Uchodźcy

25 września 2015 17:18 / 3 osobom podoba się ten post
miriam

A tymczasem w DE...

http://www.poloniatube.com/#!To-nie-mo%C5%BCe-by%C4%87-prawda-Wstrz%C4%85saj%C4%85ca-relacja-z-Niemiec/cmbz/56041bb00cf2f0ed7a20255d

Aż się nie chce takiego czegoś czytać. 

Odniosę się tylko do dwóch punktów, bo nie mam więcej czasu. 

1. Rosjanka pisze: 23 stycznia
Imam z miasta Erfurt domaga się wprowadzenia do szkół lekcji islamu dla wszystkich uczniów. Minister oświaty gotowy jest do kompromisu.

Kobieta nie pisze tylko, że chodzi o lekcje religii (islamu) dla islamskich dzieci, co wyraźnie kilka razy jest podkreślone w wypowiedziach tego imama. Nie uważam tego za bardzo dziwne - nie wiem już jak w Niemczech, ale w Polsce religia w szkołach jest. Minister oświaty powiedział, że do tej pory było za mało muzułmańskich dzieci, żeby wprowadzić im religię, ale teraz, gdy sytuacja się zmienia, rozważy to. Czy to aż tak dziwne i bulwersujące? 

2. Rosjanka pisze: 27 sierpnia
Minister sprawiedliwości Niemiec Maas zażądał od kierownictwa Facebooka stanowczych i zdecydowanych działań przeciwko komentatorom piszącym negatywne opinie o uchodźcach. Teraz mam trochę pojęcia jak żyli ludzie na początku lat 30-tych. Ludzie boją się cokolwiek powiedzieć przy dzieciach. Wszystkie krytyczne posty w sieci usuwają, Niemcy zostają sam na sam z własnymi uczuciami.  Dzisiaj zabroniono zgromadzeń (zbierania się) na ulicach. Więcej niż trzech nie wolno… We wrześniu zostanie przyjęte jeszcze jakieś prawo przeciw niezadowolonym, czyli przeciwko nam. Szukam miejsca gdzie mogę wyjechać. Zdam egzamin i będę szukać pracy bioinżyniera gdzie indziej, byle nie w Niemczech. Jestem Rosjanką, nie mogę pozwolić sobie na takie upokorzenia.

I znowu przekłamanie - nie chodzi o usuwanie komentarzy, które wyrażają niegatywne opinie, tylko o komentarze nawołujące do nienawiści. To duża różnica, bo nawoływanie do nienawiści jest po prostu niezgodne z prawem. I nie usuwa się krytycznych postów - przeszukując sieć odnośnie domniemanych rozrób w Erfurcie znalazłam profil Erfurt sagt nein https://www.facebook.com/Erfurt-sagt-Nein-831434866879416/timeline/
Są tam negatywne komentarze, ale wszystko w normach kultury i jakoś nikt tego nie usuwa. 
25 września 2015 17:21 / 4 osobom podoba się ten post
wichurra2

Aż się nie chce takiego czegoś czytać. 

Odniosę się tylko do dwóch punktów, bo nie mam więcej czasu. 

1. Rosjanka pisze: 23 stycznia
Imam z miasta Erfurt domaga się wprowadzenia do szkół lekcji islamu dla wszystkich uczniów. Minister oświaty gotowy jest do kompromisu.

Kobieta nie pisze tylko, że chodzi o lekcje religii (islamu) dla islamskich dzieci, co wyraźnie kilka razy jest podkreślone w wypowiedziach tego imama. Nie uważam tego za bardzo dziwne - nie wiem już jak w Niemczech, ale w Polsce religia w szkołach jest. Minister oświaty powiedział, że do tej pory było za mało muzułmańskich dzieci, żeby wprowadzić im religię, ale teraz, gdy sytuacja się zmienia, rozważy to. Czy to aż tak dziwne i bulwersujące? 

2. Rosjanka pisze: 27 sierpnia
Minister sprawiedliwości Niemiec Maas zażądał od kierownictwa Facebooka stanowczych i zdecydowanych działań przeciwko komentatorom piszącym negatywne opinie o uchodźcach. Teraz mam trochę pojęcia jak żyli ludzie na początku lat 30-tych. Ludzie boją się cokolwiek powiedzieć przy dzieciach. Wszystkie krytyczne posty w sieci usuwają, Niemcy zostają sam na sam z własnymi uczuciami.  Dzisiaj zabroniono zgromadzeń (zbierania się) na ulicach. Więcej niż trzech nie wolno… We wrześniu zostanie przyjęte jeszcze jakieś prawo przeciw niezadowolonym, czyli przeciwko nam. Szukam miejsca gdzie mogę wyjechać. Zdam egzamin i będę szukać pracy bioinżyniera gdzie indziej, byle nie w Niemczech. Jestem Rosjanką, nie mogę pozwolić sobie na takie upokorzenia.

I znowu przekłamanie - nie chodzi o usuwanie komentarzy, które wyrażają niegatywne opinie, tylko o komentarze nawołujące do nienawiści. To duża różnica, bo nawoływanie do nienawiści jest po prostu niezgodne z prawem. I nie usuwa się krytycznych postów - przeszukując sieć odnośnie domniemanych rozrób w Erfurcie znalazłam profil Erfurt sagt nein https://www.facebook.com/Erfurt-sagt-Nein-831434866879416/timeline/
Są tam negatywne komentarze, ale wszystko w normach kultury i jakoś nikt tego nie usuwa. 

Wichurra masz wielki szacunek u kotki za Twoja wytrwałość w tłumaczeniu. Widać,że jestes pedagogiem.Tylko nie wiem ktorą klase masz teraz pod opieką
25 września 2015 20:31 / 4 osobom podoba się ten post
Ta Rosjanka jeszcze inne głupoty pisze.

3 stycznia podaje, że Niemcy podnieśli wiek emerytalny do 70 lat. Tymczasem obowiązuje wiek 67 lat, ale możliwe jest też przejście na emeryturę w wieku 63 lata, jeżeli ma się przepracowane 45 lat składkowych. Niedawno podnieśli wiek emerytalny i tak jak u nas stopniowo ją wprowadzają dla poszczególnych roczników.
Daje jakiś link do niby Sueddeutsche Zeitung, a otwiera się strona niewiadomego pochodzenia, ale w tym artykule jest odnośnik do strony Die Welt, czyli już wiarygodne źródło. I tam autor pisze, że niż demografoczny jest już tak duży, że jak tak dalej pójdzie, to Niemcy będą musieli pracować do 74 roku życia. Autorka tego bloga liczy chyba na to, że czytają ją ludzie nieznający niemeickiego, albo na tyle leniwi, że nie będzie im się chciało linków sprawdzić. 
Co do bezrobocia - autorka podaje, że osiągnęło w styczniu poziom 30%. Tymczasem Frankfurter Allgemeine Zeitung podaje, że bezrobocie jest na najniższym od 24 lat poziomie i sięga 6,2% - to dane z czerwca - 
http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/konjunktur/arbeitslosenzahlen-in-deutschland-sinken-auf-2-71-millionen-13676510.html

Zastanawiam się, czy ona w ogóle w Niemczech żyje... Może jej się pomyliło i w jakimś innym kraju mieszka. 

26 września 2015 10:06 / 2 osobom podoba się ten post
kotka

Wichurra masz wielki szacunek u kotki:swiety: za Twoja wytrwałość w tłumaczeniu. Widać,że jestes pedagogiem.Tylko nie wiem ktorą klase masz teraz pod opieką:-)

Jak to którą ??? Naszą, Opiekunkowo ;-)))) hej hej Wichurrko. Pozdrawiam.
26 września 2015 10:12 / 1 osobie podoba się ten post
Mycha

Jak to którą ??? Naszą, Opiekunkowo ;-)))) hej hej Wichurrko. Pozdrawiam.

Może na wycieczkę pojedziemy
26 września 2015 12:58
Slyszalam, nie wiem, czy to prawda, czy blef, ze podobno z mieszkan socjalnych wywalają rodowitych Niemcow, żeby zrobić tam miejsce dla uchodzcow. Ktos z was cos slyszal? czy to prawda czy zart?
26 września 2015 14:04 / 1 osobie podoba się ten post
Oliwia

Slyszalam, nie wiem, czy to prawda, czy blef, ze podobno z mieszkan socjalnych wywalają rodowitych Niemcow, żeby zrobić tam miejsce dla uchodzcow. Ktos z was cos slyszal? czy to prawda czy zart?

Tak podobno jest , ja czytałam gdzieś w necie. Ale TV i tak nie oglądam bo bardzo dużo ukrywaja przed opinią publiczną. Ale czytałam jakieś 15 -20 przepowiedni i ta III  wojna będzie trwała 27 lat (podobno)  Niemców (Kraju)  ma nie być wcale (???) A Polska będzie najwiekrzym krajem( noo to to rozumiem ) Ale wierzyć w to nie za bardzo wierzę , alena przyszłośćdobrze wróży , Naszą Polska przyszłość oczywiscie .  Takie coś mi teraz wpadło w oczy ha cóz kasa kasa kasa                             http://polskaniepodlegla.pl/kraj-swiat/item/3527-szokujace-wyznanie-dziennikarza-tvp-placi-gosciom-za-przychylne-imigrantom-komentarze

26 września 2015 14:27 / 1 osobie podoba się ten post
Masakra (Moderatorze sorry za dubel ale muszę )
Arabia Saudyjska wybrana na przewodniczącego komitetu ONZ ds.Praw Człowieka !!!
Bardzo szybko Europa pędzi ku zagładzie ...
http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/arabia-saudyjska-wybrana-przewodniczacego-komitetu-onz-ds-praw-czlowieka
26 września 2015 14:29 / 8 osobom podoba się ten post
Oliwia

To chyba dlatego ich dzisiaj (Niemców) tak dużo w parku widziałam
26 września 2015 15:06 / 2 osobom podoba się ten post
Oliwia

Jak na razie to uchodżcy mieszkają w halach sportowych, szkołach itp. Niedaleko Stuttagtu miala miejsce taka sytuacja,  mieszkańcy mieli zostać podajże przeniuesieni, a oni nie chcą , bo się zżyli, bo mają ogrodki. warunki raczej skromne ale obecni mieszkańcy czują siętam dobrze.
26 września 2015 19:33 / 1 osobie podoba się ten post

2014 rok
28 września 2015 11:58
Za czterogwiazdkowy hotel w Berlinie , nie na peryferiach płaciłam za 1 69 euro ze śniadaniem w formie bufetu. Przeginają teraz.