Uchodźcy

22 września 2015 13:22 / 1 osobie podoba się ten post
WSTENGA

I to jest cała Twoja odpowiedź: Wiem najlepiej i nikt mnie nie przekona. Teoria jest piękna, ale życie to praktyka. Pokaż własnym postępowaniem, że to co twierdzisz jest równiez w Twoim sercu.
Może i mam wąskie horyzonty, ale nikt mi nie zarzuci hipokryzji bo zamiast mówić o pomocy po prostu to robię. I pomagając konkretnemu dziecku w świetlicy na pewno mam większą satysfakcję niż 100 innych osób głoszących swoje poparcie z ...... wygodnego fotela przed telewizorem.

Skąd wiesz, że ja nie pomagam? 
O tym, że Ty to robisz już wiemy, bo już jakiś czas temu się chwaliłaś. 
22 września 2015 13:23
tina 100%

Ja nie :)

Natomiast nie podoba mi się opieranie argumentów na stereotypach i uogólnieniach, ale zszokowana nie jestem;)).

za duzo  widzialam,stad moje ,,nie"dla islamu
22 września 2015 13:27 / 1 osobie podoba się ten post
WSTENGA

I to jest cała Twoja odpowiedź: Wiem najlepiej i nikt mnie nie przekona. Teoria jest piękna, ale życie to praktyka. Pokaż własnym postępowaniem, że to co twierdzisz jest równiez w Twoim sercu.
Może i mam wąskie horyzonty, ale nikt mi nie zarzuci hipokryzji bo zamiast mówić o pomocy po prostu to robię. I pomagając konkretnemu dziecku w świetlicy na pewno mam większą satysfakcję niż 100 innych osób głoszących swoje poparcie z ...... wygodnego fotela przed telewizorem.

Tak naprawdę to przepraszam Cię za moje poprzednie słowa o wąskich horyzontach. Nie myślę tak, a zdenerwowało mnie to ciągłe czepianie się moich wypowiedzi. Nie sposób nie przyznać Ci racji w Twoich obawach, wiem, że problemy z uchodźcami są, ale uważam, że idziesz za daleko w tym strachu, wklejaniu filmików, treści z jakichś podejrzanych stron. 
22 września 2015 13:32
to na post wichury odp
22 września 2015 13:35 / 1 osobie podoba się ten post
bogusia717

to na post wichury odp

Jak tak każdy, lub nawet większość, będzie uważać, to nie będzie. 
22 września 2015 13:35 / 2 osobom podoba się ten post
wichurra2

Tak naprawdę to przepraszam Cię za moje poprzednie słowa o wąskich horyzontach. Nie myślę tak, a zdenerwowało mnie to ciągłe czepianie się moich wypowiedzi. Nie sposób nie przyznać Ci racji w Twoich obawach, wiem, że problemy z uchodźcami są, ale uważam, że idziesz za daleko w tym strachu, wklejaniu filmików, treści z jakichś podejrzanych stron. 

a nie przyszlo Ci do glowy,ze to moga byc fakty te ,,filmiki"?
22 września 2015 13:37
wichurra2

Jak tak każdy, lub nawet większość, będzie uważać, to nie będzie. 

gonil kotek motek,,ech
22 września 2015 13:42 / 4 osobom podoba się ten post
wichurra2

Temat jest gorący to i dyskusja wymyka się spod kontroli. Nie czepiam się Ciebie jako osoby bo już dawno stwierdziłam, że jesteś bardzo mądrą osobą. Gdybym uważała, że jesteś głupia wcale bym z Tobą nie dyskutowała. Denerwuje mnie tylko, że nie chcesz przyjąc do wiadomości, że nie wszyscy imigranci są uchodźcami. I o ile jednym trzeba pomóc to tym drugi niekoniecznie. Skoro chcą poprawić swój byt to od tego są ambasady i wizy. I zakładam, że w większości z takich osób składają się te "grupy szturmowe" na granicach. Nie chcą oddawać odcisków palców i rejestrować się bo mają sporo na sumieniu we własnych krajach. Uchodźcy pokonujący setki kilometrów są tak zmęczeni wysiłkiem, że nie maja ochoty na awantury z policją i są zadowoleni ze spokojnego konta do spania. Tutaj jak najbardziej nie mam nic przeciwko pomocy bo docenią każdą (nawet muzułmanie)
Weź jednak pod uwagę, że przybywają również chordy młodych, agresywnych mężczyzn, którzy są osadzani w tych samych obozach co prawdziwi uchodźcy i to im gotujemy piekło na własnej ziemi w takim towarzystwie. Mają prawo czuć się rozczarowani bo uciekali od oprawców, a muszą z nimi mieszkać.
Dlatego powinna być natychmiastowa deportacja za przestępstwa kryminalne. Bez rozczulania się, że: w jego kraju to było dozwolone i nie wiedział. Bo popatrz, ze ci biedacy nie znają naszych praw ale swietnie znają swoje. Zasady powinny być jasne dla każdego bo okazywanie wyrozumiałości dla przestępstw osobom wychowanym w kulturze siły odbierane jest jako słabość.
Powinny być również określone obowiązki takich gości wraz z bezwzględnym karaniem wszelkich prób narzucania swoich religijnych absurdów.
22 września 2015 13:46 / 2 osobom podoba się ten post
Wiesz Wichurko przypominasz mi moja siostrzenice...swoja droga bardzo inteligentna, wierzaca, dobra kobietke, ktora za miesiac ma wyjsc za maz. Teraz mieszka w wynajetym mieszkanku, pracuje po 12 godzin i ona i jej chlopak zarabiaja przecietnie ale nic lepszego znalezc nie moga...ale z pelnym zachwytem mowi ona, ze po slubie 1 dziecko a potem nastepne bo chce miec 5 cioro...jej mama, a moja siostra, z niedowierzaniem tego slucha ja tez,,, optymizm, rozowe okulary, bedzie pieknie i slodko bo przeciez ona ma w sobie tyle wiary i milosci ...
Ja tez kiedys mialam...a potem...potem bylo zupelnie inaczej niz w moich marzeniach, planach...
22 września 2015 13:49 / 3 osobom podoba się ten post
cczy naprawde niektorzy musza zobaczyc scinana glowe ,zeby uwierzyc,ze islam to zlo w czystej postaci?
22 września 2015 13:55 / 3 osobom podoba się ten post
wichurra2

Skąd wiesz, że ja nie pomagam? 
O tym, że Ty to robisz już wiemy, bo już jakiś czas temu się chwaliłaś. 

Dla mnie pomaganie innym to oczywistość, tak nas mamcia wychowała i tak wychowujemy swoje dzieci (całe moje rodzeństwo). Nie sądziłam, że można taką wzmiankę odebrać jako wychwalanie się. Chwalę się moją córką bo jest fantastyczną osóbką i to mój sukces, ale nie przyszło mi do głowy, że pomagając komuś robię coś szczególnie chwalebnego. W mojej rodzinie to norma, ale nigdy nie oceniam zasad panujących w rodzinach innych osób.
22 września 2015 14:05 / 3 osobom podoba się ten post
WSTENGA

Temat jest gorący to i dyskusja wymyka się spod kontroli. Nie czepiam się Ciebie jako osoby bo już dawno stwierdziłam, że jesteś bardzo mądrą osobą. Gdybym uważała, że jesteś głupia wcale bym z Tobą nie dyskutowała. Denerwuje mnie tylko, że nie chcesz przyjąc do wiadomości, że nie wszyscy imigranci są uchodźcami. I o ile jednym trzeba pomóc to tym drugi niekoniecznie. Skoro chcą poprawić swój byt to od tego są ambasady i wizy. I zakładam, że w większości z takich osób składają się te "grupy szturmowe" na granicach. Nie chcą oddawać odcisków palców i rejestrować się bo mają sporo na sumieniu we własnych krajach. Uchodźcy pokonujący setki kilometrów są tak zmęczeni wysiłkiem, że nie maja ochoty na awantury z policją i są zadowoleni ze spokojnego konta do spania. Tutaj jak najbardziej nie mam nic przeciwko pomocy bo docenią każdą (nawet muzułmanie)
Weź jednak pod uwagę, że przybywają również chordy młodych, agresywnych mężczyzn, którzy są osadzani w tych samych obozach co prawdziwi uchodźcy i to im gotujemy piekło na własnej ziemi w takim towarzystwie. Mają prawo czuć się rozczarowani bo uciekali od oprawców, a muszą z nimi mieszkać.
Dlatego powinna być natychmiastowa deportacja za przestępstwa kryminalne. Bez rozczulania się, że: w jego kraju to było dozwolone i nie wiedział. Bo popatrz, ze ci biedacy nie znają naszych praw ale swietnie znają swoje. Zasady powinny być jasne dla każdego bo okazywanie wyrozumiałości dla przestępstw osobom wychowanym w kulturze siły odbierane jest jako słabość.
Powinny być również określone obowiązki takich gości wraz z bezwzględnym karaniem wszelkich prób narzucania swoich religijnych absurdów.

No jak nie chcę przyjąć tego do wiadomości? Przecież już o tym dyskutowałyśmy, że nie wszyscy są uchodźcami i to chyba każdy doskonale wie. Wierzę, że imigranci, przynajmniej ci z Bałkanów będą odsyłani. Nie jesteśmy w stanie przecież pomóc wszystkim. 
Ja chyba od początku podkreślałam, że piszę o uchodźcach, chociaż i do imigrantów mam współczucie i zrozumienie, ale w obecnej sytuacji jest już i tak za dużo uchodźców, żeby i imigrantom pomagać. 
22 września 2015 14:07 / 2 osobom podoba się ten post
bogusia717

cczy naprawde niektorzy musza zobaczyc scinana glowe ,zeby uwierzyc,ze islam to zlo w czystej postaci?

Widzę, że nie masz pojęcia o czym piszesz, dlatego nie będę wchodziła z Tobą w dyskusje. 
22 września 2015 14:17 / 1 osobie podoba się ten post
WSTENGA

Dla mnie pomaganie innym to oczywistość, tak nas mamcia wychowała i tak wychowujemy swoje dzieci (całe moje rodzeństwo). Nie sądziłam, że można taką wzmiankę odebrać jako wychwalanie się. Chwalę się moją córką bo jest fantastyczną osóbką i to mój sukces, ale nie przyszło mi do głowy, że pomagając komuś robię coś szczególnie chwalebnego. W mojej rodzinie to norma, ale nigdy nie oceniam zasad panujących w rodzinach innych osób.

No dobra - nie chwaliłaś się, tylko napisałaś, ale przy okazji wydawało mi się, że chcesz powiedzieć, że ja tego nie robię. 
Też pomagam - może mogłabym więcej, bo zawsze można. Nie udzielam się osobistą pomocą, jak na przykład w hospicjach, czy schroniskach dla zwierząt, ale jestem od 2 lat członkiem klubu pah sos (mój mąż zresztą także), okazjonalnie wysyłam smsy, z których dochód przeznaczany jest na ofiary różnych katastrof, mąż wpłacił już kilkakrotnie drobne sumy na pomoc Syrii, rodzinnie robimy paczkę na święta dla biedniejszych rodzin, przed świętami kupuję produkty żywnościowe i wkładam wolontariuszom do koszyków. Wiem, że nie jest do dużo, ale na ile mogę to pomagam. 
Wymaganie, żebym przyjęła uchodźcę do domu lub zatrudniłabym się w ośrodku jako wolontariuszka jest bezsensowne. Po pierwsze nikt ich w domu gościć nie musi, po drugie nie mam wykształcenia odpowiedniego do pracy w takim ośrodku, ani nawet nie ma żadnego ośrodka w mojej okolicy. 
22 września 2015 14:36 / 7 osobom podoba się ten post
Nie, czytam artykułów o nienawiści , bo sama wpadnę w tą machinę.
Człowiek jest tym czym się karmi....cielesnie ale i duchowo......strach zabija wszystko co dobre i piękne .
Dziewczyny , przecież każda z nas nie ma wpływu na przyszłość, być może zło największe czai się w nas i w naszych postawach.
Dla mnie liczy się człowiek , któremu trzeba pomóc, a nie jego narodowość, czy swiatopogląd, kolor skóry.
Sama , doświadczyłam wiele zła i to od b, bliskich wydawało się osób "wierzących"
W Niemczech gdzie żyje tak dużo islamistów wychodzę z domu kiedy jest ciemno i się nie boję....a w swoim chrześcijańskim kraju strach...mój syn został ciężko pobity i to w tył głowy, a potem ten chłopak przechwalał się na gadu, gadu. że mu dołożył.....policja powiedziała, że to żaden dowód, bo go nie widział.
Jeśli , się stworzy getta dla islamistów to pewnie , że bedzie żle, ale gdy ich się rozdzieli i każde miasto weżmie kilka rodzin....mówie tu o prawdziwych uciekinierach ......to nie ma co się bać.
Chętnie czytam JPII.
''Nikt z nas nie jest ideałem. Przez całe życie ranimy się i przyjmujemy ciosy innych osób. Spojrzeniem, słowem, czynem. Nawet milczeniem lub brakiem reakcji. Kiedy nie przebaczamy, nosimy w sobie truciznę, która potrafi zniszczyć nas duchowo, psychicznie i fizycznie. Wiele chorób tu ma swoje źródło. Przebaczanie to trudna sztuka, ale potrafi spowodować, że kąciki ust wreszcie uniosą się ku górze, a oczy nabiorą blasku. I znowu zachce się żyć ze zdwojoną siłą! Co zrobić, żeby życie wróciło?''
http://www.jp2w.pl/pl/32868/0/CUD_PRZEBACZENIA.html
Knorr, poczytaj, bo my się bardzo szczycimy naszym JP a postępujemy wręcz odwrotnie.