Tak jest!!!!!
Tak jest!!!!!
To że ten filmik okazał się być podłą manipulacja nie znaczy jeszcze że wszystkie filmy zamieszczone w sieci są nieprawdziwe. Wkręcani jesteśmy z obu stron. Nie sieje nienawiści tylko chłodnym okiem patrzę na to co się dzieje. I swojego zdania absolutnie nie zmieniam.
Tyle teoria a praktyka? Wspominałam już o sasiadującym miasteczku w którym zamieszkuje spora ilość Romów. Aż sama nie wierzyłam ze to możliwe a jednak... Prawie wszyscy z nich pobierają zasiłki w wysokości 2tys zł miesięcznie, wszyscy jak jedn mąż, posiadają orzeczenia o problemach psychicznych, nieletnie matki oddają prawnie swoje dzieci babkom, tworząc rodziny zastepcze na które tez póxniej dostaja pieniądze. Jeden z nich wprost do kamery mówi że co zrobić, mają taką przypadłość, ze częściej niz inni choruja na głowę, wszystkie zaświadczenia od jednego lekarza, nikt z tym nic nie robi. Nie pracują, dzieci nie posyłają do szkół, polskiej rodzinie juz dawno byłyby takie dzieci odebrane. Ich nikt nie tyka! Ten człowiek pochodzenia romskiego mówi: dajcie nam tylko to co nam się należy (w sensie pieniądze) tak jak to dzielą w innych krajach i my nic więcej nie chcemy, żenimy się szybko to nauka nam nie w głowie ale taką mamy kulturę. Zreszta co się będę rozpisywać wystarczy obejrzeć filmiki z posiedzenia rady miejskiej w Puławach zamieszczone na Youtube. Tym razem na pewno prawdziwe.
I tak to będzie z muzłumanami, tylko na dużo większą skalę. Tych którzy są zainteresowani żeby życ tak jak my żyjemy to pewnie niewielki procent wśród przybywających, a reszta to zwykłe cwaniaki.
Jak się daje to się kraje :-) Kto bardziej obrotny wykorzystuje luki w prawie, nie można nikogo za to winić, poza durnotą , która tworzy takie prawo nie ponosząc za to konsekwencji .
Nie przesadzaj,durnota nie tworzy prawa. Nic nie jest doskonałe,powstają nowe okoliczności nowe przypadki.Trzeba tylko aktualizować.Tak jak wszystko w zyciu.
Nie przesadzam, kto u władzy ten tworzy pod siebie, to akurat żadna tajemnica. A słyszała, że ustawę można kupić?
poczytałam trochę - i wiecie , wydaje mi się , że budowa getta , jakie ono by nie było ( osiedle dla xxx , blok dla xxx czy ulica zamieszkała przez xxx ) jest najprostszym sposobem izolacji kulturowej i społecznej . Czy to Romowie czy uchodźcy syryjscy , czy jakakolwiek inna grupa ludzi aby się zasymilować , musi żyć z nami - a nie obok nas . Nie jesteśmy ani trochę lepsi od uchodźców, Romów czy kogokolwiek . Nie jesteśmy też gorsi od nikogo . lecę popracować , jak będę mieć jeszcze wieczorem neta to chętnie poznam wszystkie opinie !
Tak obiektywnie patrząc, to nasze społeczeństwo też nie jest skore do asymilowania się. Nie mieliśmy kiedy się tego nauczyć.
A jak ładnie brzmi osiedle, a jak brzydko getto :( ktore nam kojarzy sie z faszyzmem.Gdybysmy dobierali inne słowa nie dzielili ludzi na czarnuchów,szkopów,kacapów,parchów,knedliczków i innych,rozmowa byłaby też inna. Na przedbiegu nadajemy agresywny ,napastliwy ton.A po co? Nikt na siłe z nami się nie zasymiluje.To my tworzymy barierę.Z gory wiemy kto jest kto.Nie jestesmy lepsi ani gorsi to fakt ale my jestesmy u siebie.Nie wiem jak mozna pomóc ale staram się cos od siebie dać. A najwiekszą moja pomocą jest to,że nie chodzę jak palant po ulicy z obraźliwym transparentem,bo co to daje oprocz potęgowania nienawiści.
poczytałam trochę - i wiecie , wydaje mi się , że budowa getta , jakie ono by nie było ( osiedle dla xxx , blok dla xxx czy ulica zamieszkała przez xxx ) jest najprostszym sposobem izolacji kulturowej i społecznej . Czy to Romowie czy uchodźcy syryjscy , czy jakakolwiek inna grupa ludzi aby się zasymilować , musi żyć z nami - a nie obok nas . Nie jesteśmy ani trochę lepsi od uchodźców, Romów czy kogokolwiek . Nie jesteśmy też gorsi od nikogo . lecę popracować , jak będę mieć jeszcze wieczorem neta to chętnie poznam wszystkie opinie !
A to widzieliście?
http://amerbroker.pl/?go=content&action=show&id=439
Kotka , mówisz "jak ładnie brzmi osiedle " , owszem, brzmi ładnie , może nawet ładnie wyglądać , ale jeśli jest przeznaczone dla pewnej , ściśle określonej grupy ludzi - jest GETTEM , nawet jeśli obsadzimy je jaśminami i różami . Masz rację jednak co do tego , że tworzymy bariery . Może dlatego ,że nie czujemy się zbyt pewni siebie ? że chcemy wypaść - choćby we własnych oczach , na lepszych niż inni ? Nie wiem . Asymilacja na siłę ... nie ma , nie było , nie istnieje .
Ale jeśli moim sąsiadem zostanie rodzina syryjska - to ja się od nich nauczę faszerować liście winogron , a ich dzieci zażądają choinki na Boże Narodzenie. Ja podpowiem sąsiadce gdzie można kupić najlepsze pieczywo , a ona pomoże mi wnieść zakupy.... oswoimy się , polubimy , porozumiemy . W gettach - przepraszam , nie będę ranić Ci uszu - w " osiedlach dla uchodźców" nie ma takich możliwości . Ech , walnę tu cytatem z Don Wasyla :
" ...Jedno jest niebo dla wszystkich
i jedno słońce nad nami. ..."
Tak obiektywnie patrząc, to nasze społeczeństwo też nie jest skore do asymilowania się. Nie mieliśmy kiedy się tego nauczyć.