Uchodźcy

24 września 2015 19:58 / 2 osobom podoba się ten post
WSTENGA

Dla mnie sprawa jest prosta: oddzielić uchodźców od imigrantów socjalnych, pomocy udzielić tylko uchodźcom resztę bezwzględnie odsyłać. Każde przestępstwo kryminalne - deportacja. W ośrodkach dla uchodźców uzależnić pomoc od nauki języka i określić maksymalny czas na podjęcie pracy (zapewnić pomoc w znalezieniu). Również od możliwości zapewnienia utrzymania uzależnić tzw. łączenie rodzin. Obecnie wielu imigrantów chce dołączyć do rodziny w Niemczech ,a na pytanie co robi rodzina odpowiedź: są na zasiłku. W przypadku gdy po upływie maksymalnego czasu ktoś nie zna języka i nie chce pracować - deportacja bez prawa powrotu. Pomoc ma motywować do pozbierania się, a nie do lenistwa. Jeśli ktoś chce mieć niepracującą żonę i ośmioro dzieci ok, ale sam musi je utrzymać.
W ośrodkach zapewnić naukę, zakwaterowanie, wyżywienie, a wypłatę zasiłków ograniczyć do symbolicznej kwoty (np. 20e miesięcznie na osobę). Ograniczenie zasiłków w Danii zdziałało cuda.
Przyjmując wszystkich jak leci motywujemy innych do pakowania się i wędrówki.
Stabilizacja finansowa (zasilki) zachęcają do powiększania rodzin. I taka pomoc powinna być skierowana do mieszkańców UE żeby chcieli mieć dzieci. W Polsce wielu młodych ludzi nie decyduje się na kolejne dziecko bo nie ma pewności czy praca będzie, czy szef wypłci, czy znajdzie kolejną pracę. Zapewnienie minimum stabilizacji zmotywowałoby do zakładania rodzin. Daj młodemu człowiekowi na start mieszkanie, mozliwość stałej pracy i poczucie bezpieczeństwa, anie będą uciekać z Polski i pomyślą o dzieciach. Mało kto wyjeżdża bo lubi być z dala od domu.
Podstawą powinno być, że żaden imigrant nie może liczyć na większą pomoc niż minium socjalne dostepne dla zwykłego Kowalskiego.

Wstengo, jesteś bardzo mądrą osobą, zgadzam się z Tobą w 100 %.
24 września 2015 19:58 / 3 osobom podoba się ten post
wichurra2

Czego Ty Zosia nie rozumiesz? Zapraszała (o ile wiem) Syryjczyków. To znaczy, że Syryjczyków zapraszała to wiem na pewno, a że kogo innego to nie wiem. Syryjczycy, a także Irakijczycy, Erytrejczycy i jeszcze jakiś naród, który mi teraz wyleciał z głowy mają być traktowani jak uchodźcy, oczywiście po sprawdzeniu, i ich nie będzie dotyczyła konwencja dublińska. 
Mieszkańcy pozostałych państw będą traktowani jak imigranci - chociaż to uogólnienie, bo i z państw tak zwanych bezpiecznych ktoś może być uchodźcą. Ale generalnie imigranci z tych państw będą odsyłani tam, gdzie przekroczyli granicę UE i tam mogą ubiegac się o azyl. W razie wyjazdu dalej wgłąb UE będą deportowani do kraju, w którym granicę przekroczyli. Czyli w stosunku do nich konwencja dublińska ma zastosowanie. 

W jaki sposób zostanie sprawdzone skąd przybyli skoro sa nierejestrowani i nie mają dokumentów? Przybywają przecież z Turcji, z Włoch , z Grecji i nie tylko? Gdzie więc będzie się ich odsyłac, skoro nie wiadomo skąd przybyli? Mam oczywiscie na myśli nie kraj pochodzenia, ale kraj w Europie do którego sie przedostali?
24 września 2015 20:09 / 2 osobom podoba się ten post
Ja nie slyszalam aby zapraszala tylko syryjczykow .Potem pomyslala, zastosowala konwencje i na koncu spiewa calej Europie "Mam chusteczke haftowana ......". Chore.
24 września 2015 20:18 / 1 osobie podoba się ten post
doda1961

W jaki sposób zostanie sprawdzone skąd przybyli skoro sa nierejestrowani i nie mają dokumentów? Przybywają przecież z Turcji, z Włoch , z Grecji i nie tylko? Gdzie więc będzie się ich odsyłac, skoro nie wiadomo skąd przybyli? Mam oczywiscie na myśli nie kraj pochodzenia, ale kraj w Europie do którego sie przedostali?

Sprawdza po pewnej części ciała,ponieważ w kazdym z wymienionych krajów robią to na inny wzór.
24 września 2015 20:18 / 1 osobie podoba się ten post
doda1961

Nie wiem Doda - chyba mają na to jakieś sposoby. Słyszałam na przykład, że Niemcy po zamknięciu granicy z Austrią mieli na tej granicy tłumaczy i to tłumacze wychwytywali osoby, które podawały się za Syryjczyków, a miały marokański akcent. 
24 września 2015 20:29 / 2 osobom podoba się ten post
wichurra2

Nie wiem Doda - chyba mają na to jakieś sposoby. Słyszałam na przykład, że Niemcy po zamknięciu granicy z Austrią mieli na tej granicy tłumaczy i to tłumacze wychwytywali osoby, które podawały się za Syryjczyków, a miały marokański akcent. 

Aleś mnie ubawiła, czyli co? Będzie tak? Entliczek pentliczek malowany stoliczek.........? Na kogo wypadnie na tęgo bęc?
Jaki akcent? No gratuluje pomysłu Niemcom, jesli to prawda :D :D :D :D :D :D
Moim zdaniem, wszystko wymknęło się spod kontroli i skontrolować to będzie bardzo trudno, a nawet niemozliwe będzie.
Ja nie wierzę w żadne polityczne obiecanki, bo zycie pokazało , że te obiecanki to funta kłaków nie warte.
Ale.....skoro tak mówisz, to ja zasięgnę języka u żródla, czyli u córki mojej łódzkiej przyjaciółki, która jest arabistką. Skonczyła studia podyplomowe z arabistyki w Tunisie, choc Polka z krwi i kości. Ot, takie ma zainteresowania. Ciekawa jestem co mi powie, bo ze arabski jest rózny w róznych krajach arabskich to wiem i bez tego :D :D :D :D No pozywiom, uwidim :D
24 września 2015 20:36
doda1961

:-) Aleś mnie ubawiła, czyli co? Będzie tak? Entliczek pentliczek malowany stoliczek.........? Na kogo wypadnie na tęgo bęc?
Jaki akcent? No gratuluje pomysłu Niemcom, jesli to prawda :D :D :D :D :D :D
Moim zdaniem, wszystko wymknęło się spod kontroli i skontrolować to będzie bardzo trudno, a nawet niemozliwe będzie.
Ja nie wierzę w żadne polityczne obiecanki, bo zycie pokazało , że te obiecanki to funta kłaków nie warte.
Ale.....skoro tak mówisz, to ja zasięgnę języka u żródla, czyli u córki mojej łódzkiej przyjaciółki, która jest arabistką. Skonczyła studia podyplomowe z arabistyki w Tunisie, choc Polka z krwi i kości. Ot, takie ma zainteresowania. Ciekawa jestem co mi powie, bo ze arabski jest rózny w róznych krajach arabskich to wiem i bez tego :D :D :D :D No pozywiom, uwidim :D

No przecież piszę, że nie wiem jak to zrobią. 
Jakieś sposoby muszą mieć - ten z tłumaczami wydaje mi się całkiem dobry do wstępnej weryfikacji. 
24 września 2015 20:43 / 2 osobom podoba się ten post
Acha, a jesli to jest prawda co mówisz, to juz widzę ten krzyk imigrantów, że sa dyskryminowani, z powodu akcentu. Niemcy w zyciu na to nie pójda, bo mając garb ma plecach w postaci holokaustu i innych zbrodni drugiej wojny swiatowej, koniecznie chcą udowodnic, ze to aniołki są. Nie rozumiem tylko, czemu świat jest taki uczulony na słowo rasizm? No nie rozumiem, choc rasitką nie jestem. Widzę jednak róznice w rasach ludzkich i widzę czym się charakteryzują. Nie rozumiem również tego, że chcąc pomagać uchodzcom, politycy zatracili zdolność logicznego myslenia i instynkt samozachowawczy. Pomagać - tak! Ale.......oni muszą się dostosować do naszych warunków zycia i do praw obowiązujących w Europie. Jak na razie to ja widze, że sa traktowani jak święte krowy, a to tylko działa na naszą i ich niekorzyść. W kwestii opinii o imigrantach i nastawienia do nich, również!
24 września 2015 20:44 / 3 osobom podoba się ten post
Pewnej Znanej Gospodyni Zabrakło Wody Dla Jej Spragnionej Trzody,-odkręciła kurek, A Że Napór Wody Jest Silny Duży i Młody ,-kurka zakręcić nie idzie, Gospodyni Wodę Destyluje I Sąsiadów Nią Częstuje
24 września 2015 20:55 / 2 osobom podoba się ten post
Ten ośrodek jest połozony kilkanaście kilometrów od mojego domu. Znam Grotniki bardzo dobrze, czesto bywałam tam nad rzeką . Przeczytajcie. Na szczególną uwage zasługuje informacja, że uchodzcy nie chcą uczyć się jezyka polskiego. Dzieci nie mają wyboru, bo musza chodzić do szkoły, ale dorosli? Czemu więc siedzą w Polsce i jaki mają pomysł na dalsze życie? http://www.expressilustrowany.pl/artykul/4859481,uchodzcy-trafia-do-grotnik-nie-pracuja-nie-ucza-sie-jezyka,id,t.html
24 września 2015 20:55
http://www.expressilustrowany.pl/artykul/4859481,uchodzcy-trafia-do-grotnik-nie-pracuja-nie-ucza-sie-jezyka,id,t.html
24 września 2015 21:04 / 1 osobie podoba się ten post
To tylko publikacja na Onecie, ale może warto przeczytac, tak dla równowagi względem poglądów na tę sprawę.
http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/uchodzcy-nielegalni-imigranci-decyzja-polski-byla-sluszna/wndw6s
24 września 2015 21:21
Fluchtziel Deutschland program na ARD wlaśnie
24 września 2015 21:37 / 1 osobie podoba się ten post
Dzisiaj spotkałam sie z grupą uchodźców oko w oko. Nawet było na co popatrzeć:)
24 września 2015 21:37 / 4 osobom podoba się ten post
Wklejam linki do poszczególnych artykułów:
http://www.polishexpress.co.uk/polska-lamie-unijne-dyrektywy-wyplaca-uchodzcom-za-male-zasilki/ - artykuł z angielskiego portalu dla Polaków
http://parezja.pl/uchodzcy-dostaja-zbyt-male-zasilki-polsce-lamanie-dyrektywy-unijnej/ - tutaj bliżej o tej pani której bieda zbulwersowała KE i wprawiła w ruch machinę, ciekawe dlaczego los Polaków nie wzruszał (zasiłek na dziecko to poniżej 100zł)
http://www.pb.pl/4174591,73355,ke-sugeruje-minimalne-standardy-ochrony-socjalnej-w-ue - tutaj KE martwi się o minimum socjalne, dotąd nikogo nie ruszało, wzruszenie ogarnęło w czerwcu, gdy problem imigrancki zaczął narastać
http://biznes.pl/swiat/ile-kosztuje-uchodzca-znamy-liczby/04wp0t - minimum socjalne dla uchodźców w Niemczech, aby zniechęcić do uciekania do DE kwota socjalu powinna byc przybliżona, zakładam że dlatego nagle zaczęto interesować się problemem zasiłków w Polsce
http://info.wiara.pl/doc/2721301.Uchodzcy-Merkel-chce-automatu - to z wystąpienia pani kanclerz na zasadzie daj palec, a urwią rękę
Poza tym od dłuższego czasu nastąpiło żywe zainteresowanie wszystkich polskich autorytetów ekonomicznych problemem niskich płac w Polsce mimo, że wszyscy o tym wiedzą i dotąd wciąż było o "konkurowaniu niskimi kosztami pracy" co sam pan Tusk reklamował w informatorach zachęcających do inwestowaniu w Polsce. Nagle również wystąpiło we wszystkich partiach parcie na ustalenie minimalnych stawek godzinowych choć dotąd nawet związki zawodowe wspominały cichutkim głosem przy okazji prób wydarcia podwyżek dla określonych grup. Powód tej nagłej miłości do najniżej zarabiających jest tylko jeden, stawki socjalne obliczane są od kwoty minimalnego wynagrodzenia. W obliczu zbilżającej sie konieczności podniesienia zasiłków dla imigrantów (a tylko to zatrzyma eksodus do DE) poziom wynagrodzeń może doprowadzić do ogólnego niezadowolenia, a to do fali strajków. nikt nie zdzierży, że pracując po 12h zarabia mniej niż imigrant za produkcję dzieci. Więc pudruje się trupa na szybko.