Uchodźcy

24 września 2015 11:49 / 4 osobom podoba się ten post
wichurra2

Samej by mi ochota minęła, gdyby będąc osobą po studiach kazali mi ulice zamiatać. 

A co widzisz w tym uwłaczającego? Gdybym musiała zamiatałabym ulicę, mialabym satysfakcję, że sama zarabiam na swój chleb. Gorsze jest życie "z łaski". Prócz tego zobacz ile dziewczyn jest na forum po studiach i ja to mówią brzydko: starym Niemcom d**y wyciera (np. ja). I nie uważam tego za wstyd bo uczciwie zarabiam na życie. Większym wstydem (przynajmniej dla mnie) jest siedzieć na zasiłku niż podjąc pracę. Obojętnie jaką. Gdybym została przygarnięta przez innych to tym bardziej chciałabym się odwdzięczyć za pomoc. A kwalifikacje można podnosić, nikt nie zabrania szukać innej pracy.
24 września 2015 11:52
WSTENGA

A co widzisz w tym uwłaczającego? Gdybym musiała zamiatałabym ulicę, mialabym satysfakcję, że sama zarabiam na swój chleb. Gorsze jest życie "z łaski". Prócz tego zobacz ile dziewczyn jest na forum po studiach i ja to mówią brzydko: starym Niemcom d**y wyciera (np. ja). I nie uważam tego za wstyd bo uczciwie zarabiam na życie. Większym wstydem (przynajmniej dla mnie) jest siedzieć na zasiłku niż podjąc pracę. Obojętnie jaką. Gdybym została przygarnięta przez innych to tym bardziej chciałabym się odwdzięczyć za pomoc. A kwalifikacje można podnosić, nikt nie zabrania szukać innej pracy.

Gdybym musiała pewnie też bym tą ulicę zamiatała, ale na pewno nie z przyjemnością i na pewno z poczuciem upokorzenia. 
Opieka nad starszymi to jednak co innego. 
24 września 2015 11:54 / 2 osobom podoba się ten post
wichurra2

Większość przecież się już dzieje Wstenga - przyjadą do nas tylko uchodźcy, głównie z Syrii i Erytrei, zasiłek mają otrzymywać w kwocie 50zł - tak przynajmniej do tej pory było i nie wyczytałam, żeby miało się zmienić. W ośrodkach mają być do czasu uzyskania azylu i w tym czasie nie mogą pracować. Po uzyskaniu azylu, co trwa średnio pół roku, mogą złożyć wniosek o przystąpienie do programu integracyjnego (trwającego rok) i wtedy będą dostawać jakieś pieniądze, chyba coś koło 1200 - 1300 zł. Po tym czasie nie ma już pomocy i uchodźca ma takie same prawa socjalne jak Polak. No chyba, że to zmienią.
Piszesz o imigrantach, a w Polsce będziemy mieli uchodźców.
Chyba, że ogólnie o całej Europie piszesz - tutaj chyba jeszcze decyzja nie zapadła, co z imigrantami zrobić. Podobno ci z Bałkanów mają być odsyłani,a co z resztą to nie wiem.

To było ogólnie o Europie, bo nie czarujmy się, ale Polska nie jest krajem docelowym i szybko wszyscy zwieją. A jak wcześniej pisałam odsylanych imigrantów jest raptem 40%. reszty nie można bo nie podają kraju pochodzenia i nie mają dokumentów. Zostają jako tzw "tolerowani", bez prawa do pomocy socjalnej. Zapewne zasilą szeregi różnych grup przestępczych bo: 1. z czegoś muszą żyć; 2. nie bez powodu nie chcą podać skąd pochodzą np. zatargi prawne w kraju pochodzenia.
A socjal i warunki mieszkaniowe w krajach "popularnych" jest wyższy niż średnia płaca w Polsce. Daj taką zachętę polskiej młodzieży, a w ciągu tygodnia będzie fala z Polski.
24 września 2015 11:55 / 2 osobom podoba się ten post
wichurra2

Gdybym musiała pewnie też bym tą ulicę zamiatała, ale na pewno nie z przyjemnością i na pewno z poczuciem upokorzenia. 
Opieka nad starszymi to jednak co innego. 

Każdy jest inny, ale dla mnie ważne jest aby pracować. Upokorzeniem jest życie na zasiłku, obojętnie w jakim kraju.
Choć gdyby to był socjal niemiecki to może bym się przełamała kto tam wie
24 września 2015 12:03 / 3 osobom podoba się ten post
Problem polega na tym, że imigranci, których Polska przyjmie, będą na warunkach takich jak w Niemczech. Przecież oficjalnie podają do ogólnej wiadomości, że EU ma na to dac pieniądze. Chodzi o to własnie, żeby chcieli w Polsce siedziec, a nie uciekali do Niemiec spowrotem. No przyznacie chyba, że w przypadku polskich zasiłków i niemieckich jest znaczna różnica, żeby nie powiedzieć przepaść. No to jak to tak? Uczciwe i sprawiedliwe to jest? Zachęci uchodżców do podejmowania pracy? Wątpię!
24 września 2015 12:04 / 2 osobom podoba się ten post
Ja to widzę tak, że trzeba by jakieś kursy zawodowe im zrobić. Podobno 1/4 Syryjczyków jest po studiach, to ułatwić im nostryfikację dyplomów, a w czasie tego procesu zatrudnić w zawodach pokrewnych z ich wykształceniem. 1/3 ma wykształcenie zawodowe, to wystarczyłyby kursy przystosowujące ich umiejętności do naszych realiów. Ci, którzy nie mają żadnego wykształcenia to i niech ulice zamiatają, a w międzyczasie mogą się kształcić. No ale tak z góry zagnanie ich do zamiatania ulic, bez rozróżnienia jakie mają możliwości, uważam za uwłaczające. Staram się postawić w sytuacji takiego człowieka i ja nie byłabym na pewno zadowolona z takiego przymusu. Mamy ich integrować, a nie poniżać.
24 września 2015 12:05 / 1 osobie podoba się ten post
Jest realna szansa że już niedługo będziemy mieli szanse się asymilować przy przekraczaniu granicy w drodze do pracy.

http://wiadomosci.wp.pl/lbid,10286,title,Unia-podjela-decyzje-o-rozmieszczeniu-120-tys-uchodzcow,nazywo.html?ticaid=115a43&_ticrsn=5

Nie wiem Wichura czy sprzatanie to gorsza praca od opieki nad starszymi, patrząc obiektywnie i do tej i do tej podstawowe wykształcenie styka:)
24 września 2015 12:06
doda1961

Problem polega na tym, że imigranci, których Polska przyjmie, będą na warunkach takich jak w Niemczech. Przecież oficjalnie podają do ogólnej wiadomości, że EU ma na to dac pieniądze. Chodzi o to własnie, żeby chcieli w Polsce siedziec, a nie uciekali do Niemiec spowrotem. No przyznacie chyba, że w przypadku polskich zasiłków i niemieckich jest znaczna różnica, żeby nie powiedzieć przepaść. No to jak to tak? Uczciwe i sprawiedliwe to jest? Zachęci uchodżców do podejmowania pracy? Wątpię!

Podano, że EU ma dać pieniądze, ale nigdzie nie wyczytałam, że mają je dostać do ręki i że Polska ma zmienić dotychczasowe zasady utrzymywania uchodźców. 
Jeżeli znasz takie źródła, to podaj, bo przecież mogło mnie coś ominąć. 
24 września 2015 12:10
sas-anka

Jest realna szansa że już niedługo będziemy mieli szanse się asymilować przy przekraczaniu granicy w drodze do pracy.

http://wiadomosci.wp.pl/lbid,10286,title,Unia-podjela-decyzje-o-rozmieszczeniu-120-tys-uchodzcow,nazywo.html?ticaid=115a43&_ticrsn=5

Nie wiem Wichura czy sprzatanie to gorsza praca od opieki nad starszymi, patrząc obiektywnie i do tej i do tej podstawowe wykształcenie styka:)

No i tak i nie. 
Zalezy kim się opiekujesz. Jak osobą leżącą lub niekontaktującą to może jej obojętne, kto się nią zajmuje. 
Jeżeli pdp jeszcze bystry to i większe wymagania miewa. 

I nie chodzi mi o zwykłe sprzątanie, tylko o zamiatanie ulic. 
Sprzątaczką taką chodzącą po domach też bym mogła być, ale zamiatanie ulic źle mi się kojarzy.
W moim mieście wykonują ją totalne nieuki lub więźniowie. 
24 września 2015 12:11 / 5 osobom podoba się ten post
wichurra2

Ja to widzę tak, że trzeba by jakieś kursy zawodowe im zrobić. Podobno 1/4 Syryjczyków jest po studiach, to ułatwić im nostryfikację dyplomów, a w czasie tego procesu zatrudnić w zawodach pokrewnych z ich wykształceniem. 1/3 ma wykształcenie zawodowe, to wystarczyłyby kursy przystosowujące ich umiejętności do naszych realiów. Ci, którzy nie mają żadnego wykształcenia to i niech ulice zamiatają, a w międzyczasie mogą się kształcić. No ale tak z góry zagnanie ich do zamiatania ulic, bez rozróżnienia jakie mają możliwości, uważam za uwłaczające. Staram się postawić w sytuacji takiego człowieka i ja nie byłabym na pewno zadowolona z takiego przymusu. Mamy ich integrować, a nie poniżać.

A co z Polakami którzy juz się wykształcili i pracują poniżej kwalifikacji? Tak ładnie piszesz dać im pracę zgodną z wykształceniem lub w zawodzie pokrewnym...

My chyba w innych krajach mieszkamy.
24 września 2015 12:12 / 3 osobom podoba się ten post
wichurra2

No i tak i nie. 
Zalezy kim się opiekujesz. Jak osobą leżącą lub niekontaktującą to może jej obojętne, kto się nią zajmuje. 
Jeżeli pdp jeszcze bystry to i większe wymagania miewa. 

I nie chodzi mi o zwykłe sprzątanie, tylko o zamiatanie ulic. 
Sprzątaczką taką chodzącą po domach też bym mogła być, ale zamiatanie ulic źle mi się kojarzy.
W moim mieście wykonują ją totalne nieuki lub więźniowie. 

a w moim mieście porządni ludzie
24 września 2015 12:15
sas-anka

A co z Polakami którzy juz się wykształcili i pracują poniżej kwalifikacji? Tak ładnie piszesz dać im pracę zgodną z wykształceniem lub w zawodzie pokrewnym...

My chyba w innych krajach mieszkamy.

Zapomniałam dodać - dać im pracę zgodną z kwalifikacjami, o ile będzie takie zapotrzebowanie:)
Nie chodzi mi o to, żeby byli uprzywilejowani i żeby im dawać pracę w pierwszej kolejności. 
W Niemczech ma być tak, że jeżeli żaden Niemiec nie zgłosił się na dane stanowisko, to firma będzie mogła przyjąć uchodźcę. 
Tak przynajmniej wyczytałam. 
24 września 2015 12:22 / 3 osobom podoba się ten post
Tutaj dość szczegółowo wyjasniono ile może dostac uchodzca, a to jeszcze nie wszystko, bo mając status uchodzcy mozna się starać o inne finansowe przywileje.
http://natemat.pl/144655,12-tys-zlotych-rocznie-na-jednego-uchodzce-5-faktow-o-kosztach-przyjmowania-imigrantow

Dla przeciwwagi podam, że moja kolezanka, bezrobotna samotna matka, dostaje z opieki społecznej 400 zł na kwartał i 2 razy w roku kilka kg cukru, mąki , kilka litrów oleju i kilka konserw.
24 września 2015 12:25 / 2 osobom podoba się ten post
wichurra2

Zapomniałam dodać - dać im pracę zgodną z kwalifikacjami, o ile będzie takie zapotrzebowanie:)
Nie chodzi mi o to, żeby byli uprzywilejowani i żeby im dawać pracę w pierwszej kolejności. 
W Niemczech ma być tak, że jeżeli żaden Niemiec nie zgłosił się na dane stanowisko, to firma będzie mogła przyjąć uchodźcę. 
Tak przynajmniej wyczytałam. 

To powiedz jak ich zmotywować do podjęcia pracy w Polsce. Jakie realia są każdy wie. Praca za minimalną i oby wypłacili, godziny pracy najlepiej 24/7, wymagania z sufitu i wszechobecny mobbing. A z drugiej strony dobry socjal za nicnierobienie. Kolejka uchodźców murowana do takiej pracy.
Co do zasiłków to mają one być wypłacane w kwocie podobnej do starej UE aby zniechęcić do wyjeżdżania. Wychodzi więc, że będą w lepszej sytuacji finansowej niż 80% pracujących. Już widzę jak rezygnują z porządnegp zasiłku na rzecz  chararówy za 1200zł
24 września 2015 12:33 / 1 osobie podoba się ten post
doda1961

Tutaj dość szczegółowo wyjasniono ile może dostac uchodzca, a to jeszcze nie wszystko, bo mając status uchodzcy mozna się starać o inne finansowe przywileje.
http://natemat.pl/144655,12-tys-zlotych-rocznie-na-jednego-uchodzce-5-faktow-o-kosztach-przyjmowania-imigrantow

Dla przeciwwagi podam, że moja kolezanka, bezrobotna samotna matka, dostaje z opieki społecznej 400 zł na kwartał i 2 razy w roku kilka kg cukru, mąki , kilka litrów oleju i kilka konserw.

Nie wyczytałam z tego linku nic innego, niż wcześniej napisałam. 
Tyle, że podczas trwania programu integracyjnego mogą dostawać mniej pieniędzy niż myślałam. 

To w pierwszym punkcie - czyli o pomocy finansowej w razie zamieszkania poza ośrodkiem, obowiązuje tylko do momentu uzyskania azylu. Poza tym 750zł na jedną osobę lub 375zł na każdego członka czteroosobowej rodziny to nie są jakieś kokosy i zaznaczam, że trwają do momentu otzrymania azylu, co trwa średnio pół roku. Później ten program integracyjny trwający rok, później takie same prawa socjalne jak Polacy.