Uchodźcy

24 września 2015 16:03 / 2 osobom podoba się ten post
Żenujące
24 września 2015 16:12
http://www.naszawyspa.com/skandaliczna-decyzja-brytyjskiego-sadu-lagodniejszy-wymiar-kary-dla-gwalcicieli-bialych-kobiet/ Jestem ciekawa kiedy" merkelowa " (specjalnie z malej litery) NAKARZE wprowadzenia"tego"w EU ???..No Boze Ty widzisz i nie grzmisz!!!1 .Czy to juz czas .....
24 września 2015 17:14 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra2

Sama siebie sprawdzę:

1. Wypowiedź ze strony 5
"Nie wiem, skąd masz te informacje.
Na razie jest mowa o 12 tysiącach, ale i tak polska strona jeszcze będzie dyskutowała, czy tyle przyjąć. 
Mają dostać pieniądze z Unii - 6 tys. euro na uchodźcę, który już jest na terenie Unii, lub 10 tys. na uchodźcę, którego weźmie się z obozów poza Unią. 
Do tego do 2020r. mamy dostać 63,4 mln. euro na imigrantów i ich integrację"

2. Ze strony 7
"Ja mówię o uchodźcach, chociaż przeciw imigrantom zarobkowym też nie mam nic przeciwko. W końcu same wyemigrowałysmy za lepszym życiem. Tylko, że my mamy szansę robić to legalnie, a inni jej nie mają.
Czytałam, że Polska ma przyjąć tylko uchodźców z Syrii i Erytrei, którzy są prawdziwymi uchodźcami. 
Zresztą imigrantów zarobkowych z Bałkanów nawet Niemcy mają podobno odsyłać"

3. strona 11

"Najpotężniejsza kobieta na świecie ma ciasny umysł? Chyba wniosek nasuwa się sam... 
Skoro zdecydowaliśmy się na Unię, to tak - w pewnych kwestiach musimy się podporządkować, bo nie jesteśmy w tej grze najsilniejszym graczem. 

4. strona 37 
Nie wierzę bezkrytycznie ze utonął. Media potrafią wszystko zmanipulować. 
Nie potrzeba hiszpańskich gazet. W internecie polskim tez znajdziesz opis potwierdzający Twoją wersję. 
Zginął - nie zginął. 2,5 tysiąca ludzi utopiło się już w Morzu Śródziemnym. 
Temat tej dyskusji to uchodźcy i o nich cały czas piszę. Nie wiem jaki jest podział procentowy uchodźców i emigrantow. Wiem, że imigranci mają być odsyłani i to od jakichś 2 tygodni jest wiadomo. Wiem, że do Polski mają trafić uchodźcy z Syrii i Erytrei. Oni nie są imigrantami zarobkowymi. 

No nie wiem Wstenga. Cały czas czytam co innego. Że mają być Syryjczycy i Erytrejczycy. Że każdy będzie sprawdzany i w razie wątpliwości Polska może odmówić przyjęcia takiego uchodźcy. Takie informacje pojawiły się także dzisiaj w stronach informujących o sytuacji, dodawanych do wielu dzienników i tygodników. W necie tez to można znaleźć. Ktoś już linka wklejał.

5. Strona 44

Kilka słów dla ogółu - ja też nie jestem zachwycona tym napływem uchodźców i imigrantów. Ale mleko się już rozlało, oni już są w Europie i coś z tym trzeba zrobić. Wzbranianie się Polski przed przyjęciem tych kilkunastu uchodźców nic nie da, bo więcej możemy stracić niż zyskać - chodzi mi o pomoc finansową z Unii, z której nadal bardzo korzystamy. Kilkanaście tysięcy uchodźców nie zmieni nas w islamski kraj. Jeżeli mądrze to rozegramy, to jestem przekonana, że można uniknąć problemów, które na zachodzie występują. Jak na przykład problemy we Francji - ściągano tam tysiącami tanią siłę roboczą z północnej Afryki, nie inwestowano w integrację, edukację tych ludzi. W rezultacie zepchnięci są do gett, gdzie mają małe szanse na wyrawanie się z biedy. Podobna sytuacja, jak w RPA. To nie islam jest głównym problemem, tylko bieda i brak szans. 
Nie wiem, jakby to miało u nas wyglądać, bo nie jestem specjalistą. Na pewno inwestowanie w integrację, edukację i unikanie tworzenia dużych skupisk. 
Nakręcanie się negatywnie filmikami, relacjami nic nie da - oni są w Europie i z niej raczej nie wyjadą, a nienawiść generuje jeszcze większe pokłady agresji po obu stronach. 

Dalej już mi się nie chce sprawdzać, bo w ostatnich kilku dniach na pewno nie powiedziałam, że możemy zdecydować, czy uchodźców przyjmować, czy nie. 

Kochani Wichurra ma rację,
Mleko się rozlało  i nawet jeśli byśmy nie przyjeli tych uchodzców to i tak nasza sytuacja w Polsce by się nie porawiła, czy ktoś z was myśli, że dostanie lepszą pracę, czy większe zasiłki, czy większe wynagrodzenie.
Kiedyś często zagladałam do domu opieki, i tak jak mnie tam informowano , że  z pomocy korzystają rodziny od pokoleń, tych czasowych nie jest za dużo...
Potrzebującym trzeba pomóc....
24 września 2015 17:18 / 1 osobie podoba się ten post
Zależy czego potrzebującym.
Potrzebującym wygodnego życia nie chcę pomagać.
Potrzebującym poczucia bezpieczeństwa a nie życia wśród huku bomb chcę pomóc.
24 września 2015 17:28 / 1 osobie podoba się ten post
24 września 2015 17:40
Marta

Zależy czego potrzebującym.
Potrzebującym wygodnego życia nie chcę pomagać.
Potrzebującym poczucia bezpieczeństwa a nie życia wśród huku bomb chcę pomóc.

Marta, to chyba jasne ......nikt tu chyba nie chce pomagać tym szukającym wygodnego życia.......
24 września 2015 17:47 / 1 osobie podoba się ten post
No właśnie nie dla wszystkich to jasne...dla Angeli chyba nie...
24 września 2015 17:53
zosia_samosia

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,MSW-Austrii-ok-5-tys-migrantow-odeslano-do-innych-krajow-UE,wid,17869139,wiadomosc.html?ticaid=115a49&_ticrsn=5
???...milosierdzie im juz przeszlo???.A gdzie ....Willkommen ,Wilkommen .

Od dawna była mowa, że imigranci, zwłaszcza z Bałkanów będą odysłani. 
24 września 2015 18:39 / 1 osobie podoba się ten post
wichurra2

Od dawna była mowa, że imigranci, zwłaszcza z Bałkanów będą odysłani. 

Tak ,mowi sie o tym.Tutaj jest mowa o odeslaniu ich skad dotarli.Kraje balkanskie pojda za .....chwile .
24 września 2015 19:03 / 1 osobie podoba się ten post
zosia_samosia

Tak ,mowi sie o tym.Tutaj jest mowa o odeslaniu ich skad dotarli.Kraje balkanskie pojda za .....chwile .

Otwarcie granic zniosło przejściowo umowy dublińskie, a zgodnie z prawem wniosek o azyl uchodżca/imigrant powinien złożyć na granicy UE, Węgry, Polska itp
24 września 2015 19:04 / 1 osobie podoba się ten post
,,,ja w "madrosc " naszego rzadu nie wierze, bo o niej przekonalam sie juz nie raz i to na wlasnej skorze.. niestety wierze ze jak zwykle prywatny interes zwyciezy..:( ale ...czas pokaze...
24 września 2015 19:07
dorotee

Otwarcie granic zniosło przejściowo umowy dublińskie, a zgodnie z prawem wniosek o azyl uchodżca/imigrant powinien złożyć na granicy UE, Węgry, Polska itp

Niby co do uchodźców to na razie zawieszono umowy dublińskie, ale co do imigrantów nie. 
24 września 2015 19:10 / 2 osobom podoba się ten post
dorotee

Dorotko ,zapraszala ich p.Merkel  i witala z otwartymi rekami .......Potem co ?...........ooo nie za duzo ,zamykamygranice ale nadal Willkomenn,to co jest do "cholery" albo zapraszam albo odsylam .....choraczy zdrowa .
24 września 2015 19:15
zosia_samosia

Dorotko ,zapraszala ich p.Merkel  i witala z otwartymi rekami .......Potem co ?...........ooo nie za duzo ,zamykamygranice ale nadal Willkomenn,to co jest do "cholery" albo zapraszam albo odsylam .....choraczy zdrowa .

Zosiu, ale zauważ , zę Niemcy otworzyli granicę w momencie zamieszek na Węgrzech. Wczesniej to fakt pani kanclerz obiecała pomoc każdemu  kto o to wystapi, ale to była odpowiedż na tragedię na Morzu  Śródziemnym. Lampeduza, dramat trwa już od conajmniej 3 lat.
24 września 2015 19:17
zosia_samosia

Czego Ty Zosia nie rozumiesz? Zapraszała (o ile wiem) Syryjczyków. To znaczy, że Syryjczyków zapraszała to wiem na pewno, a że kogo innego to nie wiem. Syryjczycy, a także Irakijczycy, Erytrejczycy i jeszcze jakiś naród, który mi teraz wyleciał z głowy mają być traktowani jak uchodźcy, oczywiście po sprawdzeniu, i ich nie będzie dotyczyła konwencja dublińska. 
Mieszkańcy pozostałych państw będą traktowani jak imigranci - chociaż to uogólnienie, bo i z państw tak zwanych bezpiecznych ktoś może być uchodźcą. Ale generalnie imigranci z tych państw będą odsyłani tam, gdzie przekroczyli granicę UE i tam mogą ubiegac się o azyl. W razie wyjazdu dalej wgłąb UE będą deportowani do kraju, w którym granicę przekroczyli. Czyli w stosunku do nich konwencja dublińska ma zastosowanie.