podoba się ten post
Alina

Niech sobie mówi, nie przejmuj się tym. Robi to celowo aby Cię sprowokować. Rób swoje, nie denerwuj się, zachowaj spokój i idź na przerwę jeśli wszystko według Ciebie jest ok. Na to czy będzie mówił prawdę czy też kłamać nie masz wpływu więc po co się denerwować ? Jak zauważy u Ciebie strach to będzie go wykorzystywać przeciwko Tobie. Nie ma sensu bronić się mówiąc, że to nieprawda, że nic nie robiłas bo zrobiłaś to, to i tamto. On to doskonale wie, chce żeby Ci było przykro albo chce Cię sprowokować abyś się zdenerwowała i powiedziała coś co wykorzysta przeciwko Tobie. Wielu dziennikarzy stosuje taką metodę w rozmowach np. Monika Olejnik nie tylko Twój dziadek.

Masz 100% racji. Nie mam wpływu na to jak zachowa się on albo jego rodzina. Mam też wrażenie, że ma tu miejsce manipulacja emocjonalna, bo faktycznie zaczęłam się czuć tak, jakbym coś zawiniła i potem starałam się to odrobić. Pdp stał się też od tego momentu zwyczajnie złośliwy, np.: kazał mi zanieść wodę i tu podał nazwisko, a widząc moją konstrenację powiedział, że przecież już mówił, że chodzi o ogrodnika (ja nie znam ogrodnika, nie wiem jak się nazywa i widziałam człowieka dziś pierwszy raz na oczy). Złośliwości puszczam koło uszu, udaję, że nie słyszę i robię o co pdp chce, ale strach mi pozostaje, chociażby to, że nagle moja kuchnia przestała pdp smakować. Przedwczoraj i wczoraj było smaczne, dziś najpierw było takie sobie, a po temacie przerwy nagle okazało się, że nic co ugotowałam do dziś włącznie nie było dobre. Taki kołowrotek. Do tego pdp ma kilka dzieci, każde wpada w odwiedziny co dzień, każde ma własne zalecenia i wytyczne. Może zostanę za to wszystko co napisałam zjechana tutaj, ale zwyczajnie źle się czuję tu gdzie teraz jestem. Głowa mnie boli.
05 czerwca 2015 21:58 / 1 osobie podoba się ten post
to najgorsze miejsca z tego co opisujesz ! tylko  zmykaj bo szkoda zdrowia !!!!!a masz je dla siebie a nie dla nich !! 
05 czerwca 2015 22:24
slonecznie

Masz 100% racji. Nie mam wpływu na to jak zachowa się on albo jego rodzina. Mam też wrażenie, że ma tu miejsce manipulacja emocjonalna, bo faktycznie zaczęłam się czuć tak, jakbym coś zawiniła i potem starałam się to odrobić. Pdp stał się też od tego momentu zwyczajnie złośliwy, np.: kazał mi zanieść wodę i tu podał nazwisko, a widząc moją konstrenację powiedział, że przecież już mówił, że chodzi o ogrodnika (ja nie znam ogrodnika, nie wiem jak się nazywa i widziałam człowieka dziś pierwszy raz na oczy). Złośliwości puszczam koło uszu, udaję, że nie słyszę i robię o co pdp chce, ale strach mi pozostaje, chociażby to, że nagle moja kuchnia przestała pdp smakować. Przedwczoraj i wczoraj było smaczne, dziś najpierw było takie sobie, a po temacie przerwy nagle okazało się, że nic co ugotowałam do dziś włącznie nie było dobre. Taki kołowrotek. Do tego pdp ma kilka dzieci, każde wpada w odwiedziny co dzień, każde ma własne zalecenia i wytyczne. Może zostanę za to wszystko co napisałam zjechana tutaj, ale zwyczajnie źle się czuję tu gdzie teraz jestem. Głowa mnie boli.

Pracujesz przez polska Agencje z tego co zrozumialam. Ja bym w firmie to zglosila i koordynatorce w Niemczech jesli taka masz, delikatnie bez emocji naswietlic im temat w jakich warunkach pracowac musisz......A z ciekawosci zapytam, jestes tam pierwsza opiekunka? czy pracujesz po kims?
05 czerwca 2015 22:32
Jowita-wiem, że warunki bywają duże gorsze niż moje, choć zaczynam też powoli myśleć, że wolę 4 godziny snu na dobę przy kimś leżącym i spokój psychiczny, niż psychiczny stresor. Mój pdp znowu miły ( czyli milszy niż przez ostatnie 9 godzin)  ale wiem, że jeśli znowu bym się nie chciała na coś zgodzić sytuacja się powtórzy. Zobaczę jak to się rozwinie. Nie wykluczam zmiany stelli na taką z osobą leżącą właśnie.
05 czerwca 2015 22:35 / 3 osobom podoba się ten post
slonecznie

Z tą manipulacją emocjonalną to podejrzewam, że masz rację. Moja pierwsza podopieczna była mistrzynią we wpędzaniu mnie w poczucie winy. Początkowo nie wiedziałam, że to są po prostu zagrywki, nie umiałam się bronić. W końcu zrozumiałam, że najlepszą bronią jest ignorancja. Wiem, że kosztuje to sporo nerwów ale tak jest najlepiej. Moja pdp też początkowo dawała mi do zrozumienia, że jestem głupia, była złośliwa, próbowała mnie poniżać. O kuchni wolę nie wspominać. Dopiero teraz gotuję dobrze bo gotuję to co ona chce i tak jak ona chce. Nieważne, że co tydzień na obiad przez dwa, a czasem cztery dni w tygodniu jest fasolka jak nie szparagowa to gruba. Już nie mogę patrzeć na fasolkę ale ona ją lubi i koniec. Teraz zaczęła się do tego faza na truskawki,ta akurat mi absolutnie nie przeszkadza.Jadąc na nową stellę biorę zawsze ze sobą tabletki uspokajające i nasenne, właśnie na wypadek takich sytuacji i zdarzało mi się nie raz, że dzięki nim mogłam normalnie funkcjonować. Najgorszy jest zawsze początek, później jakoś leci.
05 czerwca 2015 22:40 / 1 osobie podoba się ten post
Alina

Z tą manipulacją emocjonalną to podejrzewam, że masz rację. Moja pierwsza podopieczna była mistrzynią we wpędzaniu mnie w poczucie winy. Początkowo nie wiedziałam, że to są po prostu zagrywki, nie umiałam się bronić. W końcu zrozumiałam, że najlepszą bronią jest ignorancja. Wiem, że kosztuje to sporo nerwów ale tak jest najlepiej. Moja pdp też początkowo dawała mi do zrozumienia, że jestem głupia, była złośliwa, próbowała mnie poniżać. O kuchni wolę nie wspominać. Dopiero teraz gotuję dobrze bo gotuję to co ona chce i tak jak ona chce. Nieważne, że co tydzień na obiad przez dwa, a czasem cztery dni w tygodniu jest fasolka jak nie szparagowa to gruba. Już nie mogę patrzeć na fasolkę ale ona ją lubi i koniec. Teraz zaczęła się do tego faza na truskawki,ta akurat mi absolutnie nie przeszkadza.Jadąc na nową stellę biorę zawsze ze sobą tabletki uspokajające i nasenne, właśnie na wypadek takich sytuacji i zdarzało mi się nie raz, że dzięki nim mogłam normalnie funkcjonować. Najgorszy jest zawsze początek, później jakoś leci.

Alinko, edytowałam poprzedniego mojego posta dopisując w nim odniesienie do ciebie i mi wcięło. Widział kto coś takiego?
Pisałam, że w tym, że twoja babcia cię jeszcze nie wyrzuciła, pewnie chodzi o to, że wyczuwa, że ją lubisz. Pewnie właśnie o to chodzi:).
05 czerwca 2015 22:40
Zmykam Kofani....Kolorowych zycze.....
05 czerwca 2015 22:42 / 1 osobie podoba się ten post
...kolorowych pieniążków w portfelu pod poduchą :D :D???
05 czerwca 2015 22:48 / 10 osobom podoba się ten post
Powinnam w poskarzajakach ale uznałam ze to sie nie nadaje do skarzenia tylko przemyslenia,dzien zleciała= jak zawsze szybko:)Słoneczko piekniie dogrzewało!!A ja w przerwie wybrałam sie znowu do sklepow no bo szukam cos dla siebie no i k.......a nie moge znalec nic mi nie wpada w oko jak jedno jest to drugiego brakuje zeby zgrac razem!!Co ja sie nagrzebałam naprzymierzałam i nic!I zeby poprawic sobie humorek podjechałam do rosmana i tam bez problemu wiedziałam co mam kupic!!Wiec tak zle nie było!!No ale w poniedziałek pewnie wybiore sie do miasteczka połozonego o 3 kilometry dalej niz moje ale sport to zdrowi a ja moze osigne swoj cel zakupowy!!Czy wszyscy tak maja czy tylko ja taka marudna w dobieraniu ciuchow,pewnie jak bym była szczuplejsza to nie było by problemu!!Pozniej kawka ciasto odwiedziny corki z zieciem chwila dla mnie na słoneczku!!A po kolacji znowu spacerek z kijkami,musze sie porzadnie wziasc za siebie moze nawet jakas diete zastosuje tylko napewno nie tutaj zaraz bedzie ze głodna nie moge pracowac i musze sie dobrze odrzywiac!!teraz  lekturke poczytałam i i trzeba do łozeczka zaraz isc spac no ale jeszcze poczytam troche
05 czerwca 2015 22:52 / 1 osobie podoba się ten post
slonecznie

Jowita-wiem, że warunki bywają duże gorsze niż moje, choć zaczynam też powoli myśleć, że wolę 4 godziny snu na dobę przy kimś leżącym i spokój psychiczny, niż psychiczny stresor. Mój pdp znowu miły ( czyli milszy niż przez ostatnie 9 godzin)  ale wiem, że jeśli znowu bym się nie chciała na coś zgodzić sytuacja się powtórzy. Zobaczę jak to się rozwinie. Nie wykluczam zmiany stelli na taką z osobą leżącą właśnie.

Bo to jest prawda, ze taki terror psychiczny strasznie wykancza! Ale....pomalutku moze to na poczek nie zgrywacie bo musicie sie poznac nawzajem i wkrotce sie to zmieni na lepsze. A jesli tak bedzie dalej,  to uciekaj z tamtad bo szkoda zdrowia! Pozdrowka i buziaczki dla Ciebie i trzymaj sie jakos:)
05 czerwca 2015 22:59 / 7 osobom podoba się ten post
slonecznie

Alinko, edytowałam poprzedniego mojego posta dopisując w nim odniesienie do ciebie i mi wcięło. Widział kto coś takiego?
Pisałam, że w tym, że twoja babcia cię jeszcze nie wyrzuciła, pewnie chodzi o to, że wyczuwa, że ją lubisz. Pewnie właśnie o to chodzi:).

Na pewno tak, a poza tym podejrzewam, że zdaje sobie sprawę ze swojego nienajłatwiejszego charakteru.Plusem jest  fakt, że babcia ma tylko jedną córkę i jedną wnuczkę.  Na tym koniec rodziny. Córka gdy byłam za pierwszym razem dzwoniła często, teraz odzywa się zaledwie dwa razy w tygodniu albo tylko raz. Przyjeżdża w odwiedziny do matki wówczas  gdy trzeba wypełnić papiery albo z okazji jakiegoś święta. Bardzo mi się podoba, że nie ma żadnych osób, które by dodatkowo podgrzewały atmosferę. Do tego kicia, która jest panaceum na zło całego świata. Wracając jednak do Twojego pomysłu z pracą przy osobie leżącej i sypianiu po cztery godziny na dobę to proszę Cię tylko spokojnie. To też nie jest sielanka, trzeba się napracować fizycznie i łatwo sobie kuku zrobić jak  nie ma się doświadczenia. Poza tym cztery godziny snu na dobę.....nie, na coś takiego to ja mówię stanowczo pas. Muszę się wyspać i wybiegać, inaczej nie dam rady.
06 czerwca 2015 11:02
pestka

Dziewczyny kochane proszę o pomoc.
Dziś odezwał sie do mnie mój pierwszy podopieczny z prośbą i pytaniem ;czy mogła bym zająć się nim na tydzień.Jego żona wyjeżdza na urlop,a jemu cieżko będzie znależć opiekunkę tylko na tydzień.Ja jestem obecnie na szteli w tym samym mieście co on,więc tylko by mnie odebrali z obecnego domu.Nie miałam takiej sytuacji więc nie wiem jakiej stawki zarządać za prywatne zlecenie i czy wołać za bilet skoro za mój bilet zapłaciła już rodzina,u której obecnie jestem..Tu nie o pazerność chodzi ,a o czystą kalkulację.Bardzo proszę o porady.Jestem w kropce,bo z rodziną podopiecznego utrzymujemy stały kontakt,a z drugiej strony to pzrecież moja praca i musi mi się opłacać.

Ponawiam pytanie i proszę o Wasze opinie.