W domu # 6

23 września 2015 19:20 / 3 osobom podoba się ten post
Ann1967

Już pomagam :
Po pierwsze  należało złożyć w terminie 7 dni  zażalenie   na tymczasowe aresztowanie do Sądu II instrancji- z tego co piszesz ten termin już przeszedł!
Po drugie, jak syn jest  w areszcie jest do dyspozycji  Prokuratury ( bo jeszcze nie ma aktu oskarżenia), więc może napisac do Sądu  wniosek o przyznanie mu obrońcy z urzędu dla prowadzonego postępowania przygotowawczego! 
Po trzecie   może złożyć wniosek o zmianę środka zapobiegawczego w postaci tymczasowego aresztowania na łagodniejszy tj, poręczenie majątkowe, zabezpieczenie majątkowe, dozór policji.

Służę pomocą , bo przez 27 lat parcy był to mój  chleb powszedni...
23 września 2015 19:24
Ann1967

Służę pomocą , bo przez 27 lat parcy był to mój  chleb powszedni...

i przerzuciłaś się na babcie?
23 września 2015 19:25 / 1 osobie podoba się ten post
Współczuję Ci Bieta - tego, co przeszłaś już się nie da wymazać, ale życzę, żeby wszystko się jak najszybciej wyjaśniło.
Straszna sytuacja.
23 września 2015 19:26 / 1 osobie podoba się ten post
takie życie..
23 września 2015 19:31 / 1 osobie podoba się ten post
Bieta - przytulam, bo pomóc nie potrafię.
Niewyobrażalne.
23 września 2015 19:34
Ann1967

Już pomagam :
Po pierwsze  należało złożyć w terminie 7 dni  zażalenie   na tymczasowe aresztowanie do Sądu II instrancji- z tego co piszesz ten termin już przeszedł!
Po drugie, jak syn jest  w areszcie jest do dyspozycji  Prokuratury ( bo jeszcze nie ma aktu oskarżenia), więc może napisac do Sądu  wniosek o przyznanie mu obrońcy z urzędu dla prowadzonego postępowania przygotowawczego! 
Po trzecie   może złożyć wniosek o zmianę środka zapobiegawczego w postaci tymczasowego aresztowania na łagodniejszy tj, poręczenie majątkowe, zabezpieczenie majątkowe, dozór policji.

"jak syn jest  w areszcie jest do dyspozycji  Prokuratury ( bo jeszcze nie ma aktu oskarżenia), więc może napisac do Sądu  wniosek o przyznanie mu obrońcy z urzędu dla prowadzonego postępowania przygotowawczego! "

Tyle to i ja wiem. ale mam zakaz kontaktowania się z synem, nie wiem czy on o tym wie, że takie prawo mu przysluguje ?
Jak byłam u Pani Prokurator, to nie bardzo chciala ze mna rozmawiać, powiedziała min., : pani moze jechać do pracy w De spokojnie,
syn zostanie dalej na conajmniej 4-6 m-cy.

Brat jest prawnikiem, ale nie pomoże mi (inna bajka)
23 września 2015 19:37
Poręczenie majątkowe nie wchodzi w grę, bo nim nie dysponuje, no bo jak w naszym kraju czlowiek po studiach mając 30 lat może się czegoś dorobić. Pojechał za chlebem do tej nieszczęsnej Belgii. Polska Kochana do tego jego, mnie i innych zmusiła.
23 września 2015 19:39 / 3 osobom podoba się ten post
Bieta: syn jest do dyspozycji prokuratury i jako matka możesz zażądać od prokuratora zgody na widzenie!
niech syn złoży wniosek o zamianę środka zapobiegawczego!
Jeśli syna nie zwolnią do czasu wynikającego z postanowienia sądu o tymczasowym aresztowaniu, to będzie kolejny wniosek prokuratury do sądu o przedłużenie tymczasowego aresztowania i na takowe postanowienie też są środki odwoławcze ( zażalenie)

23 września 2015 19:41 / 1 osobie podoba się ten post
bieta

Poręczenie majątkowe nie wchodzi w grę, bo nim nie dysponuje, no bo jak w naszym kraju czlowiek po studiach mając 30 lat może się czegoś dorobić. Pojechał za chlebem do tej nieszczęsnej Belgii. Polska Kochana do tego jego, mnie i innych zmusiła.

To dozór policji z zakazem opuszczania kraju!
23 września 2015 19:44
bieta

Jak syn dostał postanowienie o tymczasowym aresztowaniu  jest tam napisany zarzut!!! Niech złoży do Sadu wniosek o przyznanie obrońcy z urzędu ( to nic nie kosztuje), a sąd przydzieli mu adwokata ( obrońcę  w postępowaniu karnym), który będzie mógł pojechac do niego do aresztu i  omówić z nim linię obrony, składać środki odwoławcze!!!  Możesz też napisać list do syna do aresztu, będzie on cenzurowany, ale dojdzie do syna, Działajcie!
23 września 2015 19:52
Czyli co ? pierwszy krok to: idę do pani prokurator, składam pisemny wniosek o zgodę na widzenie, ale ...
jesli nie wyrazi zgody co wtedy, co zrobić ?
23 września 2015 19:53 / 1 osobie podoba się ten post
bieta

Czyli co ? pierwszy krok to: idę do pani prokurator, składam pisemny wniosek o zgodę na widzenie, ale ...
jesli nie wyrazi zgody co wtedy, co zrobić ?

Oczywiście  ma takie prawo, nie musi udzielić zgody...
to napisz do syna list o tym co Ci napisałam w postach!
23 września 2015 20:03
Ann1967 Jeszcze jedno pytanie 
żeby doszedł list to jak go adresować ? Np. 
Zakład Karny w ....
Adam TAKIATAKI,  syn Janusza  Heleny. 
No nie wiem, dlatego pytam
23 września 2015 20:29 / 4 osobom podoba się ten post
Bieta - list możesz przekazać prokuratorowi albo obrońcy,widzenia raczej nie dostaniesz ,tymczasowo aresztowani nie mają do nich prawa.Dużo zależy też od zarzutów jakie zostały postawione.Tak jak Ann napisała-wniosek o obrońcę z urzędu,syn powinien Ci tez napisać pełnomocnictwo do występowania w jego imieniu ,wówczas adwokat będzie miał większe pole manewru a i prokurator nie będzie mógł odmówić wyjaśnień Tobie.Moja rodzina przerabiała to wszystko w zeszłym roku.Skończyło się dobrze ,teraz toczy się sprawa o odszkodowanie za bezpodstawne aresztowanie.
23 września 2015 20:30 / 1 osobie podoba się ten post
bieta

Bieta serduszko TY moje. Nie becz bo szkoda czasu. Już starczy tych beków, skoncentruj się. Popatrz ile rzeczy można się dowiedzieć na naszym forum. Ale bardzo Ci współczuję. No podżyłaś sobie, nie powiem.
Bieta skoncentruj się. Jak zostałaś sama z tym problemem to tym bardziej.