Zakres obowiązków opiekuna osoby starszej

08 marca 2015 10:02 / 1 osobie podoba się ten post
nie jestem od wszystkiego a napewno nie ogrodnikiem, w obowiazkach wiadomo opieka i zwiazane z tym prace czyli gotowanie,pranie, zakupy,porzadki w domu ale nie generalne, towaryszenie podoopiecznej, jazda autem i co jeszcze corcia chce mi dolozyc ogrod tego robic nie bede, poprzedniczka tez tego nie robila a probowala corcia i zakonczylo sie tym ze sama z mezem zrobila, probuja a moze ta opiekunka zrobi ogrod
08 marca 2015 10:02 / 4 osobom podoba się ten post
Faktem jest, ze często robimy coś z "dobrego serca" i potem się nam to wciąga do stałych obowiązków. Mamy za !!! dobre serca. Możemy je mieć dla własnych babć, bo otrzymamy je z powrotem a nie dla PDP, które są nasza "pracą" często bez serca. Zresztą te niemieckie serca bardzo często biją inaczej.
08 marca 2015 10:04 / 3 osobom podoba się ten post
Mycha

Faktem jest, ze często robimy coś z "dobrego serca" i potem się nam to wciąga do stałych obowiązków. Mamy za !!! dobre serca. Możemy je mieć dla własnych babć, bo otrzymamy je z powrotem a nie dla PDP, które są nasza "pracą" często bez serca. Zresztą te niemieckie serca bardzo często biją inaczej.

moja obecna PDP jest dwulicowa strasznie. Jak jesteśmy we dwie to z tej słodyczy mało mi w odwłok nie wlezie, a jak przychodzi jej ukochana córka, to już jestem be i wiem przecież, że mi ten odwłok obrabiają, przecież głupia nie jestem
08 marca 2015 10:06 / 2 osobom podoba się ten post
zreszta moim szefem jest firma jutro zadzwonie
08 marca 2015 10:19 / 4 osobom podoba się ten post
Mycha

dokladnie wlasnie tak jest, za kazdym razem probuja nakazac niektore obowiazki a moze sie uda, nie dajmy sie bo bedziemy faktycznie od wszystkiego, sa opiekunki aby sie przypodobac rodzinie robia wszystko
08 marca 2015 11:00 / 7 osobom podoba się ten post
anna3637

zreszta moim szefem jest firma jutro zadzwonie

Kiedyś już o tym pisałam - rodzina pragnąca zatrudnić opiekunkę WYPEŁNIA Fragebogen. Tam są wyszczególnione czynności, które chce rodzina, aby opiekunka wykonywała. Są przy tym kwadraciki, w które wpisuje się krzyżyk. NIE ROZUMIEM dlaczego agencje nie dają opiekunkom ksero takiego Fragebogen??? Moja firma zawsze mi daje i wiem dokładnie CO do MNIE należy! Są zaznaczone np. drobne prace w ogrodzie - to oznacza li tylko odkręcenie i zakręcenie kurka z wodą. Niemcy, u których bylam - a pracuje juz 8 rok - WSZYSCY - mieli ogrodników!  Nie potrafię zrozumieć postępowania rodzin, które "walą głupa" i wymuszają na opiekunkach czynności, które nie zlecili agencji a więc też te, za które NIE ZAPŁACILI!!!! To jest q...wo wg mnie! Normalnie tak się nie wyrażam ale od smrodu (temat w Poskarżyjkach) aż mnie mdli...Nie daj się!!!!
08 marca 2015 13:53 / 2 osobom podoba się ten post
anna3637

wczoraj corka podoopiecznej powiedziala o uporzadkowaniu ogrodu po zimie i pokazala palcem dokladnie co mam zrobic, nie mam tego w obowiazkach i nie jestem ogrodnikiem, a jak jest u was czy pracujecie w ogordzie?

Poza tym jak masz umowę z agencją, to rodzina nie może Ci wydawać bezpośrednich poleceń bo nie oni są Twoim pracodawcą, tylko agencja.
08 marca 2015 14:17 / 5 osobom podoba się ten post
Na moim poprzednim miejscu były podchody, żebym się wzięła za ogród. Przychodził wprawdzie ogrodnik, ale po co jemu płacić, skoro ja bym to mogła za darmo zrobić. Babcia więc pytała, czy mam ogród, czy pracuję u siebie w ogrodzie. I tak kilka razy. Na początku odpowiadałam, że mąż w ogrodzie pracuje. Ale później już się wkurzyłam tymi podchodami i powiedziałam wprost, że ja nie mam tego w umowie, żeby jej ogródek obrabiać. Ona na to, że ona to ma w umowie i jej agencja powiedziała, że będę się zajmowała ogródkiem. No to zaproponowałam przeczytanie tej umowy i znalezienie tego punktu. Powiedziałam, że ja jej umowę też czytałam i jest tam wręcz napisane, że prace ogrodowe nie wchodzą w zakres obowiązków. I już babcia nie chciała umowy czytać i więcej temat nie powrócił.
08 marca 2015 14:31 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra

Na moim poprzednim miejscu były podchody, żebym się wzięła za ogród. Przychodził wprawdzie ogrodnik, ale po co jemu płacić, skoro ja bym to mogła za darmo zrobić. Babcia więc pytała, czy mam ogród, czy pracuję u siebie w ogrodzie. I tak kilka razy. Na początku odpowiadałam, że mąż w ogrodzie pracuje. Ale później już się wkurzyłam tymi podchodami i powiedziałam wprost, że ja nie mam tego w umowie, żeby jej ogródek obrabiać. Ona na to, że ona to ma w umowie i jej agencja powiedziała, że będę się zajmowała ogródkiem. No to zaproponowałam przeczytanie tej umowy i znalezienie tego punktu. Powiedziałam, że ja jej umowę też czytałam i jest tam wręcz napisane, że prace ogrodowe nie wchodzą w zakres obowiązków. I już babcia nie chciała umowy czytać i więcej temat nie powrócił.

Bardzo dobrze zrobiłas.
08 marca 2015 14:42 / 12 osobom podoba się ten post
Do zakresu obowiązków należy, aby nie zapominać, że jesteśmy kobietami, że jesteśmy dla siebie najważniejsze, że przyjeżdżamy do pracy po to, aby zmieniło sie nasze jutro na lepsze.
Dlatego musimy bardzo o siebie dbać i bardzo sznować same siebie. To jest min. nasz zakres obowiazków.  
Dziewczyny w dniu dzisiejszego święta życzenia, aby każda z nas wyglądała i czuła się jak milion dolarów i nie tylko od święta.
W ogrodach pracują ogrodnicy. 
Upominki, owszem ale tylko w dobrym guście.
08 marca 2015 14:45 / 4 osobom podoba się ten post
IGGA

Do zakresu obowiązków należy, aby nie zapominać, że jesteśmy kobietami, że jesteśmy dla siebie najważniejsze, że przyjeżdżamy do pracy po to, aby zmieniło sie nasze jutro na lepsze.
Dlatego musimy bardzo o siebie dbać i bardzo sznować same siebie. To jest min. nasz zakres obowiazków.  
Dziewczyny w dniu dzisiejszego święta życzenia, aby każda z nas wyglądała i czuła się jak milion dolarów i nie tylko od święta.
W ogrodach pracują ogrodnicy. 
Upominki, owszem ale tylko w dobrym guście.

IGGA, musze zacytowac. Cudownie napisałaś [ jak bym siebie słyszala]
podpisuje sie pod wypowiedzią. Tak własnie szanujmy się. pozdrawiam cieplutko.
08 marca 2015 14:49 / 9 osobom podoba się ten post
Kolejny przykład "podchodów":
Jak była w odwiedzinach moja córka i gotowałam więcej to zostawiałam również obiad dla corki PDP. Tyle, że zaznaczyłam, że to rewanż za zgodę na jej pobyt. Mała wyjechała i sytuacja wróciła do "normy" ku wielkiemu żalowi młodszej pani (gotuję naprawdę bardzo dobrze - tu pochwalam się sama ;))))))
Obecnie ciągle mnie pyta czy nie chcę kogoś zaprosić znowu. Tylko się zastanawiam czy to troska o moje więzi rodzinne czy też chętka na gotowe jedzonko niąkieruje :))))))))))))
08 marca 2015 18:01 / 6 osobom podoba się ten post
wyobrazcie sobie wczoraj corka podoopiecznej nakazala mi sprzatnac ogrod a dzisiaj zrobila to sama tak trzymac
20 marca 2015 22:02
czy opiekunka moze zakladac podkolanowki uciskowe?
20 marca 2015 22:07
anna3637

czy opiekunka moze zakladac podkolanowki uciskowe?

mysle, ze moze , to nie zagraza zyciu ani zdrowiu pdp, wrecz przeciwnie:) tez to robie