Uchodźcy

23 września 2015 14:16 / 1 osobie podoba się ten post
kotka

Tak jest!!!!!

No serducho rośnie, postawa na baczność, rozumiem
23 września 2015 14:22 / 2 osobom podoba się ten post
sas-anka

To że ten filmik okazał się być podłą manipulacja nie znaczy jeszcze że wszystkie filmy zamieszczone w sieci są nieprawdziwe. Wkręcani jesteśmy z obu stron. Nie sieje nienawiści tylko chłodnym okiem patrzę na to co się dzieje. I swojego zdania absolutnie nie zmieniam.

Tyle teoria a praktyka? Wspominałam już o sasiadującym miasteczku w którym zamieszkuje spora ilość Romów. Aż sama nie wierzyłam ze to możliwe a jednak... Prawie wszyscy z nich pobierają zasiłki w wysokości 2tys zł miesięcznie, wszyscy jak jedn mąż, posiadają orzeczenia o problemach psychicznych, nieletnie matki oddają prawnie swoje dzieci babkom, tworząc rodziny zastepcze na które tez póxniej dostaja pieniądze. Jeden z nich wprost do kamery mówi że co zrobić, mają taką przypadłość, ze częściej niz inni choruja na głowę, wszystkie zaświadczenia od jednego lekarza, nikt z tym nic nie robi. Nie pracują, dzieci nie posyłają do szkół, polskiej rodzinie juz dawno byłyby takie dzieci odebrane. Ich nikt nie tyka! Ten człowiek pochodzenia romskiego mówi: dajcie nam tylko to co nam się należy (w sensie pieniądze) tak jak to dzielą w innych krajach i my nic więcej nie chcemy, żenimy się szybko to nauka nam nie w głowie ale taką mamy kulturę. Zreszta co się będę rozpisywać wystarczy obejrzeć filmiki z posiedzenia rady miejskiej w Puławach zamieszczone na Youtube. Tym razem na pewno prawdziwe.

I tak to będzie z muzłumanami, tylko na dużo większą skalę. Tych którzy są zainteresowani żeby życ tak jak my żyjemy to pewnie niewielki procent wśród przybywających, a reszta to zwykłe cwaniaki.

Jak się daje to się kraje Kto bardziej obrotny wykorzystuje luki w prawie, nie można nikogo za to winić, poza durnotą , która tworzy takie prawo nie ponosząc za to konsekwencji .
23 września 2015 16:30
Michalinka

Jak się daje to się kraje :-) Kto bardziej obrotny wykorzystuje luki w prawie, nie można nikogo za to winić, poza durnotą , która tworzy takie prawo nie ponosząc za to konsekwencji .

Nie przesadzaj,durnota nie tworzy prawa. Nic nie jest doskonałe,powstają nowe okoliczności nowe przypadki.Trzeba tylko aktualizować.Tak jak wszystko w zyciu.
23 września 2015 16:44 / 5 osobom podoba się ten post
poczytałam trochę - i wiecie , wydaje mi się , że budowa getta , jakie ono by nie było ( osiedle dla xxx , blok dla xxx czy ulica zamieszkała przez xxx ) jest najprostszym sposobem izolacji  kulturowej i społecznej . Czy to Romowie czy uchodźcy syryjscy , czy jakakolwiek inna grupa ludzi aby się zasymilować , musi żyć z nami - a nie obok nas . Nie jesteśmy ani trochę lepsi od uchodźców, Romów czy kogokolwiek . Nie jesteśmy też gorsi od nikogo . lecę  popracować , jak będę mieć jeszcze wieczorem neta to chętnie poznam wszystkie opinie !
Znalezione obrazy dla zapytania wszyscy jesteśmy tacy sami
23 września 2015 17:19 / 1 osobie podoba się ten post
kotka

Nie przesadzaj,durnota nie tworzy prawa. Nic nie jest doskonałe,powstają nowe okoliczności nowe przypadki.Trzeba tylko aktualizować.Tak jak wszystko w zyciu.

Nie przesadzam, kto u władzy ten tworzy pod siebie, to akurat żadna tajemnica. A słyszała, że ustawę można kupić?
23 września 2015 18:05 / 2 osobom podoba się ten post
Michalinka

Nie przesadzam, kto u władzy ten tworzy pod siebie, to akurat żadna tajemnica. A słyszała, że ustawę można kupić?

Lobbing to się nazywa
23 września 2015 18:22 / 3 osobom podoba się ten post
tyciek

poczytałam trochę - i wiecie , wydaje mi się , że budowa getta , jakie ono by nie było ( osiedle dla xxx , blok dla xxx czy ulica zamieszkała przez xxx ) jest najprostszym sposobem izolacji  kulturowej i społecznej . Czy to Romowie czy uchodźcy syryjscy , czy jakakolwiek inna grupa ludzi aby się zasymilować , musi żyć z nami - a nie obok nas . Nie jesteśmy ani trochę lepsi od uchodźców, Romów czy kogokolwiek . Nie jesteśmy też gorsi od nikogo . lecę  popracować , jak będę mieć jeszcze wieczorem neta to chętnie poznam wszystkie opinie !

A jak ładnie brzmi osiedle, a jak brzydko getto :( ktore nam kojarzy sie z faszyzmem.Gdybysmy dobierali inne słowa nie dzielili ludzi na czarnuchów,szkopów,kacapów,parchów,knedliczków i innych,rozmowa byłaby też inna. Na przedbiegu nadajemy agresywny ,napastliwy ton.A po co? Nikt na siłe   z nami się nie zasymiluje.To my tworzymy barierę.Z gory wiemy kto jest kto.Nie jestesmy lepsi ani gorsi to fakt ale my jestesmy u siebie.Nie wiem jak mozna pomóc ale staram się cos od siebie dać. A najwiekszą moja pomocą jest to,że nie chodzę jak palant po ulicy z obraźliwym transparentem,bo co to daje oprocz potęgowania nienawiści.
23 września 2015 20:55 / 1 osobie podoba się ten post
Tak obiektywnie patrząc, to nasze społeczeństwo też nie jest skore do asymilowania się. Nie mieliśmy kiedy się tego nauczyć.
23 września 2015 21:04 / 2 osobom podoba się ten post
Mycha

Tak obiektywnie patrząc, to nasze społeczeństwo też nie jest skore do asymilowania się. Nie mieliśmy kiedy się tego nauczyć.

My asymilujemu sie na przekór wszystkim nie z tymi co trzeba.
23 września 2015 21:23 / 3 osobom podoba się ten post
kotka

A jak ładnie brzmi osiedle, a jak brzydko getto :( ktore nam kojarzy sie z faszyzmem.Gdybysmy dobierali inne słowa nie dzielili ludzi na czarnuchów,szkopów,kacapów,parchów,knedliczków i innych,rozmowa byłaby też inna. Na przedbiegu nadajemy agresywny ,napastliwy ton.A po co? Nikt na siłe   z nami się nie zasymiluje.To my tworzymy barierę.Z gory wiemy kto jest kto.Nie jestesmy lepsi ani gorsi to fakt ale my jestesmy u siebie.Nie wiem jak mozna pomóc ale staram się cos od siebie dać. A najwiekszą moja pomocą jest to,że nie chodzę jak palant po ulicy z obraźliwym transparentem,bo co to daje oprocz potęgowania nienawiści.

Kotka , mówisz "jak ładnie brzmi osiedle " , owszem, brzmi ładnie , może nawet ładnie wyglądać , ale jeśli jest przeznaczone dla pewnej , ściśle określonej grupy ludzi - jest GETTEM , nawet jeśli obsadzimy je jaśminami i różami . Masz rację jednak co do tego , że tworzymy bariery . Może dlatego ,że nie czujemy się zbyt pewni siebie ? że chcemy wypaść - choćby we własnych oczach , na lepszych niż inni ? Nie wiem . Asymilacja na siłę ... nie ma , nie było , nie istnieje .
Ale jeśli moim sąsiadem zostanie rodzina syryjska - to ja się od nich nauczę faszerować liście winogron , a ich dzieci zażądają choinki na Boże Narodzenie. Ja podpowiem sąsiadce gdzie można kupić najlepsze pieczywo , a ona pomoże mi wnieść zakupy.... oswoimy się , polubimy , porozumiemy . W gettach - przepraszam , nie będę ranić Ci uszu - w " osiedlach dla uchodźców" nie ma takich możliwości . Ech , walnę tu cytatem z Don Wasyla :
" ...Jedno jest niebo dla wszystkich 
     i jedno słońce nad nami. ..."

23 września 2015 21:26 / 1 osobie podoba się ten post
23 września 2015 21:46 / 1 osobie podoba się ten post
tyciek

Dokładnie, zgadzam się z tobą.
Jeśli ludzie są nastawieni na nie, lub nawet się boją to też jest wyczuwalne i bariera rośnie.... i oni nas żle odbierają , a my ich.
23 września 2015 21:53 / 5 osobom podoba się ten post
Alina

A to widzieliście?http://amerbroker.pl/?go=content&action=show&id=439

Czytałam już dawno przepowiednie Nostradamusa i niestety kilka razy się pomylił,albo zostały zle zinterpretowane jego przepowiednie. Oglądałam film zaraz po ataku na WTC i niby się zgadzało ale....
To co dzieje się teraz zmierza własnie do takiego finału niestety jak przepowiada Nostradamus bo jak to możliwe żeby islamiści i innowiercy żyli zgodnie obok siebie? To jest niemożliwe na dłuższą metę bo islamiści to skrajni radykałowie,dla których nie ma kompromisów na istnienie innego Boga niż Allah. W grupie czują się silni i kwestią czasu jest kiedy pochłoną Niemcy , Anglię czy Francję. Nie mam nic przeciwo ludziom innej wiary takiej jak Prawosławni czy Protestanci,ale islamiści to niestety całkiem inna kultura,są od dziecka wychowywani inaczej niż europejczycy. 
Pamiętam jak byłam na wycieczce w Egipcie,przewodnikiem był młody Egipcjanin-muzułmanin,kiedyś powiedział ,że choć dużo zarabia jako przewodnik,ma dom i auto to nie moze znależć sobie żony,bo inni sądzą ,ze jest skażony niewiernymi. Jego rodacy sądzą ,ze on sypia z turystkami z Europy! Powiedział nam,że jeszcze trochę popacuje i wyjedzie do innego miasta żeby załozyc rodzine bo tu nie ma na to szans.... Wszyscy mu uwierzyliśmy i szczerze wspólczuliśmy.
23 września 2015 22:00
tyciek

Kotka , mówisz "jak ładnie brzmi osiedle " , owszem, brzmi ładnie , może nawet ładnie wyglądać , ale jeśli jest przeznaczone dla pewnej , ściśle określonej grupy ludzi - jest GETTEM , nawet jeśli obsadzimy je jaśminami i różami . Masz rację jednak co do tego , że tworzymy bariery . Może dlatego ,że nie czujemy się zbyt pewni siebie ? że chcemy wypaść - choćby we własnych oczach , na lepszych niż inni ? Nie wiem . Asymilacja na siłę ... nie ma , nie było , nie istnieje .
Ale jeśli moim sąsiadem zostanie rodzina syryjska - to ja się od nich nauczę faszerować liście winogron , a ich dzieci zażądają choinki na Boże Narodzenie. Ja podpowiem sąsiadce gdzie można kupić najlepsze pieczywo , a ona pomoże mi wnieść zakupy.... oswoimy się , polubimy , porozumiemy . W gettach - przepraszam , nie będę ranić Ci uszu - w " osiedlach dla uchodźców" nie ma takich możliwości . Ech , walnę tu cytatem z Don Wasyla :
" ...Jedno jest niebo dla wszystkich 
     i jedno słońce nad nami. ..."

Tyciek sa dzielnice dla okreslonych narodów na całym swiecie.Nie wiem czy rodzina syryjska bedzie chciala mieszkac wśrod innych nacji.Uważam,że lepiej czują sie wśród swoich. Przeciez my na wyjeździe też szukamy Polaków,żeby pogadać . A niebo jest zawsze ladniejsze nad własnym podwórkiem w otoczeniu swoich.Oni maja inna kulturę,obrzedy,religie ktorej my nie zrozumiemy.Powinnismy zyć tak,żebyśmy sobie nie przeszkadzali bez wzgledu na to czy to sąsiad czy tylko przechodzień.
23 września 2015 22:02 / 2 osobom podoba się ten post
Mycha

Mycha jak nie asymilujemy się, już drugie pokolenie Polonii często nie mówi po polsku, my się wtapiamy często.Posłuchaj młodych , gniewnych:) pracujących w Anglii, Irlandii, yes,yes yes co drugie słowo to wtręt angielskojęzyczny.